Deși ouăle conțin colesterol alimentar, ele nu sunt nesănătoase în sine. În realitate, valoarea lor nutritivă este bogată și benefică pentru organism. Problema apare atunci când le combinăm cu alimente precum șuncă, cârnați sau pâine prăjită în unt. Grăsimile saturate și trans din aceste combinații pot contribui semnificativ la creșterea nivelului de colesterol, mult mai mult decât ar face-o ouăle consumate individual.
Alimentele și efectele lor asupra organismului
Alimentele pe care le consumăm joacă un rol important în sănătatea inimii și a sistemului vascular. Anumite alimente pot contribui la acumularea de plăci dense și plăci grase în artere, provocând ateroscleroză și putând duce la un nivel ridicat de colesterol în sânge sau la probleme cardiace grave.
Deși medicii recomandă, în general, limitarea alimentelor bogate în colesterol, cum ar fi ouăle, acest lucru nu este întotdeauna rațional. Alimentele bogate în grăsimi saturate și trans care sunt consumate în fiecare zi pot fi mult mai periculoase pentru sănătatea arterială.
Colesterolul din alimentație și riscurile
Colesterolul este un tip de lipide care este întotdeauna prezent în organism. Este o substanță ceroasă care face parte din membranele celulare. Deși colesterolul este necesar pentru buna funcționare a organismului, excesul de colesterol în sânge poate crește riscul de boli de inimă.
Nivelurile ridicate de colesterol pot provoca acumularea de depozite de grăsime în vasele de sânge, ceea ce, în cele din urmă, împiedică circulația sângelui prin artere. Aceste depozite se pot rupe și pot forma cheaguri (cheaguri de sânge) care pot provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Deși colesterolul ridicat poate fi moștenit, cel mai adesea se crede că este cauzat de un stil de viață nesănătos. Astfel, multe persoane își pot reduce nivelul colesterolului printr-o dietă sănătoasă și prin exerciții fizice regulate.
Colesterolul din ouă
Ouăle conțin colesterol alimentar, iar acest lucru i-a determinat pe mulți oameni să se întrebe despre efectele lor asupra sănătății cardiace și vasculare. Mulți au ales să evite aceste alimente, crezând că astfel vor contribui la reducerea riscului de a avea un nivel ridicat de colesterol în sânge. În trecut, unii nutriționiști au recomandat limitarea consumului de ouă.
Dar, pe măsură ce cercetările în domeniul sănătății și al nutriției au continuat și înțelegerea noastră în ceea ce privește dietele sănătoase s-a îmbunătățit, majoritatea ghidurilor de alimentație sănătoasă afirmă acum că ouăle au un efect redus sau chiar inexistent asupra nivelului de colesterol la persoanele normale și sănătoase.
Oamenii de știință au stabilit – ouăle nu sunt rele pentru inimă, ele ar trebui să facă parte dintr-o dietă sănătoasă. Cele mai recente recomandări ale Fundației Inimii (SUA) nu limitează cantitatea de ouă pe care o pot consuma persoanele sănătoase.
Ghidurile Fundației afirmă că ouăle au un efect redus sau chiar inexistent asupra nivelului de colesterol din sânge și recomandă consumarea lor în mod regulat ca parte a unei diete bogate în alimente integrale și sărace în grăsimi saturate. Mai mult, oamenii de știință au descoperit că consumul de ouă este asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate. Dar este important să nu includeți mai mult de 3-4 bucăți pe săptămână.
Cât de mult colesterol se găsește într-un ou
Există două tipuri de colesterol:
- cel care se găsește în plasma sanguină, este produs și procesat de ficat. Reprezintă până la 80% din colesterolul total al organismului.
- colesterolul dietetic, care se găsește în alimentele pe care le consumăm. Reprezintă doar 20% din nivelul total al acestui compus.
Deși nivelurile ridicate de lipide din sânge sunt adesea asociate cu riscul de boli cardiovasculare, colesterolul în sine nu este neapărat dăunător. Este necesar pentru a forma și reînnoi membranele celulare, pentru a produce vitamina D, hormoni și acizi biliari. Ouăle conțin aproximativ 398 mg de colesterol pe porție, în cea mai mare parte în gălbenușul de ou. Acesta este o sursă majoră de colesterol alimentar, alături de alte produse de origine animală.
Dovezile actuale sugerează că nu există nicio asociere între cantitatea de ouă consumate și un risc crescut de boli coronariene la majoritatea oamenilor. Ouăle au o asociere neutră cu sănătatea inimii. Acest lucru înseamnă că nu cresc sau scad riscul de boli cardiovasculare în rândul populației generale.
Albușul de ou este un excelent aliment cu conținut scăzut de colesterol, dar gălbenușurile de ou sunt o sursă de colină, un nutrient esențial de care mulți dintre noi duc lipsă.
Important este că ouăle conțin nutrienții vitali acid folic și acizi grași omega-3 cu lanț lung, care pot fi legați de protecția împotriva bolilor de inimă sau a factorilor de risc. Cu toate acestea, persoanele cu risc crescut de boli cardiovasculare nu ar trebui să consume mai mult de șapte ouă pe săptămână, ca parte a unei diete sănătoase pentru inimă.
Cine ar trebui să își limiteze consumul de ouă
Fiecare persoană digeră diferit colesterolul. De exemplu, există unele persoane care sunt mai sensibile la colesterolul din dieta lor decât altele. Cel mai bine este ca acestea să discute cantitatea de ouă cu un nutriționist. Persoanele cu risc crescut de boli cardiovasculare, care au un nivel ridicat de colesterol LDL (sau colesterol rău), boli cardiovasculare sau diabet de tip 2 sunt sfătuite să își limiteze consumul de ouă.
Modalități sănătoase de a consuma ouă
Acizii grași saturați au un impact mai mare asupra nivelului de colesterol din sânge, ceea ce înseamnă că ceea ce contează este ceea ce mâncați cu ouăle. Acestea sunt recomandate ca parte a unei diete variate, alături de alimente sănătoase pentru inimă, cum ar fi peștele, fructele, legumele, cerealele integrale, nucile și legumele. Mai degrabă decât să limitezi consumul de ouă, schimbările în dietă includ creșterea consumului de legume, trecerea la alimente integrale și reducerea alimentelor procesate și a grăsimilor saturate.
Cel mai sănătos mod de a pregăti ouăle este să le fierbeți, să le coaceți sau să le gătiți la aburi, fără a folosi ulei. În loc să puneți șuncă deasupra, consumați-le cu legume precum spanac, ardei, ciuperci, roșii sau cu avocado. Și schimbați pâinea albă cu pâine integrală.
Legături web care discută adevărul despre ouă și riscul de colesterol ridicat în sânge:
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/symptoms-causes/syc-20350800
- https://www.webmd.com/cholesterol-management/high-cholesterol-and-high-blood-pressure
- https://www.cdc.gov/cholesterol/index.htm
- https://www.webmd.com/cholesterol-management/diseases-linked-high-cholesterol
- https://medlineplus.gov/ldlthebadcholesterol.html
- https://www.nhlbi.nih.gov/health/blood-cholesterol
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.