Te uiți la această imagine și deja îți dorești ciocolată, nu? Nu rezistați tentației, puneți în gură o mică bucățică dulce de plăcere. Nu este nimic greșit în a mânca ciocolată, deoarece este un stimulent fantastic al stării de spirit și al sănătății. Acum vă voi spune de ce.
Ciocolata ne face mai fericiți
Majoritatea locuitorilor orașelor se află într-o stare de stres cronic. Un baton de ciocolată nu numai că îți oferă o senzație gustativă de neuitat, forțându-te să te cufunzi într-o beatitudine divină și să evadezi momentan din toate problemele existente, dar, de asemenea, datorită glucozei și laptelui, îți readuce starea la normal. Grăsimea conținută de boabele de cacao stimulează secreția de endorfină, hormonul fericirii. De aceea, atunci când ești trist, te duci în căutarea ciocolatei: organismul nostru o recunoaște ca fiind un antidepresiv.
Ciocolata este o sursă de energie
Ciocolata poate furniza rapid o doză mare de energie. Ea este o sursă de antioxidant epicatechin, care susține funcționarea mitocondriilor, responsabile de vitalitatea noastră. În plus, ciocolata conține cofeină, care intră în joc atunci când avem nevoie de un plus de energie pe parcursul zilei.
Îmbunătățește digestia
Puțini oameni știu că ciocolata neagră are un efect benefic asupra digestiei. Cacao conținută în ciocolată conține fibre, care ajută la curățarea intestinelor.
Ciocolata are grijă de nivelul colesterolului nostru
Ciocolata nu este doar o delicatesă, ci și un aliat pentru sănătatea noastră. Ea susține echilibrul colesterolului, datorită acizilor grași nesaturați pe care îi conține, care favorizează creșterea colesterolului bun în organism.
Elixirul tinereții
Acesta este probabil cel mai bun beneficiu al ciocolatei – încetinește procesul de îmbătrânire din corpul nostru. De aceea, atât de multe măști, peelinguri și balsamuri sunt făcute cu ea, deoarece substanțele pe care le conține au un efect benefic asupra frumuseții noastre. Iar cofeina, printre altele, are și proprietăți anticelulitice.
Consumată cu moderație, ciocolata este o sursă excelentă de micronutrienți și antioxidanți care ne stimulează memoria, încetinesc efectele îmbătrânirii pielii și reduc riscul unor boli precum Alzheimer.
Ciocolata te ajută să slăbești
Da, da, aceasta nu este o glumă! Doar trei bucăți de ciocolată te vor face să te simți sătulă. Datorită acestui fapt, puteți consuma cu până la 15% mai puține calorii. În plus, cofeina pe care o conține va curăța organismul de toxine.
Sursă de magneziu
Și pofta de ciocolată, pe lângă motivele deja prezentate aici, se poate datora lipsei de magneziu. Boabele de cacao conțin o cantitate decentă din acesta, iar magneziul este foarte necesar pentru organismul nostru. Fără el, sistemul nervos, inima, mușchii, dinții și gingiile au de suferit, iar spasmele ne pot apărea periodic. Multe femei care suferă de sindrom premenstrual ajung la ciocolată, probabil pentru că organismul lor are nevoie de mai mult magneziu.
Ciocolata și compoziția sa
Ciocolata este utilă mai ales toamna și iarna. În această perioadă ne lipsesc adesea nutrienții necesari, soarele și emoțiile pozitive.
Cea mai sănătoasă ciocolată este ciocolata neagră; ea aduce organismului tot ceea ce s-a menționat mai sus. Este mai bine să alegeți ciocolata neagră cu un conținut de 70%: este cea mai bogată în nutrienți și are cel mai mic conținut de grăsimi. Dar ciocolata albă, dacă cineva nu știe, nu este ciocolată ca atare – nu conține cacao, ci este un amestec de zahăr, unt de cacao și lapte – ingrediente minore și nu cele mai sănătoase.
Câtă ciocolată poți mânca atunci când îți dorești?
Valoarea calorică a ciocolatei variază în funcție de mai multe elemente. De obicei, aceasta furnizează aproximativ 500 kcal la 100 de grame, așa că trebuie consumată cu moderație. Doza medie acceptabilă din când în când este de 30 g. Astfel, consumul a 20 de grame de ciocolată o dată la două zile nu va dăuna unui adult sănătos cu un necesar de cel puțin 2000 kcal pe zi. Din păcate, nu toți adulții se încadrează în această categorie.
Contraindicații de utilizare
Ciocolata care conține cofeină poate face ca unele persoane (poate cele care beau multă cafea în timpul zilei) să se simtă anxioase. În plus, ciocolata poate contribui la apariția migrenelor la persoanele predispuse la dureri de cap, din cauza vasodilatației cauzate de arginina conținută în ciocolată.
După cum am menționat, versiunile de ciocolată cu lapte și albă conțin mai multe grăsimi decât ciocolata neagră și, prin urmare, pot agrava aciditatea gastrică sau pot provoca reflux gastroesofagian la cei care suferă deja de aceasta.
În rest, consumul de ciocolată are multe beneficii. Prin urmare, dacă doriți cu adevărat să mâncați o bucată, nu vă îndoiți de mesajul sănătos al organismului dumneavoastră și îmbinați afacerile cu plăcerea.
Cum vă face să vă simțiți ciocolata? Care este tipul tău preferat de ciocolată? Când simțiți că aveți cea mai mare nevoie de el?
Link-uri web care discută despre motivul pentru care oamenii tânjesc după ciocolată:
- https://diamondrehabthailand.com/what-is-chocolate-addiction/
- https://www.health.harvard.edu/blog/can-you-become-addicted-to-chocolate-201302145903
- https://www.healthline.com/nutrition/chocolate-addiction
- https://psychcentral.com/lib/does-chocolate-addiction-exist
- https://www.r-a.org/i-chocolate-addiction.htm
- https://www.nbcnews.com/better/lifestyle/why-chocolate-so-addicting-how-tap-health-benefits-ncna1140351
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.