Consumul de prea multe oua creste riscul de atac de cord si de infundare a arterelor. Asa au crezut oamenii multa vreme. Cu toate acestea, cercetari recente sugereaza ca ouale ar putea chiar sa protejeze impotriva acestui lucru.
Ce trebuie sa stii despre oua?
Ouale au inca o imagine destul de proasta. Acest lucru se datoreaza multor studii care au clasificat acest produs ca fiind un aliment indoielnic din cauza continutului ridicat de colesterol. Colesterolul, ca grasime din sange, este cunoscut pentru faptul ca duce la depuneri in vasele de sange si astfel poate contribui la atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale.
Asadar, ouale sunt bune sau rele?
Experimentele recente arata ca ouale pot chiar reduce riscul de accident vascular cerebral si atac de cord. In consecinta, subiectii care au mancat pana la cinci oua pe saptamana au avut un risc cu zece procente mai mic de a suferi de aceste boli decat persoanele care au mancat oua doar in ocazii exceptionale.
Dar atunci de ce a obtinut stiinta rezultate atat de contradictorii? Printre altele, pentru ca majoritatea studiilor nu au intrebat despre profilul nutritional complet al subiectilor si despre profilul lor de activitate fizica. Intre timp, este bine cunoscut faptul ca nivelul colesterolului poate fi redus prin consumul de verdeturi, fructe si legume cu multe fibre, precum si prin exercitii fizice.
Nivelul colesterolului este mai putin influentat de alimentatie decat se credea pana acum
Genetica determina, de asemenea, daca o persoana descompune rapid grasimile din sange sau este predispusa la depozite riscante. Unele persoane mananca doar oua omleta de trei ori pe zi, iar nivelul colesterolului lor ramane in limite normale. Desigur, aceasta este mai degraba o exceptie. Pentru ca exista persoane care mananca doar ocazional oua la micul dejun, dar care se lupta cu lipidele ridicate din sange si ateroscleroza.
In cele din urma, dieta nu joaca un rol important in ceea ce priveste nivelul colesterolului: Alimente precum ouale sunt responsabile pentru doar 25 la suta din nivelul colesterolului din sange. Cea mai mare parte a colesterolului este produsa de ficat.
Puteti manca in siguranta cate oua doriti in anumite ocazii
Acum, nutritionistii au cazut de acord sa nu demonizeze ouale, ci le-au reabilitat si chiar le recomanda ca parte a unei diete sanatoase, indulcindu-si regulile stricte in acest sens. Persoanele sanatoase, care nu sufera de boli de inima, colesterol ridicat in sange sau diabet, au voie sa manance trei-patru oua pe saptamana. Asadar, daca va permiteti sa mancati mai multe de Paste, nu veti risca sa faceti un atac de cord.
Ouale fierte moi sunt deosebit de bine digerate.
Cand vine vorba de colesterol, nu atat ouale sunt importante, cat conceptul general de nutritie. Ar trebui sa acordati atentie modului in care mancati ouale: ouale fierte moi sunt considerate deosebit de usor de digerat.
Cu toate acestea, daca prajiti ouale cu unt sau bacon, fiti atenti la faptul ca aceste ingrediente sunt, de asemenea, bogate in grasimi saturate, cum ar fi colesterolul. Aceste alimente pot fi dure pentru stomacul dumneavoastra si va pot creste nivelul de grasime din sange. Pe de alta parte, daca prajiti ouale omleta in ulei vegetal de inalta calitate si, de exemplu, adaugati la oua rosii taiate cubulete, veti obtine un fel de mancare consistent si bogat in vitamine.
Oul miraculos nutritiv cu substante vitale valoroase
In general, ouale sunt mai sanatoase decat credeti. In functie de marimea lor, acestea ofera in medie intre 70 si 90 de kilocalorii pe bucata, dar sunt satioase si ofera o serie de substante nutritive valoroase si vitale. Un ou mediu contine
- 7-8 grame de proteine de inalta calitate pentru energie si muschi
- Vitaminele A, B2, D si E, adica toate vitaminele importante, cu exceptia vitaminei C
- Antioxidanti, cum ar fi luteina
- Fier, zinc, seleniu, calciu, sodiu si potasiu.
Nu in ultimul rand, ouale contin si lecitina. Aceasta substanta poate chiar incetini oarecum absorbtia colesterolului in sange.
Asadar, ouale sunt cu siguranta un rasfat sanatos!
Link-uri web care vorbesc despre subiectul “Cate oua sunt bune si cand incep sa ne faca rau”:
- https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/eggs/
- https://www.heart.org/en/news/2018/08/15/are-eggs-good-for-you-or-not
- https://www.health.harvard.edu/nutrition/eggs-and-your-health
- https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-eggs-health-benefits
- https://www.healthline.com/nutrition/proven-health-benefits-of-eggs
- https://www.australianeggs.org.au/nutrition/health-benefits
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.