Există o serie de motive pentru care vă puteți confrunta cu crampe la picioare atunci când mergeți. Unele sunt relativ sigure și ușor de corectat, dar unele cauze sunt mai grave și necesită tratament. Uneori, crampele musculare pot fi un semn al unei afecțiuni a sistemului nervos. Haideți să discutăm despre posibilele cauze și ce puteți face pentru a ameliora crampele la mers.
Ce sunt crampele musculare
O crampă, senzația de crampă la picioare atunci când mergeți, este o afecțiune dureroasă în care mușchii se strâng sau se contractă brusc. În multe cazuri, crampele musculare la mers sunt pur și simplu un semn că mergeți prea repede sau coborâți o pantă prea abruptă, ceea ce provoacă oboseala musculară.
Această problemă poate fi corectată cu ușurință prin reducerea vitezei sau prin adoptarea unui traseu mai ușor până când vă îmbunătățiți condiția fizică. Crampele sunt, de asemenea, deosebit de frecvente în condiții de căldură, deoarece pot provoca o afecțiune numită crampe de căldură.
Cu toate acestea, uneori, cauza crampelor musculare la mers poate fi ceva mai gravă și poate necesita tratament, așa că este important să aflați care este cauza crampelor, iar discuția cu medicul de familie este cea mai bună modalitate de a vă ajuta rapid cu această problemă.
Așadar, care sunt posibilele cauze?
Crampe de căldură. Aceste crampe apar atunci când transpiri mai mult decât de obicei, ceea ce face ca organismul să piardă apă și electroliți vitali. Acești electroliți, cum ar fi sodiul, magneziul și calciul, sunt vitali pentru funcția musculară și nervoasă. Dacă pierdeți prea mulți electroliți și nu îi refaceți, atunci mușchii și nervii vor începe să funcționeze defectuos, provocând ceea ce se numește crampe de căldură.
Crampele apar, de obicei, pe vreme caldă sau dacă faceți exerciții fizice deosebit de intense fără să beți suficientă apă și fără să vă refaceți electroliții. Aceasta nu este o afecțiune foarte gravă și este ușor de tratat.
Boala arterială periferică. Aceasta este o afecțiune în care arterele se îngustează din cauza acumulării de plăci de colesterol de-a lungul pereților arterelor. Aceasta formează o stare în care mai puțin sânge poate curge prin artere către mușchii care lucrează (în cazul mersului, către picioare). Mușchii de lucru pot deveni rapid lipsiți de oxigen și nutrienți, provocând crampe.
Boala arterelor periferice poate fi cauzată de multe lucruri, dar cele mai frecvente sunt fumatul, stilul de viață nesănătos și o dietă deficitară. O dietă bogată în grăsimi și colesterol favorizează formarea plăcilor aterosclerotice și a plăcilor, iar un stil de viață sedentar poate crește probabilitatea formării de cheaguri de sânge.
Boala arterelor periferice de la nivelul picioarelor este, de asemenea, un semn că pot exista probleme cu arterele din alte părți ale corpului, iar acest lucru poate contribui la atacurile de cord (infarcturi). Aceasta este o afecțiune gravă care trebuie tratată de un medic.
Vene varicoase și insuficiență venoasă cronică. Ca și boala arterială periferică, insuficiența venoasă cronică poate duce la privarea de oxigen a mușchilor. Insuficiența venoasă cronică este pur și simplu denumirea afecțiunii care rezultă din venele varicoase – incapacitatea de a pompa eficient sângele de la picioare la inimă.
Venele varicoase sunt vene cu supape deteriorate. Aceste valve ar trebui să oprească sângele să curgă în sens opus, dar atunci când sunt deteriorate, nu pot îndeplini această funcție și sângele începe să curgă înapoi și să se acumuleze în vene.
Acest lucru provoacă un cerc vicios, deoarece acumularea de sânge face ca venele să se întindă, ceea ce deteriorează și mai mult supapele și duce la alte acumulări, întinderi și deteriorări ale supapelor. Acest lucru înseamnă că venele se străduiesc să îndepărteze sângele de la tibii și să îl ducă înapoi la inimă.
În timpul exercițiilor fizice, venele varicoase pot însemna că mușchii care lucrează sunt rapid lipsiți de oxigen, deoarece sângele deoxigenat și toxinele se acumulează în venele deteriorate, provocând crampe. Dacă observați semne evidente de vene varicoase, ar trebui să vă consultați medicul pentru a evalua gravitatea acestora.
Neuropatie periferică. Aceasta este o afecțiune în care nervii responsabili de transmiterea mesajelor către și de la măduva spinării și creier încetează să mai funcționeze corect. Acest lucru înseamnă că nervii pot să nu transmită impulsuri, le pot trimite incorect sau parțial sau pot declanșa mesaje la întâmplare, ceea ce duce la furnicături, amorțeală, contracții, pierderea controlului muscular și convulsii.
Pot exista o serie de motive pentru acest lucru, inclusiv deficiențe nutritive, toxine, boli, medicamente și condiții ereditare, dar una dintre cele mai frecvente cauze este diabetul, formând o afecțiune cunoscută sub numele de neuropatie diabetică. Se crede că nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot deteriora vasele de sânge care furnizează oxigen și nutrienți celulelor nervoase, lăsându-le “înfometate”. Dacă credeți că puteți suferi de neuropatie periferică, este important să vă consultați medicul.
Stenoza canalului spinal. Stenoza vertebrală apare atunci când structurile din partea inferioară a spatelui (cum ar fi vertebrele sau discurile dintre ele) exercită o presiune asupra tubului care înconjoară măduva spinării. Acest lucru interferează cu funcția nervoasă, provocând simptome similare neuropatiei periferice – furnicături, amorțeală, slăbiciune și, uneori, spasme. Se poate întâmpla pur și simplu din cauza vârstei înaintate sau din cauza altor afecțiuni, cum ar fi artrita, rănile sau tumorile. Această afecțiune trebuie tratată de un medic.
Cele mai frecvente sunt crampele benigne la nivelul picioarelor, care apar dintr-un motiv necunoscut, de obicei noaptea, sau crampele musculare legate de exerciții fizice (crampe în timpul sau imediat după exerciții fizice).
Crampele musculare (pe care oamenii le descriu ca fiind “crampe în picioare”) apar adesea la persoanele sănătoase, de obicei de vârstă mijlocie și în vârstă, dar uneori și la persoanele mai tinere. Crampele tind să apară în timpul sau după exerciții fizice intense, dar uneori apar și în timpul odihnei. Unii oameni se confruntă cu crampe dureroase la picioare în timpul somnului.
Crampele la picioare legate de somn afectează, de obicei, mușchii gambei și ai piciorului, determinând îndoirea piciorului și a degetelor în jos. Deși aceste crampe sunt dureroase, ele nu sunt de obicei grave și, prin urmare, sunt denumite crampe benigne ale picioarelor.
Aproape toată lumea are crampe musculare la un moment dat, dar anumite afecțiuni cresc riscul și/sau severitatea crampei. Acestea includ următoarele:
– Prezența mușchilor încordați ai gambei, care poate fi cauzată de lipsa de întindere, de inactivitate sau, uneori, de acumularea repetată de lichid (numit edem) în partea inferioară a piciorului.
– Deshidratarea.
– Niveluri scăzute de electroliți (cum ar fi potasiu, magneziu sau calciu) în sânge.
– Boală a sistemului nervos sau glanda tiroidă hipoactivă (hipotiroidism).
– Luarea anumitor medicamente.
Nivelurile scăzute de electroliți pot rezulta din utilizarea anumitor diuretice, alcoolism, anumite tulburări hormonale (endocrine), deficiența de vitamina D sau afecțiuni care provoacă pierderea de lichide (și, prin urmare, de electroliți). Nivelurile de electroliți pot scădea la sfârșitul sarcinii.
Pot apărea crampe la scurt timp după dializă, posibil din cauză că dializa elimină prea mult lichid din organism, elimină lichidul prea repede și/sau scade nivelul de electroliți.
Afecțiuni care cauzează sau contribuie la apariția spasmelor musculare
Anumite afecțiuni provoacă simptome care seamănă cu crampele musculare.
Distoniile sunt contracții musculare involuntare, dar tind să dureze mai mult și să apară mai frecvent decât crampele. De asemenea, ele tind să afecteze și alți mușchi și pot afecta atât membrele, cât și mușchii spatelui, gâtului și vocii. În schimb, crampele benigne ale picioarelor și spasmele musculare asociate cu exercițiile fizice tind să afecteze rareori mușchii gambei.
Tetania reprezintă spasme musculare persistente sau recurente în tot corpul. Aceste spasme durează, de obicei, mult mai mult decât crampele musculare și sunt mai frecvente. De asemenea, mușchii pot avea contracții.
Unii oameni experimentează crampe musculare iluzorii. Aceste persoane simt că au crampe, dar nu se produce nicio contracție musculară.
Evaluarea crampei musculare
Următoarele informații îi pot ajuta pe oameni să decidă dacă este nevoie de consiliere medicală și să determine dacă va fi nevoie de tratament. La persoanele cu crampe musculare, următoarele simptome și caracteristici sunt deosebit de îngrijorătoare:
– Crampe la nivelul brațelor sau al trunchiului
– Contracții musculare
– Slăbiciune musculară după ce ați consumat alcool.
– Crampe în urma pierderii de lichide corporale (deshidratare) sau a administrării de diuretice.
– Durere sau pierderea senzației dacă nu apar în același timp cu crampele.
Dacă o persoană are crampe la braț sau la trunchi sau contracții musculare, este mai probabil ca cauza să fie o afecțiune medicală (cum ar fi o tulburare electrolitică sau hormonală) sau un medicament decât crampele benigne la picioare sau crampele musculare asociate cu exercițiile fizice.
Medicii pun mai întâi întrebări despre simptomele și istoricul medical al unei persoane înainte de a efectua un examen fizic. Ceea ce descoperă medicii în urma evaluării istoricului și a examenului fizic indică adesea cauza și determină testele care ar putea fi necesare.
Medicii îi cer pacientului să descrie crizele, inclusiv următoarele:
– Când apar acestea
– Cât timp durează acestea
– Cât de des apar
– Unde sunt localizate
– Dacă sunt declanșate de un eveniment
– dacă sunt prezente și alte simptome.
Medicii întreabă despre simptomele care indică cauza:
Lipsa ciclului menstrual sau neregulile menstruale sunt simptome care indică crampele la picioare legate de sarcină.
Vărsăturile, diareea, utilizarea diureticelor, exercițiile fizice excesive și transpirația sunt simptome care indică pierderea de fluide corporale sau de electroliți.
Intoleranța la frig, creșterea în greutate și asprimea și îngroșarea pielii sunt simptome care pot indica hipotiroidismul.
Slăbiciunea, durerea sau pierderea senzațiilor sunt simptome care indică o boală nervoasă.
De asemenea, pacientul este întrebat despre consumul de medicamente și alcool. Examenul fizic se concentrează în primul rând pe sistemul nervos (examen neurologic), inclusiv evaluarea mușchilor și a reflexelor.
Dacă spasmele sunt frecvente, mai ales dacă reflexele sunt hiperactive, medicii măsoară nivelul de zahăr din sânge și cel al electroliților (inclusiv calciu și magneziu) și efectuează analize de sânge pentru a verifica funcția renală (care poate cauza niveluri anormale de calciu și magneziu). În cazul în care spasmele musculare sunt, de asemenea, ameliorate, se poate efectua o electromiografie. Pentru acest test, se introduce un mic ac în mușchi pentru a înregistra activitatea electrică a mușchiului atunci când acesta se află în repaus și când se contractă.
În cazul în care slăbiciunea musculară este răspândită și medicii cred că este legată de probleme ale sistemului nervos, se efectuează imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) a creierului și a măduvei spinării.
Ce se poate face în cazul convulsiilor?
Există câteva lucruri pe care le puteți sugera pentru a reduce crampele includ:
Faceți exerciții fizice încet și ușor, astfel încât să nu vă suprasolicitați mușchii. Asigurați-vă că faceți plimbări frecvente și amintiți-vă că este perfect normal dacă vă confruntați cu o crampă, dar trebuie să încetiniți sau să vă opriți pentru a vă odihni. Acest lucru poate fi vital dacă suferiți de o afecțiune mai gravă.
Evitați să vă antrenați în săli de sport fierbinți sau în aer liber în zilele toride – în schimb, mutați-vă într-o sală de sport răcoroasă, cu aer condiționat, sau antrenați-vă în aer liber dimineața sau mai târziu seara pentru a evita orele fierbinți. Astfel evitați să vă supuneți mușchii la eforturi inutile și preveniți transpirația excesivă, principala cauză a crampelor de căldură.
Beți multă apă în timpul și după antrenament. Nu uitați să beți și ceva care să înlocuiască electroliții – multe persoane optează pentru apa de cocos, o băutură sportivă care conține magneziu, potasiu, calciu și zinc și care ajută, de asemenea, la echilibrarea pH-ului din intestin pentru a asigura o absorbție maximă a nutrienților.
Încălziți-vă și răciți-vă – acest lucru vă pregătește încet mușchii pentru exerciții și ajută la detoxifierea după un antrenament. O plimbare lentă de 5 minute este utilă, precum și câteva întinderi ușoare.
Dacă aveți vene varicoase, încercați să vă ridicați picioarele timp de 15 minute de trei ori pe zi, înainte și după un antrenament sau pur și simplu ori de câte ori vă dor. Acest lucru ajută sângele să circule prin gravitație de la picioare la inimă.
Nu ar trebui să faceți exerciții imediat după ce ați mâncat și este important să reduceți consumul de cofeină (cum ar fi cea din cafea sau ciocolată).
Merită să încercați să vă lăsați de fumat.
Tratamentul spasmelor musculare
Dacă se identifică o afecțiune care poate provoca crampe musculare, se administrează un tratament. Dacă apare o crampă, întinderea mușchiului afectat va ameliora adesea crampa. De exemplu, dacă o persoană are o crampă la gambă, ea poate folosi mâna pentru a trage piciorul și degetele de la picioare în sus. Masajul poate ameliora temporar unele tipuri de crampe.
Sursa:
Linkuri web care discută despre cauzele potențiale ale crampelor la picioare în timpul mersului:
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/muscle-cramp/symptoms-causes/syc-20350820
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14170-leg-cramps
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/180160
- https://www.tylenol.com/symptoms/sleeplessness/leg-pain
- https://www.medicinenet.com/muscle_cramps/article.htm
- https://www.healthdirect.gov.au/leg-pain
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.