16.6 C
București

Colita ulcerativa – ghid complet despre inflamatia cronica a colonului

Date:

Share post:

Colita ulcerativa cronica poate fi foarte dureroasa din cauza durerii, diareei si a starii de sanatate precare, dar tratamentul acesteia este din ce in ce mai bine pus la punct si imbunatatit.

Este posibil ca multi oameni sa nu stie pentru o perioada lunga de timp ca dezvolta colita ulcerativa. Aceasta poate aparea brusc; pacientii observa sange in scaun in timpul scaunelor sau se plang de dureri abdominale periodice sau crampe dureroase, lichefierea scaunului si chiar aparitia diareei.

toate fotografiile – Yandex pictures

Cauza acestor manifestari este inflamatia autoimuna cronica care afecteaza colonul. Pana in prezent, adevaratele cauze ale patologiei nu au fost inca clarificate, dar se cauta medicamente noi, mai avansate, care pot ajuta milioane de pacienti.

Colita ulcerativa: un diagnostic dificil

De obicei, un astfel de diagnostic este suspectat dupa ce medicul exclude o infectie bacteriana sau atunci cand viziteaza un gastroenterolog sau cand este supus unei colonoscopii. Procedura dezvaluie de obicei ca pacientul are colita ulcerativa prin cautarea semnelor tipice de inflamatie a colonului.

Pentru multi, un astfel de diagnostic vine ca o surpriza, dar cel putin ofera o sansa ca tratamentul sa poata fi selectat dupa cateva luni de chin.

Prin definitie, colita ulcerativa este o boala autoimuna cronica care afecteaza colonul. Aceasta afectiune, impreuna cu boala Crohn, se incadreaza in termenul generic de “boala inflamatorie intestinala”

Citeste si...
Detectarea Infecțiilor Fungice: Când să Vizitezi un Micolog

Ea provoaca inflamarea mucoasei colonului si aparitia unor defecte erozive cunoscute sub numele de ulcere. Aceste modificari pot duce la dureri abdominale, sangerari si diaree cu o frecventa a scaunelor de pana la 20 de ori pe zi. Simptomele sunt asemanatoare intoxicatiilor alimentare, dar nu dispar pentru foarte mult timp.

Colita ulcerativa - ghid complet despre inflamatia cronica a colonului
Colita ulcerativă - ghid complet despre inflamația cronică a colonului 3

In timp ce un rect sanatos se intinde in mod activ, se contracta, deplaseaza alimentele si se goleste in mod regulat, toate aceste functii sunt afectate la persoanele cu colita ulcerativa. Functia motorie are de suferit, trecerea gazelor nu este controlata, apar spasme si se formeaza o nevoie foarte frecventa de a merge la toaleta (dar nu apare intotdeauna diareea).

Care sunt cauzele inflamatiei?

Nimeni nu stie cu exactitate ce cauzeaza inflamatia tipica colitei ulcerative. Dar cercetatorii si clinicienii stiu ca, la fel ca alte boli imunitare, genele defectuoase, problemele sistemului imunitar si factorii declansatori din mediul inconjurator joaca un rol.

Substantele straine (antigene) din mediul inconjurator pot fi o cauza directa a inflamatiei sau pot stimula raspunsuri imune anormale, provocand o inflamatie care scapa de sub control si progreseaza.

In general, colita ulcerativa are o evolutie similara la barbati si femei, dar studiile arata ca este mai frecventa la barbati. Colita ulcerativa poate aparea la orice varsta, dar cel mai adesea afecteaza persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 30 de ani, cu un al doilea varf care apare intre 50 si 70 de ani.

Care sunt simptomele colitei ulcerative: sange in scaun, crampe, durere

Desi simptomele si severitatea lor variaza de la pacient la pacient si de la o exacerbare la alta, exista un set de simptome cele mai caracteristice care sunt cel mai des identificate.

Citeste si...
De ce ai dureri de spate și gât dimineața? Soluții și cauze.

Printre acestea se numara durerea in timpul defecatiei si sangele de pe suprafata scaunului, nevoia de a defeca (chiar si atunci cand nu trece nimic si nu exista diaree), crampele abdominale, diareea si crizele de febra. Sangele in scaun poate varia de la cateva picaturi pana la un volum semnificativ.

organicsfood.ro

Durerea si crampele chinuitoare, de obicei pe partea stanga a abdomenului, problemele de apetit si pierderea in greutate asociata neintentionata, oboseala constanta, deshidratarea severa, durerile articulare, pielea palida, greata si varsaturile, ulcerele de pe membranele mucoase ale gurii si ale pielii sunt tipice. Anemia apare adesea din cauza pierderilor de sange.

Daca nu sunt tratate, simptomele colitei ulcerative pot fi debilitante si pot altera dramatic viata de zi cu zi, in special din cauza frecventei si urgentei cu care pacientii trebuie sa foloseasca toaleta. In timpul unei exacerbari, nevoia de a defeca ajunge la 20-30 sau mai multe ori, pacientii nu pot dormi, manca sau lucra normal.

Care sunt complicatiile colitei ulcerative: diaree si deshidratare, afectarea organelor

Pe langa durerea, disconfortul si neplacerile provocate de diaree, dureri si drumuri la toaleta, colita ulcerativa poate provoca complicatii grave pe termen lung daca nu este tratata. Cateva complicatii potentiale ale colitei ulcerative:

  • Deshidratarea si afectarea metabolismului electrolitic din cauza diareei;
  • Incontinenta fecala, coagulare;
  • Cancer de colon;
  • Inflamatie in alte parti ale corpului, cum ar fi pielea, ochii si articulatiile;
  • Boli hepatice;
  • Osteoporoza care duce la fracturi patologice si invaliditate;
  • Megacolon toxic, o afectiune care pune in pericol viata asociata cu dilatarea colonului.

Cum se trateaza colita ulcerativa: ce medicamente vor ajuta?

Astazi, colita ulcerativa poate fi tratata, iar optiunile de tratament se extind si se imbunatatesc. Nu numai ca medicamentele moderne pot ajuta oamenii sa se simta mai bine, dar din ce in ce mai mult promit sa ajute efectiv la repararea mucoasei colonului.

Citeste si...
Cele Mai Bune Fructe pentru Diabetici - Ghid Nutrițional

Scopul luptei impotriva colitei este remisiunea, adica eliminarea completa a simptomelor si o stare de sanatate buna. Pentru a realiza acest lucru, este necesara suprimarea inflamatiei prin medicamente.

Perspectivele in acest domeniu sunt destul de pozitive, deoarece oamenii de stiinta elucideaza diversele mecanisme imunitare ale inflamatiei si exista un mare interes pentru dezvoltarea unui medicament care sa functioneze cu adevarat pentru aceasta patologie.

Colita ulcerativa - ghid complet despre inflamatia cronica a colonului
Colita ulcerativă - ghid complet despre inflamația cronică a colonului 4

In prezent, exista patru tipuri principale de medicamente care sunt utilizate pentru a trata inflamatia in colita ulcerativa:

  • Aminosalicilatii, care limiteaza inflamatia tractului gastrointestinal;
  • Corticosteroizi, care pot suprima pe termen scurt activitatea sistemului imunitar;
  • Imunomodulatoare, care au ca scop normalizarea functionarii sistemului imunitar pe termen lung;
  • Produse biologice care intrerup in mod natural mecanismele de inflamatie.

In unele cazuri, persoanele cu colita au nevoie de o interventie chirurgicala pentru a indeparta o parte din colon. Dupa interventia chirurgicala, este necesar sa urmati o dieta speciala si unele schimbari in viata obisnuita, dar uneori aceasta este singura modalitate de ameliorare a bolii.

Ce altceva poate ajuta in cazul colitei ulcerative?

Desi factorii legati de stilul de viata, cum ar fi dieta, pot influenta aparitia si intensitatea simptomelor, boala in sine nu este cauzata sau tratata doar prin modificari ale dietei sau ale stilului de viata.

De aceea, este important sa consultati un medic; chiar daca pacientul se simte bine de ceva timp, desi intestinele pot fi puternic inflamate. Este important ca pacientii sa inteleaga obiectivele terapiei de intretinere care vizeaza prevenirea recidivelor.

Cu toate acestea, exista unele lucruri pe care pacientii le pot face pentru a face viata cu aceasta afectiune mai usoara, cum ar fi observarea alimentelor si bauturilor care agraveaza simptomele si eliminarea lor din dieta. Sprijinul psihologic este, de asemenea, important, deoarece pacientii cu colita ulcerativa sunt mai predispusi sa se confrunte cu anxietate si depresie.

Citeste si...
Durerile de stomac - cauze, simptome, tratament și prevenire

Linkuri web care vorbesc despre colita ulcerativa si despre cauzele inflamatiei:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Apendicita – Ghid complet despre cauze, simptome, diagnostic si tratament

Apendicita poate fi fatală dacă nu este tratată la timp. Află cum se manifestă, care sunt cauzele și când să suni medicul sau ambulanța. Informația corectă poate salva vieți!

Avantajele si dezavantajele pilulei contraceptive – Ghid complet

Pilula contraceptivă a schimbat controlul nașterilor din anii '60. Descoperă avantajele, dezavantajele și metodele alternative. Un ghid complet pentru decizii informate în materie de contracepție.

Inversarea rezistentei la insulina: Cheia pentru o pierdere in greutate eficienta

În lumea modernă, tot mai multe persoane se confruntă cu probleme legate de greutate și cu dificultăți în...

Corectia vederii cu laser: Procesul si Determinarea Daca Aveti Nevoie de Ea

O persoană nu vede prin ochi, ci prin ochi. Ochiul în sine este doar o parte a aparatului...

Cum sa recunosti si sa tratezi oligoartrita juvenila idiopatica: Ghidul complet pentru parinti ingrijorati

Oligoartrita juvenilă idiopatică (OJI) este cea mai frecventă formă de artrită la copii, afectând aproximativ 1 din 1000...

Boala Parkinson – cauze, simptome, tratament si prevenire

Boala Parkinson este o afecțiune neurodegenerativă cronică ce afectează mișcarea corpului. Deși nu are încă leac, există tratamente...

Umflarea mainilor in sarcina: De ce se intampla si cum sa previi?

Descoperă de ce mâinile tale se umflă în timpul sarcinii și află sfaturi esențiale pentru a preveni și gestiona această problemă. Informatii esențiale pentru fiecare viitoare mamă!

Cum sa scapi de acnee in 7 pasi simpli si eficienti

Probleme cu acneea? Descoperă în 7 pași simpli și eficienți cum să ai o piele curată și sănătoasă. De la cauze la tratamente, avem toate informațiile de care ai nevoie.