Atunci când purtăm proteze dentare sau suntem supuși unui tratament dentar pentru a obține implanturi dentare, întâmpinăm dificultăți în mestecarea alimentelor. De asemenea, aceasta poate fi dificilă și din cauza unor operații la nivelul gurii, nasului, gâtului, leziuni ale gurii, infecții, dureri de gât etc. Faptul că nu putem mesteca bine din anumite motive nu ne permite să mâncăm la fel de normal și cu aceeași plăcere ca întotdeauna.
Datorită acestui articol, veți putea prelua multe produse și idei în zilele în care vă este greu să mestecați alimentele. Cu ajutorul lor veți continua să mâncați variat și sănătos.
Alimente ușor de mestecat
Piureuri, ciorbe și supe
Atunci când este dificil de mestecat, toate tipurile de piureuri sunt binevenite, la fel ca și supele cremă și ciorbele. Acest lucru va ajuta la menținerea sațietății pentru o anumită perioadă de timp, dar dacă această dietă durează mult timp, există riscul de a pierde nu numai greutate, ci și masă musculară. Prin urmare, va trebui să adăugați în continuare mai multe elemente alimentare solide, cum ar fi carnea sau peștele tocat, pâinea, legumele înăbușite etc.

Lapte și alte produse lactate
Laptele vegetal sau animal, precum și brânzeturile moi și tartinabile, iaurtul, untul și altele asemenea sunt adaosuri excelente la alimentele ușor de mestecat. Nu se pune problema să nu mai mâncați doar supe. Este important să puteți mânca mai bine, mai variat și mai hrănitor.
Amestec de cereale și lapte
O altă variantă de mâncare reconfortantă ar fi cerealele combinate cu lapte vegetal sau cu lapte animal – de vacă sau de capră. Există pe piață multe tipuri de cereale pentru micul dejun care pot fi completate cu lapte încălzit. Cel mai bine este să alegeți un produs cu un conținut scăzut de zahăr, deoarece una este să aveți alimente ușor de mestecat și alta este să vă dublați aportul zilnic de zahăr.
Aceste mic dejunuri pot fi amestecate cu fructe sau iaurt, doar că iaurtul nu înmoaie cerealele la fel de mult sau de repede ca laptele. Și ar trebui să alegeți întotdeauna fructe fără semințe sau coajă, care sunt ușor de mestecat, cum ar fi perele, pepenele galben, strugurii, căpșunile, piersicile, bananele.

Ouă
Ouăle sunt un aliat ideal pentru persoanele cu probleme de masticație, deoarece sunt ușor de mestecat. În plus, ele pot fi combinate cu aproape orice alt aliment, cum ar fi piureul de cartofi. Ouăle fierte la aburi, ouăle fierte moi, ouăle omletă – toate aceste opțiuni sunt perfect adaptate nevoilor noastre. Baterea unui gălbenuș de ou face ca pâinea feliată să fie foarte moale și elimină firimiturile mici care fac ca mestecarea să fie și mai dificilă, provocând un pericol de sufocare mai ales pentru persoanele în vârstă.
Pâine moale
Pâinea crocantă iese din discuție, cu excepția cazului în care o înmuiați în lapte, ceea ce reprezintă o altă opțiune perfect acceptabilă, așa cum puteți face cu fursecurile sau brioșele. Dar coacerea în sine nu este foarte sănătoasă, așa că este mai bine să folosiți felii subțiri de pâine multicereale.
Poți pune ce vrei peste pâine, atâta timp cât se potrivește cu nevoia ta de a mesteca ușor, cum ar fi ouă amestecate, șuncă fiartă, roșii zdrobite, unt, avocado, brânză moale etc. În cazul în care sandvișul tău are multe ingrediente pe care le așezi în straturi, încearcă să le mesteci cu atenție, pe rând.

Carne tocată
Carnea tocată, care poate fi transformată în chifteluțe moi și chiftele cu ajutorul legumelor și ouălor, este, de asemenea, o opțiune foarte bună, deoarece puteți mărunți mâncarea finită cu o furculiță sau o puteți tăia în bucăți foarte mici, astfel încât să o puteți mesteca puțin câte puțin. Mâncatul unei mese moi din carne tocată va ajuta la evitarea pierderii excesive de greutate dacă procesul postoperator este lung, adică mai mult de 1 lună.
Pește mărunțit
Peștele mărunțit este o alternativă excelentă la carne, mai ales dacă este vorba de pește gras, deoarece primim nutrienți importanți din acesta și astfel creștem valoarea nutritivă a dietei noastre, rămânând la alimente ușor de mestecat. Cel mai bun pește este cel care are puține oase, de exemplu, somonul, care poate fi gătit la cuptor, în tigaie, la aburi, cu orice legume și sosuri. De asemenea, puteți face o caserolă moale excelentă din pește.

Tocană de legume
Una dintre opțiunile cele mai des folosite în alimentația dietetică și terapeutică. Legumele fierte la aburi sunt ușor de mestecat și își păstrează substanțele nutritive și aroma. În plus, ele pot fi combinate cu toate produsele deja enumerate. Puteți include toate tipurile de legume înăbușite în dieta zilnică, dar încercați întotdeauna să le variați.
Leguminoase
De exemplu, năutul, lintea, fasolea verde. Dacă legumele sunt bine gătite, sunt ușor de mestecat. În plus, puteți pregăti mâncăruri combinate – de exemplu, orez bine fiert cu legume înăbușite – pentru a mânca bine și a diversifica gustul. Dar principalul lucru, bineînțeles, este ca mâncarea să fie ușor de mestecat.
Ceea ce trebuie monitorizat este doza și cantitatea, deoarece un adult are nevoie doar de aproximativ 30 de grame de fibre pe zi.

Înghețată și alte deserturi
Înghețata, cremele, budincile, prăjiturile sunt toate, desigur, de obicei ușor de mestecat, dar trebuie să fim atenți la cantitatea de grăsimi, calorii și zahăr, deoarece toate aceste produse trebuie adaptate la dieta noastră normală.
Înghețata sau prăjiturile cu iaurt cu puțin zahăr sunt cele mai bune. În plus, ne putem face singuri piureuri de fructe, cum ar fi căpșunile, pentru a reduce cantitatea de dulciuri industriale și a evita astfel utilizarea zahărului și a reduce utilizarea îndulcitorilor artificiali.
Câteva sfaturi
În funcție de boală sau de problemă, gradul de masticație la fiecare persoană poate fi mărit sau diminuat, până la punctul de a mânca doar supe. Cu toate acestea, nenumărate alimente pot fi puritate pur și simplu într-un blender și amestecate cu bulion.

Tot ceea ce intră în gură trebuie să fie la o temperatură confortabilă, deoarece aceasta poate afecta vindecarea rănilor, mai ales dacă aveți leziuni grave la nivelul gurii sau al gâtului.
Evitați alimentele precum nucile, popcornul și biscuiții de grâu, deoarece acestea pot provoca blocarea gâtului.
Fructele cu semințe și pielițe dure, cum ar fi merele, este bine să fie decojite bine înainte de a fi consumate.
În loc să mușcați dintr-o bucată de mâncare, este mai bine să vă serviți cu o lingură sau o furculiță și să duceți mâncarea direct în partea din spate a gurii și în lateral pentru a face masticația mai confortabilă.
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.