Consumul cronic de băuturi răcoritoare afectează creierul. Deși este plăcut să bei un suc rece și acidulat într-o zi călduroasă, o serie de dovezi arată că un consum regulat de apă carbogazoasă provoacă o serie de efecte nocive asupra creierului.
Consumul de băuturi răcoritoare a fost asociat cu diabetul, obezitatea, pierderea masei osoase și cariile dentare. Cercetările recente arată că consumul cronic de băuturi răcoritoare moderne provoacă stres la nivelul creierului, cu creșterea radicalilor liberi și epuizarea antioxidanților, dar există și alte consecințe.
Stresul oxidativ și radicalii liberi
Un studiu din 2016 a dezvăluit efectele băuturilor răcoritoare carbogazoase și ale stresului oxidativ asupra creierului. La studiul de trei luni au participat șobolani împărțiți în patru grupuri. Grupul de control a băut apă, în timp ce cele trei grupuri de testare au primit Coca-Cola, Pepsi sau 7-Up împreună cu hrana obișnuită. După încheierea studiului, țesuturile au fost analizate și au fost găsite mai multe probleme semnificative.
La toate cele trei grupuri cu consum de sucuri, au existat niveluri ridicate de dialdehidă malonică (MDA) în sânge. MDA este un semn foarte fiabil al stresului oxidativ și al radicalilor liberi, care indică descompunerea lipidelor sau a grăsimilor din membranele celulare. Acest lucru reflectă perturbarea stabilității și funcției membranei, făcând ca membrana celulară să semene mai degrabă cu o fereastră spartă decât cu un perete semipermeabil.
O membrană celulară sănătoasă reține conținutul în interiorul celulelor, elimină toxinele, permite nutrienților și altor compuși benefici să intre în celule și menține ordinea în structura celulară. Fiecare grup de băuturi răcoritoare a avut niveluri ridicate de MDA, cu cele mai ridicate niveluri în grupul Pepsi.
Din cauza stresului oxidativ crescut, nivelurile de antioxidanți din creier au scăzut. Fiecare grup de animale care a băut sucuri răcoritoare a avut niveluri mai scăzute de glutation reductază, catalază și glutation peroxidază – aceste substanțe protejează celulele.
Efecte suplimentare au fost observate în toate cele trei grupuri: a existat o reglare în jos a genelor ARNm și alte modificări antioxidante. În acest test, grupul care a consumat Coca-Cola a fost cel mai afectat, urmat de Pepsi și apoi de grupul 7-Up.
Concentrare, comportament, depresie
Oamenii de știință au evaluat, de asemenea, modificările genetice și ale neurotransmițătorilor din celulele creierului. Ei au evaluat enzimele legate de neurotransmițătorii dopamină, noradrenalină și serotonină, care afectează starea de spirit, concentrarea și comportamentul.
Au fost numărate nivelurile enzimelor care afectează acetilcolina, un neurotransmițător implicat în învățare, memorie, somn, funcția intestinală și funcția sistemului nervos autonom. Expresia ARNm 5-HTT, asociat cu metabolismul triptofanului și al serotoninei, a fost, de asemenea, redusă, ceea ce poate exacerba depresia.
Funcția neurotransmițătorilor, funcția receptorilor și funcția genică au fost afectate în toate cele trei grupuri de băuturi răcoritoare: cel mai puternic la Coca-Cola, apoi la Pepsi și apoi la grupul 7-Up. Rezultatele au arătat o asociere cu creșterea agresivității, violenței, depresiei și anxietății.
Expresia genică cu DD2R a fost semnificativ ridicată în toate cele trei grupuri de băuturi răcoritoare. DD2R este legat de dopamină și se găsește de obicei în concentrații ridicate în profunzimea sistemului limbic al creierului sau în sistemul mezocorticolimbic al dopaminei.
Această regiune a creierului joacă un rol direct în pregătirea, executarea și consecințele acțiunilor agresive. Creșterile în DD2R au fost legate de creșterea comportamentului agresiv în anumite condiții.
În plus, multe băuturi conțin cofeină, care supraexcita creierul și duce la probleme de somn.
Surse:
- https://www.health.harvard.edu/blog/soft-drinks-hard-on-the-brain-202206236701[1]
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3522469/
- https://www.bmj.com/content/376/bmj-2021-069588
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4708704/
- https://www.health.harvard.edu/blog/is-diet-soda-bad-for-you-2017072612237
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.