16.9 C
București

De ce mancarea sarata iti face sete: care sunt motivele pentru asta?

Date:

Share post:

Atunci cand consumam prea multa sare in alimentatie, suferim adesea de sete, umflaturi si stari de rau, iar uneori tensiunea arteriala creste brusc. Dar este sarea cu adevarat de vina pentru astfel de probleme? De cata sare aveti nevoie pentru a va imbolnavi si este necesar sa o eliminati deloc din alimentatia dumneavoastra? Care este pericolul pe care il reprezinta sarea?

Sarea si apa

Sarea de masa pe care o consumam este o combinatie de sodiu si clorura, nu doar de sodiu. Atunci cand este consumata cu alimente sau lichide, sarea provoaca un efect de retentie a apei. Cantitatea de sare este individualizata, dar efectul secundar poate aparea in momentul in care incepeti sa va fie sete. Asadar, indirect, sarea poate provoca sete, gura uscata si stare de rau. Iar daca aportul de sare devine prea mare, este posibil sa va simtiti rau, fiind probabile greata si varsaturile.

Daca aveti o modalitate de a consuma doar sodiu, este posibil sa va fie sete in continuare din urmatoarele motive: Sodiul regleaza cantitatea de apa din organism. Asadar, sa spunem ca nivelul de sodiu creste in comparatie cu cel de apa, corpul tau poate trimite semnale de sete in speranta de a restabili din nou echilibrul.

Din punct de vedere al sanatatii, electrolitii din sare (sodiu si clorura) sunt esentiali pentru corpul nostru, dar cantitatea necesita o reglementare atenta, deoarece efectele secundare ale unui dezechilibru de sare pot deveni mai grave decat micul dezechilibru in sine.

Apropo, consumul de alcool provoaca acelasi lucru – dezechilibru de apa. Unul dintre factorii de trezire cu dureri de cap a doua zi. Acest lucru poate fi evitat prin consumul de apa intre consumurile de alcool. Dar, tot e posibil sa te intoxici cu alcool sau sa ai o mahmureala urata daca consumi prea mult alcool.

De ce mancarea sarata iti face sete: care sunt motivele pentru asta?
De ce mâncarea sărată iți face sete: care sunt motivele pentru asta? 7

Cum regleaza organismul cantitatea de sare

Trebuie sa existe homeostazie in organism. Acest concept poate fi explicat prin “dorinta” organismului nostru de a mentine totul in echilibru; in “echilibru”. Cu alte cuvinte, procesele fiziologice normale ale corpului nostru regleaza toate aspectele functiilor noastre corporale (temperatura, tensiunea arteriala, continutul de sare si apa etc.) in anumite limite. Iar daca echilibrul este perturbat, organismul va lua toate masurile necesare pentru a mentine homeostazia.

Acest lucru este valabil mai ales in ceea ce priveste echilibrul apa-sare al organismului – raportul dintre sare (clorura de sodiu) si apa. In mod figurat, ne putem gandi la corpul uman ca la un mare recipient cu apa sarata. In fiecare zi adaugam sare in alimentele pe care le consumam.

Citeste si...
Beneficiile Pilates pentru slăbire: ce trebuie să știi

Atunci cand aceasta sare este absorbita in intestine si intra in fluidele noastre corporale (cum ar fi sangele si lichidul interstitial care ne imbaiaza toate celulele), creierul simte sarea suplimentara (o crestere a concentratiei de clorura de sodiu) si intreprinde doua tipuri de actiuni.

O actiune este de a comanda rinichilor sa elimine sarea in plus cu ajutorul urinei, ceea ce se va intampla in urmatoarele 24 de ore sau cam asa ceva. Cealalta actiune este de a va face sa va fie sete, astfel incat sa beti suficienta apa pentru a echilibra aportul de sare in exces si pentru a ajuta rinichii sa elimine sodiul si clorura (si apa in plus pe care am baut-o atunci cand ne-a fost sete).

Rinichii nostri nu pot elimina doar cristalele de sare; ei pot elimina doar sarea dizolvata in apa, si vor face acest lucru pana cand se va restabili echilibrul fiziologic adecvat intre sare si apa in corpul nostru.

Acum ganditi-va la asta. Organismul reactioneaza exact in acelasi mod la toate substantele (alimente, medicamente, lichide etc.) pe care le introducem in corpul nostru; adica, corpul nostru percepe “chestiile” adaugate ca fiind o perturbare a echilibrului dorit (homeostazia) si, prin urmare, corpul nostru va lua toate masurile posibile pentru a scapa de exces.

De ce mancarea sarata iti face sete: care sunt motivele pentru asta?
De ce mâncarea sărată iți face sete: care sunt motivele pentru asta? 8

Este periculos sa bei apa sarata?

Exista o credinta conform careia, daca bei apa din ocean, vei muri din cauza deshidratarii. Acest lucru ar putea fi adevarat daca nu ati bea NIMIC in afara de apa de ocean. De exemplu, daca ati fi naufragiat pe o pluta in mijlocul oceanului si nu ati avea nimic de baut in afara de apa oceanului.

Cu toate acestea, acest lucru nu se va intampla daca veti ingera cativa mililitri de apa oceanica in timp ce inotati pe tarm. In acest caz, rinichii dumneavoastra vor putea elimina cu usurinta sarea si alti ioni pe care i-ati ingerat, mai ales daca aveti la indemana o sursa de apa proaspata (suc, bere, suc sau orice altceva). Totul tine de homeostazie.

Sarea chiar va face sete?

Cercetatorii au studiat recent modul in care alimentele sarate afecteaza aportul de lichide in timpul unei misiuni simulate pe Marte. Rezultatele nu au fost cele la care v-ati fi asteptat. Nu numai ca participantii la o dieta bogata in sare au baut mai putin lichid, dar corpul lor a produs mai multa apa si s-au simtit mai infometati.

organicsfood.ro

Sarea te face sa iti fie sete – suntem obisnuiti sa credem asta, nu-i asa? Pana in prezent, grupurile de cercetare aerospatiala au recomandat astronautilor care participa la expeditii de lunga durata o dieta saraca in sare pentru a conserva apa, insa cercetatorii de la Centrul Aerospatial German (DLR), de la Centrul Max Delbrück pentru Medicina Moleculara (MDC) si de la alte organizatii au obtinut rezultate din doua studii care sugereaza contrariul.

De ce mancarea sarata iti face sete: care sunt motivele pentru asta?
De ce mâncarea sărată iți face sete: care sunt motivele pentru asta? 9

Aportul de nutrienti si de lichide si urina a zece participanti au fost monitorizate indeaproape timp de 105 si 205 zile. Timp de o luna de studiu, subiectii si-au redus consumul de sare de la douasprezece la noua grame pe zi. Dupa doua luni, acestia au redus din nou nivelul la sase grame. Apoi, in studiul de 205 zile, nivelurile de aport de sare au fost din nou crescute treptat.

Citeste si...
10 Semne și simptome că ești în cetoză

Rezultatele studiului au aratat ca alimentele mai sarate au facut participantii sa le fie mai insetati doar pe termen scurt. De fapt, acestia au baut mai putin in general atunci cand au consumat mai multa sare.

Desi oamenii de stiinta se asteptau la un rezultat diferit, aportul de lichide nu numai ca a ramas constant in cazul dietei bogate in sare, dar in unele cazuri chiar a scazut usor. Apoi, a existat o concentratie mai mare de sare in urina.

Sarea este necesara pentru functiile organismului, dar intr-un mod foarte limitat

Sarea de masa, cunoscuta si sub denumirea chimica de clorura de sodiu (NaCl), este un compus important pentru organismul nostru. Sodiul nu numai ca regleaza tensiunea arteriala, dar joaca, de asemenea, un rol important in transmiterea impulsurilor nervoase. Astfel, consumul zilnic este absolut esential.

De ce mancarea sarata iti face sete: care sunt motivele pentru asta?
De ce mâncarea sărată iți face sete: care sunt motivele pentru asta? 10

Nu este surprinzator faptul ca sarea este prezenta in cantitati mari in multe alimente procesate industrial in prezent. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda sa nu se consume mai mult de cinci grame pe zi, dar acest lucru nu ne impiedica pe multi dintre noi sa folosim o salina la masa.

In conceptia noastra actuala, consumul excesiv de sare este legat de hipertensiunea arteriala si de bolile cardiovasculare. Pentru a mentine un nivel echilibrat de sodiu, organismul leaga in mod natural excesul de sare cu apa si il elimina prin urina. De aici concluzia logica: mai multa sare inseamna ca organismul are nevoie de mai multa apa, deci alimentele sarate va fac sa va fie sete.

Noncercetatorii au fost nedumeriti de rezultatele noului studiu. Adica, setea este cauzata de apa (sau mai exact – de deficitul acesteia), nu de sare.

Sarea nu provoaca setea, ci foamea

Homeostazia apei sau echilibrul apei in organism ar trebui privit ca o sarcina comuna a ficatului, muschilor si rinichilor. Rezultatele celui de-al doilea studiu sugereaza ca ureea ar putea juca un rol important in sistemul de reglare a apei din organism. Ureea este produsa in ficat si in muschii scheletici ai multor organisme si este considerata, in general, un produs de descompunere a proceselor metabolice.

Cu toate acestea, potrivit cercetatorilor, ureea pare sa fi contribuit si la altceva. Ea a rupt legatura dintre clorura de sodiu si apa, permitand cresterea concentratiei de sare din urina in timp ce o parte din apa este reabsorbita de organism. Ureea nu este doar un produs rezidual, asa cum se credea anterior. Se pare ca este un osmolit foarte important, un compus care se leaga de apa si ajuta la transportul acesteia. Ureea ajuta la retinerea apei in organism atunci cand excretam sare.

Citeste si...
Enzime digestive: Beneficii pentru deficiențele nutritive și sănătatea intestinului
De ce mancarea sarata iti face sete: care sunt motivele pentru asta?
De ce mâncarea sărată iți face sete: care sunt motivele pentru asta? 11

Sinteza ureei este un proces foarte consumator de energie. Acest lucru a fost reflectat in rapoartele primilor participanti la studiu care s-au plans de senzatia de foame in cazul unei diete mai sarate. Subiectilor a trebuit sa li se dea cu 25% mai multe calorii pentru a-si mentine o greutate stabila.

Cum afecteaza sarea tensiunea arteriala?

Sarea a fost folosita de mii de ani pentru a aromatiza si conserva alimentele. Cu totii avem nevoie de sare pentru a ne mentine sanatosi, dar prea multa mancare sarata ne poate creste tensiunea arteriala, sporind riscul de boli de inima.

Nu se cunoaste exact necesarul zilnic minim de sare, dar se crede ca acesta este de aproximativ 1,25-2,5 g (0,5-1 g de sodiu) pe zi. Deoarece sarea se gaseste intr-un numar mare de alimente, riscul de carenta este scazut. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a declarat ca un aport de sare de 5 g pe zi (echivalentul a 2 g de sodiu) este suficient pentru a ne satisface necesarul de sodiu si clorura si pentru a reduce riscul de hipertensiune arteriala si de anomalii ale ritmului cardiac. Acest lucru este echivalent cu aproximativ 1 lingurita de sare pe zi din toate sursele.

Atat sodiul, cat si clorura sunt excretate din corpul nostru prin urina sau atunci cand transpiram. Acest lucru inseamna ca perioadele de transpiratie abundenta, cum ar fi in timpul exercitiilor fizice, pot creste usor nevoia noastra de sare. Cu toate acestea, deoarece majoritatea oamenilor consuma mult peste nivelurile necesare, nu este nevoie, de obicei, sa creasca aportul de sare in aceste circumstante.

De ce mancarea sarata iti face sete: care sunt motivele pentru asta?
De ce mâncarea sărată iți face sete: care sunt motivele pentru asta? 12

Consumul mediu de sare in Europa variaza intre 8 si 12 g pe zi. In majoritatea tarilor europene, atat barbatii, cat si femeile consuma, in medie, mult mai mult decat nivelurile recomandate. Barbatii consuma adesea mai multa sare decat femeile, deoarece au tendinta de a manca mai multe alimente in general.

Tensiunea arteriala este o masura a fortei pe care inima o foloseste pentru a pompa sangele in jurul corpului. Exista doua masuri diferite: tensiunea arteriala sistolica (presiunea maxima asupra vaselor de sange atunci cand inima impinge sangele in afara) si tensiunea arteriala diastolica (cea mai mica presiune asupra vaselor de sange atunci cand inima se relaxeaza intre batai). Ambele se masoara in milimetri de coloana de mercur (mmHg) ȘI sunt adesea prezentate sub forma unui raport sistolica/diastolica (de exemplu, 120/80 mmHg).

Cum creste sarea tensiunea arteriala?

In mod normal, rinichii nostri se pricep sa regleze nivelurile de sodiu si apa din sange. Dar, pentru multi dintre noi, consumul de prea multa sare poate perturba acest echilibru, determinand cresterea nivelului de sodiu din sange. Acest lucru face ca organismul nostru sa retina mai multa apa si creste atat lichidul care ne inconjoara celulele, cat si volumul de sange din fluxul sanguin.

Citeste si...
Top 10 diete căutate pe Google în 2023: Benefice sau dăunătoare?

Pe masura ce volumul sangelui creste, presiunea asupra vaselor noastre de sange incepe sa creasca, iar inima noastra trebuie sa lucreze mai mult pentru a deplasa sangele in jurul corpului nostru. In timp, acest efort suplimentar poate cauza ingrosarea vaselor de sange si cresterea riscului de hipertensiune arteriala, boli de inima si accident vascular cerebral.

Exista dovezi solide ca reducerile moderate (cum ar fi reducerea aportului de sare cu 3 pana la 5 g sau 1/2 pana la 1 lingurita pe zi) pot reduce tensiunea arteriala. Cu toate acestea, este posibil ca aceste efecte sa nu fie aceleasi pentru toata lumea si vor depinde de tensiunea arteriala initiala a unei persoane (beneficiile mai vizibile sunt observate la persoanele cu tensiune arteriala mai mare), de aportul actual de sare, de genetica, de starea de boala si de utilizarea medicamentelor.

Este important de retinut ca sarea nu este singurul factor legat de stilul de viata care ne poate afecta tensiunea arteriala. Alti factori, cum ar fi consumul suficient de potasiu, mentinerea unei greutati corporale sanatoase, renuntarea la fumat si practicarea de activitati fizice sunt, de asemenea, importanti atunci cand vine vorba de scaderea tensiunii arteriale.

Ar trebui sa mancam mai putina sare?

La nivel individual, beneficiul reducerii sarii in raport cu tensiunea arteriala poate fi mic. Cu toate acestea, la nivelul populatiei, aceasta mica reducere poate avea beneficii semnificative pentru sanatatea publica.

Cea mai mare parte a sarii pe care o consumam provine din alimentele gata de consum si din alimentele gata preparate, precum si din alimentele preparate in afara casei. Iata cateva sfaturi pentru a va ajuta sa va reduceti consumul de sare:

  • Evitati sa adaugati sare in mancare sau folositi sare de masa cu continut redus de sodiu.
  • Chiar si alimentele nesarate, cum ar fi cerealele pentru micul dejun sau painea, pot contine cantitati mari de sare. Verificati intotdeauna informatiile nutritionale si alegeti varietati cu continut redus de sare ori de cate ori este posibil.
  • Alegeti nuci, seminte si alte gustari nesarate in locul celor sarate.
  • Folositi ierburi si condimente in loc de sare pentru a va aromatiza mancarea.
  • Fiti atenti la mancarea pe care o consumati in afara casei si cereti mai putina sare, daca este posibil.

Linkuri web care explica de ce mancarea sarata iti face sete:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

De ce avem nevoie de magneziu. Deficienta de magneziu si solutiile pentru un corp sanatos

Magneziul joacă un rol crucial în sănătatea noastră, de la susținerea sistemului nervos la fortificarea oaselor. Află cum funcționează acest mineral esențial și cum ne poate afecta deficitul său.

Sunt batoanele proteice bune pentru slabit?

Introducere Batoanele proteice sunt considerate o gustare sănătoasă și nutritivă, care sunt bogate în proteine. Acestea sunt compuse în...

10 semne ca ai o toxiinfectie alimentara: Ce trebuie sa stii vara

Vara vine cu riscuri mari de otrăvire alimentară. Identifică rapid 10 simptome ale toxiinfecției și află cum să te protejezi de alimentele periculoase. Informează-te corect și protejează-ți sănătatea!

Aminoacizii sunt pachetele noastre de energie

Aminoacizii sunt esențiali pentru funcționarea optimă a corpului nostru, servind drept sursă vitală de energie și formând țesuturi, hormoni și enzime. Învață despre importanța lor și cum să te asiguri că beneficiezi de doza zilnică recomandată.

7 Strategii Eficiente pentru Controlul Inflamatiei Cronice

Învață cum să gestionezi inflamația cronică printr-o nutriție adecvată și strategii de viață sănătoasă. Acest ghid oferă informații esențiale pentru o viață fără dureri și complicații.

Dieta Keto: Ghid complet pentru incepatori

Dieta keto, sau dieta ketogenică, este un regim alimentar revoluționar care a câștigat o popularitate imensă în ultimii...

Beneficiile consumului de castravete amar Momordica pentru sanatate

Castravetele amar Momordica, cunoscut și sub numele de pepene amar sau castravetele amar chinezesc, este un fruct exotic...

10 Semne si simptome ca esti in cetoza

Cetoza și semnele sale: Descoperiți cum să identificați dacă sunteți în cetoză și cum să gestionați simptomele. Citeste acum pentru sfaturi utile și informații detaliate.