Luând multe medicamente, pacienții pur și simplu nu se gândesc la modul în care consumul de suc sau de cafea cu antibiotice poate afecta modul în care o salată de legume sau mere acrișoare va afecta absorbția și efectul medicamentelor.
Dar totul este important în tratament: o alimentație adecvată, combinată cu medicamentele luate, un regim special de băutură și lichide pentru spălarea comprimatelor, precum și condiții speciale. De exemplu, în tratamentul depresiei, sunt necesare anumite reguli de administrare a medicamentelor, iar în timp ce se tratează cu antibiotice, este de asemenea de nedorit să stați la soare și să mâncați anumite alimente.
Medicamente și nutriție: combinații proaste
Alimentația influențează adesea în mod semnificativ absorbția și absorbția medicamentelor, iar alimentele selectate incorect în dietă pot schimba semnificativ efectele așteptate ale terapiei.
Astfel, utilizarea de mâncăruri și alimente acide, precum și consumul frecvent de băuturi tonice, interferează grav cu absorbția medicamentelor și cu efectul lor complet. Adesea, multe dintre medicamente au învelișuri rezistente la acizi care le protejează de influența sucului gastric, iar intrarea lor în intestine, unde se creează un mediu acid din cauza alimentației, reduce absorbția sau activitatea lor și distruge parțial substanța activă. Ca urmare, tratamentul nu produce efectul scontat.
În timpul verii, împreună cu alimentele, se consumă adesea în mod activ băuturi carbogazoase și tonice, ceea ce va complica absorbția medicamentelor. Lucrul este că acestea conțin ortofosforic sau alți acizi care reacționează cu substanța activă a medicamentului și blochează absorbția acestuia.
O dietă bogată în săruri de calciu și fier afectează, de asemenea, multe medicamente. Acest lucru este valabil în special pentru antiacide, diuretice, suplimente de calciu (în contextul unei diete bogate în fier), unele antibiotice, agenți hormonali și tablete antiinflamatoare.
Nuanțe în tratamentul depresiei
Tratamentul depresiei în sine durează mult timp, iar administrarea de medicamente are propriile obiceiuri alimentare și de băutură. Ca atare, medicamentele pentru tratamentul depresiei dețin, în general, recordul de incompatibilitate cu alimentele și băuturile; ele trebuie luate separat de alimente și băuturi.
Dar tratamentul depresiei cu antidepresive este afectat în mod deosebit de semnificativ de consumul de vin roșu și de alcool în general, precum și de orice tip de brânză și produse lactate, mâncăruri din pește și carne de vită, precum și de cârnați.
Dacă neglijați regulile de compatibilitate a produselor cu aceste medicamente, acest lucru amenință o fluctuație semnificativă a tensiunii arteriale, provocând chiar crize hipertensive în timpul tratamentului depresiei.
Medicamente și băuturi: sucuri, lapte, cafea
Sucurile din citrice, mai ales cel de grapefruit, pot influența puternic eficacitatea medicamentelor. Această interacțiune este particular evidentă în cazul medicamentelor pentru inimă, deoarece absorbția lor se amplifică, generând concentrații periculoase în organism.
Aceasta se întâmplă deoarece, atunci când medicamentele sunt absorbite în cantități mari din intestine, ficatul nu reușește să le proceseze eficient, fiind ocupat cu descompunerea componentelor sucului de grapefruit.
Ca urmare, medicamentele rămân prea mult timp în circulație, cu noi cantități care sunt absorbite în mod constant, în timp ce porțiunile precedente nu sunt corect metabolizate și eliminate. Astfel, acumularea lor poate duce la apariția unor efecte secundare severe, unele chiar cu risc de viață.
Este esențial să fim prudenți atunci când combinăm sucurile cu antihistaminice, antiaritmice și medicamente pentru reducerea colesterolului. De asemenea, este important să ne informăm corect înainte de a combina aceste sucuri cu medicamente antitusive, hormonale sau antibiotice.
Administrarea de antibiotice și alimente
Atunci când urmați un tratament cu antibiotice, este esențial să acordați atenție alimentației și consumului de lichide. Nu toate alimentele și băuturile sunt compatibile cu aceste medicamente.
Este recomandat să evitați produsele alimentare și băuturile cu un pH acid, cum ar fi fructele citrice, sucurile acide, vinul și preparatele cu oțet, deoarece pot interacționa cu antibioticele.
Pentru o utilizare corectă a antibioticelor, este vital să urmați cu rigurozitate indicațiile de pe prospect. Unele antibiotice au recomandări specifice legate de combinația cu produse lactate, alimente alcaline sau cu consumul de mâncare în general.
Regimul de băutură în timpul tratamentului, ce se ia cu medicamente
Când luați majoritatea medicamentelor, dacă nu există instrucțiuni speciale din partea medicului sau date în instrucțiuni, atunci spălați medicamentele cu apă potabilă obișnuită (nu minerală, nu carbogazoasă) la temperatura camerei. Apa este un compus neutru din punct de vedere chimic și nu afectează activitatea medicamentelor.
Preparatele cu capsule de gelatină, medicamentele împotriva ulcerelor și antibioticele din grupul tetraciclinei se spală numai cu apă, iar pentru acestea din urmă este important și un volum suficient de mare.
Volumul obișnuit de apă pentru administrarea medicamentelor este de aproximativ un sfert de pahar, dar pentru salicilați, medicamente antiinflamatoare sau hormonale, poate fi necesar un volum mare de lichid, de până la 200 ml.
În timpul tratamentului, pentru ca medicamentele să fie absorbite activ și excretate din organism, este necesar un regim special de băutură. Specificul acestuia trebuie clarificat în prealabil cu un medic, mai ales dacă este vorba de un tratament cu antibiotice, de administrarea de diuretice sau de remedii pentru otrăvire.
În cazul afecțiunilor renale, regimul de băutură poate fi limitat sau mărit, în funcție de capacitățile funcționale ale organelor. Întărirea regimului de băutură este necesară în caz de deshidratare, intoxicații și boli în care metabolismul este crescut.
Lichidul trebuie consumat uniform pe parcursul zilei, indiferent de utilizarea medicamentelor, sau conform recomandării medicului. În cazul unor tipuri de tratament, aportul de lichide nu este limitat dimineața și în timpul zilei, cu o oarecare reducere în orele de seară.
În timpul administrării anumitor medicamente, este necesar un regim de băutură sporit pentru a asigura o diureză forțată, astfel încât medicamentele să nu deterioreze țesutul renal și să formeze un depozit de sare și să fie eliminate rapid din organism fără a forma concentrații toxice. Un exemplu ar fi medicamentele sulfonilice, care sunt utilizate în tratamentul anumitor patologii infecțioase.
Linkuri web despre ce băuturi și alimente nu trebuie combinate cu anumite medicamente:
- https://www.webmd.com/interaction-checker/default.htm
- https://www.drugs.com/drug_interactions.html
- https://reference.medscape.com/drug-interactionchecker
- https://www.drugcocktails.ca
- https://go.drugbank.com/drug-interaction-checker
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK583764/
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.