Deficitul de vitamina K: Simptome, cauze și soluții alimentare.

Deficitul de vitamina K: Simptome, cauze și soluții alimentare.

Deseori subestimăm vitamina K, deoarece ne concentrăm asupra vitaminelor mai cunoscute. Și puțini oameni știu că această vitamină este necesară pentru coagularea corectă a sângelui și pentru mineralizarea oaselor. În plus, aceasta întârzie formarea cheagurilor de sânge și previne sângerările. Aflați care sunt simptomele deficitului de vitamina K și cum puteți suplimenta dacă aveți carențe.

Vitamina K – proprietăți

Vitamina K este o vitamină liposolubilă, deci nu este excretată în urină sau transpirație, așa cum se întâmplă în cazul vitaminelor hidrosolubile. Ca urmare, rareori este în deficit, dar, pe de altă parte, puteți exagera cu suplimentarea ei.

Există mai multe varietăți de vitamina K, dintre care cele mai importante sunt K1, K2 și K3 (cunoscute și sub numele de filocinonă, menaquinonă și menadionă). Cercetările arată că vitamina K2 este forma cea mai biodisponibilă pentru organismul nostru.

Deficitul de vitamina K: Simptome, cauze și soluții alimentare.

Care este rolul responsabil al vitaminei K în organism?

Vitamina K colaborează cu calciul din organism, ajutând astfel la reglarea nivelului acestuia în sânge. Pe măsură ce îmbătrâniți, crește riscul de calcifiere vasculară, un proces în care minerale precum calciul se acumulează în vasele de sânge. Întărirea aterosclerotică a arterelor afectează fluxul sanguin și, ca urmare, duce la ischemia organelor interne. Prin urmare, cantități adecvate de vitamina K reduc riscul de ateroscleroză, hipertensiune arterială, atac de cord și accident vascular cerebral.

Această vitamină susține sănătatea oaselor și funcția cardiacă, reglează nivelul de calciu din organism și previne osteoporoza. Ea joacă un rol-cheie în formarea proteinelor anticoagulante. În special, este implicată în producerea osteocalcinei, o proteină osoasă necolagenară cheie care stimulează mineralizarea osoasă și este responsabilă pentru echilibrul ionilor de calciu.

Citeste si...
Beneficiile consumului de oțet de mere pentru sănătate - ghid complet

Vitamina K controlează producția de factori de coagulare a sângelui în ficat și are un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular. Cu toate acestea, cercetătorii spun că riscul de deficiență de vitamina K este mult mai mare la persoanele cu boli cardiovasculare.

Deficitul de vitamina K: Simptome, cauze și soluții alimentare.

De ce se recomandă combinarea vitaminei K2 cu vitamina D3?

Studii recente au arătat că combinația de K2 și D3 este eficientă în prevenirea pierderii de masă osoasă. Merită să ne amintim că vitamina D3 din organism este adesea insuficientă. La rândul său, excesul acesteia favorizează depunerea calciului în rinichi, artere și inimă.

Un supradozaj de D3 poate provoca greață, pierderea poftei de mâncare, dureri de cap și dureri abdominale, slăbiciune, diaree sau constipație. Pentru a obține un beneficiu maxim, merită să combinați vitaminele K2 și D3.

Unde se găsește vitamina K?

Studii recente au arătat că necesarul zilnic de vitamina K este semnificativ mai mare de 1 mg la 1 kg de greutate corporală. Se consideră că organismul unui adult ar trebui să primească până la 200 mg din această vitamină zilnic.

Puteți obține în siguranță doza recomandată prin intermediul dietei dumneavoastră. Tot ce trebuie să faceți este să vă îmbogățiți dieta cu legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, salata verde, broccoli, varza, conopida, varza de Bruxelles, sparanghelul.

Printre alimentele bogate în vitamina K se numără și uleiurile vegetale, pătrunjelul, fasolea verde, avocado, iaurturile și kiwi. De asemenea, o veți găsi în ouă, cereale, semințe de muștar și napi. Dacă doriți să obțineți mai multă vitamina K, includeți în dieta dumneavoastră pește, fructe de mare și organe (ficat). Merită menționat faptul că vitamina K este produsă și de bacteriile prezente în tractul digestiv.

Citeste si...
Cele mai bune legume congelate pentru sănătatea intestinală, conform unui gastroenterolog
Deficitul de vitamina K: Simptome, cauze și soluții alimentare.

Consecințele deficitului de vitamina K

Deficitul de vitamina K1 apare de obicei la persoanele care suferă de sindrom de malabsorbție, care iau anticoagulante sau antibiotice. Anumiți indicatori cresc riscul de deficit de vitamina K. În special, sindromul de malabsorbție poate fi asociat cu

  • intoleranță la gluten,
  • îndepărtarea unei părți a intestinului,
  • fibroză chistică,
  • Boala Crohn,
  • probleme cu ficatul, canalele biliare sau vezica biliară.

Deficiența de vitamina K este rară, dar are consecințe grave. Aceasta împiedică coagularea corectă a sângelui și poate slăbi oasele și, prin urmare, crește riscul de rănire. Mai multe studii au arătat că un aport insuficient de vitamina K contribuie la osteopenie, care este o scădere a densității osoase. Un studiu a constatat, de asemenea, o legătură între deficitul de vitamina K și un risc crescut de fracturi de șold.

Deficitul de vitamina K: Simptome, cauze și soluții alimentare.

Cum să recunoașteți deficiența de vitamina K?

Aceasta este indicată, de obicei, prin sângerări severe. Deficiența poate prezenta și următoarele simptome:

  • tendință la vânătăi și hematoame pe piele,
  • scaun negru închis, de culoare închisă, cu smoală
  • sânge în scaun
  • sângerare la nivelul membranelor mucoase, inclusiv la nivelul nasului și al gingiilor
  • hematurie,
  • răni greu de vindecat,
  • sângerări gastrointestinale
  • fracturi osoase frecvente.

Deși multe alimente conțin vitamina K2, cantitatea nu este suficient de mare pentru a evita carențele. Prin urmare, după ce vă consultați cu medicul dumneavoastră, ar trebui să luați în considerare administrarea regulată de suplimente. O doză adecvată de vitamina K poate reduce riscul de ateroscleroză, boala Alzheimer, osteoporoză, hipertensiune arterială și atac de cord.

organicsfood.ro

Dacă ați găsit ceva util, vă rugăm să apreciați articolul și să vă abonați

Citeste si...
Câte ouă sunt bune și când încep să ne facă rău?

Linkuri web care discută despre deficiența de vitamina K, simptomele, cauzele și soluțiile dietetice ale acesteia:

Articole similare:

Bulgurul: Super-alimentul care îmbogățește dieta și susține sănătatea
5 Alimente esențiale pentru sănătatea plămânilor pe care să nu le ignori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health