Durerea abdominală este una dintre cele mai frecvente plângeri. Dar, alături de problemele sistemului digestiv și ale organelor urinare, femeile pot avea dureri din cauza problemelor de reproducere. Acest lucru este deosebit de probabil dacă doare partea inferioară a abdomenului.
Durerea în abdomen este un concept destul de general, vag și extins. Localizarea sindromului de durere poate fi diferită, în funcție de organul sau sistemul care este afectat. Regiunea abdominală este împărțită în trei zone – cea superioară (epigastru), cea mijlocie (zona ombilicală) și cea inferioară (zona pubiană, pelvis). În consecință, sindromul durerii este posibil în oricare dintre aceste zone, iar cauzele disconfortului sunt diferite.
Tipuri de durere în abdomen
În funcție de localizarea predominantă a senzațiilor neplăcute, se disting mai multe tipuri de dureri abdominale la femei:
- cel mai acut sindrom de durere în regiunea ombilicală;
- durerea în epigastru (sub buric, în partea superioară a abdomenului și sub coaste);
- durere în abdomenul inferior (sub buric, în apropierea pubisului, în profunzimea pelvisului);
- durere în partea dreaptă (de la coaste până în zona aripii iliace);
- durere în partea stângă (de la coaste până la aripa osului iliac);
- durere cu caracter nedeterminat, în tot abdomenul, fără o localizare clară în vreo parte a abdomenului.
Pe lângă localizare, sunt importante și anumite caracteristici ale durerii, care pot indica cauza apariției lor.
Natura durerii – ascuțită și intolerabilă, tăioasă, înjunghiată, puternică sau relativ slabă, constantă sau de tip contracție, în crize, apăsătoare, surdă, crampă, cu greutate în abdomen. Este important să descrieți durerea medicului cât mai exact posibil, acest lucru va ajuta la diagnosticare.
Simptomele asociate – este important să se evalueze dacă durerea se îndreaptă spre braț, inghinal, spate sau sub coaste, dacă crește la schimbarea poziției corpului, la tuse, strănut, dacă se ameliorează după golirea intestinelor, evacuarea de gaze. De asemenea, este important să se noteze apariția grețurilor, febrei, diareei, vărsăturilor pe fondul durerii.
Istoricul durerii – cauza poate fi indicată de factorii care au provocat atacul de durere. Aceștia sunt erorile alimentare, consumul de alcool, traumatisme sau stres, menstruația, sarcina. Este important să se evalueze dinamica durerii – dacă există o creștere a senzației sau dacă intensitatea durerii este constantă, dacă localizarea durerii migrează și natura acesteia (de exemplu, de la contondent la ascuțit, subclavicula lor a trecut în partea dreaptă).
Cauzele durerii abdominale la femei
Determinați cauza durerii poate doar un medic, deoarece în interiorul cavității abdominale există multe organe care aparțin sistemului digestiv și urogenital, există, de asemenea, localizate grupuri de ganglioni limfatici și vase mari, trunchiuri nervoase. Cel mai adesea senzațiile dureroase apar din cauza unor probleme:
- sistemului digestiv – stomac, intestinul subțire și gros, ficatul, vezica biliară sau pancreasul;
- tractul urinar – rinichi, uretere, vezica urinară;
- sfera reproductivă feminină – ovarul, trompele uterine, uterul.
În plus, pot exista cauze infecțioase ale durerii (de exemplu, în infecția intestinală bacteriană sau virală), patologia chirurgicală (apendicită, colecistită) sau boli somatice, procese inflamatorii.
Durere în partea superioară a abdomenului (sub burtă)
De obicei, există o durere surdă sau răzlețe, dureroasă, care se retrage în spatele sternului. Ea poate fi însoțită de arsuri, probleme de înghițire, eructații, greutate în abdomen, greață. Natura durerii este adesea asociată cu consumul de alimente – crește sau scade, apare pe stomacul gol.
Principalele cauze ale acestor dureri sunt leziunile esofagului, hernia esofagiană, boala de reflux, gastrita, ulcerul peptic atât al stomacului, cât și al duodenului. Durerea cu greață și vărsături se poate manifesta prin infecții virale (norovirus, rotavirus, enterovirus) sau infecții bacteriene (cel mai adesea simptomele sunt completate de diaree, vărsături, febră și dureri în alte părți ale abdomenului).
Important – durerea în partea superioară a abdomenului la femei se poate manifesta prin pneumonie sau infarct! În cazuri rare, poate fi vorba de tumori sau nevralgie intercostală.
Dureri în partea stângă la femei
Cel mai adesea, durerea în partea stângă (sub coaste) apare cu patologii în zona stomacului (gastrită și ulcer peptic). Durerea cu greutate în regiunea subcostală stângă pe fond de arsuri la stomac este posibilă în cazul refluxului (aport de alimente în esofag).
Durerea de tragere este posibilă în cazul măririi splinei și întreruperii alimentării cu sânge a acesteia (atacuri de durere înjunghiată). Durerea acută se poate manifesta prin pancreatită (de obicei cu greață, vărsături). În plus, la femei, durerea în partea stângă a abdomenului (sub coaste și în partea superioară) poate fi un semn de atac de cord.
Durerea în partea dreaptă la femei
Durerea ascuțită în partea dreaptă, care iradiază spre umăr, claviculă, cu greață, febră și amărăciune în gură este posibilă în cazul colicii hepatice. Durerea surdă de durere în partea dreaptă sau de vomă este posibilă în colecistită, hepatită (dacă ficatul este mărit, deoarece receptorii durerii se află doar pe membrana acestuia).
În plus, durerea în partea dreaptă, care este situată mai aproape de aripa osului iliac, este posibilă în cazul apendicitei, herniei inghinale, bolii Crohn, mezadenitei (inflamația ganglionilor limfatici din interiorul cavității abdominale). Durerile surde se pot manifesta helmintiazele, durerile ascuțite, asemănătoare unor contracții, sunt tipice pentru infecțiile intestinale.
Dureri în zona buricului la femei
Apariția durerii de tip contracție în zona buricului este posibilă pe fondul colicilor intestinale (pe fondul balonării abdominale), al intoxicațiilor alimentare, al infecțiilor intestinale. Intoxicațiile și infecțiile sunt însoțite, de obicei, de febră, greață, diaree, stare de rău.
De asemenea, durerea în această zonă poate apărea în cazul herniei ombilicale, inflamației intestinului subțire, diverticulozei, pancreatitei, obstrucției intestinale, apendicitei, tumorilor, mezadenitei.
Dureri abdominale inferioare
Cel mai adesea, durerea abdominală inferioară la femei este asociată cu sistemul urogenital, deși sunt posibile și probleme cu intestinul gros, tumori, țesuturile moi ale pelvisului subțire (cu aderențe). În plus, dacă este posibilă o sarcină – astfel de dureri pot indica localizarea ectopică, începutul unui avort spontan sau modificări fiziologice asociate cu creșterea uterului și tensiunea ligamentelor.
Din sistemul reproducător, poate fi vorba de leziuni ovariene (anexită, chisturi, apoplexie), endometrioză, endometrita, mase tumorale sau sindromul durerii pelviene cronice.
Din partea aparatului urinar poate fi vorba de cistite, pielonefrite (durerea poate fi localizată în partea inferioară a spatelui, iradiind în zona inghinală), colici renale.
Din partea sistemului digestiv pot fi – colite, infecții intestinale, hernie inghinală, apendicită, AINS și boala Crohn.
Dureri abdominale înainte de menstruație
O parte dintre femei au senzații dureroase înainte de menstruație. Printre cele mai probabile cauze se numără procesele inflamatorii cronice la nivelul uterului și al apendicelor, nodulii miomatoși, ITS, endometrioza.
Dureri abdominale în timpul menstruației
Disconfortul din timpul menstruației nu ar trebui să fie puternic. Crampele ușoare și disconfortul sunt acceptabile, dar durerile puternice sunt un semn de patologii. Printre cele mai probabile se pot distinge – procesele dishormonale, endometrioza, miomul, procesele inflamatorii ale uterului și ale apendicelor.
Dureri abdominale după menstruație
Unele femei notează dureri după menstruație. Motivele pot fi prezența unor focare endometrioide pe uter, anexite, chisturi ovariene, polipi, miome, boli infecțioase, procese inflamatorii.
Link-uri web despre durerea abdominală la femei, ce o poate cauza, când poate fi periculoasă și ce trebuie făcut:
- https://www.mayoclinic.org/symptoms/abdominal-pain/basics/causes/sym-20050728
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4157-abdominal-pain-in-women
- https://www.webmd.com/women/guide/abdominal-pain-causes-treatments#1
- https://www.healthline.com/health/womens-health/abdominal-pain-in-women
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/321266
- https://www.mountsinai.org/health-library/symptoms/abdominal-pain-in-women
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/abdominal-pain-in-women
- https://www.uofmhealth.org/health-library/aa6282
- https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21702-abdominal-pain-in-women
- https://www.pennmedicine.org/updates/blogs/health-and-wellness/2020/october/abdominal-pain-in-women
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.