Esti fiica cea mare intr-o familie numeroasa? Te-ai simtit vreodata coplesita de responsabilitati si asteptari din partea parintilor si fratilor? Daca raspunsul este da, s-ar putea sa te confrunti cu “sindromul fiicei mari”, un concept care a devenit viral pe retelele sociale in ultima vreme. Desi nu este un diagnostic oficial in psihologie, multe femei se regasesc in trasaturile asociate acestui “sindrom”, cum ar fi anxietatea, perfectionismul si nevoia de a multumi pe toata lumea.
Dar exista dovezi stiintifice care sa sustina ideea ca ordinea nasterii si genul pot influenta dezvoltarea personalitatii? Sau este doar un mit care a prins la publicul larg? Haideti sa exploram impreuna ce spun expertii despre acest subiect controversat.
Ce presupune “sindromul fiicei mari”?
Termenul a fost popularizat recent de terapeuta Kati Morton intr-un video viral pe TikTok, in care a enumerat opt trasaturi comune ale fiicelor mai mari:
- Un sentiment intens de responsabilitate
- Tendinta de a fi perfectionista si ambitioasa
- Anxietate si ingrijorare excesiva
- Comportamente de people-pleasing
- Dificultati in a stabili limite
- Resentimente fata de frati si familie
- Sentimente de vinovatie
- Probleme in relatiile de adult
Morton sustine ca aceste trasaturi apar ca urmare a presiunilor si asteptarilor mai mari puse pe umerii primei fiice dintr-o familie. Ele “se simt adesea ca al treilea parinte si sunt responsabile de ingrijirea emotionala a intregii familii”, a explicat ea pentru Health.
Videoclipul a strans peste 6,7 milioane de vizualizari si nenumarate comentarii de la femei care s-au regasit in descriere. “E mult mai mult decat dorinta de a face ceva pentru ca iti pasa de familia ta”, a marturisit Beth Filippo, mama a trei copii. “E vorba de vina, obligatie si de stiinta ca orice responsabilitate va cadea tot pe umerii mei.”
Ce spun studiile despre ordinea nasterii si personalitate?
Desi conceptul de “sindrom al fiicei mari” a rezonat cu multe femei, cercetatorii sunt sceptici in privinta validitatii sale stiintifice. Putinele studii care au investigat impactul ordinii nasterii asupra personalitatii au avut rezultate mixte si neconcludente.
Un studiu din 2024 des citat online a gasit ca stresul prenatal al mamelor poate accelera dezvoltarea pubertara la fiice, in special la cele mai mari. Practic, aceste fete au o maturizare sociala (nu sexuala) mai rapida, ceea ce ar putea fi un avantaj evolutiv pentru mamele care au nevoie de ajutor in cresterea celorlalti copii.
Totusi, dr. Julia Rohrer, psiholog al personalitatii la Universitatea din Leipzig, spune ca studiul are o legatura slaba cu ideea de “sindrom al fiicei mari”. “Datele au fost feliate in multe feluri, asa ca n-as avea prea multa incredere in acel efect de interactiune intre ordinea nasterii gasit doar la fete”, a declarat ea.
Alte cercetari au aratat ca primii nascuti tind sa aiba scoruri usor mai mari la testele de inteligenta decat fratii lor mai mici, dar sunt diferente mici, nu deterministe. De asemenea, studiile dr. Rohrer au gasit ca ordinea nasterii nu are efecte majore asupra trasaturilor de personalitate precum stabilitatea emotionala, extraversia, agreabilitatea, nevrotismul sau deschiderea spre experiente.
“Sunt destul de sceptica in privinta sindromului fiicei mari ca explicatie pentru traiectoriile de viata si problemele specifice ale oamenilor”, a concluzionat ea.
Explicatii alternative pentru “simptomele” sindromului
Chiar daca ordinea nasterii nu determina personalitatea, asteptarile sociale ar putea explica partial unele dintre trasaturile asociate cu sindromul fiicei mari, sugereaza dr. Rohrer:
- Unele fiice mari pot avea o predispozitie de a-si asuma responsabilitati si de a se ingrijora excesiv, asa ca vor fi “stoarse” mai usor in rolul de “super-fiica” care are grija de tot si de toti. Asta duce la resentimente mai tarziu, chiar daca nu le afecteaza neaparat personalitatea.
- O alta explicatie e pur si simplu ca problemele puse pe seama acestui “sindrom” sunt de fapt experiente comune majoritatii oamenilor. De exemplu, e normal sa ai dificultati in relatii, sa simti presiunea de a performa si sa crezi ca ai prea mult stres.
Deci probabilitatea ca sindromul fiicei mari sa explice de unul singur opt trasaturi diferite de personalitate este destul de mica, avand in vedere dovezile stiintifice actuale.
De ce rezoneaza totusi ideea cu atatea femei?
Chiar daca sindromul fiicei mari nu are o baza stiintifica solida, faptul ca atatea femei se regasesc in descrierea lui arata ca subiectul e important si merita investigat mai mult, a subliniat terapeuta Kati Morton:
“Tuturor ne place sa avem cuvinte care sa ne descrie trairile, si cred ca multe fiice mari credeau pur si simplu ca e ceva in neregula cu ele sau ca innebunesc. A-ti putea identifica experienta emotionala e validant si le aminteste ca nu sunt singure.”
Practic, conceptul le ofera un narativ reconfortant care sa le explice problemele actuale printr-un factor specific din copilarie. “Povestile astea pe care ni le spunem despre vietile noastre sunt adesea doar atat – povesti care ne atrag dintr-un motiv sau altul”, a punctat dr. Rohrer.
Concluzie
Desi e putin probabil ca “sindromul fiicei mari” sa fie o explicatie universal valabila pentru trasaturile si dificultatile descrise, discutia pe marginea lui a evidentiat cateva aspecte importante:
- Presiunile si responsabilitatile disproportionate puse uneori pe umerii fetelor, in special al fiicelor mai mari, in multe familii
- Nevoia de a investiga mai mult impactul asteptarilor sociale legate de gen asupra dezvoltarii copiilor
- Importanta validarii experientelor emotionale ale femeilor si fetelor care se simt coplesite de rolul de “a treia parinte” in familie
Ramane de vazut daca viitoare cercetari vor confirma sau infirma existenta acestui controversat “sindrom”. Pana atunci, daca te regasesti in descrierea lui, e important sa stii ca nu esti singura si ca e normal sa ceri ajutor specializat daca simti ca responsabilitatile familiale iti afecteaza sanatatea mintala si starea de bine.
Bibliografie:
- Fox MM, Hahn-Holbrook J, Sandman CA, Marino JA, Glynn LM, Davis EP. Distresul prenatal al mamelor accelereaza dezvoltarea pubertatii suprarenale la fiice. Psychoneuroendocrinology. 2024;160:106671. doi:10.1016/j.psyneuen.2023.106671
- Lehmann JYK, Nuevo-Chiquero A, Vidal-Fernandez M. Orientele timpurii ale diferentelor de ordine de nastere in rezultatele copiilor si comportamentul parental. J Resurse umane. 2018;53(1):123-156. doi:10.3368/jhr.53.1.0816-8177
- Rohrer JM, Egloff B, Schmukle SC. Examinarea efectelor ordinii de nastere asupra personalitatii. Proc Natl Acad Sci U S A. 2015;112(46):14224-14229. doi:10.1073/pnas.1506451112