“Beți mai multă apă” – articolele despre alimentația sănătoasă de pe internet ne îndeamnă să bem mai multă apă. Și reclamele ne îndeamnă, de asemenea, să bem mai multă apă – “orice apă nu este potrivită, aveți nevoie de o apă specială cu așa și așa minerale”. Există, de asemenea, oameni cărora le place să meargă la izvoare “să bea apă” pentru a se vindeca. De ce este cu adevărat capabilă apa minerală și ce știe știința modernă despre proprietățile sale?
Apa din Valea Nârzanului
În Caucazul de Nord, la granița dintre Kabardino-Balkaria și Karachay-Cherkessia, există un loc unic – Valea Narzan. Aceasta oferă o priveliște magnifică asupra Elbrus, cel mai înalt munte din Rusia. De fapt, este un vulcan: ultima dată când a erupt a fost acum 1.500 de ani. Dar undeva în adâncurile sale se ascunde încă o forță uriașă care se face cunoscută. În vale, la suprafață ies apele subterane, care, potrivit legendei, au o putere de vindecare uimitoare. Însuși cuvântul “narzan” se traduce prin “fântâna bogătașilor”.
Această apă acido-salină foarte bogată în minerale colorează chiar și pietrele de coastă – ea curge chiar din măruntaiele pământului, trecând prin roci și absorbind în drumul său diverse săruri care conțin macro- și microelemente. În același timp, are loc o gazificare naturală. În această regiune, apa care se prelinge din pământ literalmente peste tot, care nu degeaba este numită apele minerale caucaziene. Unul dintre cele mai faimoase locuri este Kislovodsk, unde chiar izvorul, care în secolul al XIX-lea a dat viață și nume întregului oraș, este acoperit cu grijă cu o cupolă. La câteva străzi distanță se află fabrica care extrage narsanul din pământ și îl îmbuteliază.
Conform feedback-ului consumatorilor experimentați, apa de la izvor, pe care o puteți gusta chiar în vale, este puțin diferită de cea din sticlă: este simțită de mulți ca fiind mai familiară și mai plăcută. Poate și pentru că la fabrică, minerala trece printr-un filtru cu așchii de nucă de cocos, scăpând astfel de impuritățile mecanice. În unele loturi se adaugă dioxid de carbon – asta pentru cei cărora le plac mai multe bule. Potrivit companiei, este important ca apa să nu intre în contact cu aerul – nu există oxidare, iar toate mineralele (sunt mai mult de 20) nu precipită.
Există ceva bun în ea?
Întotdeauna nu duce lipsă de turiști la Galeria Narzan din Kovvodsk – unii vin cu propriile recipiente (deși formal acest lucru nu este permis), alții cumpără ascultători pahare de plastic chiar acolo. Cei mai experimentați merg direct la tipurile lor preferate de apă, dar cei mai mulți dintre ei încep să încerce totul și uneori descoperă ceva neașteptat: apa vindecătoare miroase a ouă stricate! “Calmați-vă, tovarăși, nu intrați în panică”, le răspund bătrânii. Se pare că acesta este mirosul de sulfați – săruri ale acidului sulfuric.
În general, există trei tipuri de narzan aici: general – are relativ puține săruri; dolomită – cu o mineralizare mai mare; și sulfat – din cele mai adânci puțuri cu un conținut ridicat de minerale și dioxid de carbon. Afișele de pe pereți cheamă să nu se automedicheze, dar, în practică, majoritatea vizitatorilor se ghidează, desigur, nu după rețetele medicilor, ci după sfaturile așa-numiților “maeștri ai galeriei Narzanaya” (de regulă, aceștia au studii medicale secundare) și după ceea ce citesc pe internet. De exemplu, se crede că apa minerală poate contribui la pierderea în greutate sau, dimpotrivă, la creșterea în greutate: depinde de temperatura la care este. Apa caldă blochează secreția de suc gastric, iar o persoană nu vrea să mănânce. Rece – dimpotrivă, irită tractul digestiv și crește pofta de mâncare. Ei bine, și în general, există o recuperare! Unii oameni susțin chiar că apa minerală ajută la “detoxifiere”….
Nu ar trebui să vă “tratați” pe propriul risc
În realitate, termenul “slagging” nu este folosit de medici nicăieri în lumea modernă – acesta, ca și întreaga teorie despre grămezile de gunoi din organism, este recunoscută ca fiind 100% pseudoștiințifică. Și nu există nicio dovadă că temperatura apei poate afecta greutatea. Dar există o mulțime de date conform cărora consumul necontrolat de apă minerală poate face rău! La urma urmei, aceasta, de exemplu, stimulează vezica biliară – iar acest lucru nu este întotdeauna bun. Pot exista pietre mici în ea, de care o persoană nu este conștientă. Acestea se pot muta la gura vezicii biliare și astfel pot bloca canalele biliare…..
Și, de asemenea, de la utilizarea excesivă a apei minerale pot crăpa articulațiile. De ce se întâmplă acest lucru? Este vorba de săruri. În funcție de tipul de apă, pot exista cantități diferite de săruri. Concentrație foarte mică – în apa de masă (și numai aceasta este potrivită pentru utilizarea zilnică, deoarece compoziția nu diferă aproape deloc de cea obișnuită – dar, sincer vorbind, nu există un sens medical special în ea). Dar apa de masă terapeutică (cum ar fi majoritatea celor de la “Essentuki”, “Narzan”, “Borjomi”, “Lipetsk Buvet” și altele) este o cu totul altă problemă. Există destul de multe substanțe dizolvate aici (și în apa potabilă terapeutică). apă chiar mai mult). Aceste două tipuri de apă minerală pot fi folosite numai dacă sunt prescrise de un medic și nu mai mult de trei sau patru săptămâni la rând, apoi trebuie să faceți o pauză!
În general, trebuie recunoscut faptul că în Rusia este foarte răspândită utilizarea necontrolată a apei minerale. În Europa și în America este tratată diferit – pe baza recomandărilor medicinei moderne bazate pe dovezi. Pericolul unei astfel de ape, în special al apei terapeutice, este că trebuie să înțelegeți compoziția acesteia. Poate fi acidă sau alcalină, iar efectul va fi diferit. Nu ar trebui să beți o astfel de apă doar pentru a vă potoli setea. Este mai bine să beți apă simplă – și nu 2 litri pe zi, așa cum se scrie adesea, ci atâta cât doriți – organismul însuși știe de cât are nevoie.
În general, este mai bine să vă consultați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe să beți apă minerală.
Dar fanii sunt de altă părere… Și se înșeală!
Adepții apei minerale sunt greu de răzgândit. Unii apără cu înverșunare ideea că apa minerală este cea care trebuie băută în viața de zi cu zi. Există chiar și teorii ale conspirației în acest sens: ei spun, de exemplu, că ideea că setea trebuie satisfăcută cu apă pură, “goală”, este o influență corupătoare a Occidentului! Propagandă plătită de producătorii de filtre și de apă potabilă îmbuteliată! Și, ca și cum, atunci când bem apă obișnuită, care nu conține săruri, aceasta “ia” din corpul nostru calciul și magneziul, pe care acesta abia le-a acumulat pentru el însuși, și le spală.
De fapt, așa cum spune știința, nu are loc nicio “leșiere” (decât dacă bei apă pură în cantități nebănuite). Ei bine, toate mineralele de care are nevoie corpul nostru le obținem din alimente – cu o dietă variată, desigur. Cu excepția persoanelor cu restricții dietetice severe, apa minerală poate ajuta. De exemplu, aceeași doză de magneziu ca într-un pahar de apă cu magneziu este conținută în 100 de grame de hrișcă sau de nuci, aproximativ 200 de grame de fasole sau de caise, 220 de grame de calamar sau câteva banane.
Pe cine poate ajuta apa minerală?
De unde au apărut toate legendele despre puterea vindecătoare a aceluiași narzan și de ce erau trimiși “la ape” aristocrații în perioada țaristă și muncitorii în perioada sovietică? Mineralele din aceste băuturi sunt într-adevăr capabile să refacă deficitul (să îmbunătățească starea de bine) la persoanele slab hrănite și slăbite. Aceștia pot beneficia cu adevărat de cure scurte de tratament cu ape subterane. La fel, însă, ca și administrarea de suplimente minerale – care sunt mai ușor de dozat.
Ei bine, despre apă ar trebui să ne amintim că nu este deloc un lucru inofensiv – trebuie tratată ca un medicament. De exemplu, iată ce se întâmplă atunci când bem un pahar de apă minerală alcalină. În stomac aciditatea scade brusc. PH-ul devine 5 – cu indicatorul obișnuit de unu și jumătate. Iar conținutul stomacului sub formă nedigerată complet este evacuat rapid în intestine. Care reacționează prin creșterea motilității, care pentru o perioadă scurtă de timp poate fi bună, dar permanent – nu atât de bună.
Gastroenterologii știu cum să folosească aceste efecte în tratamentul bolilor gastrointestinale, dar, din nou, este necesară supravegherea medicului. Cantitatea mare de sodiu din multe tipuri de apă minerală este rea pentru că deja mâncăm prea multă sare, iar acest lucru crește probabilitatea de hipertensiune și accident vascular cerebral. O abundență de dioxid de carbon în bolile stomacale și intestinale poate fi dăunătoare – pentru că provoacă o secreție crescută de suc gastric. Medicii, apropo, sfătuiesc să elibereze bulele – altfel ceva se poate agrava. De exemplu, procesele inflamatorii în mucoasa gastrică, ulcerele, gastrita și gastroduodenita.
Mult mai sigură, sincer vorbind, aplicarea externă a apei minerale! De exemplu, medicii dentiști recomandă clătirea gurii cu tipuri alcaline după mese pentru a neutraliza acizii din alimente care corodează smalțul dentar. Gazele sunt indezirabile și în acest caz – la urma urmei, dioxidul de carbon însuși are o reacție ușoară, dar totuși acidă.
Feriți-vă de contrafaceri!
Pe internet, de altfel, există și mai multe spaime – se spune că apa minerală naturală este radioactivă. (Am verificat și noi și vă vom povesti despre asta). De asemenea, apa este adesea contrafăcută. În urmă cu câțiva ani, nu departe de Kislovodsk, în Teritoriul Stavropol, a fost demascat un întreg grup infracțional care fabrica “Essentuki-17” contrafăcută. Au fost confiscate nu mai puțin de 17 milioane de sticle!
Este într-adevăr atât de ușor să contrafacă o băutură preferată de mulți oameni? Oamenii avizați spun că da. Experții de la Centrul principal de control și testare a apei potabile sunt de acord cu această afirmație: cele mai simple ingrediente care pot fi găsite într-o farmacie sunt suficiente pentru contrafacere. În cea mai simplă variantă luăm bicarbonat de sodiu și sare (acestea sunt responsabile pentru hidrocarbonații și sodiul din compoziția oricărei ape minerale), clorură de calciu și sulfat de magneziu (acestea pot fi achiziționate de la farmacie pentru aproximativ 40 de ruble pe pachet) și, desigur, avem nevoie de un sifon – pentru a adăuga bule. Dintr-un astfel de set, potrivit experților, se poate obține o tonă de apă minerală! Tot ce rămâne este să turnați apa – și e bine dacă este purificată!
În teorie, rezultatul este ceva destul de asemănător, ca și compoziție chimică și proprietăți, cu mostrele de ape de masă terapeutice de pe piață. Cel mai trist lucru este că unii producători folosesc această metodă cu mult succes! Nu pare a fi nimic periculos într-un astfel de cocktail, dar dacă producătorul decide să contrafacă ceva, el poate înșela în alt mod – să ia componente proaste, contaminate, sau eticheta nu va corespunde compoziției. Și acest lucru va încălca deja planul de tratament, dacă apa minerală este prescrisă de un medic!
Care este situația actuală a contrafacerii? Am decis să studiem calitatea apei minerale de pe rafturile magazinelor noastre și am înmânat în laborator produsele a 9 mărci populare – inclusiv aceeași “Essentuki-17”. Nu au fost găsite abateri – toate probele aveau exact atâtea minerale câte erau menționate pe etichetă. Cu toate acestea, unele ape s-au dovedit a fi radioactive!
Cu toate acestea, după cum ne-au asigurat experții, acest lucru, în primul rând, nu este periculos (intensitatea radiațiilor este neglijabilă) și, în al doilea rând, poate servi drept confirmare a autenticității băuturii! Același Centru principal de control și testare a apei potabile spune că acesta este un indicator al faptului că apa provine într-adevăr din măruntaiele pământului, că a intrat într-adevăr în contact cu roci solide. Pentru oameni, repetăm, este inofensivă. Ei bine, în general, este aproape imposibil să distingi adulterarea la domiciliu. Puțin mai multă garanție este dată de recipientele din sticlă – acestea sunt mai puțin susceptibile de a fi contrafăcute. Pentru că producătorii folosesc o gravură specială cu laser pe sticlă. De asemenea, apa minerală nu este depozitată atât de mult timp în plastic – gazele scapă mai repede din el.
Așadar, tragem concluziile: în primul rând, apa minerală nu este un panaceu. Este cu adevărat eficientă – dar numai ca parte a unei terapii și neapărat sub controlul unui medic. Și în al doilea rând, este important să nu uităm despre contraindicații și să nu o bem în fiecare zi. Simpla apă pură este considerată de știința modernă ca fiind cel mai bun mijloc de stingere a setei. Iar mineralele necesare ne vor fi aduse de alimente – vii, nu moarte!
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.