Problemele de stomac sunt cunoscute de mulți oameni, iar acestea duc adesea la probleme grave cu starea lor.
Atunci când durerea apare în zona stomacului, nu este doar o manifestare neplăcută și dureroasă, ci și un pericol pentru sănătate și viață. Procesul de inflamație a pereților organului poate fi acut sau cronic, din cauza căruia se formează diverse boli – leziuni ulcerative, gastrită cu diferite tipuri de aciditate.
Aceste tulburări creează o întreagă gamă de senzații neplăcute și mulți pacienți merg la farmacie pentru a cumpăra medicamente pentru a atenua starea, ignorând în același timp o vizită la medic. Ca urmare, unii dintre ei ajung în spital sau pe masa chirurgului cu complicații și sângerări.
Durerea de stomac – de unde provine?
Este important de știut că un stomac absolut sănătos nu se manifestă cu niciun simptom neplăcut, iar apariția unei dureri acute severe sau a unor senzații constante și surde este întotdeauna un semn de pericol.
Atunci când apar dureri asociate cu mâncatul, cu postul prelungit sau cu anumite alimente, este important să consultați un medic și să faceți o examinare completă. În zona stomacului există o protecție destul de pronunțată împotriva factorilor negativi și a daunelor provocate de sucul gastric agresiv cu acid clorhidric.
Și numai în cazurile în care echilibrul sistemului de apărare și agresiune este perturbat, apar durerile de stomac și problemele digestive. Acest lucru sugerează că factorii agresivi sunt prea activi sau că sistemul de apărare este suprimat. Această afecțiune este, de cele mai multe ori, o consecință a unei alimentații deficitare, a unor obiceiuri proaste și a stresului.
Pentru a afla adevăratele cauze ale durerii, trebuie să consultați un medic; numai un specialist poate pune un diagnostic și prescrie un tratament adecvat. Uneori, acesta nu constă doar într-o schimbare a dietei, ci și în medicamente, inclusiv antibiotice, dacă inflamația din stomac este cauzată de microbi periculoși.

Dureri de stomac rare: ce boli le provoacă?
Dacă durerea în zona stomacului este resimțită periodic, aceasta poate fi cauzată de defecte nutriționale sau de boli gastroenterologice. Adesea, constipația, mâncatul sau mușcatul în exces, mâncarea uscată și mesele rare contribuie la astfel de senzații. Adesea, cauzele durerii pot fi stresul și bolile nervoase, stresul emoțional sau fizic.
Manifestările tipice ale unor astfel de probleme pot fi o durere surdă în regiunea epigastrică, o senzație de greutate în stomac, precum și o durere ascuțită care este similară cu înțepăturile de ac. Astfel de boli digestive pot fi eliminate în mod activ prin corectarea alimentației și prin măsuri de rutină – este important să se treacă la o dietă nutritivă fără alimente grase, picante și grele, precum și prin schimbarea stilului de viață general, alternarea rațională a muncii și a odihnei și protecția împotriva stresului.
Pentru astfel de tulburări funcționale, nu este necesar să se ia medicamente; în perioada inițială, sunt suficiente doar măsuri non-medicamentoase.
Dacă durerea este frecventă, este vorba de o inflamație a stomacului sau a altor organe?
Dacă pereții stomacului sunt afectați în mod constant și activ de factori negativi, iar protecția organului are de suferit, poate apărea o inflamație acută sau cronică.
Principalele sale manifestări vor fi durerea, care poate apărea din nou și din nou până când factorul provocator este eliminat și procesul de inflamație se atenuează. Dar merită să facem imediat o rezervă că nu ar trebui să vă autodiagnosticați și să tratați inflamația stomacului.
Durerea în zona regiunii epigastrice și a marginii inferioare a coastelor poate avea și o altă origine – cardiacă sau pulmonară, sau poate fi cauzată de alte organe digestive. Este important să înțelegem cu exactitate cauzele durerii și să stabilim un diagnostic precis. Numai după aceasta puteți începe tratamentul, inclusiv administrarea de medicamente.
Manifestări ale gastritei: unde doare?
Pe fondul dezvoltării gastritei cronice, este tipică iritarea și inflamarea constantă a pereților stomacului, iar durerile deosebit de ascuțite sunt posibile pe fondul alimentelor dense, grase, picante sau acrișoare.
Senzațiile dureroase tipice vor fi de natură dureroasă sau surdă, apărând în partea superioară a abdomenului (regiunea epigmei), acestea se calmează după ce se bea sau după un timp de la sine. În plus, gastrita se poate manifesta și sub forma unor dureri înțepătoare care apar după un efort fizic intens sau experiențe emoționale, o alimentație deficitară sau pauze lungi în alimentație.
În acest caz, poate exista fie o scădere a apetitului, fie o creștere a acestuia. Pe fondul gastritei cu aciditate ridicată, durerile nocturne pot fi tipice; în timpul zilei, acidul gastric este parțial neutralizat de alimente sau de anumite băuturi, iar noaptea, producția de acid irită pereții organului.
Un medic vă va ajuta să tratați corect gastrita după ce va determina cauzele procesului inflamator, dar chiar înainte de a vizita un medic, merită să eliminați din alimentație mâncărurile grase, picante și condimentate și alimentele iritante pentru a atenua afecțiunea.

Ce altceva dă dureri?
În plus față de gastrită, durerea poate fi cauzată și de leziuni mai grave și mai periculoase – ulcerul peptic, în care sunt tipice deteriorarea membranelor mucoase și formarea de defecte în peretele gastric. O exacerbare a unui ulcer peptic poate duce la sângerare și perforare – acest lucru este periculos pentru sănătate.
Durerea este tipică pentru leziunile tumorale ale stomacului, împreună cu simptome precum anemia și slăbiciunea severă, pierderea bruscă în greutate și pierderea poftei de mâncare.
Durerea ascuțită cu greață și vărsături, scaunele moi se pot datora otrăvirii sau infecțiilor intestinale, deși în unele cazuri pancreatita acută se poate manifesta în acest mod. Uneori, stomacul doare din cauza reacțiilor alergice la componentele alimentare luate.
Aveți nevoie de medicamente?
Astăzi puteți găsi adesea reclame la diverse medicamente care promit să elimine durerile și disconfortul stomacal, chiar și după prima pastilă. Dar este important să înțelegem că stomacul nu doare în gol, iar eliminarea durerii deseori nu elimină cauza acesteia, tulburările și problemele asociate.

În acest sens, medicamentele luate fără prescripție medicală pot să nu îmbunătățească, ci doar să înrăutățească starea, ducând la complicații și la trecerea problemelor acute în probleme cronice, care sunt mult mai greu de tratat.
Trebuie să discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră despre utilizarea unor medicamente precum antispasticele, cele care afectează secreția sau regulatorii motilității. Toate medicamentele folosite în tratament au nu doar indicații, ci și o listă extinsă de contraindicații cu efecte secundare la care trebuie să vă gândiți din timp pentru a nu vă face rău.
Linkuri web care discută cauzele și tratamentele pentru durerile de stomac:
- https://www.webmd.com/pain-management/abdominal-pain-causes-treatments
- https://medlineplus.gov/ency/article/003120.htm
- https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/abdominal-pain-in-adults
- https://www.healthdirect.gov.au/abdominal-pain
- https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/stomach-ache-and-abdominal-pain
- https://www.mayoclinic.org/symptoms/abdominal-pain/basics/definition/sym-20050728
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.