Ce este intoxicația cu alcool sau droguri?

Ce este intoxicația cu alcool sau droguri?

Intoxicația cu alcool sau droguri este o stare care apare atunci când persoana afectată a consumat suficientă alcool sau droguri pentru a-i altera dispoziția și capacitățile. Deficiențele mentale sau fizice pot include vorbire nelămurită, dificultăți la mers și dezorientare.1 Intoxicația, de asemenea, poate fi detectată prin testarea aerului expirat și a sângelui.

Intoxicația poate varia de la ușoară la severă, în funcție de cantitatea consumată, viteza de ingerare, metabolism, greutatea corporală, substanța și alți factori.

Semne de intoxicație

Semnele specifice ale intoxicației variază în funcție de substanța ingerată (alcool, marijuana etc.). Cu toate acestea, unele dintre simptomele comune ale intoxicației cu alcool includ:

  • Ataxie: Împiedicare repetată sau incapacitatea de a merge pe o linie dreaptă2
  • Confuzie și letargie: Dezorientare și oboseală extremă
  • Euforie: Bucurie, vorbărie, impulsivitate
  • Pierderea inhibițiilor: Senzații de relaxare, deschidere și încredere3
  • Judecată deficitară: Tendința de a lua decizii proaste și de a fi implicat în comportamente riscante, cum ar fi conducerea sub influența substanțelor
  • Probleme de vorbire: Vorbire neclară și alte dificultăți de vorbire
  • Vărsături: Greață și vărsături în timp ce corpul încearcă să se debaraseze de substanța toxică

Intoxicația severă poate duce la pierderea cunoștinței sau chiar la deces.

Alcoolul și alte substanțe îi afectează pe oameni în mod diferit. Unii experimentează efecte rapid și puternic; cei care au dezvoltat o toleranță ajung în această etapă doar cu cantități mai mari de substanță.

Diagnosticarea intoxicației

Diagnosticarea intoxicației implică adesea observarea, un examen fizic și verificarea evenimentelor de către alții. Testele aerului expirat și ale sângelui măsoară nivelurile de alcool și ale altor substanțe din organism.

Citeste si...
De ce nu poți dormi? 11 cauze surprinzătoare ale insomniei!

În ceea ce privește alcoolul, în SUA se consideră că oricine are o concentrație de alcool în sânge (BAC) de 0,08 sau mai mare este intoxicat; statele individuale pot stabili propriile limite mai stricte.

Remarcabil este că semnele intoxicației nu se corelează întotdeauna cu nivelurile BAC. Unele persoane s-ar putea să nu se simtă sau să nu acționeze intoxicate datorită nivelurilor lor de toleranță, dar vor avea totuși niveluri BAC peste limita legală.

BAC (conținutul de alcool în sânge) descrie cantitatea de alcool din circulația sanguină a unei persoane. Acesta este influențat de greutatea persoanei, cantitatea de alcool pe care a băut-o și cât de repede.4

Cauze ale intoxicației

Intoxicația cu alcool se produce atunci când alcoolul și metaboliții săi intră în circulația sanguină mai repede decât ficatul îi poate metaboliza. Este o stare temporară care poate avea efecte neurologice, gastro-intestinale și cardiovasculare.

Etanolul (alcoolul etilic) este substanța intoxicantă din vin, bere și băuturi spirtoase. Etanolul este responsabil pentru intoxicație deoarece are un impact depresiv asupra anumitor părți ale creierului. Pe măsură ce se consumă mai mult alcool, etanolul își amplifică efectul, provocând deficiențe în ordine progresivă.

Ce este intoxicația cu alcool sau droguri?
Ce este dependența de substanțe?

Mulți factori influențează intoxicația. O mare parte din etanolul din băutura spirtoasă este absorbit în sânge din stomac, iar restul din intestinul subțire.7 Cu cât alcoolul stă mai mult în stomac, cu atât durează mai mult să fie absorbit, reducând rata de intoxicare.

Unele persoane sunt mai predispuse la intoxicație decât altele. De exemplu, cineva care bea regulat excesiv ar putea să ingereze cantități mult mai mari fără a fi intoxicat, comparativ cu cineva care bea rar. Alți factori care influențează intoxicația includ:

  • Medicamente: Anumite medicamente pot amplifica efectul alcoolului și crește intoxicația. Medicamentele sedative, cum ar fi cele pentru tulburări de anxietate sau de dispoziție, pot fi extrem de periculoase dacă sunt combinate cu alcoolul.
  • Afecțiuni medicale: Anumite afecțiuni medicale pot face ca oamenii să fie mai susceptibili la intoxicație. Înainte de a consuma alcool, persoanele ar trebui să discute cu un furnizor de servicii medicale despre riscurile potențiale și câtă cantitate de alcool este considerată sigură.
Citeste si...
Ar trebui ca medicul estetician să stoarcă punctele negre?

Efectele intoxicației asupra sănătății

Intoxicația poate avea o serie de efecte dăunătoare asupra sănătății. În cazul alcoolului, intoxicația poate duce la intoxicație alcoolică, poate crește riscul accidentelor de circulație și poate crește riscul unei persoane de a dezvolta afecțiuni precum cancerul și problemele cardiovasculare.

Intoxicația cu alcool este o cauză frecventă a vizitelor la camera de urgență în Statele Unite.9 De asemenea, poate duce la delirium toxic, o formă de delir indusă de consumul de alcool și alte substanțe.

organicsfood.ro

Dacă experimentați intoxicație în mod regulat, este posibil să fie un semn că aveți o tulburare de consum de alcool sau o tulburare de consum de substanțe.

Tratamentul intoxicației

Intoxicația cu alcool este de obicei tratată cu îngrijiri de susținere, pe măsură ce organismul metabolizează alcoolul. În multe cazuri, simptomele intoxicației vor scădea treptat pe măsură ce alcoolul este metabolizat și eliminat din organism.

Dacă o persoană prezintă simptome de intoxicație alcoolică, ar trebui contactate imediat serviciile de urgență. Simptomele acestei afecțiuni includ piele rece, confuzie, pierderea cunoștinței, hipotermie, ritm cardiac neregulat și convulsii.

Tratamentul pentru intoxicația alcoolică include monitorizarea semnelor vitale, administrarea de oxigen și oferirea de perfuzii intravenoase. În unele cazuri, unei persoane i se poate spăla stomacul pentru a îndepărta alcoolul înainte ca acesta să fie absorbit sau i se poate administra cărbune activ pentru a minimiza absorbția în continuare a alcoolului.

Făcând față intoxicației

Atunci când cineva experimentează intoxicație, există strategii care pot ajuta la gestionarea și menținerea siguranței. Asigurarea siguranței imediate a persoanei este esențială, dar îngrijirea de susținere pe măsură ce se recuperează treptat din intoxicație este, de asemenea, importantă.

  • Supraveghere: O persoană ar trebui să rămână mereu cu o persoană de încredere trezie în timpul intoxicației. Supravegherea poate asigura că aceasta este în siguranță, nu poate fi rănită de altcineva și are acces la ajutor dacă este necesar.
  • Mâncați ceva și beți multă apă: Menținerea hidratării și mâncarea a ceva ajută la prevenirea deshidratării și poate diminua unele dintre efectele dăunătoare ale alcoolului. Mâncatul și băutul în timpul recuperării pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea efectelor secundare ale intoxicației.
  • Luați un analgezic. Un analgezic fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul, poate ajuta la calmarea durerilor de cap. Evitați însă Tylenol, deoarece alcoolul poate interacționa cu acetaminofenul. Cafeina poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea unor efecte ale mâțului.
Citeste si...
Dureri în partea dreaptă: când este o problemă cu rinichii, ficatul sau alte organe

Dacă dumneavoastră sau un membru al familiei aveți probleme cu consumul de substanțe sau dependența, contactați Linia de asistență pentru informații despre centre de tratament și asistență în zona dumneavoastră.

Surse:

  1. Ashizawa T, Xia G. AtaxiaContinuum (Minneap Minn). 2016;22(4 Movement Disorders):1208-1226. doi:10.1212/CON.0000000000000362
  2. Field M, Wiers RW, Christiansen P, Fillmore MT, Verster JC. Efectele alcoolului acut asupra controlului inhibitor și a cogniției implicite: Implicații pentru pierderea controlului asupra consumului de alcoolAlcohol Clin Exp Res. 2010;34(8):1346–1352. doi:10.1111/j.1530-0277.2010.01218.x
  3. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Băutura și condusul.
  4. Jung YC, Namkoong K. Alcool: intoxicație și otrăvire – diagnostic și tratamentHandb Clin Neurol. 2014;125:115-21. doi:10.1016/B978-0-444-62619-6.00007-0
  5. NIDA. Droguri de care se abuzează frecvent.
  6. Cederbaum AI. Metabolismul alcooluluiClin Liver Dis. 2012;16(4):667-685. doi:10.1016/j.cld.2012.08.002
  7. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism. Interacțiuni dăunătoare.
  8. Klein LR, Martel ML, Driver BE, Reing M, Cole JB. Utilizatorii frecvenți ai departamentului de urgență pentru intoxicația acută cu alcoolWest J Emerg Med. 2018;19(2):398-402. doi:10.5811/westjem.2017.10.35052

Articole similare:

Ce este dependența de substanțe?
Înțepăturile la inimă, când trebuie să mergi la medic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health