Pietrele din tractul urinar sunt pietre dure formate din sărurile din urină. Acestea pot avea forme și dimensiuni diferite, de la nisip până la formațiuni cu un diametru de peste 20 de milimetri. Atunci când blochează trecerea urinei în vezica urinară, pot provoca ceea ce se numește colică renală. Cu toate acestea, anumite alimente pot preveni formarea pietrelor la rinichi.
De ce se formează pietrele la rinichi? Motivele sunt variate. Cu toate acestea, o hidratare adecvată și concentrația în urină a substanțelor care favorizează formarea calculilor (oxalați, acid uric) sau inhibă acest proces (citrat de magneziu și mucopolizaharide) sunt esențiale.
Substanțe sau alimente care ajută la prevenirea pietrelor la rinichi
Apa de băut
Prin creșterea producției de urină, puteți reduce concentrația de substanțe responsabile de formarea pietrelor. O hidratare adecvată înseamnă să bei cel puțin 2,5 litri de apă, repartizați uniform pe parcursul a 24 de ore.
Alimente bogate în calciu, cum ar fi nucile, legumele și semințele de susan
Mulți oameni cred că, pentru a reduce calciul din urină, trebuie să reduceți calciul din alimentație. Nu, acest lucru nu este adevărat. Calciul, care intră în organism din alimente în cantitatea măsurată de natură, se poate lega cu oxalații, formând compuși care sunt de obicei excretați în fecale, iar acest lucru face ca riscul de pietre la rinichi să fie neglijabil. În plus, calciul ajută la prevenirea osteoporozei, așa că nu ar trebui exclus din alimentația dumneavoastră.
Substanțe sau alimente care stimulează formarea pietrelor la rinichi:
Oxalați (cunoscuți și sub denumirea de acid oxalic)
Aproximativ 20% din oxalații din calculii renali provin din alimente. Prin urmare, trebuie doar să moderați cantitatea de alimente bogate în oxalați din dieta dumneavoastră. Acest lucru este în primul rând
- Ciocolata și cacao
- Curmale
- Unele legume verzi (spanac, sfeclă roșie)
- Sfeclă roșie
- Zmeură
- Cartofi
- Roșii verzi.
Notă: moderați, nu eliminați.
Acizi urici
Persoanele predispuse la formarea de calculi care conțin acid uric mai degrabă decât oxalați ar trebui să își reducă consumul de produse de origine animală, în special de carne și de unele tipuri de pește. Este indicat să se evite consumul de carne roșie mai mult de 1-2 ori pe săptămână și să se reducă cantitatea de organe comestibile, vânat, hamsii, sardine și macrou (deși acest pește gras are multe alte beneficii benefice).
Sare
Sarea din alimentație modifică presiunea la nivelul rinichilor, crescând cantitatea de calciu din urină (ceea ce nu este de dorit) și făcând-o mai acidă.
Ați suferit vreodată de pietre la rinichi?
Deși recomandările oferite anterior nu se bazează pe experiențe personale, dacă considerați că sunteți în situația de risc, vă sfătuim să consultați un medic pentru un sfat personalizat.
Link-uri web care vorbesc despre ce alimente ar trebui să mănânci pentru a preveni pietrele la rinichi:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK348941/
- https://www.webmd.com/kidney-stones/understanding-kidney-stones-prevention
- https://www.kidney.org/atoz/content/kidneystones_prevent
- https://www.urologyhealth.org/educational-resources/kidney-stones-prevention
- https://www.health.harvard.edu/blog/5-steps-for-preventing-kidney-stones-201310046721
- https://kidneystones.uchicago.edu
Iar dacă informația v-a fost utilă, vă rog să dați like la articol și să vă abonați