Sănătatea este cea mai de preț comoară pe care o avem. Cu toții ne dorim să trăim o viață lungă și fericită, lipsită de boli și dureri. Chiar dacă facem sport, mâncăm sănătos și încercăm să avem grijă de noi, uneori putem avea nevoie de un impuls în plus pentru a ne menține sănătoși. Există anumite băuturi care pot face minuni pentru organismul nostru și ne pot ajuta să prevenim sau chiar să tratăm diferite afecțiuni. Vă invit să descoperiți care sunt aceste 20 de băuturi miraculoase care vă pot transforma sănătatea!
Știm cu toții că băuturile zaharoase și gazoase pot face ravagii asupra sănătății noastre și că acestea se găsesc peste tot. De la reclamele TV care promovează sucurile dietetice la meniul ispititor care ne este prezentat la restaurantul nostru preferat, băuturile îndulcite artificial se află peste tot. Vestea bună este că există băuturi sănătoase, chiar dacă opțiunile de băuturi sănătoase pot părea limitate.
Din fericire, există mult mai multe băuturi sănătoase din care puteți alege decât ați putea crede – astfel încât să nu vă abateți de la obiectivele dvs. de sănătate. Aceste băuturi nu numai că vă pot face mari favoruri sănătății, dar vă pot condimenta paleta, astfel încât să nu vă plictisiți și să nu aruncați prosopul pentru a trăi un stil de viață mai sănătos.
Deci, care sunt cele mai bune 20 de băuturi sănătoase din jur și ce le face atât de sănătoase?
Beneficii
1. Ajutor digestiv
Atunci când beți băuturi sănătoase, obțineți mai multă valoare nutritivă, deoarece acestea sunt în forma lor lichidă, ceea ce vă facilitează digerarea și absorbția nutrienților. Stomacul dvs. nu va trebui să lucreze atât de mult pentru a descompune alimentele și a extrage substanțele nutritive de care aveți nevoie. Lichidele sar peste procesul de mestecare, iar băutura ajunge mai repede în sistemul tău digestiv.
Băuturile probiotice sunt băuturi care au trecut prin procesul de fermentare. Bacteriile sănătoase care se găsesc în intestinul dumneavoastră se hrănesc cu amidonul și zahărul din băutură, producând acid lactic. A fost demonstrat ca fermentarea pastreaza nutrienții, inclusiv vitaminele B, enzimele benefice și multe tulpini de bacterii, în timp ce descompune băutura într-o formă ușor de digerat.
2. Refaceți vitaminele și mineralele
Deși consumul de apă curată și pură singură este excelent în majoritatea cazurilor, aceasta nu conține niveluri ridicate de electroliți și minerale pentru a reface ceea ce s-a pierdut în perioadele de boală și de exerciții fizice intense. Deoarece băuturile sănătoase și băuturile cu electroliți sunt în stare lichidă, acestea pot fi ușor de digerat, ceea ce face ca electroliții și vitaminele să fie ușor accesibile pentru a ajuta la evitarea dezechilibrului electrolitic.
Băuturile sănătoase, cum ar fi apa de nucă de cocos, pot fi utile ca terapie de rehidratare orală, înlocuind pierderea de lichide la pacienții care suferă de deshidratare severă. Cu proprietăți antioxidante ridicate, apa de cocos pot să neutralizeze radicalii liberi rezultați în urma unor ore lungi de exerciții fizice.
3. Îngrijirea pielii
Băuturile sănătoase cu o cantitate mare de vitamina C, cum ar fi apa cu lămâie, au cantități uriașe de antioxidanți. În studii recente, vitamina C a fost găsită ca fiind cel mai abundent antioxidant din pielea umană, protejând pielea de stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi.
Vitamina C este esențială pentru sinteza colagenului, servind ca un cofactor pentru enzimele responsabile de reticulare și stabilizarea moleculelor de colagen. Proprietățile antiinflamatorii ale vitaminei C din băuturile sănătoase pot ajuta în cazul unor afecțiuni precum acneea și rozaceea. De asemenea, poate promova vindecarea rănilor și poate preveni hiperpigmentarea post-inflamatorie.
4. Dinți și gingii sănătoase
Oamenilor le lipsește enzima L-glucono-gamma lactonă oxidază necesară pentru sinteza corectă a vitaminei C; prin urmare, ei trebuie să o dobândească din surse naturale, cum ar fi băuturile sănătoase care conțin citrice, legume cu frunze verzi, căpșuni, papaya și broccoli. În mod tradițional, alimentele și băuturile cu vitamina C erau transportate de marinari în călătoriile lungi pentru a evita scorbutul, o boală a sângerării gingiilor.
Consumul regulat de ceai verde vă poate ajuta la obiectivul dvs. în a avea dinți și gingii sănătoase. Cercetarile arată că ceaiul verde poate promova sănătatea parodontală prin prevenirea pierderii osoase, prin limitarea creșterii bacteriilor asociate cu boala parodontală și prin reducerea inflamației. Efectele de prevenire parodontală ale ceaiului verde au fost atribuite unui antioxidant numit catehină. Catechina poate ajuta, de asemenea, la inhibarea bacteriilor producătoare de acid care provoacă carii dentare.
5. Detoxifiere
Cum să vă detoxifiați corpul? Băuturile sănătoase sunt o modalitate excelentă de a vă simți și de a arăta mai sănătos, deoarece vă curăță organismul de toxinele dăunătoare. Băuturile sănătoase sunt pline de ingrediente puternice de curățare a ficatului, antiinflamatoare și antioxidante cunoscute pentru a energiza și întineri.
Ierburile, cum ar fi păpădia, lămâia și frunza de urzică, au componente amare volatile ridicate, izolând toxinele din organism și eliminându-le. Amăreții digestivi ajută, de asemenea, la să stimuleze sucurile gastrice pentru a favoriza o mai bună digestie, absorbție și transport al toxinelor.
Top 20 băuturi sănătoase
1. Apă cu lămâie
Apa de lămâie oferă mai mult decât mirosuri plăcute și o aromă acră. Fructul galben strălucitor vine cu potențiale utilizări, de la curățarea și parfumarea casei până la îmbunătățirea sănătății. Adăugați aromă la apa dumneavoastră, ajutați afecțiunile pielii, îmbunătățiți părul sau adăugați ani la viața noastră utilizând beneficiile lămâilor.
Desigur, lămâile sunt cunoscute pentru că au cantități mari de vitamina C, o singură lămâie oferindu-vă aproximativ 51% pentru a vă satisface nevoile zilnice de vitamina C.
2. Suc de afine
Majoritatea oamenilor se gândesc la afine ca la un adaos delicios la sărbătorile de sărbători sub formă de suc de afine, sosuri, umplutură și decorațiuni. Merișoarele sunt bogate în materiale care promovează sănătatea și care sunt esențiale pentru bunăstarea generală.
Se știe că acestea stochează constituenți care protejează împotriva cancerului și a bolilor cardiovasculare, și asta nu este nici măcar jumătate din ceea ce sunt capabile să facă afinele. Ele pot îmbunătăți stresul oxidativ, inflamația și activitatea de aderență antibacteriană urinară pentru a preveni infecția tractului urinar.
3. Ceaiul verde
Ceaiul este a doua cea mai răspândită băutură din lume, după apă. Se pare că ceaiul verde obținut din frunze nefermentate conține cel mai mare conținut de antioxidanți puternici numiți polifenoli, ceea ce îl face una dintre cele mai sănătoase băuturi de top.
Antioxidanții sunt molecule care luptă împotriva radicalilor liberi, care sunt compuși care dăunează celulelor și care deteriorează ADN-ul și chiar provoacă moartea celulelor. Cercetările arată că radicalii liberi contribuie la procesul de îmbătrânire, precum și la dezvoltarea unui număr de afecțiuni medicale, inclusiv cancerul și bolile cardiovasculare.
4. Ceai de păpădie
Ceaiul de păpădie este aproape de vârful listei de băuturi sănătoase, datorită în parte și locului său printre cele mai bune băuturi de detoxifiere. Păpădiile sunt peste tot, prezente vizibil în cea mai mare parte a anului. Ele fac ca solul să fie sănătos prin refacerea sănătății sale minerale în solul sărăcit.
Frunza de păpădie este utilizată pentru artrită, gută, dureri de cap gastrice, edeme și afecțiuni ale pielii – în plus, este excelent pentru detoxifiere datorită acțiunii sale asupra ficatului. Întreaga plantă, în special rădăcinile, se prăjește și poate fi folosită ca înlocuitor al cafelei. Conținutul ridicat de inulină, mai ales în sezonul de toamnă, face din rădăcina de păpădie o bună sursă de hrană pentru bacteriile intestinale benefice.
5. Ceai de frunze de urzică
Dacă ați ieșit vreodată afară pentru a culege din greșeală frunze de urzică cu mâinile goale, știți că vă simțiți ca și cum ați fi atacat de un grup de albine furioase. Ouch! În ciuda faptului că este dureroasă la atingere, această plantă subestimată este o putere de beneficii.
Urzica este benefică ca tonic hepatic și întineritor. Are efecte de susținere a circulației, a sistemului imunitar, a tractului urinar, a sistemului nervos, a tractului respirator, a tractului digestiv și a sistemului endocrin. Conținutul său ridicat de magneziu poate fi motivul pentru care ceaiul de urzică are capacitatea de a reduce crampele la picioare și menstruale.
6. Ceai de turmeric
Turmericul a crescut rapid în popularitate în întreaga lume, în special rețeta de ceai de turmeric “lapte de aur”. Curcumina este unul dintre principalii constituenți activi din turmeric care îi conferă beneficiile sale. Acesta este în mod obișnuit combinat cu bromelaina sau piper negru pentru o absorbție sporită și proprietăți antiinflamatorii.
Turmericul a fost folosit de mult timp în medicina chineză și indiană ca agent anticancerigen, protejând împotriva unei mari varietăți de afecțiuni, inclusiv boala Alzheimer, durerile de dinți, artrita reumatoidă, entorsele și rănile.
7. Ceai de frunze de zmeur roșu
Ceaiul de frunze de zmeură roșie are o istorie îndelungată în sănătatea femeilor, în special în timpul sarcinii și al travaliului pentru a ajuta la prevenirea hemoragiei postpartum. Datorită efectelor sale de uscare a taninurilor, frunzele sunt folosite ca apă de gură în amigdalită, diaree, afecțiuni ale pielii, abraziuni și infecții ale tractului urinar.
Frunza de zmeur roșu este bogată în substanțe nutritive, inclusiv vitaminele B, calciu și fier, pe care studiile indică faptul că poate ajuta la combaterea a tot felul de afecțiuni. Datorită beneficiilor nutriției de zmeură, ceaiul din frunze de zmeură roșie se alătură listei de băuturi sănătoase.
8. Ciocolată caldă neagră crudă
Ciocolata caldă, o băutură populară și confortabilă savurată în timpul sezonului rece, poate face de fapt minuni pentru sănătatea ta – dacă ai ales ciocolata potrivită, desigur.
Ciocolata neagră conține triptofan, care este un aminoacid precursor al serotoninei, neurotransmițătorul responsabil pentru a avea o dispoziție pozitivă și a te simți fericit. Reducerea tensiunii arteriale, a colesterolului și îmbunătățirea sensibilității la insulină, toate au fost asociate cu acest deliciu gustos.
9. Suc de pepene verde
Pepenele roșu este o sursă naturală de cei mai puternici antioxidanți. Poate că nici un alt fruct nu este la fel de crocant, însetat și hidratant ca pepenele roșu. Acesta oferă o porție bună de vitamina C și vitamina A, în special prin concentrația sa de betacaroten.
Frumoasa culoare roșie este o sursă de un antioxidant puternic de caroten, cunoscut sub numele de licopen, care poate ajuta la reducerea riscului de cancer de prostată. În mod surprinzător, pepenele roșu conține o concentrație mai mare de licopen decât orice alt fruct sau legumă cunoscută.
10. Suc de pătrunjel
Pătrunjelul este o plantă mediteraneană destul de mică, care lasă o prezentare frumoasă în farfurie. Consumul de suc de pătrunjel poate scădea riscul de cancer, cum ar fi cancerul de sân, de prostată și de piele. Cantitatea mare de bioflavonoide, cunoscute sub numele de apigenină, îl face să fie o plantă puternic antioxidantă și antiinflamatoare.
Folatul din pătrunjel încurajează sănătatea cardiovasculară prin reducerea homocisteinei proinflamatoare, iar pătrunjelul oferă protecție de la o selecție extinsă de afecțiuni, inclusiv astm, ateroscleroză, diabet, cancer de colon și multe altele.
11. Suc de afine
Afinele sunt o alegere excelentă pentru a le adăuga la dieta dvs. deoarece nu numai că au un gust grozav, dar au și cea mai mare capacitate antioxidantă dintre toate fructele proaspete. Băuturile de afine îmbunătățesc controlul glucozei și scad colesterolul din sânge, reducând riscul de boli de inimă și diabet mai târziu în viață. Antocianina, un antioxidant care se găsește în afine, este un întăritor imunitar și un agent antibacterian foarte eficient pentru a preveni infecțiile.
Afinele sunt surprinzător de bogate în fier, iar conținutul lor de vitamina C ar fi: îmbunătățește vederea nocturnă, ajută la formarea colagenului și menține gingiile sănătoase. Un pumn de afine constă în aportul zilnic recomandat de fibre pentru a vă ajuta să vă mențineți organismul regulat, iar manganul ajută la dezvoltarea oaselor și transformă carbohidrații și grăsimile în energie.
12. Suc de cireșe amare
Sucul de cireșe amare este o băutură sănătoasă la modă și conține niveluri ridicate de substanțe fitochimice, inclusiv melatonină, un hormon important în reglarea ciclului de somn.
Cireșele sunt, de asemenea, o sursă excelentă de compuși fenolici, cunoscuți pentru activitatea lor antiinflamatorie și antioxidantă. Compușii fenolici pot avea un efect protector față de leziunile și durerile musculare înainte și în timpul exercițiilor fizice intense.
13. Băutură din melasă de păstăi negre
Melasa Blackstrap are o lungă tradiție ca aliment sănătos și remediu pentru tot felul de afecțiuni, cunoscută pentru că are o cantitate scăzută de zahăr și un conținut ridicat de nutrienți. Băutura din melasă de păstăi negre este o sursă bună de calciu, cupru, magneziu, mangan și potasiu.
Amestecarea unei linguri în apă cu lămâie asigură 70 la sută din necesarul zilnic de fier, ceea ce o face cea mai mare sursă vegetală de fier disponibilă. De asemenea, conține o cantitate mică de seleniu, mineral care luptă împotriva cancerului, și este un îndulcitor complet delicios și dens în nutrienți. Căutați melasă neagră de păstăi nesulfurată din zahăr organic.
14. Apă de nucă de cocos
Este apa de cocos bună pentru tine? Da, motiv pentru care se regăsește în această listă de băuturi sănătoase. Este bogată în carbohidrați, clorură, potasiu și sodiu și este văzută ca o băutură hidratantă de alegere în diverse părți ale lumii.
Au existat, de asemenea, unele cercetări interesante cu privire la conținutul de citochinină al apei de cocos, care în viitor ar putea arată unele proprietăți anticancerigene. Citochininele sunt hormoni vegetali naturali care pot ajuta la reducerea creșterii celulelor canceroase, deși sunt necesare mai multe cercetări în acest moment.
15. Kefir
Kefirul este o băutură probiotică care oferă acele bacterii intestinale sănătoase. Aceasta, împreună cu alte băuturi probiotice, promovează o digestie eficientă prin obținerea unei flore intestinale sănătoase, luptând împotriva agenților patogeni și stimulând nivelul de energie. Băuturile probiotice sunt “predigerate”, deoarece zaharurile din băutură au fost descompuse, ceea ce le face mai ușor de digerat, creând mai puțină muncă pentru pancreasul care secretă sucuri digestive.
Studiile au au arătat că pot ajuta la ameliorarea simptomelor de constipație, infecție cu drojdie, diaree, boala Crohn, boala celiacă, sindromul intestinului iritabil, candida și ulcere.
16. Lapte pe bază de plante
Sunteți alergic la laptele de vacă și doriți o altă alegere fără lapte? Opțiunile de băuturi pe bază de plante, cum ar fi laptele de migdale, de nucă de cocos, de cânepă, de ovăz, de quinoa și de orez, ar putea fi pentru dumneavoastră. Laptele de migdale are mai multă vitamina E, deoarece este făcut din migdale măcinate. Laptele de cânepă, făcut din semințe de cânepă măcinate, înmuiate și apă, oferă o cantitate semnificativă de acizi grași omega-6 și omega-3 și proteine.
Laptele de cocos are monolaurină, o moleculă responsabilă de proprietățile antimicrobiene. Laptele de ovăz este bogat în fibre și fier și, ca și laptele de orez, mai bogat în carbohidrați, astfel încât aceste două opțiuni de lapte vegetal nu sunt cea mai bună opțiune pentru cei cu diabet.
Alegeți alternativele de lapte nonlaptear fortificate cu calciu, vitamina D și vitamina B12. Căutați opțiuni neîndulcite și cu conținut redus de zahăr și limitați-le pe cele cu o cantitate semnificativă de proteine.
17. Suc de aloe vera
Gelul de aloe vera este folosit pe scară largă în produsele de înfrumusețare de ani de zile. De asemenea, sucul de aloe vera este utilizat intern pentru a atenua artrita, constipația, tusea, diabetul, durerile de cap și ulcerele.
S-a demonstrat că unul dintre constituenți, aloe-emodin, posedă și potențiale proprietăți anticancerigene. Adăugați aloe vera în apă, cu lămâie și îndulcitorul organic preferat pentru o băutură răcoritoare și gustoasă.
18. Ceai de busuioc sfânt
În Ayurvesda, busuiocul sfânt, sau tulsi, este cunoscut ca “regina ierburilor” și este recomandat pentru afecțiuni precum febra, tusea, artrita, tegumentul inelar și mușcăturile de insecte, șerpi și scorpioni. Este un adaptogen puternic, adică plante care ajută mintea și corpul să facă față stresului fizic și emoțional.
Tulsi previne leziunile la nivelul creierului, rinichilor și ficatului, protejând împotriva leziunilor celulare cauzate de substanțele chimice industriale, produsele farmaceutice și pesticidele. În plus față de protecția împotriva substanțelor chimice toxice, busuiocul sfânt a fost demonstrat că să protejeze și împotriva efectelor dăunătoare ale metalelor grele.
19. Băuturi din legume verzi
Legumele cu frunze de culoare verde închis sunt nutritive, oferind o cantitate mare de vitaminele A, C, E și K. Cantitatea abundentă de antioxidanți numiți carotenoizi protejează împotriva deteriorării celulare și ajută la prevenirea dezvoltării multor tipuri de cancer. De asemenea, ele conțin o cantitate mare de calciu, fibre, fier, magneziu și potasiu. Important este că legumele cu frunze închise la culoare au puțini carbohidrați, colesterol și sodiu.
Băuturile verzi cu frunze închise furnizează o cantitate semnificativă de vitamina K, care ajută la prevenirea inflamațiilor și la protejarea oaselor împotriva osteoporozei. Legumele cu frunze verzi pot fi cea mai bună alegere în ceea ce privește prevenirea cancerului datorită cantităților mari de antioxidanți.
Studiile au au arătat că consumul a două-trei porții de frunze verzi închise la culoare pe săptămână poate contribui la reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer, în special cel de sân, de piele și de stomac. Cantitatea semnificativă de acid folic poate ajuta la prevenirea defectelor congenitale și la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, de asemenea. Folatul este esențial pentru repararea și replicarea corectă a ADN-ului și poate contribui la reducerea riscului de cancer de sân, de col uterin și pulmonar.
20. Kombucha
La fel ca și chefirul, kombucha este o băutură fermentată care constă în ceai negru și zahăr (din diverse surse, inclusiv zahăr din trestie de zahăr, fructe sau miere). Este folosită ca o băutură funcțională, probiotică.
A fost afișată pentru a ajuta la prevenirea bolilor, la susținerea unui intestin sănătos, la îmbunătățirea potențială a stării mentale, la beneficii pentru plămâni, la combaterea bacteriilor, la gestionarea diabetului, la susținerea sănătății inimii și la menținerea unui ficat sănătos.
Băuturi nesănătoase
1. Suc de fructe
Nu vă lăsați influențați de ambalaje plăcute ochiului sau de cuvinte ascunse – asigurați-vă că ceea ce cumpărați este o afacere adevărată. Atunci când sucul de fructe este “100% suc de fructe pur”, o porție este egală cu o cană sau opt uncii.
Cu toate acestea, sucurilor de fructe le lipsesc fibrele dietetice, care sunt necesare pentru a ajuta la menținerea la distanță a nivelului de zahăr din sânge. În acest caz, cel mai bine este să încorporați fibre alimentare în plus față de consumul de sucuri de fructe pentru a preveni vârfurile inutile de zahăr. Sucurile de fructe etichetate “cocktailuri” sunt băuturi pline de zahăr și coloranți artificiali, iar majoritatea sucurilor de fructe sunt pline de aditivi ascunși și nesănătoși.
2. Băuturi răcoritoare
Când vine vorba de băuturi răcoritoare, acestea ocupă primul loc în topul listei de a fi cele mai nesănătoase băuturi existente. Cu tone de zahăr și fără nicio valoare nutritivă, sucurile răcoritoare vă pot pune pe calea cea mai rapidă spre îngrășare, supraalimentare, deshidratare și dezvoltarea cariilor dentare.
3. Băuturi pentru sportivi
Atingerea unei băuturi sportive din comerț după exerciții fizice vă poate pune în așteptare obiectivele de pierdere în greutate. Băuturile sportive sunt pline de îndulcitori artificiali, zahăr și alți aditivi. Apa cu lămâie sau apa de nucă de cocos sunt opțiuni mai bune.
4. Băuturi energizante
Băuturile energizante sunt comune în rândul studenților de la facultate pentru a trage o noapte întreagă și pentru a crește concentrarea înainte de examene. Cele mai multe băuturi energizante sunt încărcate cu cofeină și zahăr, oferindu-vă o scurtă explozie de energie, dar în cele din urmă vă scade rapid nivelul de energie.
Precauții
Dacă vi se prescriu medicamente, nu trebuie să utilizați curcumină sau turmeric fără a discuta mai întâi cu furnizorul de servicii medicale. Băuturile cu turmeric pot interfera cu acțiunea anticoagulantelor, a medicamentelor pentru diabetici sau a AINS.
Băuturile de păpădie trebuie evitate atunci când se prezintă afecțiuni precum obstrucția căilor biliare, inflamația acută a vezicii biliare, inflamația gastrointestinală acută și blocajul intestinal.
Gânduri finale
- Băuturile nesănătoase poate că sunt rafturi peste tot în magazinele alimentare și restaurantele preferate, dar băuturile sănătoase sunt în creștere și vin în popularitate, deoarece mulți își asumă un rol activ pentru o sănătate mai bună.
- Există o mare varietate de rețete de băuturi din frunze verzi întunecate, fructe organice, ceai și ciocolată neagră care nu sunt doar delicioase, ci vă oferă beneficii de sănătate grămadă.
- Dacă doriți să vă îmbunătățiți pielea, să faceți o detoxifiere, să vă refaceți electroliții, să aveți dinți și gingii sănătoase și o digestie mai bună, băuturile sănătoase vor face treaba.
- Cu excepția cazului în care faceți sucuri și smoothie-uri pe cont propriu, este important să vă uitați la etichetele cu valoare nutritivă pentru a vă asigura că obțineți majoritatea fructelor și legumelor și că nu cumpărați băuturi pline de zahăr și arome artificiale.
- Dacă v-au fost prescrise medicamente, consultați furnizorul de servicii medicale înainte de a consuma unele dintre ingredientele din băuturile sănătoase, deoarece acestea pot interacționa cu medicamentele dumneavoastră.
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.