Enzime digestive: Beneficii pentru deficiențele nutritive și sănătatea intestinului

Enzime digestive: Beneficii pentru deficiențele nutritive și sănătatea intestinului

Expresia “ești ceea ce mănânci” este pe jumătate exactă. Adevărul adevărat este: Sunteți ceea ce digerați. Prin urmare, sunt enzimele digestive esențiale pentru o digestie mai bună, pentru sănătatea intestinelor și pentru absorbția nutrienților?

Oricât de surprinzător ar părea, până relativ recent, se știau puține lucruri despre modul în care funcționează de fapt sistemul dumneavoastră digestiv. Astăzi, există o incidență tot mai mare de boli care, atunci când sunt urmărite până la sursă, par a fi legate de o malabsorbție a nutrienților din cauza lipsei enzimelor digestive.

De ce sunt enzimele pentru digestie importante pentru evitarea bolilor? În esență, ele ajută la descompunerea moleculelor mai mari în particule mai ușor de absorbit, pe care organismul le poate folosi efectiv pentru a supraviețui și a se dezvolta.

Deci, enzimele digestive funcționează cu adevărat? De ce sunt ele importante? Și care sunt cele mai eficiente enzime digestive? Iată ce trebuie să știți.

Ce sunt enzimele digestive?

Enzimele digestive sunt un grup de enzime folosite de organism pentru a descompune macronutrienții – cum ar fi carbohidrații, grăsimile și proteinele – în componentele lor individuale pentru a asigura o digestie și o absorbție corespunzătoare a substanțelor nutritive. Adulții în vârstă și persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate și probleme digestive duc adesea lipsă de enzimele digestive esențiale de care are nevoie organismul.

Care sunt principalele enzime digestive? Acestea sunt împărțite în trei clase principale:

  1. Enzimele proteolitice care sunt necesare pentru a metaboliza proteinele.
  2. Lipazele necesare pentru a digera grăsimile.
  3. Amilaze necesare pentru a descompune carbohidrații.

Mai jos este o prezentare generală a procesului digestiv în șase etape, începând cu mestecarea, care declanșează secreția de enzime digestive în tractul digestiv:

  1. Amilaza salivară eliberată în gură este prima enzimă digestivă care ajută la digestia moleculelor, iar acest proces continuă după ce alimentele intră în stomac.
  2. Celulele parietale ale stomacului sunt apoi declanșate să elibereze acizi, pepsină și alte enzime, inclusiv amilaza gastrică, iar procesul de degradare a alimentelor parțial digerate în chim (o masă semifluidă de alimente parțial digerate) începe.
  3. Acidul gastric are, de asemenea, efectul de a neutraliza amilaza salivară, permițând amilazei gastrice să preia controlul.
  4. După aproximativ o oră, chimul este propulsat în duoden, unde aciditatea declanșează eliberarea hormonului secretină.
  5. Acesta, la rândul său, anunță pancreasul să elibereze hormoni, bicarbonat, bilă și numeroase enzime pancreatice, dintre care cele mai importante sunt lipaza, tripsina, amilaza și nucleaza.
  6. Bicarbonatul schimbă aciditatea chimului din acid în alcalin, ceea ce are ca efect nu numai că permite enzimelor să degradeze alimentele, ci și să ucidă bacteriile care nu sunt capabile să supraviețuiască în mediul acid.

În acest moment, pentru persoanele fără insuficiență enzimatică digestivă (lipsa enzimelor digestive), cea mai mare parte a muncii este făcută. Pentru ceilalți, este necesară suplimentarea și ajută acest proces să avanseze.

Cele mai bune tipuri

Așadar, care sunt cele mai bune enzime digestive? Fiecare tip de enzimă digestivă joacă un rol specific în digestia și absorbția nutrienților în organism.

Iată 10 dintre cele mai bune enzime digestive, plus modul în care fiecare dintre ele funcționează în organism:

  1. Amilază: Aflată în principal în salivă, amilaza ajută la descompunerea amidonului în zaharuri simple pentru a facilita digestia.
  2. Alfa-galactosidază: Necesară pentru a descompune alimentele bogate în amidon, greu de digerat, inclusiv ingredientele care provoacă gaze, cum ar fi fasolea, broccoli, varza de Bruxelles și varza.
  3. Celulază: Responsabilă de digestia celulozei, un tip de fibră care se găsește în peretele celular al multor tipuri de plante.
  4. Glucoamilaza: Ajută la ruperea legăturilor amidonului alimentar comun pentru a ajuta la formarea carbohidraților simpli.
  5. Invertază: Ajută la hidroliza zaharozei, sau a zahărului de masă, în fructoză și glucoză.
  6. Lactază: Catalizează descompunerea lactozei, care este un tip de zahăr găsit în lapte și în produsele lactate.
  7. Lipaza: O enzimă produsă de pancreas care ajută organismul să digere și să absoarbă grăsimile.
  8. Peptidaza: Responsabilă de descompunerea lanțurilor proteice peptidice în aminoacizi individuali.
  9. Fitaza: Facilitează digestia acidului fitic, care este un compus natural care se găsește în semințele de plante, precum și în nuci, cereale integrale și leguminoase.
  10. Proteaza: Ajută la ruperea lanțurilor lungi de proteine în unități mai mici, cunoscute sub numele de aminoacizi.
Citeste si...
Top 3 diferențe între probiotice și prebiotice

Beneficii

1. Stimulează absorbția nutrienților

Chiar dacă urmați o dietă sănătoasă și bine închegată, este puțin probabil ca aceasta să aibă un mare impact dacă organismul dumneavoastră nu poate extrage în mod corespunzător nutrienții din alimente.

Enzimele digestive pot contribui la îmbunătățirea absorbției nutrienților, furnizând organismului dumneavoastră enzimele de care are nevoie pentru a descompune complet ceea ce puneți în farfurie. Acest lucru nu numai că poate ajuta la prevenirea deficiențelor nutriționale, dar poate, de asemenea, să contribuie potențial la creșterea nivelului de energie, la îmbunătățirea funcției imunitare și la optimizarea sănătății generale.

2. Sprijină sănătatea digestivă

Unul dintre cele mai importante beneficii ale enzimelor digestive este capacitatea sa de a susține sănătatea digestivă prin menținerea bunei funcționări a sistemului tău gastrointestinal. De asemenea, poate ajuta la tratarea unor probleme comune, cum ar fi scurgerile intestinale. Intestinul permeabil este o afecțiune caracterizată prin scăderea permeabilității intestinale, ceea ce duce la o inflamație crescută, deoarece particulele și toxinele curg din intestine în fluxul sanguin.

Suplimentarea cu unele dintre cele mai bune enzime digestive pentru intestinul permeabil ar putea ajuta la optimizarea digestiei nutrienților pentru a diminua inflamația și iritarea mucoasei intestinale. Acest lucru poate păstra permeabilitatea intestinală pentru a preveni simptomele.

organicsfood.ro

3. Preveniți gazele și balonarea

Anumite enzime, cum ar fi alfa-galactozidaza, lactaza și celulaza, sunt adesea considerate unele dintre cele mai bune enzime digestive pentru IBS, precum și cele mai bune enzime digestive pentru gaze, balonare și dureri de stomac. Toate cele trei tipuri ajută la descompunerea unor alimente specifice care sunt dificil de digerat pentru mulți, inclusiv legumele, legumele bogate în fibre și produsele lactate.

Dacă vă confruntați în mod obișnuit cu efecte secundare adverse după ce consumați aceste alimente, administrarea unei enzime digestive poate fi o opțiune bună pentru a diminua balonarea și gazele.

4. Poate reduce simptomele refluxului acid

Boala de reflux gastroesofagian, cunoscută și sub numele de GERD, este o afecțiune comună care provoacă adesea simptome precum refluxul acid, arsuri la stomac și regurgitare. Enzimele digestive pot ajuta la accelerarea golirii stomacului, ceea ce ar putea împiedica refluxul de acid în esofag pentru a reduce refluxul acid.

Deși există cercetări limitate disponibile cu privire la eficacitatea enzimelor digestive pentru refluxul acid, acestea pot fi o completare benefică a rutinei dumneavoastră, alături de modificări ale dietei și ale stilului de viață.

Enzime digestive: Beneficii pentru deficiențele nutritive și sănătatea intestinului
Enzime digestive: Beneficii pentru deficiențele nutritive și sănătatea intestinului 3

Cine are nevoie de enzime digestive?

Persoanele care se confruntă cu simptome precum balonare, gaze, dureri abdominale și oboseală din cauza alimentelor nedigerate pot beneficia de un supliment de enzime digestive. Alte semne că s-ar putea să vă lipsească enzimele digestive includ:

  • Refluxul acid
  • Dispepsie (durere sau o senzație de disconfort în partea de mijloc superioară a zonei stomacului)
  • Pofta de anumite alimente
  • Probleme tiroidiene
  • Arsuri la stomac, indigestie sau eructații
  • Păr care se subțiază sau cade
  • Piele uscată sau lipsită de strălucire
  • Probleme de concentrare sau ceață cerebrală
  • Oboseală matinală
  • Dificultăți în a dormi bine
  • Artrita sau dureri articulare
  • Slăbiciune musculară sau senzație de prea multă oboseală pentru a face exerciții fizice
  • Schimbări de dispoziție, depresie sau iritabilitate
  • Dureri de cap sau migrene
  • Înrăutățire a sindromului premenstrual
Citeste si...
Uleiul de avocado: calorii, carbohidrați și beneficii pentru sănătate

Persoanele cu următoarele afecțiuni de sănătate pot experimenta probabil o oarecare ușurare prin administrarea unui supliment de enzime digestive:

1. Boli digestive

Dacă aveți orice tip de boală digestivă – cum ar fi refluxul acid, gaze, balonare, intestin permeabil, sindromul colonului iritabil (IBS), boala Crohn, colită ulcerativă, diverticulită, malabsorbție, diaree sau constipație – atunci enzimele digestive ar putea fi de ajutor.

Acestea pot ajuta la eliminarea stresului de pe organele digestive și la diminuarea simptomelor precum durerile abdominale și balonarea care sunt asociate cu bolile gastrointestinale.

2. Insuficiența enzimatică legată de vârstă

Pe măsură ce îmbătrânim, aciditatea acidă a stomacului nostru devine mai alcalină, iar acest lucru poate împiedica eliberarea unei cantități suficiente de secreții pancreatice.

Lăsând la o parte bolile concomitente, pe măsură ce îmbătrânim, există o suspiciune tot mai mare că problemele digestive pot rezulta fie din acidul gastric scăzut, fie din insuficiența enzimelor digestive, care sunt considerate a fi cauze comune ale refluxului acid.

3. Hipoclorhidria

Hipoclorhidria (faptul de a avea prea puțin acid gastric) face ca mineralele, vitaminele și nutrienții să fie greu de “scindat” sau de eliberat din alimente în timp ce se află în tractul gastrointestinal, iar dacă această acțiune eșuează, atunci rezultatul este, de obicei, insuficiența nutrițională.

4. Boala hepatică și alte boli legate de enzime

Orice persoană care suferă de o boală de ficat ar trebui să fie suspectată ca având o insuficiență enzimatică concomitentă. Una dintre cele mai frecvente afecțiuni este cunoscută sub numele de deficiență de alfa-1 antitripsină, o tulburare genetică care afectează aproximativ una din 1.500 de persoane din întreaga lume.

Simptomele care pot fi experimentate includ pierderea involuntară în greutate, infecții respiratorii recurente, oboseală și bătăi rapide ale inimii.

Printre bolile de acolo (care la un prim diagnostic pot părea că nu au legătură cu producția scăzută de enzime digestive) se numără:

Alți indicatori simptomatici ai insuficienței enzimatice sunt:

  • Modificări ale scaunului – Dacă scaunul este palid și plutește în vasul de toaletă sau dacă este gras sau unsuros.
  • Afecțiuni gastrointestinale – Distensie stomacală și diaree, mai ales în jurul unei ore după ce ați mâncat. Flatulența și indigestia sunt, de asemenea, orientative.

5. Insuficiență pancreatică

Insuficiența pancreatică este incapacitatea pancreasului de a secreta enzimele necesare pentru digestie. Aceasta este o problemă frecventă în rândul persoanelor cu cancer pancreatic.

Produsele cu enzime pancreatice prescrise (denumite și terapie de substituție) pot fi utilizate la pacienții cu cancer pancreatic, pancreatită cronică, fibroză chistică și după o intervenție chirurgicală la nivelul intestinului pentru a ajuta la promovarea vindecării.

Surse naturale (alimente)

Multe plante crude, cum ar fi fructele și legumele crude, conțin enzime care ajută la digestia lor.

Citeste si...
Colonoscopia: Procedură esențială pentru depistarea cancerului de colon

Fructele și legumele crude cultivate în soluri bogate în nutrienți sunt cele mai bune surse naturale de enzime digestive, așa că asigurați-vă că cumpărați mai multe dintre acestea atunci când vă faceți cumpărăturile:

  • Ananas
  • Papaya
  • Kiwi
  • Kefir și iaurt
  • Banane
  • Mango
  • Miso, sos de soia și tempeh (produse din soia fermentată)
  • Sauerkraut și kimchi
  • Avocado
  • Polen de albine
  • Oțet de cidru de mere
  • Miere crudă

Suplimentele de enzime digestive provin în principal din trei surse:

  • Din fructe – de obicei pe bază de ananas sau papaya. Bromelaina este o enzimă derivată din ananas care descompune un spectru larg de proteine, are proprietăți antiinflamatorii și poate rezista la o gamă largă de pH (acid/alcalin). Papaina este o altă enzimă care este derivată din papaya crudă și funcționează bine pentru a susține descompunerea proteinelor mici și mari.
  • De origine animală – inclusiv pancreatină provenită de la bou sau porc.
  • De origine vegetală – derivată din probiotice, drojdie și ciuperci.

Suplimente

Deoarece proteinele, zaharurile, amidonul și grăsimile necesită toate tipuri specifice de enzime, cel mai bine este să luați un supliment care să acopere toate bazele.

Mulți experți consideră că cele mai bune enzime digestive sub formă de supliment sunt cele care conțin un amestec cu spectru complet destinat îmbunătățirii digestive generale. Căutați un supliment care include o varietate de enzime, inclusiv unele dintre următoarele (prețul poate varia în funcție de suplimentul pe care îl cumpărați):

  • Alfa-galactosidază (aceasta este enzima care se găsește în Beano®, derivată din Aspergillus niger, despre care se spune că ajută la digestia carbohidraților)
  • Amilază (produsă de glandele salivare)
  • Celulază
  • Glucoamilază
  • Invertază
  • Lactază
  • Lipază
  • Malț diastază
  • Protează (sau proteaze acide)
  • Peptidază
  • Beta-glucanază
  • Pectinază
  • Fitază

Iată câteva sfaturi pentru achiziționarea enzimelor digestive, în funcție de simptomele și starea de sănătate actuală:

  • Dacă aveți probleme cu vezica biliară și căutați un tratament natural pentru vezica biliară, achiziționați unul cu mai multă lipază și săruri biliare.
  • Acolo unde vedeți că betaine HCL este listată ca ingredient al produsului, asigurați-vă că este inclusă și pepsina.
  • Altele conțin lactază, care până de curând era disponibilă doar ca produs individual. Această enzimă este concepută pentru a-i ajuta pe cei cu probleme specifice legate de absorbția zahărului din produsele lactate.
  • Luați în considerare un supliment care conține protează, care ajută la digestia proteinelor, dacă aveți o afecțiune autoimună sau inflamatorie.
  • Alegeți un amestec cu ierburi, cum ar fi menta și ghimbirul, care sprijină, de asemenea, digestia.
  • De asemenea, deoarece unele persoane au nevoie de mai multe enzime pancreatice decât altele, trebuie să țineți cont de faptul că nivelul fiecăreia depinde de nevoile dumneavoastră. Majoritatea produselor conțin un anumit nivel de pancreatină, care este o combinație a tuturor celor trei enzime pancreatice.

Sunt disponibile suplimente de enzime digestive vegane?

Unele produse conțin numai enzime vegetale, care se adresează vegetarienilor și veganilor. De obicei, acestea conțin cel puțin bromelaină derivată din ananas, iar multe dintre ele includ enzima papaină din papaya.

Produsele concepute special pentru vegani conțin de obicei pancreatină derivată din Aspergillus niger. Acesta este un produs fermentat, pe bază de ciupercă, mai degrabă decât o enzimă provenită din bila de bou sau de porc, care este sursa obișnuită.

Citeste si...
Vitamina B9 acidul Folic: Simptomele Deficitului și Beneficiile pentru Creier

În plus, unele au ierburi și condimente complementare. Extractul de Amla (cătină) – care nu este o enzimă, ci un remediu pe bază de plante din medicina Ayurveda luat pentru bunăstarea generală – este adesea inclus. Se crede că acționează în sinergie cu ceilalți compuși.

Când ar trebui să luați enzime digestive?

Pentru rezultate optime, luați enzimele digestive cu aproximativ 10 minute înainte de fiecare masă sau cu prima îmbucătură. Suplimentele de protează pot fi luate între mese, în plus față de enzimele digestive la mese.

Începeți prin a lua enzimele cu aproximativ două mese pe zi și ajustați doza după cum este necesar, pe măsură ce zilele avansează.

Puteți lua probiotice și enzime digestive în același timp?

Da. Luați enzimele înainte de masă și probioticele după sau între mese.

De asemenea, este benefic să obțineți probiotice din alimente fermentate precum iaurtul, kefirul, kimchi sau varza murată. Probioticele pot ajuta la restabilirea echilibrului microbiomului intestinal și pot ajuta în continuare la digestie, reducând în același timp simptome precum gazele și balonarea.

Riscuri și efecte secundare

Pot fi dăunătoare enzimele digestive? În funcție de starea dvs. de sănătate, profesionistul dvs. de asistență medicală poate determina care sunt cele mai sigure și cele mai bune enzime digestive pe care să le luați. Dacă aveți antecedente de boli ale ficatului sau ale vezicii biliare, sau ulcer, atunci consultați-vă cu profesionistul din domeniul sănătății înainte de a lua suplimente.

Care sunt potențialele efecte secundare ale enzimelor digestive? Deși sunt în general bine tolerate și utile, efectele secundare pot include uneori:

  • greață
  • diaree
  • crampe abdominale
  • gaze
  • dureri de cap
  • umflături
  • amețeli
  • modificări ale glicemiei
  • reacții alergice
  • fecale anormale

Dacă suferiți aceste simptome, nu continuați să le luați și consultați medicul.

Cel mai probabil veți avea de-a face cu efecte secundare ale enzimelor digestive dacă luați o doză foarte mare și dacă ignorați recomandările de dozare, așa că citiți întotdeauna cu atenție etichetele produselor.

Concluzie

  • Enzimele digestive ne ajută să digerăm alimentele prin descompunerea macromoleculelor mari în molecule mai mici pe care intestinele noastre sunt capabile să le absoarbă.
  • Enzimele digestive sunt împărțite în trei clase: enzimele proteolitice, lipazele și amilazele, care toate metabolizează macronutrienți diferiți.
  • Printre persoanele care pot beneficia de pe urma administrării de suplimente de enzime digestive se numără cele care suferă de boli inflamatorii intestinale, SII, aciditate gastrică scăzută (hipoclorhidrie), insuficiență enzimatică, insuficiență pancreatică, boli autoimune, constipație, diaree și balonare.
  • Sursele de suplimente de enzime digestive includ fructe (în special ananas și papaya), animale precum boul sau porcul și surse vegetale precum probioticele, drojdia și ciupercile. Cel mai bine este să obțineți un supliment care acoperă toate bazele (un amestec de enzime cu spectru complet).
  • Alimentele care pot continua să vă furnizeze enzime digestive naturale includ ananasul, papaya, kiwi, lactatele fermentate, mango, miso, varza murată, kimchi, avocado, polenul de albine, oțetul de mere și mierea crudă.

Articole similare:

8 Produse alimentare pe care nu ar trebui să le cumperi la reduceri
Alimente Bogate în Zinc: Sănătate și Nutriție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health