Tipuri de Orez: Cum Diferă Valoarea Nutrițională

Tipuri de Orez: Cum Diferă Valoarea Nutrițională

Orezul este un produs versatil; poate fi folosit ca bază pentru micul dejun și cină sau ca un aditiv la deserturi. Deși în țara noastră, datorită concurenței puternice cu cartofii, este mai puțin popular decât în Asia, ar trebui inclus în dietă mai des. Poate adăuga nutrienți valoroși meniului nostru.

Tipuri de orez și valoarea sa nutrițională

Pe rafturile magazinelor apar din ce în ce mai multe varietăți de orez. În afara orezului alb sau brun pe care îl cunoaștem de mulți ani, vedem și orez jasmine, sălbatic, negru sau roșu. Fiecare are un gust diferit și o valoare nutrițională distinctă.

OREZ ALB

Tipuri de Orez: Cum Diferă Valoarea Nutrițională

Orezul alb este cea mai populară varietate, probabil datorită aromei sale versatile și faptului că se gătește repede și este opțiunea cea mai ieftină.

S-ar părea că orezul alb este ideal. Dar nu. Din păcate, are un dezavantaj major – este puternic procesat. Ca rezultat al procesării, bobul său își pierde coaja și stratul aleurone, care conțin multe vitamine, minerale și o mare cantitate de fibre alimentare.

Pierderea mai mare a acestor nutrienți nu avantajează orezul alb, dar cantitatea redusă de fibre alimentare este o opțiune bună pentru persoanele cărora li se recomandă să limiteze cantitatea de fibre din dietă. Orezul alb va fi util pentru persoanele cu inflamație a stomacului și intestinelor, precum și diaree datorită proprietăților sale constipante.

OREZ BRUN

Tipuri de Orez: Cum Diferă Valoarea Nutrițională

Orezul brun, în ciuda faptului că are un gust mai specific, necesită un timp mai lung de gătit, este mai scump decât orezul alb și are o valoare nutrițională superioară. Acest lucru se datorează unui grad mai scăzut de procesare – bobul este lipsit doar de coajă, care este inedibilă.

Orezul brun este bogat în vitamina B – conține de patru ori mai multe vitamine B₁, B₃, B₆ și de două ori mai multă vitamina B₂ comparativ cu orezul alb. Vitaminele B îndeplinesc multe funcții importante în organismul nostru, incluzând responsabilitatea pentru funcționarea corectă a sistemelor nervos și muscular, și participă la metabolismul proteinelor, grăsimilor și carbohidraților. Orezul brun conține și de două ori mai mult acid folic, care este deosebit de important pentru femei.

Orezul brun este, de asemenea, mai valoros decât orezul alb în ceea ce privește conținutul de minerale. Conține de zece ori mai mult magneziu, de trei ori mai mult calciu, de două ori mai mult potasiu, fosfor, mangan și aproximativ de două ori mai mult fier. Orezul brun este și o sursă valoroasă de fibre alimentare, care sunt de aproximativ patru ori mai multe decât în orezul alb.

Fibrele alimentare accelerează procesul de digestie și de asemenea, fac ca senzația de sațietate să ne însoțească pentru o perioadă mai lungă de timp. Cu toate acestea, datorită conținutului său mai mare de fibre, orezul brun nu este recomandat persoanelor care ar trebui să reducă cantitatea acestui nutrient din dieta lor.

O informație importantă pentru diabetici este faptul că orezul brun are un indice glicemic mai scăzut comparativ cu orezul alb.

OREZ NEGRU

Tipuri de Orez: Cum Diferă Valoarea Nutrițională

Cele mai mari culturi ale acestui orez se găsesc în Indonezia și Thailanda. Este mai puțin accesibil și mai scump decât orezul alb sau brun, așa că vine pe masa noastră mult mai rar. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că este cea mai slabă varietate de orez. Dimpotrivă!

Orezul negru este bogat în fier, mangan și zinc. Este o sursă bună de vitamine B, vitamina E și fibre alimentare. Mai mult, ne oferă antociani, clasificați ca antioxidanți, adică compuși care protejează celulele noastre de radicalii liberi. Aceștia întârzie îmbătrânirea celulară și reduc riscul de dezvoltare a cancerului sau bolilor cardiovasculare.

OREZ SĂLBATIC

Tipuri de Orez: Cum Diferă Valoarea Nutrițională

Orez cu boabe lungi și subțiri, în ciuda aspectului său, nu provine din Asia, ci din zonele mlăștinoase ale Americii de Nord.

Ca și orezul negru, nu este ușor de cumpărat în fiecare zi la magazin, iar prețul său este mai puțin atractiv decât cel al orezului alb sau brun. Cu toate acestea, este demn de luat în considerare introducerea acestuia în dieta noastră (datorită prețului și disponibilității, ar putea fi inclus în meniul nostru cel puțin ocazional).

Comparativ cu orezul brun, orezul sălbatic conține mai multe fibre alimentare, precum și proteine ușor digerabile, fier și cupru. De asemenea, este o sursă bună de vitamine B, magneziu, fosfor, zinc și acid folic. La fel ca orezul negru, conține antioxidanți valoroși.

Cum mâncați de obicei orez? Ca garnitură pentru cină sau ca terci pentru micul dejun? Ce tip de orez nu ați încercat niciodată?

organicsfood.ro

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Adevărul despre heringul sărat: Este sănătos sau un pericol ascuns?
Iaurt grecesc vs iaurt obișnuit: Ghidul complet pentru a alege cel mai sănătos iaurt!
Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Categorii
Organics Health