16.6 C
București

Avocado, superalimentul care slabeste si iti intareste sistemul imunitar

Date:

Share post:

Avocado este un fruct subtropical cu proprietati excelente pentru sanatate si un profil nutritional cu adevarat unic. Continutul sau ridicat de lipide il face un aliment bogat in calorii, dar prezenta fibrelor, a vitaminelor B, a vitaminei K, a potasiului, a vitaminei E si a vitaminei C confera avocado proprietati excelente pentru sanatate.

Fructul de avocado este un fruct cu un singur sambure, de culoare verde inchis, cu o coaja groasa, in forma de para, cu pulpa de culoare verde-crem, cu o samanta mare. Este originar din regiunile tropicale din America de Sud si Centrala. Copacii vesnic verzi cresc, de asemenea, in Africa de Sud, America de Nord si de Sud si Asia de Sud-Est.

Cei mai mari producatori de avocado sunt Spania, Mexic si Chile. Bogatia de minerale din adancuri si clima calda confera fructelor cultivate pe aceste meleaguri proprietati organoleptice excelente. In ultimii ani, fructul a devenit atat de comun printre produsele alimentare sanatoase, incat a incetat sa mai fie exotic pentru noi.

Avocado, superalimentul care slabeste si iti intareste sistemul imunitar
Avocado, superalimentul care slăbește și îți întărește sistemul imunitar 6

Proprietati si beneficii ale avocado

In comparatie cu fructele obisnuite, cantitatea de grasimi este vizibila, dar, spre deosebire de majoritatea alimentelor bogate in grasimi, avocado are un continut ridicat de grasimi mononesaturate, definite drept grasimi “bune”, care pot stimula productia de colesterol bun (HDL) si inhiba stocarea colesterolului rau (LDL). Cea mai importanta grasime este acidul oleic, care este, de asemenea, principalul component al uleiului de masline.

Avocado este o sursa excelenta de vitaminele E, A si alte substante antioxidante care ajuta la combaterea radicalilor liberi, incetinind procesul de imbatranire celulara. La fel de important este si continutul ridicat de potasiu, un mineral esential pentru buna functionare a inimii si a muschilor si un aliat indispensabil pentru cei care sufera de hipertensiune arteriala.

Citeste si...
Deliciul zilei: Toast cu avocado și somon care va revoluționa micul tău dejun

Contine multa apa, aproximativ 80% pulpa, ceea ce il face nu doar nutritiv si gustos, ci si foarte hidratant. In fine, cercetari recente au aratat ca avocado, bogat in nutrienti, in special fibre si grasimi sanatoase, ajuta la sustinerea sanatatii intestinelor prin hranirea microbiotei.

Avocado, superalimentul care slabeste si iti intareste sistemul imunitar
Avocado, superalimentul care slăbește și îți întărește sistemul imunitar 7

20 de vitamine si microelemente utile pe care le contine avocado:

  1. Vitamina A, cunoscuta si sub numele de vitamina tineretii, ajuta la mentinerea sanatatii pielii si afecteaza buna functionare a retinei.
  2. Vitamina B1 influenteaza buna functionare a sistemului nervos.
  3. Vitamina B3 regleaza nivelul de colesterol, creste fluxul sanguin in vasele de sange si sustine sistemul nervos.
  4. Vitamina B9 previne depresia, este responsabila de metabolism si este implicata in formarea globulelor rosii.
  5. Vitamina C protejeaza impotriva racelilor, intareste sistemul imunitar, previne aparitia inflamatiilor tesutului conjunctiv si ajuta la mentinerea unui nivel adecvat de colesterol in sange.
  6. Vitamina E sustine bariera naturala de protectie a celulelor impotriva radicalilor liberi, intareste sistemul imunitar si regleaza nivelul colesterolului.
  7. Fibrele alimentare regleaza sistemul digestiv, provoaca senzatia de satietate si stabilizeaza nivelul de glucoza din sange.
  8. Glucoza este un zahar simplu, combustibil sub forma de carbohidrati, o sursa de energie pentru celule, sustine formarea grasimilor si a proteinelor.
  9. Luteina, un antioxidant puternic, este responsabila de vederea centrala si asigura acuitatea vizuala. Avocado este “miracolul luteinic al naturii”
  10. Zincul favorizeaza pierderea in greutate, imbunatateste aspectul pielii si al parului, creste tensiunea arteriala si ii protejeaza pe barbati de bolile de prostata.
  11. Potasiul afecteaza procesul de digestie si o mai buna absorbtie a alimentelor, protejeaza impotriva contractiilor musculare.
  12. Calciul este un material de constructie pentru oase si dinti, participa la procesul de coagulare a sangelui si afecteaza contractilitatea musculara.
  13. Fosforul, un macronutrient, o componenta a membranelor celulare, a oaselor si a dintilor, sustine functionarea sistemului nervos si a celui cardiovascular.
  14. Sodiul regleaza cantitatea de apa din organism si protejeaza impotriva anemiei.
  15. Fierul, principala componenta a hemoglobinei, transporta oxigenul catre muschi.
  16. Magneziul previne bolile de inima, imbunatateste memoria si are un efect calmant.
  17. Iodul, un oligoelement necesar pentru ca glanda tiroida sa produca hormoni.
  18. Manganul este implicat in arderea grasimilor si sustine buna functionare a sistemului nervos.
  19. Cuprul ajuta la transportul fierului in tot corpul.
  20. Grasimile nesaturate cresc nivelul colesterolului bun.
  21. Grasimile polinesaturate, acizii grasi Omega-3, protejeaza inima.
Citeste si...
8 moduri de a reduce numărul de calorii fără a le contoriza
Avocado, superalimentul care slabeste si iti intareste sistemul imunitar
Avocado, superalimentul care slăbește și îți întărește sistemul imunitar 8

Cum se mananca avocado?

Pentru a fi consumat, avocado trebuie sa se afle la nivelul de maturitate potrivit. Daca este prea tare, va fi greu de taiat si nu va avea consistenta ideala pentru a fi folosit in bucatarie. Mai intai trebuie sa-l taiati in doua cu un cutit ascutit si sa scoateti samburele cu o lingura. Se recomanda ca fructul sa fie consumat imediat, deoarece este supus unei oxidari rapide.

Iata doua exemple de mic dejun copios cu avocado:

AVOCADO TOAST

Ingrediente:

  • 2 felii de paine
  • 1 ou fiert
  • 1/2 avocado
  • sucul de la o jumatate de lamaie
  • sare
  • Chile
  • Ulei de masline extravirgin.

Preparare:

Se fierbe oul tare. Se prajesc feliile de paine intr-o tigaie pe ambele parti. Zdrobiti cu o furculita si amestecati bine pulpa unei jumatati de avocado cu suc de lamaie si sare. Intindeti pasta obtinuta pe paine, radeti deasupra un ou fiert tare si adaugati un varf de cutit de ardei iute.

Avocado, superalimentul care slabeste si iti intareste sistemul imunitar
Avocado, superalimentul care slăbește și îți întărește sistemul imunitar 9

PASTE CU SPANAC ȘI PESTO DE AVOCADO

Ingrediente:

  • 80 g de paste
  • 15 g de branza tare (de preferinta parmezan)
  • Pentru sosul pesto:
  • 70 g spanac proaspat
  • 1/2 avocado
  • 70 ml lapte de migdale
  • ghimbir
  • busuioc
  • sare.

Preparare:

organicsfood.ro

Folosind un blender de imersie, combinati toate ingredientele pentru pesto. Fierbeti pastele in apa usor sarata, scurgeti-le si adaugati-le direct in sos, adaugati putina branza, amestecati bine si serviti.

Puteti adauga orice sursa de proteine pentru ca preparatul sa fie complet si echilibrat, cum ar fi pestele, sau puteti mari cantitatea de branza.

Avocado, superalimentul care slabeste si iti intareste sistemul imunitar
Avocado, superalimentul care slăbește și îți întărește sistemul imunitar 10

Avocado este un fruct hranitor, fraged, cu gust de nuca, moale, onctuos, si poate fi consumat in combinatie cu aditivi care ii imbogatesc gustul. Poate fi adaugat la cocktailuri, salate de legume, supe crema. Fructele coapte sunt un substitut excelent pentru unt.

Citeste si...
Dieta flexitariană: Răspunsul la echilibrul dintre sănătate și pofta de carne

Grasimea de avocado este buna pentru organism, dar trebuie sa consumati fructul cu moderatie, deoarece este foarte bogat in calorii.

Va place gustul de avocado?

Link-uri web care vorbesc despre subiectul “Avocado: Cum il incluzi in dieta ta zilnica si de ce este esential pentru sanatate”:

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Ce beneficii are patrunjelul pentru organism

Patrunjelul nu este doar un condiment! Află cum acest superaliment este esențial pentru sănătatea ta, de la imunitate până la sănătatea cardiovasculară.

Sarea si Diabetul: Ce Trebuie sa Știi Despre Sare

Sarea este necesară pentru reglarea funcțiilor vitale ale organismului, însă excesul poate fi dăunător. Dacă suferiți de boli cronice,...

O sursa de bucurie. Cat de multa ciocolata nu este daunator sa mananci

Ciocolata poate fi mai mult decât un răsfăț dulce. Descoperă beneficiile acestei delicatese, de la efectele sale antistres până la protejarea sănătății inimii. Consumată cu moderație, ciocolata aduce bucurie și nutrienți valoroși în dieta ta de toamnă.

Beneficiile Surprinzatoare ale Consumului de Cartofi Dulci

Cartofii dulci sunt o sursă excelentă de nutrienți, antioxidanți, fibre și carbohidrați complecși. Aceste legume rădăcinoase au o...

Scade rezistenta la insulina: Plan de mese si sfaturi pentru exercitii fizice

Rezistența la insulină este o problemă de sănătate tot mai răspândită în zilele noastre, ce poate avea consecințe...

Alternative sanatoasa la zaharul rafinat: Cum sa controlezi diabetul si sa mentii un nivel optim al glicemiei

Zahărul rafinat poate fi dăunător pentru sănătate. Află cum poți controla diabetul și menține glicemia optimă cu ajutorul alternativelor naturale la zahărul rafinat.

Apa carbogazoasa vs. Apa plata: Ce trebuie sa stii inainte de a bea

Apa carbogazoasă aduce multe avantaje pentru sănătate, de la stimularea papilelor gustative până la curățarea tractului digestiv. Cu toate acestea, există și câteva precauții. Află toate detaliile și sfaturi pentru alegerea corectă.

Cine nu poate manca produse lactate: laptele si nu numai este interzis

Laptele oferă numeroase beneficii, dar nu toată lumea îl poate consuma fără efecte secundare. Află care sunt contraindicațiile, cum se manifestă intoleranța la lactoză și ce înseamnă alergia la proteinele din lapte. Informații esențiale pentru sănătatea ta și a familiei tale.