Mulți oameni nu își dau seama că au ateroscleroză până când nu apare un eveniment de urgență – un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Între timp, aceasta este cea mai frecventă cauză a bolilor cardiovasculare. Astăzi vom vorbi despre natura aterosclerozei și despre importanța nutriției în prevenirea și tratamentul acestei boli.
Ce este ateroscleroza și ar trebui să ne fie frică de ea?
Cuvântul „ateroscleroză” este tradus din limba greacă prin „terci” sau „piure”. Acest lucru se datorează prezenței depozitelor de grăsime în centrul unei plăci aterosclerotice tipice. Această placă se formează din cauza acumulării de substanțe grase sau fibroase în mediul arterelor. De asemenea, calciul se poate acumula în timp.
Aproape fiecare a treia persoană din lume cu vârsta cuprinsă între 30 și 79 de ani are un indice anormal de grosime a peretelui arterei carotide, care este utilizat pentru a diagnostica această boală. Fiecare a cincea persoană are plăci aterosclerotice în arterele carotide. Incidența aterosclerozei crește proporțional cu vârsta. Tot mai multe dovezi arată că ateroscleroza este asociată în mod semnificativ cu boala Alzheimer. Sexul masculin este, de asemenea, un factor de risc.
Ar trebui să fim îngrijorați de această stare de fapt?
Da. Pentru că modificările aterosclerotice progresive prezintă un risc de afectare a arterelor și de blocare a fluxului sanguin. Consecința acestei stări este ischemia țesuturilor corporale. Se poate forma un cheag de sânge care să blocheze lumenul vasului de sânge. Complicațiile aterosclerozei includ infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral ischemic sau formarea de anevrisme.
De ce este ateroscleroza o boală a civilizației?
Ceea ce leagă ateroscleroza de răspândirea sa pe scară largă sunt factorii care determină dezvoltarea ei. Printre aceștia se numără:
- Tulburări lipidice (colesterol total și LDL ridicat, HDL seric scăzut)
- Fumatul
- Componente ale sindromului metabolic (obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arterială, rezistență la insulină)
- Stilul de viață pasiv.
Excesul de colesterol LDL în sânge este o problemă comună. Expunerea arterelor la cantități excesive de colesterol LDL timp de mulți ani este o cauză majoră a aterosclerozei. Mecanismele exacte care leagă ateroscleroza de factorii de dezvoltare a acesteia nu au fost încă identificate. Cu toate acestea, se știe că mulți dintre ei sunt implicați în declanșarea reacțiilor inflamatorii. Inflamația poate modifica funcționarea celulelor din peretele arterial în așa fel încât să provoace un proces patologic.
Ateroscleroza este o boală progresivă și, în multe cazuri, nu provoacă niciun simptom timp de zeci de ani. Dacă apar simptome, boala se află de obicei deja într-un stadiu avansat.
Interesant este faptul că procesul aterosclerotic începe în primii ani de viață. Evoluția sa ulterioară depinde atât de factorii genetici, cât și de cei de mediu. Prin urmare, ar trebui să se recunoască de la o vârstă fragedă un istoric familial de boli cardiovasculare premature, obezitate, hipertensiune și diabet.
Acțiuni preventive
În multe cazuri, ateroscleroza este asociată cu o scădere a calității vieții. Boala progresivă duce adesea la oboseală, dificultăți de respirație sau incapacitatea de a desfășura activități fizice. În plus, teama de progresia bolii și de posibilele complicații cardiovasculare, depresia, tulburările de somn și efectele secundare ale medicamentelor agravează bunăstarea mentală și socială.
Din cauza etiologiei complexe a aterosclerozei, prevenirea trebuie să vizeze toți factorii de risc cunoscuți. În mod ideal, aceasta ar trebui să înceapă cu adaptarea la un stil de viață sănătos. Accentul pus pe o nutriție adecvată, pe activitatea fizică și pe renunțarea la fumat sunt elemente-cheie în prevenirea apariției bolii. O nutriție adecvată are un efect pozitiv asupra nivelului lipidelor din sânge și ajută la prevenirea obezității. În plus, are un efect pozitiv asupra microbiotei intestinale, care poate produce metaboliți dăunători pentru sistemul vaselor de sânge.
Importanța nutriției în ateroscleroză
Recomandările dietetice includ reducerea aportului de grăsimi saturate, colesterol și zaharuri simple. Accentul ar trebui pus pe mai multe legume, fructe, alimente bogate în fibre și carbohidrați complecși, precum și pe pește.
Dieta mediteraneană
Multe studii indică proprietățile protectoare ale dietei mediteraneene în prevenirea primară și secundară a bolilor cardiovasculare. Acest stil alimentar se bazează pe un consum ridicat de legume și fructe, cereale integrale, ulei de măsline și nuci, și pe un consum redus de produse lactate, carne roșie și dulciuri. Un consum moderat se aplică peștelui și păsărilor de curte.
Dieta DASH
Dieta DASH are efecte benefice asupra tensiunii arteriale, a profilului lipidic și a riscului de ateroscleroză. Acest model alimentar este bogat în fructe și legume, cereale integrale, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, fructe de mare, carne de pasăre fără piele, leguminoase și nuci. Evitați carnea roșie și carnea procesată, cerealele rafinate, precum și alimentele și băuturile cu adaos de zahăr.
Dieta MIND
Cercetările arată, de asemenea, beneficiile dietei MIND. Persoanele care consumă acest model și au ateroscleroză au un risc mai mic de deces. Puteți citi despre principiile dietei făcând clic pe link-ul de mai jos.
Vegetarianism
Alte stiluri alimentare benefice pentru prevenirea bolilor cardiovasculare includ dietele vegetariene și flexitariene. Acestea constau în eliminarea sau limitarea consumului de produse de origine animală. Puteți citi despre dieta flexitariană urmând link-ul de sub articol.
Stilurile alimentare descrise au în comun reducerea consumului de grăsimi saturate, grăsimi trans și a colesterolului LDL din sânge. O mare parte din alimentație este formată din produse de origine vegetală.
Farmacoterapia care îmbunătățește parametrii lipidelor din sânge trebuie începută dacă modificarea stilului de viață (o dietă corect selectată, activitate fizică, renunțarea la fumat) nu este suficientă.
Apreciați articolul și abonați-vă la canal dacă această problemă vă afectează într-o măsură sau alta pe dumneavoastră și pe cei dragi.
Link-uri web care vorbesc despre subiectul „Ateroscleroza: cum să vă schimbați dieta și stilul de viață pentru a vă proteja”:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8622601/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7065445/
- https://www.mdpi.com/2072-6643/13/11/3822
- https://www.everydayhealth.com/atherosclerosis/prevention/
- https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/heart-disease-and-food
- https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.113.005445
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.