Cine nu poate mânca produse lactate: laptele și nu numai este interzis

Cine nu poate mânca produse lactate: laptele și nu numai este interzis

Laptele de vacă sau de la alte animale domestice este un ingredient alimentar excelent care este folosit pentru a face multe produse diferite – băuturi lactate fermentate, brânză de vaci, brânzeturi, unt și multe altele. Laptele este gustos și aduce beneficii organismului prin furnizarea de proteine ușor digerabile, calciu și fosfor, precum și de grăsimi din lapte, care sunt bune pentru pereții celulelor și vasele de sânge.

Laptele are multe beneficii pentru sănătate, scade tensiunea arterială, datorită aminoacizilor săi speciali calmează nervii și oferă un somn sănătos, laptele poate ajuta în cazul arsurilor la stomac și poate îmbunătăți starea pielii. Cu toate acestea, acest produs minunat nu este util pentru toată lumea, mulți oameni nu pot bea lapte sau nu mănâncă aproape toate produsele lactate.

Contraindicații și restricții

Laptele este un produs alimentar complex, conține proteine, grăsimi și carbohidrați, în plus, laptele are o mulțime de săruri și vitamine. Ca orice produs, laptele poate provoca intoleranță în forma sa naturală sau sub forma produselor de prelucrare a acestuia.

De obicei, intoleranța la lapte se exprimă sub două forme – sub forma deficitului de lactază (deficiența enzimei pentru digerarea laptelui) și sub forma alergiei la proteinele din laptele de vacă (sau de capră, de oaie și alte tipuri de). Aceste forme de intoleranță la lapte apar, de obicei, în copilărie, deși mulți adulți au, de asemenea, această problemă.

În plus, restricționarea laptelui integral sau a produselor lactate este uneori necesară din cauza bolilor digestive, a tulburărilor metabolice, a bolilor renale sau ale sistemului urinar cu formarea anumitor tipuri de pietre și nisip.

În plus, multe dintre produsele lactate sunt destul de grase – brânză de vaci, unt, multe tipuri de brânză și ryazhenka, aceste produse lactate sunt limitate în obezitate și pierderea în greutate, boli ale ficatului sau ale vezicii biliare.

De asemenea, laptele ar trebui să fie limitat la persoanele după 50 de ani, în lapte se găsește o substanță specială care contribuie la acumularea de lipide dăunătoare în organism, provocând dezvoltarea sau progresia aterosclerozei.

Cine nu poate mânca produse lactate: laptele și nu numai este interzis

Cum se manifestă insuficiența lactazei?

Această afecțiune este destul de neplăcută, deși nu este periculoasă pentru organism. Zahărul conținut în lapte (lactoza), atunci când intră în organism, este supus descompunerii enzimatice de către enzima specială lactază. Dacă această lactază este insuficientă, zahărul intră în intestinul gros, unde este „mâncat” de microbii intestinali. Ca urmare, se formează dioxid de carbon, apă și acid lactic.

Acestea umflă ansele intestinului, provocând iritații și dureri, iar apa provoacă lichefierea materiilor fecale și diaree. Deficiența enzimei poate fi congenitală (apărând la cel mult 1% din populație), deficitul congenital de lactază fiind cel mai frecvent la populația negroidă.

La majoritatea persoanelor din Europa și Rusia, deficitul de lactază apare odată cu vârsta, ca urmare a scăderii progresive a consumului de lapte și a atrofiei celulelor intestinale care secretă această enzimă. Ea poate apărea după infecții intestinale, alimentație irațională și boli cronice.

În plus, există insuficiență totală și parțială de lactază, cu insuficiență totală – enzima lactază nu este deloc, iar produsele lactate cu lactoză sunt complet interzise. cu activitate parțială a enzimei, cantitatea sa este mică, dar porțiuni mici de intestin cu lactoză este destul de capabilă să facă față.

Astfel de persoane nu tolerează laptele integral și acele produse în care lactoza nu a suferit o scindare sau nu a suferit o fermentare completă – brânză, unt, smântână, aluat simplu, chefir zilnic sau biolact.

Alergia la lapte

Alături de deficitul de lactază, alergia este a doua problemă „cea mai populară” legată de consumul de lapte. Această problemă a devenit deosebit de acută în ultimii ani în rândul copiilor, din cauza răspândirii alimentației artificiale, în special cu lapte de origine animală și amestecuri slab adaptate. Deși la adulți, alergiile sunt, de asemenea, destul de relevante.

La un organism sensibil inițial la diverși alergeni, o proteină străină, în special proteina din lapte, poate provoca o stare de sensibilizare (hipersensibilitate a organismului). Albuminele din lapte sunt proteine foarte mici care, atunci când sunt ingerate în intestin, pot intra în sânge fără a fi descompuse, iar organismul consideră întotdeauna proteinele străine ca fiind un pericol potențial, mai ales la persoanele alergice.

Ca urmare, ca răspuns la ingestia de proteine din lapte, se declanșează un lanț de reacții alergice – crize de astm, mâncărimi ale pielii, erupții cutanate cu bășici, strănut, tuse sau curgere a nasului. În același timp, este posibilă alergia și la acele produse în care proteina nu este fermentată (nu este descompusă) – brânza, smântâna, laptele condensat, laptele clarificat.

organicsfood.ro
Cine nu poate mânca produse lactate: laptele și nu numai este interzis

Cui îi este contraindicat kefirul?

În chefir (mai ales în cel de două zile și mai vechi), proteinele sunt parțial fermentate și practic nu există lactoză, deci practic nu provoacă alergii și insuficiență de lactază. Cu toate acestea, există o serie de restricții pentru consumul de kefir. Chiar și o persoană sănătoasă nu ar trebui să bea mai mult de 400 ml de chefir pe zi. Volumul său mai mare crește brusc aciditatea în lumenul intestinal și crește permeabilitatea pereților vaselor pentru eritrocite.

Acest lucru provoacă sângerări microscopice. Odată cu consumul sistematic de volume mari de chefir, acesta amenință să se transforme în anemie. În plus, un volum mare de chefir acidifică sângele și încarcă puternic rinichii – gândiți-vă la acest lucru înainte de a vă așeza la o dietă cu chefir. Este interzis în caz de pietre la rinichi cu fosfați.

În plus, chefirul este foarte acid – irită tractul digestiv și este interzis în gastrite acute și enterite. De asemenea, merită să ne amintim proprietățile kefirului de a afecta scaunul – lax numai kefirul zilnic, astfel încât kefirul proaspăt nu este permis în diaree. Dar kefirul de două, trei zile și kefirul de depozitare îndelungată fixează scaunul și este contraindicat în constipație.

De asemenea, chefirul este foarte relaxant, nu trebuie băut înainte de evenimente responsabile – vă puteți simți somnolenți și letargici, este util noaptea, după o zi grea.

Ce este dăunător pentru alte produse lactate fermentate?

Există restricții în aportul și alte produse lactate legate de sănătate și nutriție. De exemplu, ryazhenka, smântână și smântână, din cauza conținutului ridicat de grăsimi, nu ar trebui să fie consumate de persoanele care sunt supraponderale sau care pierd în greutate. Brânza nu ar trebui să fie consumată de persoanele cu ulcer și gastrită, mai ales dacă sunt ascuțite și sărate, brânza cu mucegai este interzisă pentru persoanele alergice, fondue de brânză este dăunătoare chiar și pentru o persoană sănătoasă.

Există restricții în utilizarea brânzei de vaci – brânza de vaci proaspătă trebuie consumată cu grijă de persoanele alergice, iar orice tip de brânză de vaci trebuie să fie sever limitat în cazul bolilor de rinichi.

Cine nu poate mânca produse lactate: laptele și nu numai este interzis

Iaurtul nu are practic contraindicații; trebuie consumat cu grijă, cu excepția persoanelor cu deficiență pronunțată de lactază, deși este perfect digerat într-o cantitate mică.

Țineți minte doar – cel mai util iaurt este cel natural, fără aditivi, deoarece diverși aditivi pot fi alergeni sau dăunători.

Legături web în care se discută despre cine nu poate consuma produse lactate:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Cele mai bune gustări pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2: ce să alegeți pentru gustări
De ce un nivel prea scăzut de colesterol nu este întotdeauna sănătos?
Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Categorii
Organics Health