24.6 C
București

Aciditatea ne face mai veseli: cum ne influenteaza alimentele acre starea de spirit

Date:

Share post:

Gustul alimentelor vorbeste despre proprietatile speciale ale energiei continute in ele. Limba, ca organ al gustului, ne permite sa recunoastem si sa primim aceasta energie. In functie de gustul alimentelor, energia poate avea un efect benefic asupra vietii sau, dimpotriva, ne poate deprima functiile vitale. Exista sase gusturi de baza: dulce, acru, intepator, amar, sarat si astringent. Astazi vom vorbi despre acru.

Identificarea gustului acru este destul de simpla. Acesta include o varietate de produse, dar cu o acrivie pronuntata. Printre acestea se numara produsele lactate fermentate, toate tipurile de citrice, fructe de padure si fructe necoapte, precum si unele tipuri de vin. Produsele care sunt produse printr-un proces de fermentatie, cum ar fi berea si oteturile, sunt, de asemenea, considerate acide.

Gustul acru caracteristic poate sa nu para deosebit de atragator la inceput, dar alimentele acre au, de fapt, efecte uimitoare asupra organismului si starii noastre de spirit.

Cum se explica acest fenomen uimitor?

Adevarul este ca alimentele acide contin, de obicei, acid citric, acid acetic sau acid malic. Unul dintre principalele efecte ale acestor ingrediente este capacitatea lor de a creste productia de serotonina. Serotonina este un neurotransmitator cunoscut sub numele de “hormonul fericirii” O lipsa de serotonina este adesea asociata cu depresia si starea de spirit scazuta. Iar alimentele acide pot stimula productia de serotonina si, prin urmare, pot ajuta la imbunatatirea starii noastre de spirit.

Aciditatea ne face mai veseli: cum ne influenteaza alimentele acre starea de spirit
Aciditatea ne face mai veseli: cum ne influențează alimentele acre starea de spirit 4

Mai multa energie si o digestie imbunatatita

Alimentele acide ne pot creste si nivelul de performanta. Atunci cand mancam alimente acide, acestea ne activeaza papilele gustative si trimit semnale catre creier care elibereaza energie. Acest lucru ne ofera posibilitatea de a ne simti mai alerti si mai energici, ceea ce, la randul sau, contribuie la o stare de spirit pozitiva si la capacitatea de a face o multime de lucruri intr-o zi.

Citeste si...
10 Greseli frecvente în consumul de vitamine: Ghidul tău pentru suplimentare inteligentă

Un alt aspect interesant este modul in care alimentele acide ajuta la digestie. Acizii din alimente precum lamaia sau otetul pot stimula productia de acid gastric si pot imbunatati digestia.

O digestie buna este importanta pentru absorbtia nutrientilor necesari pentru a produce serotonina si alti neurotransmitatori, care, la randul lor, ne pot afecta starea de spirit. Dupa cum puteti vedea, totul este interconectat.

Aciditatea ne face mai veseli: cum ne influenteaza alimentele acre starea de spirit
Aciditatea ne face mai veseli: cum ne influențează alimentele acre starea de spirit 5

Este important sa retineti ca nu toate alimentele acide sunt create la fel. Alimentele fermentate in mod natural, cum ar fi varza, iaurtul sau kimchi, contin concentratii mai mari de bacterii probiotice, care pot avea un impact pozitiv asupra sanatatii noastre intestinale. O flora intestinala sanatoasa este strans legata de sanatatea noastra mentala.

Totul este bun cu moderatie

Ca in cazul tuturor lucrurilor, un consum echilibrat si moderat este cheia beneficiilor pentru sanatate. Chiar daca alimentele acide pot avea un efect pozitiv asupra starii noastre de spirit, acestea trebuie consumate cu moderatie.

Daca un produs acid este consumat in exces, acesta poate provoca sete, iritarea crescuta a mucoaselor ochilor, piele de gaina si poate duce la acumularea de toxine in sange. De asemenea, reduce tonusul corpului, provocand umflaturi. Consumul excesiv de alimente acide poate duce la probleme precum arsuri la stomac sau leziuni dentare.

Aciditatea ne face mai veseli: cum ne influenteaza alimentele acre starea de spirit
Aciditatea ne face mai veseli: cum ne influențează alimentele acre starea de spirit 6

Iubitorilor de lucruri acre, ati observat legatura acestui gust cu energia si dispozitia voastra?

Link-uri web care discuta despre modul in care alimentele acide afecteaza starea de spirit:

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

10 Super alimente bune pentru plamani: Scapa de bronsita si pneumonie!

Descoperă cele 10 alimente esențiale care îți pot întări plămânii. Mănâncă sănătos, respiră ușor și protejează-te de bronșită și pneumonie în mod natural!

Mersul descult: de ce este benefic?

Mersul desculț oferă nenumărate beneficii, de la întărirea mușchilor picioarelor până la conectarea cu energiile pământului. Află cum îți poate îmbunătăți sănătatea, starea de bine și cum te poate reconecta cu natura. Un secret vechi dezvăluit pentru o viață armonioasă.

Dieta pentru inima: ce alimente sunt deosebit de importante si ce ar trebui sa fie excluse in ea

Explorează dieta ideală pentru inimă! Descoperă alimentele esențiale și cele de evitat pentru o sănătate cardiovasculară optimă. Pașii către o inimă fericită aici!

Smochinele: beneficii pentru sanatate, valori nutritionale si sfaturi de consum

Smochinele sunt fructe delicioase, bogate în fibre, vitamine și minerale. Află care sunt beneficiile lor pentru sănătatea inimii, digestiei și controlul glicemiei. Un ghid complet despre valorile nutriționale, mod de consum și depozitare.

Beneficiile uimitoare ale smochinelor pentru sanatatea ta: Tot ce trebuie sa stii!

Smochinele sunt un fruct bogat în vitamine, antioxidanți și minerale esențiale. De la susținerea digestiei până la potențialele efecte anticancerigene, descoperă beneficiile și precauțiile acestui aliment străvechi.

Adevarul despre uleiul de rapita: Un ingredient pentru gatit?

Uleiul de rapiță, adesea înconjurat de controverse legate de gătit, se dovedește a fi nu numai sigur pentru gătit, ci și benefic datorită conținutului său bogat de Omega-3. Articolul dezvăluie percepții greșite și aruncă o lumină nouă asupra utilizării acestui ulei în bucătărie.

Ficatul de rata: beneficii pentru sanatate, calorii si proprietati nutritionale

Ficatul de rață este o importantă sursă de vitamine și minerale cu beneficii dovedite pentru sănătate. Aflați despre caloriile, grăsimile și modul optim de preparare al acestei delicatese.

Tot ce trebuie sa stiti despre apa minerala

"Beți mai multă apă" - articolele despre alimentația sănătoasă de pe internet ne îndeamnă să bem mai multă...