Cum excesul de carbohidrați duce la diabetul de tip 2: tot ce trebuie să știi

Cum excesul de carbohidrați duce la diabetul de tip 2: tot ce trebuie să știi

Ce este afectat de excesul de alimente cu carbohidrați, cum se formează rezistența la insulină și diabetul?

Nu toți oamenii se pot lăuda că dieta lor este echilibrată și că nu abuzează de dulciuri și carbohidrați ușori. O astfel de dietă poate duce la excesul de greutate și la o problemă gravă – o creștere cronică a zahărului din sânge din cauza formării rezistenței la insulină, care poate duce în cele din urmă la dezvoltarea diabetului de tip 2. De ce excesul de glucoză, care dă energie celulelor, este rău, cum afectează procesele metabolice, ce ar trebui făcut?

Formarea rezistenței la insulină

Consumul regulat de carbohidrați cu alimente este necesar pentru ca celulele să obțină energie. Dar este de dorit ca majoritatea dintre ele să fie complexe, să se descompună lent și să mențină un nivel stabil de glucoză în plasmă. Excesul de dulciuri în alimente, creșterea constantă a aportului de zahăr cu alimente duce la faptul că insulina începe să conducă în mod activ glucoza în celule.

Dar rezervele celulare nu sunt nelimitate, dacă acestea se revarsă cu glucoză și este descompusă activ în interiorul lor, se formează compuși radicali liberi. Aceștia pot provoca tulburări metabolice la nivel celular. Celulele supraîncărcate cu glucoză pornesc mecanismul de rezistență la insulină – ignoră semnalele acesteia. Pe fondul deteriorării radicalilor liberi, se declanșează și un răspuns inflamator sistemic. Acest lucru agravează și mai mult rezistența la insulină.

Deși insulina este eliberată în mod activ de către pancreas, dar celulele, care sunt pur și simplu supraîncărcate, nu permit pătrunderea de noi porțiuni de glucoză în interior, ceea ce duce la o creștere a nivelului de zahăr din sânge – hiperglicemie. În același timp, această condiție dăunează celulelor beta în sine, pe fondul hiperglicemiei, acestea nu funcționează bine și mor, din cauza cărora sinteza insulinei este perturbată.

Citeste si...
Cei mai siguri și sănătoși îndulcitori conform cercetărilor științifice
Cum excesul de carbohidrați duce la diabetul de tip 2: tot ce trebuie să știi

Excesul de zahăr în sânge: care este pericolul hiperglicemiei cronice?

Un nivel constant ridicat de zahăr în sânge – hiperglicemia, stimulează activitatea pancreasului, trimițându-i comanda de a sintetiza din ce în ce mai multă insulină. Aceasta este necesară pentru a încerca să facă față nivelurilor critice de glucoză plasmatică.

Dar, deoarece celulele au devenit „surde” la insulină și pur și simplu nu pot trece în ele excesul de glucoză, nivelul persistent de zahăr din sânge duce la distrugerea țesuturilor, a vaselor de sânge și a organelor, inclusiv a celulelor beta din pancreas. Treptat, din ce în ce mai multe celule ale organului mor din cauza hiperglicemiei și a efectelor radicalilor liberi, ceea ce duce la modificări metabolice secundare.

Din cauza morții celulelor din pancreas, organismul nu mai poate sintetiza cantitatea necesară de insulină pentru a regla nivelul de zahăr din sânge, aceasta se acumulează în concentrații periculoase pentru sănătate și apare treptat diabetul de tip 2.

Excesul de carbohidrați în alimente: ce este periculos?

În mod firesc, organismul suferă de un exces de carbohidrați cu mult înainte de formarea diabetului, stilul de viață necorespunzător și cu o alimentație irațională duce atât la hiperglicemie, cât și la niveluri ridicate de insulină (hiperinsulinemie). Aceste afecțiuni se numără printre factorii de risc pentru dezvoltarea unor patologii care afectează semnificativ durata și calitatea vieții – obezitate, accidente vasculare cerebrale, boala Alzheimer, patologii cardiace, hipertensiune arterială.

Cum excesul de carbohidrați duce la diabetul de tip 2: tot ce trebuie să știi

Carbohidrații ușori care vin cu alimente și provoacă hiperinsulinemie sunt periculoși, ei formează probleme cu metabolismul leptinei, un hormon al celulelor adipoase care controlează apetitul și greutatea. Pe fondul rezistenței la ambii hormoni (leptină și insulină), consumul de carbohidrați în exces duce la suprasolicitarea pancreasului – acesta încearcă să elimine excesul de glucoză din sânge.

Citeste si...
De ce nu este recomandat să bei cafea când ești bolnav?

Mecanismul de control al nivelului de glucoză din sânge este perturbat, se trimit impulsuri false către creier că nivelul de zahăr este scăzut și se activează mecanismul foamei. Persoana consumă din nou carbohidrați, din cauza cărora el inițial și toate problemele metabolice.

Dezvoltarea diabetului

Medicii spun că, dacă în această etapă, când dieta este greșită, dar celulele încă rezistă, nu-și schimbă obiceiurile alimentare, atunci rezistența la insulină se dezvoltă în diabet de tip 2. Acesta se formează atunci când există o insensibilitate marcată a țesuturilor la insulină, hiperglicemie și celulele beta ale glandei mor. În cele din urmă, organismul încetează pur și simplu să mai producă cantitățile necesare de insulină și nu poate menține un anumit nivel de glucoză în plasma sanguină.

Diabetul este o patologie sistemică gravă, se formează pe fondul excesului de greutate și al obezității, poate amenința pierderea vederii sau a auzului. În plus, excesul de zahăr în plasmă duce la tulburări de circulație capilară, la afectarea pielii și a nervilor periferici, la hipertensiune arterială și la patologii cardiace. Câteva zeci de mii de persoane mor în fiecare an din cauza complicațiilor diabetului.

Cum excesul de carbohidrați duce la diabetul de tip 2: tot ce trebuie să știi

La ce probleme de nutriție și de bunăstare ar trebui să fiu atent?

Există anumite simptome, a căror apariție ar trebui să fie un motiv pentru a contacta un terapeut sau un endocrinolog. Printre acestea se numără o dorință irezistibilă de a mânca dulciuri, mai ales noaptea și problema de a pierde în greutate chiar și cu restricții dietetice drastice.

În plus, merită atenție la o scădere bruscă a puterii în a doua jumătate a zilei și trezirea de foame în mijlocul nopții, irascibilitate și iritare dacă nu se furnizează hrană mai mult de 2-3 ore, precum și formarea unei „burți de bere”, chiar și atunci când se mănâncă alimente sănătoase. Acestea sunt semne ale unor probleme cu metabolismul și hormonii – leptina, insulina și, adesea, stadiile inițiale ale dezvoltării diabetului de tip 2.

organicsfood.ro
Citeste si...
Cele mai bune 10 alimente pentru îmbunătățirea vederii

Este important ca alimentația să modeleze răspunsuri hormonale sănătoase în organism. Abuzul constant de carbohidrați ușori duce la formarea faptului că organismul nu mai poate cheltui grăsimile pentru a forma energie și așteaptă doar o porție de dulciuri.

Ca urmare, din ele și din grăsimile care intră în organism cu alimente, se sintetizează trigliceridele dăunătoare în exces în sânge, se formează depozite de grăsime pe flancuri și obezitate. Excesul de glucoză cu trigliceride formează în țesutul cerebral „surzenia” la semnalele leptinei, hormonul care reglează greutatea. Organismul crede că este slab și trimite comenzi de foame, ceea ce duce din nou la supraalimentare.

Link-uri web despre cum excesul de carbohidrați duce la diabetul de tip 2:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Citeste si...
Ce rol joacă apa în dieta persoanelor în vârstă?
Dieta mediteraneană și bolile autoimune: de ce este utilă și cum să o urmezi
Dieta în pancreatita cronică: cum să vă ajustați dieta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health