Bolile respiratorii neonatale sunt frecvente și pot fi foarte periculoase. Identificarea și tratarea lor imediată poate salva vieți.
Bolile respiratorii neonatale sunt destul de frecvente și trebuie evaluate și tratate la timp pentru a evita complicații majore.
Plămânii sunt ultimul organ care se dezvoltă la făt înainte de naștere. Prin urmare, sunt susceptibili la probleme majore. Dacă bebelușul se naște prematur, plămânii lui s-ar putea să nu fie dezvoltați complet și ar putea fi mai expuși la factori de risc.
Factorii genetici pot provoca, de asemenea, probleme respiratorii la nou-născuți. Alți factori cauzali pot fi nașteri complicate, caracterizate prin circulația fetală redusă a sângelui sau infecții pe care bebelușul le contractează după naștere.
În toate cazurile, tratamentul este esențial, deoarece bolile respiratorii pot avea consecințe grave. De fapt, acestea sunt una dintre principalele cauze ale mortalității la nou-născuți.
Care sunt simptomele bolilor respiratorii neonatale?
Principalele simptome pe care medicii încearcă să le identifice imediat după naștere și în zilele următoare sunt:
- Nu respiră
- Respirație superficială
- Aritmie sinusală respiratorie
- Sforăit în timpul respirației
- Exces de mucus
- Retracții pulmonare
Cele mai frecvente boli respiratorii neonatale
Există multe tipuri diferite de boli respiratorii neonatale. Cele mai frecvente sunt:
Apneea
Aceasta apare atunci când bebelușul încetează să respire timp de aproximativ 20 de secunde. De obicei, se dezvoltă atunci când plămânii sunt insuficient dezvoltați.
În caz de apnee, pulsul bebelușului poate scădea. Poate apărea bradicardia (o frecvență cardiacă mai mică decât cea normală) și o decolorare albăstruie a pielii, cunoscută sub numele de cianoză.
Este frecventă la bebelușii născuți prin cezariană sau prematuri. Această complicație dispare de obicei în mai puțin de 24 de ore, când bebelușului i se administrează oxigen.
Pneumonia
Bebelușii prematuri prezintă un risc ridicat de a dezvolta pneumonie, deoarece plămânii lor nu sunt pe deplin dezvoltați.
Meconiul este prima scaun pe care o expulzează un nou-născut. Uneori, bebelușul îl poate inspira în timpul nașterii. Acest lucru poate provoca o infecție care duce la pneumonie.
Sindromul de detresă respiratorie (SDR)
Această afecțiune este, de asemenea, mai frecventă la bebelușii prematuri, în special la cei născuți între 36 și 39 de săptămâni de sarcină.
În această etapă a dezvoltării bebelușului, surfactantul pulmonar nu a fost încă produs. Acesta este un lichid care protejează plămânii și îi ajută să se umfle cu aer fără a apăsa pe alveole. Astfel, îi menține desfăcuți. Rezultatul aici ar putea fi un plămân colabat.
Displazia bronhopulmonară (DBP)
Aceasta este o complicație care nu este înnăscută bebelușului. Un bebeluș o contractează din cauza tratamentelor pe care le primește când este prematur. Administrarea de oxigen unui bebeluș, deși necesară pentru a-i salva viața, îi poate deteriora plămânii delicați. Dacă se întâmplă acest lucru, bebelușul ar putea avea probleme de respirație.
Pneumotoraxul
Acesta apare atunci când, la naștere, există aer între plămân și torace, cauzând presiune asupra nou-născutului. Când apare această afecțiune, bebelușul are pielea albăstruie și probleme de respirație. Prin urmare, personalul medical trebuie să o trateze imediat introducând un cateter care ajută la eliminarea aerului acumulat.
Alte boli respiratorii
Există și alte boli respiratorii neonatale mai puțin frecvente, dar la fel de grave:
- Bronșiectazia congenitală. Inflamația căilor respiratorii cauzată de o infecție.
- Hipoplazia pulmonară. O anomalie congenitală care determină o dezvoltare incompletă a plămânilor.
- Pneumonia congenitală. O inflamație a țesutului pulmonar, care nu este cauzată de infecții.
Pot fi prevenite bolile respiratorii neonatale?
Bolile respiratorii sunt dificil de previzionat și de prevenit. Prin urmare, experții recomandă respectarea acestor sfaturi în timpul sarcinii:
- Mergeți la toate controalele medicale
- Urmați o dietă sănătoasă
- Evitați fumatul
- Evitați consumul de alcool
- Nu consumați droguri
Oricum, menținerea unei sarcini sănătoase ajută la prevenirea nașterii premature și scade riscul de plămâni insuficient dezvoltați.
Toate sursele citate au fost revizuite temeinic de echipa noastră pentru a ne asigura de calitatea, fiabilitatea, actualitatea și validitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și de precizie academică sau științifică.
- Displazia bronhopulmonară. (n.r.)
lung.org/lung-health-and-diseases/lung-disease-lookup/bronchopulmonary-dysplaia/ - Boala pulmonară cronică. (n.r.)
ucsfbenioffchildrens.org/conditions/chronic_lung_disease/ - Afecțiuni frecvente tratate în secția de terapie intensivă neonatală. (2014, August)
marchofdimes.com/baby/common-conditions-treated-in-the-nicu.aspx - Sindromul de detresă respiratorie. Kopelman, A. E. (n.r.).
merckmanuals.com/home/children’s-health-issues/problems-in-newborns/respiratory-distress-syndrome - Sindromul de detresă respiratorie neonatală. Medlineplus. https://medlineplus.gov/ency/article/001563.htm
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.