16.9 C
București

Tot ce trebuie sa stiti despre apa minerala

Date:

Share post:

“Beti mai multa apa” – articolele despre alimentatia sanatoasa de pe internet ne indeamna sa bem mai multa apa. Și reclamele ne indeamna, de asemenea, sa bem mai multa apa – “orice apa nu este potrivita, aveti nevoie de o apa speciala cu asa si asa minerale”. Exista, de asemenea, oameni carora le place sa mearga la izvoare “sa bea apa” pentru a se vindeca. De ce este cu adevarat capabila apa minerala si ce stie stiinta moderna despre proprietatile sale?

Apa din Valea Narzanului

In Caucazul de Nord, la granita dintre Kabardino-Balkaria si Karachay-Cherkessia, exista un loc unic – Valea Narzan. Aceasta ofera o priveliste magnifica asupra Elbrus, cel mai inalt munte din Rusia. De fapt, este un vulcan: ultima data cand a erupt a fost acum 1.500 de ani. Dar undeva in adancurile sale se ascunde inca o forta uriasa care se face cunoscuta. In vale, la suprafata ies apele subterane, care, potrivit legendei, au o putere de vindecare uimitoare. Insusi cuvantul “narzan” se traduce prin “fantana bogatasilor”.

Tot ce trebuie să știți despre apa minerală

Aceasta apa acido-salina foarte bogata in minerale coloreaza chiar si pietrele de coasta – ea curge chiar din maruntaiele pamantului, trecand prin roci si absorbind in drumul sau diverse saruri care contin macro- si microelemente. In acelasi timp, are loc o gazificare naturala. In aceasta regiune, apa care se prelinge din pamant literalmente peste tot, care nu degeaba este numita apele minerale caucaziene. Unul dintre cele mai faimoase locuri este Kislovodsk, unde chiar izvorul, care in secolul al XIX-lea a dat viata si nume intregului oras, este acoperit cu grija cu o cupola. La cateva strazi distanta se afla fabrica care extrage narsanul din pamant si il imbuteliaza.

Tot ce trebuie să știți despre apa minerală

Conform feedback-ului consumatorilor experimentati, apa de la izvor, pe care o puteti gusta chiar in vale, este putin diferita de cea din sticla: este simtita de multi ca fiind mai familiara si mai placuta. Poate si pentru ca la fabrica, minerala trece printr-un filtru cu aschii de nuca de cocos, scapand astfel de impuritatile mecanice. In unele loturi se adauga dioxid de carbon – asta pentru cei carora le plac mai multe bule. Potrivit companiei, este important ca apa sa nu intre in contact cu aerul – nu exista oxidare, iar toate mineralele (sunt mai mult de 20) nu precipita.

Exista ceva bun in ea?

Intotdeauna nu duce lipsa de turisti la Galeria Narzan din Kovvodsk – unii vin cu propriile recipiente (desi formal acest lucru nu este permis), altii cumpara ascultatori pahare de plastic chiar acolo. Cei mai experimentati merg direct la tipurile lor preferate de apa, dar cei mai multi dintre ei incep sa incerce totul si uneori descopera ceva neasteptat: apa vindecatoare miroase a oua stricate! “Calmati-va, tovarasi, nu intrati in panica”, le raspund batranii. Se pare ca acesta este mirosul de sulfati – saruri ale acidului sulfuric.

Citeste si...
Alimente cu puține calorii care sunt surprinzător de sățioase
Tot ce trebuie să știți despre apa minerală

In general, exista trei tipuri de narzan aici: general – are relativ putine saruri; dolomita – cu o mineralizare mai mare; si sulfat – din cele mai adanci puturi cu un continut ridicat de minerale si dioxid de carbon. Afisele de pe pereti cheama sa nu se automedicheze, dar, in practica, majoritatea vizitatorilor se ghideaza, desigur, nu dupa retetele medicilor, ci dupa sfaturile asa-numitilor “maestri ai galeriei Narzanaya” (de regula, acestia au studii medicale secundare) si dupa ceea ce citesc pe internet. De exemplu, se crede ca apa minerala poate contribui la pierderea in greutate sau, dimpotriva, la cresterea in greutate: depinde de temperatura la care este. Apa calda blocheaza secretia de suc gastric, iar o persoana nu vrea sa manance. Rece – dimpotriva, irita tractul digestiv si creste pofta de mancare. Ei bine, si in general, exista o recuperare! Unii oameni sustin chiar ca apa minerala ajuta la “detoxifiere”….

Nu ar trebui sa va “tratati” pe propriul risc

In realitate, termenul “slagging” nu este folosit de medici nicaieri in lumea moderna – acesta, ca si intreaga teorie despre gramezile de gunoi din organism, este recunoscuta ca fiind 100% pseudostiintifica. Și nu exista nicio dovada ca temperatura apei poate afecta greutatea. Dar exista o multime de date conform carora consumul necontrolat de apa minerala poate face rau! La urma urmei, aceasta, de exemplu, stimuleaza vezica biliara – iar acest lucru nu este intotdeauna bun. Pot exista pietre mici in ea, de care o persoana nu este constienta. Acestea se pot muta la gura vezicii biliare si astfel pot bloca canalele biliare…..

Și, de asemenea, de la utilizarea excesiva a apei minerale pot crapa articulatiile. De ce se intampla acest lucru? Este vorba de saruri. In functie de tipul de apa, pot exista cantitati diferite de saruri. Concentratie foarte mica – in apa de masa (si numai aceasta este potrivita pentru utilizarea zilnica, deoarece compozitia nu difera aproape deloc de cea obisnuita – dar, sincer vorbind, nu exista un sens medical special in ea). Dar apa de masa terapeutica (cum ar fi majoritatea celor de la “Essentuki”, “Narzan”, “Borjomi”, “Lipetsk Buvet” si altele) este o cu totul alta problema. Exista destul de multe substante dizolvate aici (si in apa potabila terapeutica). apa chiar mai mult). Aceste doua tipuri de apa minerala pot fi folosite numai daca sunt prescrise de un medic si nu mai mult de trei sau patru saptamani la rand, apoi trebuie sa faceti o pauza!

Citeste si...
Castanele de apă: Beneficii uimitoare pentru sănătate
Tot ce trebuie să știți despre apa minerală

In general, trebuie recunoscut faptul ca in Rusia este foarte raspandita utilizarea necontrolata a apei minerale. In Europa si in America este tratata diferit – pe baza recomandarilor medicinei moderne bazate pe dovezi. Pericolul unei astfel de ape, in special al apei terapeutice, este ca trebuie sa intelegeti compozitia acesteia. Poate fi acida sau alcalina, iar efectul va fi diferit. Nu ar trebui sa beti o astfel de apa doar pentru a va potoli setea. Este mai bine sa beti apa simpla – si nu 2 litri pe zi, asa cum se scrie adesea, ci atata cat doriti – organismul insusi stie de cat are nevoie.

Tot ce trebuie să știți despre apa minerală

In general, este mai bine sa va consultati cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe sa beti apa minerala.

Dar fanii sunt de alta parere… Și se inseala!

Adeptii apei minerale sunt greu de razgandit. Unii apara cu inversunare ideea ca apa minerala este cea care trebuie bauta in viata de zi cu zi. Exista chiar si teorii ale conspiratiei in acest sens: ei spun, de exemplu, ca ideea ca setea trebuie satisfacuta cu apa pura, “goala”, este o influenta corupatoare a Occidentului! Propaganda platita de producatorii de filtre si de apa potabila imbuteliata! Și, ca si cum, atunci cand bem apa obisnuita, care nu contine saruri, aceasta “ia” din corpul nostru calciul si magneziul, pe care acesta abia le-a acumulat pentru el insusi, si le spala.

De fapt, asa cum spune stiinta, nu are loc nicio “lesiere” (decat daca bei apa pura in cantitati nebanuite). Ei bine, toate mineralele de care are nevoie corpul nostru le obtinem din alimente – cu o dieta variata, desigur. Cu exceptia persoanelor cu restrictii dietetice severe, apa minerala poate ajuta. De exemplu, aceeasi doza de magneziu ca intr-un pahar de apa cu magneziu este continuta in 100 de grame de hrisca sau de nuci, aproximativ 200 de grame de fasole sau de caise, 220 de grame de calamar sau cateva banane.

Pe cine poate ajuta apa minerala?

De unde au aparut toate legendele despre puterea vindecatoare a aceluiasi narzan si de ce erau trimisi “la ape” aristocratii in perioada tarista si muncitorii in perioada sovietica? Mineralele din aceste bauturi sunt intr-adevar capabile sa refaca deficitul (sa imbunatateasca starea de bine) la persoanele slab hranite si slabite. Acestia pot beneficia cu adevarat de cure scurte de tratament cu ape subterane. La fel, insa, ca si administrarea de suplimente minerale – care sunt mai usor de dozat.

Tot ce trebuie să știți despre apa minerală

Ei bine, despre apa ar trebui sa ne amintim ca nu este deloc un lucru inofensiv – trebuie tratata ca un medicament. De exemplu, iata ce se intampla atunci cand bem un pahar de apa minerala alcalina. In stomac aciditatea scade brusc. PH-ul devine 5 – cu indicatorul obisnuit de unu si jumatate. Iar continutul stomacului sub forma nedigerata complet este evacuat rapid in intestine. Care reactioneaza prin cresterea motilitatii, care pentru o perioada scurta de timp poate fi buna, dar permanent – nu atat de buna.

organicsfood.ro
Citeste si...
Beneficiile consumului de humus asupra sănătății

Gastroenterologii stiu cum sa foloseasca aceste efecte in tratamentul bolilor gastrointestinale, dar, din nou, este necesara supravegherea medicului. Cantitatea mare de sodiu din multe tipuri de apa minerala este rea pentru ca deja mancam prea multa sare, iar acest lucru creste probabilitatea de hipertensiune si accident vascular cerebral. O abundenta de dioxid de carbon in bolile stomacale si intestinale poate fi daunatoare – pentru ca provoaca o secretie crescuta de suc gastric. Medicii, apropo, sfatuiesc sa elibereze bulele – altfel ceva se poate agrava. De exemplu, procesele inflamatorii in mucoasa gastrica, ulcerele, gastrita si gastroduodenita.

Tot ce trebuie să știți despre apa minerală

Mult mai sigura, sincer vorbind, aplicarea externa a apei minerale! De exemplu, medicii dentisti recomanda clatirea gurii cu tipuri alcaline dupa mese pentru a neutraliza acizii din alimente care corodeaza smaltul dentar. Gazele sunt indezirabile si in acest caz – la urma urmei, dioxidul de carbon insusi are o reactie usoara, dar totusi acida.

Feriti-va de contrafaceri!

Pe internet, de altfel, exista si mai multe spaime – se spune ca apa minerala naturala este radioactiva. (Am verificat si noi si va vom povesti despre asta). De asemenea, apa este adesea contrafacuta. In urma cu cativa ani, nu departe de Kislovodsk, in Teritoriul Stavropol, a fost demascat un intreg grup infractional care fabrica “Essentuki-17” contrafacuta. Au fost confiscate nu mai putin de 17 milioane de sticle!

Este intr-adevar atat de usor sa contrafaca o bautura preferata de multi oameni? Oamenii avizati spun ca da. Expertii de la Centrul principal de control si testare a apei potabile sunt de acord cu aceasta afirmatie: cele mai simple ingrediente care pot fi gasite intr-o farmacie sunt suficiente pentru contrafacere. In cea mai simpla varianta luam bicarbonat de sodiu si sare (acestea sunt responsabile pentru hidrocarbonatii si sodiul din compozitia oricarei ape minerale), clorura de calciu si sulfat de magneziu (acestea pot fi achizitionate de la farmacie pentru aproximativ 40 de ruble pe pachet) si, desigur, avem nevoie de un sifon – pentru a adauga bule. Dintr-un astfel de set, potrivit expertilor, se poate obtine o tona de apa minerala! Tot ce ramane este sa turnati apa – si e bine daca este purificata!

In teorie, rezultatul este ceva destul de asemanator, ca si compozitie chimica si proprietati, cu mostrele de ape de masa terapeutice de pe piata. Cel mai trist lucru este ca unii producatori folosesc aceasta metoda cu mult succes! Nu pare a fi nimic periculos intr-un astfel de cocktail, dar daca producatorul decide sa contrafaca ceva, el poate insela in alt mod – sa ia componente proaste, contaminate, sau eticheta nu va corespunde compozitiei. Și acest lucru va incalca deja planul de tratament, daca apa minerala este prescrisa de un medic!

Citeste si...
Beneficiile Shilajitului pentru sănătate: Tot ce trebuie să știi despre acest super-supliment ayurvedic

Care este situatia actuala a contrafacerii? Am decis sa studiem calitatea apei minerale de pe rafturile magazinelor noastre si am inmanat in laborator produsele a 9 marci populare – inclusiv aceeasi “Essentuki-17”. Nu au fost gasite abateri – toate probele aveau exact atatea minerale cate erau mentionate pe eticheta. Cu toate acestea, unele ape s-au dovedit a fi radioactive!

Tot ce trebuie să știți despre apa minerală

Cu toate acestea, dupa cum ne-au asigurat expertii, acest lucru, in primul rand, nu este periculos (intensitatea radiatiilor este neglijabila) si, in al doilea rand, poate servi drept confirmare a autenticitatii bauturii! Acelasi Centru principal de control si testare a apei potabile spune ca acesta este un indicator al faptului ca apa provine intr-adevar din maruntaiele pamantului, ca a intrat intr-adevar in contact cu roci solide. Pentru oameni, repetam, este inofensiva. Ei bine, in general, este aproape imposibil sa distingi adulterarea la domiciliu. Putin mai multa garantie este data de recipientele din sticla – acestea sunt mai putin susceptibile de a fi contrafacute. Pentru ca producatorii folosesc o gravura speciala cu laser pe sticla. De asemenea, apa minerala nu este depozitata atat de mult timp in plastic – gazele scapa mai repede din el.

Tot ce trebuie să știți despre apa minerală

Asadar, tragem concluziile: in primul rand, apa minerala nu este un panaceu. Este cu adevarat eficienta – dar numai ca parte a unei terapii si neaparat sub controlul unui medic. Și in al doilea rand, este important sa nu uitam despre contraindicatii si sa nu o bem in fiecare zi. Simpla apa pura este considerata de stiinta moderna ca fiind cel mai bun mijloc de stingere a setei. Iar mineralele necesare ne vor fi aduse de alimente – vii, nu moarte!

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Cum se leaga pierderea in greutate de sanatatea intestinelor

Cum interacționează microbiomul intestinal cu greutatea corporală? Descoperă alimentele-cheie și impactul lor asupra sănătății tale intestinale și a siluetei.

Cele mai satioase alimente pentru o dieta sanatoasa si echilibrata

De la cartofii fierți la fulgii de ovăz, descoperă ce alimente te vor face să te simți sătul mai mult timp și cum să le integreziîn dieta ta zilnică.

De ce iti doresti atat de mult ciocolata?

Ciocolata nu este doar o delicatesă, ci și un puternic aliat pentru sănătate și starea de spirit. Află despre proprietățile sale antidepresive, beneficiile pentru piele și cum te poate ajuta să slăbești. De la elixirul tinereții la sursa de energie, descoperă toate motivele pentru a te bucura de ciocolată.

De ce ne doare capul dupa o mahmureala si ce putem face pentru ameliorarea durerilor

Durerea de cap cauzată de mahmureală este chinuitoare. Află care sunt cauzele acestei dureri, cum o poți preveni prin hidratare și ce tratament poți urma pentru ameliorarea disconfortului în acest articol.

Deficienta de vitamina D pe care o au pana la 90% din oameni

Conform unor studii recente, până la 90% dintre oameni au deficiențe serioase de vitamine Deficiența de vitamina D este o problemă des întâlnită în rândul populației la nivel global.

7 Motive pentru a-ti incepe ziua cu ceai, nu cu cafea

7 motive convingătoare pentru a alege ceaiul în locul cafelei ca prima băutură a zilei. De la protejarea împotriva razelor UV la susținerea sănătății creierului, ceaiul se dovedește a fi alegerea supremă. Împărtășește și tu această licoare a sănătății cu cei dragi.

Bulgurul: Super-alimentul care imbogateste dieta si sustine sanatatea

Bulgurul nu este doar un substitut delicios pentru orez și cartofi, ci și o sursă bogată de vitamine, în special din grupa B. Îmbogățește-ți meniul cu această cereală super-sănătoasă și descoperă cele mai bune rețete internaționale cu bulgur.

Beneficiile consumului de humus asupra sanatatii

Humusul conține proteine, fibre, vitamine și antioxidanți din năut, susan și ulei de măsline. Reduce colesterolul, inflamația și ajută la controlul glicemiei.