26 C
București

Cele mai bune alimente pentru a le manca dimineata

Date:

Share post:

Un mic dejun echilibrat trebuie sa includa toti nutrientii esentiali, inclusiv carbohidrati, proteine si fibre, pentru a asigura un inceput de zi sanatos. Cu toate acestea, programele incarcate actioneaza uneori ca un obstacol in calea pregatirii micului dejun, facandu-i pe multi sa sara peste masa critica a zilei.

Micul dejun intrerupe postul de peste zi si ofera numeroase beneficii pentru sanatate. Diferite studii au asociat mesele de dimineata cu imbunatatirea memoriei, a performantelor copiilor, a starii de spirit, a productivitatii la locul de munca, a functiei cognitive si a sanatatii femeilor, inclusiv cu o menstruatie regulata si cu reducerea obezitatii.

Ceea ce se mananca conteaza, de asemenea. In randul celor care mananca micul dejun, cei care au avut un mic dejun de buna calitate au raportat o mai buna calitate a vietii legate de sanatate (HRQOL) si niveluri mai scazute de stres si depresie, in comparatie cu cei care au avut un mic dejun de calitate slaba sau foarte slaba.

De asemenea, cei care au sarit peste micul dejun au demonstrat o HRQOL mai buna si niveluri mai scazute de stres si depresie decat cei care au consumat un mic dejun de calitate slaba. Aceste constatari subliniaza importanta nu doar a micului dejun, ci si a asigurarii unei bune calitati a acestuia pentru bunastarea generala.

Acest articol subliniaza importanta consumului micului dejun si ceea ce ar trebui sa manance cineva.

De ce este important sa luam micul dejun in mod regulat?

Cele mai bune alimente pentru a le manca dimineata
Cele mai bune alimente pentru a le mânca dimineața 2

Inainte de a discuta despre cateva alegeri sanatoase si usoare pentru micul dejun, trebuie sa intelegem de ce este esential sa luam micul dejun in mod regulat.

Stimuleaza metabolismul

Sensul literal al micului dejun este “ruperea postului” dupa o noapte de somn bun. Mancatul de dimineata ajuta la demararea procesului de ardere a caloriilor din organism. Acesta stimuleaza metabolismul, ceea ce este crucial pentru gestionarea greutatii.

Aport crescut de nutrienti

Cercetarile stiintifice evidentiaza in mod constant impactul pozitiv al consumului unui mic dejun sanatos. Acesta este puternic corelat cu un aport sporit de nutrienti pe parcursul zilei, o mai buna respectare a orientarilor nutritionale si o calitate generala a alimentatiei.

Sarirea micului dejun poate duce la lipsa nutrientilor esentiali de care organismul are nevoie. Este un moment excelent pentru a obtine vitamine, minerale si fibre, mai ales daca se includ fructe, legume, cereale integrale si produse lactate sau alternative lactate la masa de dimineata.

Reglarea zaharului din sange

Un mic dejun echilibrat, bogat in carbohidrati buni, proteine si grasimi sanatoase, poate ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange. Ca urmare, previne caderile de energie si poftele care vor duce la gustari nesanatoase sau la supraalimentare mai tarziu in cursul zilei.

Citeste si...
Este Stevia rea pentru tine? Ce spun experții despre acest înlocuitor de zahăr

Imbunatateste functia cognitiva

Micul dejun a demonstrat, de asemenea, legaturi cu imbunatatirea atentiei si a functiei cognitive, fie prin studii acute, cronice sau de interventie. Consumul micului dejun sustine functia cognitiva. Acesta poate imbunatati concentrarea, memoria si abilitatile de rezolvare a problemelor, facilitand o buna performanta in sarcini, fie la locul de munca sau la scoala.

Imbunatatirea starii de spirit

Un mic dejun nutritiv poate avea un impact pozitiv asupra starii de spirit. Ajuta la reglarea eliberarii de hormoni, cum ar fi serotonina, care este un hormon al fericirii care contribuie la senzatia de bunastare.

Rezumat

Consumul regulat al micului dejun ofera o gama larga de beneficii fizice, mentale si emotionale. Micul dejun ajuta la asigurarea faptului ca se obtin toate substantele nutritive si energia de care organismul are nevoie pentru a functiona pe tot parcursul zilei.

De asemenea, contribuie la vitalitatea zilnica, imbunatateste performanta cognitiva, ajuta la gestionarea greutatii, imbunatateste starea de spirit si se asigura ca se primesc toti nutrientii vitali pentru a sustine sanatatea generala. Un mic dejun cu proteine-fibre-grasimi sanatoase ajuta la mentinerea unui nivel constant al glicemiei pe tot parcursul zilei.

6 cele mai bune alimente consumate la micul dejun

Asa cum am mentionat mai sus, mai multe produse alimentare va pot asigura ca obtineti toti nutrientii esentiali, care sunt optiuni excelente pentru micul dejun. Este important sa includeti una sau cealalta optiune pentru micul dejun in fiecare zi. Cele mai multe dintre ele sunt, de asemenea, optiuni rapide si usoare, astfel incat nu trebuie sa va faceti griji ca veti intarzia la serviciu sau la alte angajamente.

organicsfood.ro

1. Oua

Ouale sunt o alegere populara pentru micul dejun in aproape toate culturile din intreaga lume. Ouale sunt bogate in continut ridicat de proteine. Ele sunt usor de preparat si ajuta la satietate, promovand astfel o alimentatie controlata si gestionarea greutatii.

Studiile dovedesc ca persoanele care au consumat oua si paine prajita la micul dejun au fost semnificativ mai putin infometate in comparatie cu cele care au optat pentru alte optiuni de mic dejun, cum ar fi cerealele din tarate. In plus, consumul de surse de proteine, cum ar fi ouale, in timpul micului dejun ajuta la promovarea satietatii.

Citeste si...
Alimente și suplimente cu efect laxativ: ce să eviți înainte de evenimente importante.

Unii considera ca ouale sunt o alegere nesanatoasa pentru micul dejun, deoarece contin o cantitate semnificativa de colesterol. Totusi, acest lucru este fals, deoarece ouale au doar un impact minor asupra LDL si colesterolului rau din sange. In plus, ouale sunt bogate in vitaminele A si B, fier, calciu si antioxidantii luteina si zeaxantina, care ofera mai multe beneficii pentru sanatatea organismului uman.

2. Fulgi de ovaz

O alta alegere sanatoasa pentru micul dejun, pe care o putem prepara cu usurinta, este fulgii de ovaz. Se poate folosi ovaz instant, rulat sau taiat in otel care contine fibre solubile numite beta-glucan. Aceste componente pot ajuta la scaderea nivelului de colesterol si de glucoza la persoane. De asemenea, acestea au proprietati antioxidante si probiotice, care pot asigura in continuare ca organismul dumneavoastra obtine suficiente beneficii pentru sanatate.

In plus, ovazul este bogat in proteine, fier, vitamina B, mangan, antioxidanti, acizi grasi omega-3, potasiu, magneziu, seleniu si zinc, ceea ce ofera o multime de beneficii suplimentare pentru sanatate care sunt cruciale pentru organism. Pentru a imbunatati continutul de proteine pe care il obtineti din ovaz, preparati fulgi de ovaz cu lapte in loc sa folositi apa, amestecati-l cu pudra de proteine si serviti-l cu oua. Acest mod de a prepara mesele de ovaz asigura, de asemenea, mai mult gust.

Consumul de fulgi de ovaz la micul dejun va ajuta, de asemenea, sa va simtiti mai satul pentru restul zilei. Un studiu publicat pe site-ul NIH arata ca persoanele care au mancat fulgi de ovaz la micul dejun s-au simtit mult mai satui si au consumat mai putine calorii la pranz, in comparatie cu cele care au mancat fulgi de porumb.

3. Fructe de padure

Fructele de padure, inclusiv capsunile, murele, afinele si zmeura, sunt toate optiuni sanatoase si delicioase pentru micul dejun. Acestea au putine calorii, un continut ridicat de fibre si multi antioxidanti care lupta impotriva bolilor.

Fructele de padure isi obtin culorile caracteristice albastru, violet si rosu de la antioxidantii numiti antociani care sunt prezenti in ele. Antocianinele si consumul regulat de fructe de padure care le ofera pot ajuta impotriva inflamatiilor, a bolilor de inima, a cancerului si a diabetului. Un studiu disponibil in American Heart Association arata ca un consum mai mare de fructe de padure reduce riscul de atac de cord, in special la femeile tinere.

Este posibil ca fructele de padure sa nu va ajute sa va satisfaceti foamea. Asadar, consumati-le alaturi de alte alegeri sanatoase la micul dejun, cum ar fi cerealele, fulgii de ovaz, iaurtul sau smoothie-urile. Cu toate acestea, asigurati-va ca le consumati fara adaos de zahar pentru a asigura beneficii optime pentru sanatate.

Citeste si...
Muștarul: Beneficii pentru sănătate și valoare nutritivă

4. Iaurtul grecesc

Iaurtul grecesc este o alegere excelenta si populara pentru micul dejun, datorita numeroaselor beneficii pentru sanatate si usurintei de preparare. Acestea se prepara prin strecurarea zerului si a casului de lapte, ceea ce ofera un produs cremos, care este mai bogat in proteine in comparatie cu iaurtul obisnuit.

Iaurtul grecesc este, de asemenea, scazut in calorii in comparatie cu o multime de alte surse de proteine. O singura cana care serveste 245 de grame de iaurt contine 25 de grame de proteine cu 149 de calorii. De asemenea, acestea includ multe substante nutritive diferite, cum ar fi potasiu, vitamina B12, calciu, fosfor si zinc. Iaurtul grecesc este, de asemenea, bogat in probiotice care pot promova sanatatea intestinelor si un raspuns imunitar mai bun. Cel mai bine este sa asociezi iaurtul grecesc cu alte alegeri excelente pentru micul dejun, cum ar fi fructele de padure, untul de nuci etc., pentru a asigura un plan alimentar sanatos si nutritiv pentru organismul tau.

5. Nuci si unt de nuci

Nucile si untul de nuci sunt elemente excelente pentru micul dejun, bogate in multe substante nutritive, cum ar fi potasiu, magneziu, antioxidanti si grasimi sanatoase pentru inima. Studiile arata ca persoanele care au consumat nuci de cateva sau mai multe ori in fiecare saptamana au avut un risc de deces cu 20% mai mic.

In loc sa consumati nuci, puteti consuma, de asemenea, unt de nuci, care este un produs alimentar foarte versatil. Puteti intinde unt de nuci pe painea prajita integrala pe care o serviti zilnic sau il puteti amesteca cu fulgi de ovaz sau iaurt. De asemenea, le puteti folosi ca sos pentru fructe proaspete. Unele dintre cele mai gustoase si sanatoase unt de nuci includ untul de arahide, untul de migdale, untul de caju, untul de cacao neindulcit si untul de alune.

6. Germeni

Germenii sunt o alegere fantastica pentru micul dejun, cunoscuti pentru densitatea lor nutritiva. Aceste mici energizante sunt bogate in vitamine, minerale si enzime care sustin digestia si sanatatea generala.

Legumele sau cerealele germinate ofera un inceput de zi plin de proteine, promovand niveluri sustinute de energie. Sunt, de asemenea, o sursa excelenta de fibre alimentare, care ajuta la mentinerea sanatatii digestive si la mentinerea senzatiei de satietate pe tot parcursul diminetii. Fie ca le savurati sub forma de salata sau intr-un sandvis, germenii ofera o optiune de masa de dimineata revigoranta si nutritiva.

Citeste si...
Top 10 diete căutate pe Google în 2023: Benefice sau dăunătoare?

Concluzie

A incepe ziua cu un mic dejun hranitor nu este doar sanatos, ci ajuta si la reducerea gustarilor si sprijina managementul greutatii. Alegerile optime pentru micul dejun pentru a va simti satul si pentru a imbunatati starea generala de sanatate includ alimente bogate in fibre, proteine, grasimi sanatoase, vitamine si minerale.

Din fericire, multe optiuni nutritive, inclusiv painea prajita din cereale integrale, ceaiul verde, cafeaua si shake-urile proteice, sunt rapid de preparat. Optiunile portabile, cum ar fi fructele, sunt, de asemenea, alegeri bune pentru micul dejun pentru cei care au un program incarcat.

Bibliografie Referinte:

Echipa OrganicsHealth foloseste numai surse de inalta calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a sustine informatiile din articolele noastre. Cititi procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul in care verificam informatiile si mentinem continutul nostru precis, fiabil si demn de incredere.

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Orz verde – beneficii pentru sanatate si beneficii uimitoare pe care poate nu le stii

Orzul verde, un superaliment bogat în antioxidanți, vitamine și minerale, oferă beneficii remarcabile pentru sănătate. De la scăderea nivelului de colesterol și combaterea diabetului de tip 2, până la îmbunătățirea somnului și sprijinirea pierderii în greutate, descoperă cum acest cereal poate fi un aliat de nădejde în alimentația ta.

Este iaurtul inghetat mai sanatos decat inghetata? Iata ce spun specialistii in nutritie

Comparăm iaurtul înghețat cu înghețata - ingrediente, valoare nutrițională, proces de fabricație. Descoperă care este varianta mai bogată în probiotice și cu mai puține grăsimi saturate.

Proteine pe baza de plante: Beneficii, cele mai bune si cele mai slabe

Proteine pe bază de plante: explorează beneficiile, cele mai bune surse de proteine vegetale și cum să le integrezi în dieta ta. Află cum acestea îmbunătățesc sănătatea și mediul.

Sucul de dovleac – beneficii nutritive si modalitati de preparare

Sucul proaspăt de dovleac este o modalitate delicioasă și sănătoasă de a beneficia de proprietățile nutritive ale acestor legume de toamnă bogate în vitamine și antioxidanți. Aflați cum să-l preparați acasă!

Legumele conservate – o alegere sanatoasa si convenabila

Legumele conservate oferă o gamă largă de beneficii nutritive, rivalizând cu legumele proaspete. Descoperă avantajele lor și cum să le alegi pe cele mai sănătoase pentru dieta ta.

Totul despre acidul gras omega-3 DHA: beneficii uimitoare si riscuri de care trebuie sa stii

Știai că în corpul tău există un acid gras special, esențial pentru sănătatea creierului și a inimii? Vorbim...

Beneficiile ceaiului asupra sanatatii: Ce se intampla in corp atunci cand bei ceai in fiecare zi

Ceaiul zilnic și beneficiile sale pentru sănătate: de la îmbunătățirea tensiunii arteriale la longevitate și prevenirea cancerului.

De ce ar trebui sa mancati rosii iarna

Roșiile conțin apă, vitamine și antioxidanți care le fac extrem de benefice pentru organism. Consumul lor iarna previne deshidratarea, întărește sistemul imunitar, scade riscul de boli cardiovasculare și cancer. Iată motivele pentru care nu ar trebui să lipsească din alimentația de iarnă.