16.8 C
București

Durerea abdominala la femei: ce poate rani, cand este periculos, ce trebuie sa faceti si unde sa va intoarceti?

Date:

Share post:

Durerea abdominala este una dintre cele mai frecvente plangeri. Dar, alaturi de problemele sistemului digestiv si ale organelor urinare, femeile pot avea dureri din cauza problemelor de reproducere. Acest lucru este deosebit de probabil daca doare partea inferioara a abdomenului.

Durerea in abdomen este un concept destul de general, vag si extins. Localizarea sindromului de durere poate fi diferita, in functie de organul sau sistemul care este afectat. Regiunea abdominala este impartita in trei zone – cea superioara (epigastru), cea mijlocie (zona ombilicala) si cea inferioara (zona pubiana, pelvis). In consecinta, sindromul durerii este posibil in oricare dintre aceste zone, iar cauzele disconfortului sunt diferite.

Tipuri de durere in abdomen

In functie de localizarea predominanta a senzatiilor neplacute, se disting mai multe tipuri de dureri abdominale la femei:

  • cel mai acut sindrom de durere in regiunea ombilicala;
  • durerea in epigastru (sub buric, in partea superioara a abdomenului si sub coaste);
  • durere in abdomenul inferior (sub buric, in apropierea pubisului, in profunzimea pelvisului);
  • durere in partea dreapta (de la coaste pana in zona aripii iliace);
  • durere in partea stanga (de la coaste pana la aripa osului iliac);
  • durere cu caracter nedeterminat, in tot abdomenul, fara o localizare clara in vreo parte a abdomenului.

Pe langa localizare, sunt importante si anumite caracteristici ale durerii, care pot indica cauza aparitiei lor.

Citeste si...
Totul despre febră: Simptome, cauze, tratament și prevenire

Natura durerii – ascutita si intolerabila, taioasa, injunghiata, puternica sau relativ slaba, constanta sau de tip contractie, in crize, apasatoare, surda, crampa, cu greutate in abdomen. Este important sa descrieti durerea medicului cat mai exact posibil, acest lucru va ajuta la diagnosticare.

Simptomele asociate – este important sa se evalueze daca durerea se indreapta spre brat, inghinal, spate sau sub coaste, daca creste la schimbarea pozitiei corpului, la tuse, stranut, daca se amelioreaza dupa golirea intestinelor, evacuarea de gaze. De asemenea, este important sa se noteze aparitia greturilor, febrei, diareei, varsaturilor pe fondul durerii.

Durerea abdominala la femei: ce poate rani, cand este periculos, ce trebuie sa faceti si unde sa va intoarceti?
Durerea abdominală la femei: ce poate răni, când este periculos, ce trebuie să faceți și unde să vă întoarceți? 5

Istoricul durerii – cauza poate fi indicata de factorii care au provocat atacul de durere. Acestia sunt erorile alimentare, consumul de alcool, traumatisme sau stres, menstruatia, sarcina. Este important sa se evalueze dinamica durerii – daca exista o crestere a senzatiei sau daca intensitatea durerii este constanta, daca localizarea durerii migreaza si natura acesteia (de exemplu, de la contondent la ascutit, subclavicula lor a trecut in partea dreapta).

Cauzele durerii abdominale la femei

Determinati cauza durerii poate doar un medic, deoarece in interiorul cavitatii abdominale exista multe organe care apartin sistemului digestiv si urogenital, exista, de asemenea, localizate grupuri de ganglioni limfatici si vase mari, trunchiuri nervoase. Cel mai adesea senzatiile dureroase apar din cauza unor probleme:

  • sistemului digestiv – stomac, intestinul subtire si gros, ficatul, vezica biliara sau pancreasul;
  • tractul urinar – rinichi, uretere, vezica urinara;
  • sfera reproductiva feminina – ovarul, trompele uterine, uterul.

In plus, pot exista cauze infectioase ale durerii (de exemplu, in infectia intestinala bacteriana sau virala), patologia chirurgicala (apendicita, colecistita) sau boli somatice, procese inflamatorii.

Citeste si...
Alimente care ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge

Durere in partea superioara a abdomenului (sub burta)

De obicei, exista o durere surda sau razlete, dureroasa, care se retrage in spatele sternului. Ea poate fi insotita de arsuri, probleme de inghitire, eructatii, greutate in abdomen, greata. Natura durerii este adesea asociata cu consumul de alimente – creste sau scade, apare pe stomacul gol.

Durerea abdominala la femei: ce poate rani, cand este periculos, ce trebuie sa faceti si unde sa va intoarceti?
Durerea abdominală la femei: ce poate răni, când este periculos, ce trebuie să faceți și unde să vă întoarceți? 6

Principalele cauze ale acestor dureri sunt leziunile esofagului, hernia esofagiana, boala de reflux, gastrita, ulcerul peptic atat al stomacului, cat si al duodenului. Durerea cu greata si varsaturi se poate manifesta prin infectii virale (norovirus, rotavirus, enterovirus) sau infectii bacteriene (cel mai adesea simptomele sunt completate de diaree, varsaturi, febra si dureri in alte parti ale abdomenului).

Important – durerea in partea superioara a abdomenului la femei se poate manifesta prin pneumonie sau infarct! In cazuri rare, poate fi vorba de tumori sau nevralgie intercostala.

Dureri in partea stanga la femei

Cel mai adesea, durerea in partea stanga (sub coaste) apare cu patologii in zona stomacului (gastrita si ulcer peptic). Durerea cu greutate in regiunea subcostala stanga pe fond de arsuri la stomac este posibila in cazul refluxului (aport de alimente in esofag).

Durerea de tragere este posibila in cazul maririi splinei si intreruperii alimentarii cu sange a acesteia (atacuri de durere injunghiata). Durerea acuta se poate manifesta prin pancreatita (de obicei cu greata, varsaturi). In plus, la femei, durerea in partea stanga a abdomenului (sub coaste si in partea superioara) poate fi un semn de atac de cord.

organicsfood.ro

Durerea in partea dreapta la femei

Durerea ascutita in partea dreapta, care iradiaza spre umar, clavicula, cu greata, febra si amaraciune in gura este posibila in cazul colicii hepatice. Durerea surda de durere in partea dreapta sau de voma este posibila in colecistita, hepatita (daca ficatul este marit, deoarece receptorii durerii se afla doar pe membrana acestuia).

Citeste si...
De ce provoacă stresul boli autoimune?
Durerea abdominala la femei: ce poate rani, cand este periculos, ce trebuie sa faceti si unde sa va intoarceti?
Durerea abdominală la femei: ce poate răni, când este periculos, ce trebuie să faceți și unde să vă întoarceți? 7

In plus, durerea in partea dreapta, care este situata mai aproape de aripa osului iliac, este posibila in cazul apendicitei, herniei inghinale, bolii Crohn, mezadenitei (inflamatia ganglionilor limfatici din interiorul cavitatii abdominale). Durerile surde se pot manifesta helmintiazele, durerile ascutite, asemanatoare unor contractii, sunt tipice pentru infectiile intestinale.

Dureri in zona buricului la femei

Aparitia durerii de tip contractie in zona buricului este posibila pe fondul colicilor intestinale (pe fondul balonarii abdominale), al intoxicatiilor alimentare, al infectiilor intestinale. Intoxicatiile si infectiile sunt insotite, de obicei, de febra, greata, diaree, stare de rau.

De asemenea, durerea in aceasta zona poate aparea in cazul herniei ombilicale, inflamatiei intestinului subtire, diverticulozei, pancreatitei, obstructiei intestinale, apendicitei, tumorilor, mezadenitei.

Dureri abdominale inferioare

Cel mai adesea, durerea abdominala inferioara la femei este asociata cu sistemul urogenital, desi sunt posibile si probleme cu intestinul gros, tumori, tesuturile moi ale pelvisului subtire (cu aderente). In plus, daca este posibila o sarcina – astfel de dureri pot indica localizarea ectopica, inceputul unui avort spontan sau modificari fiziologice asociate cu cresterea uterului si tensiunea ligamentelor.

Durerea abdominala la femei: ce poate rani, cand este periculos, ce trebuie sa faceti si unde sa va intoarceti?
Durerea abdominală la femei: ce poate răni, când este periculos, ce trebuie să faceți și unde să vă întoarceți? 8

Din sistemul reproducator, poate fi vorba de leziuni ovariene (anexita, chisturi, apoplexie), endometrioza, endometrita, mase tumorale sau sindromul durerii pelviene cronice.

Din partea aparatului urinar poate fi vorba de cistite, pielonefrite (durerea poate fi localizata in partea inferioara a spatelui, iradiind in zona inghinala), colici renale.

Din partea sistemului digestiv pot fi – colite, infectii intestinale, hernie inghinala, apendicita, AINS si boala Crohn.

Dureri abdominale inainte de menstruatie

O parte dintre femei au senzatii dureroase inainte de menstruatie. Printre cele mai probabile cauze se numara procesele inflamatorii cronice la nivelul uterului si al apendicelor, nodulii miomatosi, ITS, endometrioza.

Citeste si...
De ce apare durerea de spate când tușești și ce poți face în acest caz

Dureri abdominale in timpul menstruatiei

Disconfortul din timpul menstruatiei nu ar trebui sa fie puternic. Crampele usoare si disconfortul sunt acceptabile, dar durerile puternice sunt un semn de patologii. Printre cele mai probabile se pot distinge – procesele dishormonale, endometrioza, miomul, procesele inflamatorii ale uterului si ale apendicelor.

Dureri abdominale dupa menstruatie

Unele femei noteaza dureri dupa menstruatie. Motivele pot fi prezenta unor focare endometrioide pe uter, anexite, chisturi ovariene, polipi, miome, boli infectioase, procese inflamatorii.

Link-uri web despre durerea abdominala la femei, ce o poate cauza, cand poate fi periculoasa si ce trebuie facut:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

De ce se umfla mainile si cum sa ameliorezi rapid simptomele acasa

Mâinile umflate pot fi un simptom comun sau un semnal de alarmă. Află cauzele, momentele când devine periculos și metodele eficiente de a alievi umflătura la domiciliu. Ideal pentru cei care se confruntă cu această problemă sau doresc să se informeze.

Anemia din cauza deficitului de vitamina B12 – simptome, cauze si tratament

Anemia din deficit de vitamina B12 poate avea consecințe grave. Învață despre simptome, cauze și tratamente eficiente în acest articol detaliat.

Senzatia de sufocare: cauze, simptome, diagnostic si tratament

Senzatia de sufocare și dispnee pot indica afecțiuni serioase. Aflați despre cauzele comune, simptomele specifice și metodele eficiente de tratament. Citeste mai departe pentru detalii esențiale și sfaturi practice.

Kinetoterapie impotriva obezitatii si excesului de greutate

Kinetoterapia transformă lupta împotriva obezității într-o călătorie plăcută și eficientă. Descoperă cum această metodă te poate ajuta să pierzi kilograme și să alini durerile articulare.

Aftele bucale: Tipuri, cauze, prevenire si tratament

Aftele bucale pot provoca disconfort major. Descoperă principalele cauze, tipurile de afte și soluțiile eficiente pentru tratament și prevenire. Informează-te acum și scapă de durerile bucale!

Cum sa recunosti si sa tratezi oligoartrita juvenila idiopatica: Ghidul complet pentru parinti ingrijorati

Oligoartrita juvenilă idiopatică (OJI) este cea mai frecventă formă de artrită la copii, afectând aproximativ 1 din 1000...

Colita ulcerativa – ghid complet despre inflamatia cronica a colonului

Colita ulcerativă este o boală cronică ce provoacă inflamația colonului. Aflați care sunt cauzele, cum recunoaștem simptomele precum sânge în scaun, crampe și durere abdominală și cum putem trata eficient inflamația cu ajutorul medicamentelor moderne pentru a ajunge la remisiune.

Fibroamele uterine: Totul despre cauze, diagnostic si tratament

Fibroamele uterine afectează multe femei, dar nu toate prezintă simptome. Acest articol detaliază cauzele, simptomele și metodele de diagnostic și tratament.