Conform statisticilor, durerile lombare reprezintă unul dintre cele mai frecvente motive pentru vizitele la medic la vârsta mijlocie și la bătrânețe. Și în întreaga lume, durerile lombare fac ca o persoană să își piardă mobilitatea și să fie nevoită să își limiteze activitățile obișnuite. Originea durerii este adesea necunoscută, iar radiografiile sau tomografiile pot să nu determine cauza exactă.
Există mulți factori diferiți care duc la apariția durerii. Unii sunt mai frecvenți, în timp ce alții sunt destul de rari, dar este important să consultați un medic în timp util pentru a determina adevărata cauză și a ajuta la ameliorarea durerii.
Leziuni ale mușchilor și ligamentelor
Potrivit medicilor, cele mai frecvente cauze ale durerilor lombare sunt entorsele și leziunile mușchilor și ligamentelor care susțin spatele. Durerea este de obicei mai frecventă în mușchii din apropierea coloanei vertebrale și poate fi asociată cu spasme în acești mușchi. Durerea se poate deplasa până la fese, dar rareori în josul piciorului.
Sciatica
Dacă începeți brusc să simțiți dureri în partea inferioară a spatelui sau a șoldului care se deplasează în partea din spate a coapsei și în josul piciorului, este posibil să aveți un disc bombat (hernie de disc) în coloana vertebrală care apasă pe un nerv din coloana lombară. Acest lucru este cunoscut sub numele de sciatică.
Hernia de disc
O hernie de disc, caracterizată prin umflarea, alunecarea sau ruperea unui disc, este o cauză frecventă a durerilor de spate severe și a sciaticii. Un disc din regiunea lombară devine hernie atunci când se rupe sau se subțiază și degenerează până la punctul în care gelul din interiorul discului împinge în exterior în canalul spinal. O hernie de disc apasă pe nervii spinali, provocând adesea durere.
Degenerarea discului și îmbătrânirea
Discurile de la spate sunt amortizoare de șocuri din cartilaj puternic și rezistent între oasele coloanei vertebrale. Ca urmare a procesului normal de îmbătrânire, discurile intervertebrale încep să se micșoreze, să-și piardă elasticitatea, să se aplatizeze și să determine articulațiile vertebrelor să se frece unele de altele.
Nu toți cei care au degenerare discală au dureri de spate. Cu toate acestea, la acele persoane la care au fost excluse toate celelalte posibile probleme de spate, modificările degenerative ale discurilor pot fi cauza durerii.
Osteoartrita
Nu cu mult timp în urmă, se credea că osteoartrita este cauzată de uzura articulațiilor în timp. Cu toate acestea, oamenii de știință o consideră acum ca fiind o boală a articulațiilor. Se crede că factori precum genetica, greutatea, accidentele, suprasolicitarea și alte tulburări contribuie la acest proces. În cazul în care osteoartrita afectează articulațiile coloanei vertebrale, aceasta poate provoca durere.
Stenoza canalului spinal
Stenoza spinală este o îngustare a canalului spinal propriu-zis sau o îngustare a deschiderilor prin care nervii spinali părăsesc coloana vertebrală. Această afecțiune se dezvoltă de obicei pe măsură ce o persoană îmbătrânește, când discurile încep să se micșoreze. În același timp, oasele și ligamentele coloanei vertebrale se umflă sau cresc în dimensiune din cauza artritei și a inflamației cronice. Stenoza vertebrală este, de obicei, rezultatul osteoartritei pe termen lung.
Spondiloliză
Acest termen se referă la o afecțiune congenitală sau dobândită, o fisură, o fractură sau o fractură datorată stresului la una dintre vertebre. În unele cazuri, fractura de stres slăbește osul atât de mult încât acesta nu își poate menține poziția corectă în coloana vertebrală, iar vertebra începe să se deplaseze sau să alunece, provocând dureri lombare.
Osteoporoza
Astăzi, osteoporoza este o problemă actuală pentru multe femei după vârsta de 60 de ani și o parte dintre bărbați. Este o boală osoasă care apare atunci când organismul pierde prea mult țesut osos, în timp ce nu are timp să creeze os nou tânăr. Pe fondul pierderii de țesut osos, se produce rarefierea și fragilizarea țesutului osos, ceea ce face ca acesta să își piardă rezistența.
Deși de obicei nu provoacă durere, osteoporoza poate slăbi oasele și o vertebră se poate rupe în urma unei căzături. Dacă aveți 50 de ani sau mai mult, ar trebui să căutați să luați un supliment de calciu și vitamina D, mai ales dacă nu consumați multe alimente bogate în calciu.
Stres
Când vine vorba de durerile de spate, stresul este unul dintre factorii neobișnuiți care pot modela potențial durerile de spate. Există dovezi că atunci când stresul determină tonifierea mușchilor, apar spasme, ceea ce face dificilă mișcarea în partea inferioară a spatelui și formează durerea.
Alți factori
Alți factori pot contribui, de asemenea, la durerile de spate, inclusiv infecțiile la nivelul oaselor (osteomielită), cancerul, psoriazisul, fibromialgia, infecțiile tractului urinar, bolile renale și chisturile ovariene. Uneori, durerea lombară este o durere referită, ceea ce înseamnă că își are originea în alte organe și țesuturi, dar este resimțită în regiunea coloanei vertebrale.
Probleme de postură
Durerea de spate este, de obicei, un rezultat al activităților zilnice obositoare. Știați că durerile de spate, în special în zona lombară, pot fi cauzate de o postură proastă și de mușchii abdominali slabi? Și tocmai aceste zone sunt exact cele cărora trebuie să le acordați atenție și să le întăriți pentru a atenua durerea și pentru a preveni revenirea ei în viitor.
Poate vă întrebați cum pot avea legătură mușchii abdominali cu durerile de spate. Trunchiul este o combinație de mușchi care lucrează împreună, iar dacă mușchii din față (de pe abdomen) sunt slabi, ghiciți care sunt cei care au parte de o sarcină de lucru sporită?
Așa este: mușchii inferiori din partea din spate a trunchiului. Mușchii abdominali slabi sfârșesc prin a crea o tensiune suplimentară în jurul spatelui, ceea ce suprasolicită mușchii lombari, provocând dureri. Majoritatea persoanelor care trăiesc cu dureri cronice de spate pot reduce durerea prin întărirea mușchilor trunchiului. Efectuarea a doar câteva exerciții pe zi poate ajuta la reducerea durerii.
Menținerea posturii este importantă nu numai atunci când faceți sport, ci și în viața de zi cu zi. postura “proastă” este una dintre principalele cauze ale durerilor cronice de spate, și iată de ce. Coloana vertebrală are trei curbe naturale: o curbă anterioară la nivelul gâtului, o curbă inversă în partea superioară a spatelui și o altă curbă în partea inferioară a spatelui.
O postură bună, cu coloana vertebrală aliniată direct deasupra bazinului, ajută la menținerea acestor curbe naturale, în timp ce o postură înclinată poate trage mușchii și adăuga o tensiune suplimentară în anumite zone. Mușchii din partea superioară a spatelui vor deveni supradezvoltați, iar când mușchii din partea inferioară a spatelui și din trunchi încearcă să compenseze acest lucru, pot apărea dureri de spate teribile.
Atunci când vă aplecați, mușchii și ligamentele din spate se încordează și lucrează mai mult pentru a vă menține echilibrul. Primul pas pentru a corecta acest lucru este să vă concentrați pur și simplu pe șederea dreaptă și pe tragerea umerilor în spate și în jos atunci când stați jos, în picioare sau când mergeți. Corectarea posturii poate părea inconfortabilă la început, deoarece nu este o poziție pe care corpul nostru este obișnuit să o mențină. Dar, în timp, ținerea spatelui într-o postură sănătoasă va deveni în cele din urmă o a doua natură.
Surse:
Listă de link-uri web care discută despre durerile de spate sau de spate când există probleme la nivelul coloanei vertebrale, stres sau probleme renale:
- https://www.health.harvard.edu/pain/is-my-kidney-causing-my-back-pain
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5873714/
- https://www.verywellhealth.com/kidney-pain-vs-back-pain-7093864
- https://www.healthdirect.gov.au/kidney-pain
- https://www.webmd.com/a-to-z-guides/kidney-pain
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/324969
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.