21.7 C
București

Gastrita: cauze, simptome, tratament si prevenire

Date:

Share post:

Gastrita reprezinta inflamarea mucoasei stomacului, caracterizata prin dureri gastrice, balonare, greata si alte simptome digestive neplacute. Aceasta afectiune poate fi determinata de mai multi factori, printre care se numara infectia cu Helicobacter pylori, consumul de alcool, fumatul, stresul sau utilizarea unor medicamente care irita mucoasa gastrica.

Desi in cele mai multe cazuri gastrita nu pune viata in pericol, netratata la timp, poate avea complicatii serioase, cum ar fi ulcerul gastric, cancerul gastric sau sangerari digestive. Din fericire, cu o diagnosticare adecvata si aplicarea unui tratament potrivit, se poate obtine vindecarea.

In acest articol vom discuta pe larg despre gastrita – cauze, simptome caracteristice, investigatii recomandate, optiuni terapeutice, sfaturi de prevenire si dieta – pentru a clarifica aspectele esentiale legate de aceasta afectiune.

Tipuri de gastrita

Gastrita: cauze, simptome, tratament si prevenire
Gastrita: cauze, simptome, tratament si prevenire

In functie de anumiti factori, gastrita poate fi clasificata astfel:

  • Gastrita acuta – apare brusc, cu simptome intense
  • Gastrita cronica – are o evolutie lenta, indelungata
  • Gastrita eroziva – exista leziuni vizibile ale mucoasei gastrice
  • Gastrita atrofica – are loc distrugerea ireversibila a mucoasei

Gastrita poate afecta diferite zone ale stomacului: cardia (portiunea superioara), corpul gastric (portiunea principala) sau antrul piloric (portiunea inferioara, langa pilor).

In functie de modificarile celulare se disting urmatoarele tipuri histologice de gastrita:

  • Gastrita cu polimorfonucleare – predominanta in gastrita acuta
  • Gastrita limfoplasmocitara – intalnita in gastrita cronica

Cauzele gastritei

Gastrita: cauze, simptome, tratament si prevenire
Gastrita: cauze, simptome, tratament și prevenire 4

Principalele cauze care pot declansa gastrita sunt:

  • Infectia cu Helicobacter pylori – cea mai frecventa cauza de gastrita cronica. Aceasta bacterie colonizeaza mucoasa gastrica si produce inflamatie.
  • Consumul cronic de alcool – alcoholul are efect iritant si citotoxic asupra mucoasei gastrice.
  • Fumatul – creste aciditatea gastrica si favorizeaza aparitia leziunilor.
  • Stresul prelungit – favorizeaza eliberarea de cortizol care inhiba secretia de mucus protectoare la nivelul stomacului.
  • Medicamente – AINS, aspirina si unele antibiotice pot produce leziuni gastrice, in special la administrarea pe termen lung.
  • Afectiuni autoimune – boala Crohn, tiroidita Hashimoto.
  • Infectii virale/bacteriene – de exemplu, infectia cu Cytomegalovirus.
  • Boala de reflux gastroesofagian
  • Consum cronic de alimente iritante – mancaruri condimentate, afumate, prajite etc.
  • Carente nutritionale – deficit de vitamine (A, C, K) si minerale.
Citeste si...
Boala Botkin sau Hepatita A: de unde provine icterul și de unde poți "lua" virusul?

Simptome caracteristice gastritei

Simptomele caracteristice ale gastritei pot fi destul de variate si diferite de la o persoana la alta. Printre cele mai frecvente si tipice semne ale gastritei se numara:

  • Dureri epigastrice persistente – acestea sunt localizate in partea superioara a abdomenului, chiar sub regiunea inimii. De regula, durerea este descrisa ca fiind surda, uneori insa poate fi si acuta. Intensitatea durerii poate varia, de la usoara pana la severa. Deseori, durerea se agraveaza atunci cand stomacul este gol.
  • Arsuri gastrice – acestea reprezinta o senzatie neplacuta si dureroasa de ardere la nivelul mucoasei stomacului si esofagului. Pot fi declansate de refluxul acid gastric in esofag sau de consumul unor alimente iritante pentru stomac.
  • Greturi si varsaturi – uneori acestea apar ca simptom principal al gastritei. Varsaturile pot fi precedate sau nu de greturi. Ele pot sa apara dimineata, la scurt timp dupa masa sau ocazional, fara un tipar clar.
  • Balonare, flatulenta si meteorism – reprezinta acumularea in exces de gaze in intestin. Se manifesta prin senzatia neplacuta de abdomen umflat, presiune in zona abdominala sau prin eliminarea frecventa de gaze.
  • Senzatie neplacuta de satietate precoce dupa mese – desi mananca putin, persoanele cu gastrita acuza o senzatie rapida si accentuata de satietate si plenitudine gastrica. Stomacul este iritat si nu mai tolereaza o cantitate mare de alimente.
  • Regurgitatii acide – acestea reprezinta refularea continutului acid din stomac inapoi in esofag. Sunt insotite de gust acid/amar si pot cauza iritatia cronica a esofagului.
  • Pierderea poftei de mancare si scadere ponderala – datorita durerii si discomfortului gastric prezent, multe persoane cu gastrita acuza lipsa poftei de mancare, fapt ce conduce adesea la scadere in greutate.

In cazurile severe sau netratate pot aparea hemoragii digestive minore, materializate prin varsaturi sau scaune cu sange. De asemenea, se pot instala complicatiile mentionate anterior.

Diagnosticarea gastritei

Gastrita: cauze, simptome, tratament si prevenire
Gastrita: cauze, simptome, tratament și prevenire 5

Pentru un diagnostic corect, medicul va efectua mai intai un examen clinic amanuntit si va adresa intrebari legate de istoricul medical personal si al rudelor.

Apoi, in functie de indicatii, vor fi recomandate urmatoarele investigatii:

  • Endoscopie digestiva superioara – investigatia cheie, ce permite vizualizarea directa a mucoasei gastrice si recoltarea de biopsii pentru examen histopatologic
  • Teste pentru Helicobacter pylori – test respirator cu uree marcata, test de sange, examen coproparazitologic
  • Analize de sange – VSH, fibrinogen, proteina C reactiva pentru evaluarea inflamatiei; Hemoleucograma, Sideremie, Feritina pentru anemie; TSH pentru excluderea tiroiditei autoimune
  • Coprocultura – depistarea unor infectii intestinale bacteriene/parazitare care ar putea exacerba gastrita
  • Ecografie abdominala – pentru excluderea afectiunilor hepatobiliare sau pancreatice care se pot asocia cu gastrita
Citeste si...
Dieta recomandată în caz de diaree

Tratament pentru gastrita

Tratamentul gastritei va fi aplicat gradual si adaptat fiecarui pacient in parte, in functie de: tipul de gastrita, prezenta infectiei cu Helicobacter pylori, existenta unor boli asociate etc.

Principalele directii terapeutice sunt:

  • Eradicarea infectiei cu Helicobacter pylori – se recomanda la toti pacientii testati pozitiv, folosind scheme antibiotic cu inhibitor de pompa de protoni (omeprazol) si 2 antibiotice (claritromicina, amoxicilina, metronidazol) administrate timp de 7-14 zile. In caz de esec, se repeta cu alta schema.
  • Combaterea inflamatiei gastrice – prin administrarea de antiacide, inhibitori de pompa de protoni (omeprazol), blocanti H2 (ranitidina, famotidina) sau sucralfat.
  • Regim alimentar – se recomanda renuntarea la alimente acide, prajite, condimentate, alcool, tutun, cafea si adoptarea unei alimentatii bogate in legume si fructe proaspete.
  • Combaterea bolilor asociate – daca exista alte afectiuni care intretin gastrita (BRC, tiroidita Hashimoto), se impune tratamentul specific acestora.
  • Suplimente nutritionale si vitamino-minerale, in caz de deficit.
  • Medicatie pentru controlul simptomelor digestive – antiemetice, prokinetice, digestive etc.

Reguli de prevenire pentru gastrita

Gastrita poate fi prevenita in mare masura prin implementarea de masuri igieno-dietetice adecvate:

  • Alimentatie echilibrata, bogata in fructe si legume crude
  • Evitarea alimentelor prajite, afumate, condimentate, acide
  • Renuntare la fumat si alcool
  • Gestionarea eficienta a stresului prin tehnici de relaxare, sport
  • Respectarea unui program regulat de masa si a unui somn odihnitor de 7-8 ore
  • Evitarea medicatiei cu AINS sau aspirina pe termen lung fara indicatie medicala
  • Tratamentul infectiei cu Helicobacter pylori daca se confirma prezenta acesteia

Pacientii care sufera de gastrita ar trebui sa evite condimentele iritante precum piperul rosu, boiaua, mustarul si ingredientele acide ca otetul, lamaia. In plus, afumaturile, prajelile, alcoolul si cafeaua cresc secretia de acid clorhidric care agraveaza inflamatia mucoasei gastrice.

organicsfood.ro
Citeste si...
Ulcerul gastric - Cauze, tratament și prevenire eficientă

Pe de alta parte, consumul de lapte, cascaval, unt, iaurt si branzeturi maturate este contraindicat temporar in gastritele acute din cauza efectului stimulativ asupra secretiilor acide gastrice. Insa dupa ameliorarea simptomelor se pot reintroduce treptat in alimentatie.

Intrebari frecvente

Ce dieta este recomandata in cazul gastritei?

In cazul gastritei este necesara evitarea alimentelor care irita sau inflameaza mucoasa gastrica. Printre alimentele contraindicate se numara: mancarurile picante, acre, prajite sau afumate, alcoolul, cafeaua, tutunul, alimentele bogate in grasimi sau fibre. In schimb, se recomanda o dieta bogata in fructe, legume crude sau fiert-aburite, peste la gratar, carne slaba, orez fiert, paste fainoase, oua, banane coapte. De asemenea, este indicat sa se evite mesele copioase si sa se manance fractionat, la 2-3 ore.

Care sunt cele mai frecvente simptome ale gastritei?

Cele mai frecvente simptome care indica prezenta gastritei sunt: dureri sau arsuri in epigastru (partea de sus a abdomenului), greata, balonare abdominala, crampe gastrice, regurgitatii acide, varsaturi ocazionale, sensibilitate crescuta la nivelul abdomenului superior, pierderea poftei de mancare. In cazurile cronice netratate pot sa apara hemoragii gastrice minore manifestate prin prezenta sangelui in varsaturi sau in materiile fecale.

Ce analize medicale sunt necesare pentru un diagnostic cert al gastritei?

Pentru un diagnostic de certitudine al gastritei sunt necesare urmatoarele investigatii medicale: endoscopie digestiva superioara (examenul cheie care ofera vizualizarea directa a mucoasei gastrice inflamate), teste pentru depistarea infectiei cu Helicobacter Pylori (test respiratie uree, analize de sange sau de scaun), evaluari ale indicilor inflamatori prin analize de sange precum VSH, fibrinogen, proteina C reactiva.

Care sunt complicatiile pe termen lung ale gastritei netratate?

Netratata la timp si in mod corespunzator, gastrita cronica poate favoriza aparitia unor complicatii precum: ulcere gastroduodenale, hemoragii digestive majore, anemie severa prin deficit de fier, cancer gastric, limfom MALT (un tip de cancer al sistemului limfatic), stricturi sau blocaje intestinale prin fibrosarea tesuturilor inflamate cronic. De aceea, este foarte important ca pacientii care prezinta simptome digestive persistente sa se adreseze medicului gastroenterolog pentru stabilirea unui diagnostic cert si initierea tratamentului specific gastritei.

Citeste si...
Deficiența de vitamina D pe care o au până la 90% din oameni

Care sunt principalele grupe de medicamente utilizate in tratarea gastritei?

Tratamentul medicamentos al gastritei este complex si adaptat fiecarui pacient in parte. Principalele clase de medicamente folosite sunt: antibiotice in cazul infectiei cu Helicobacter Pylori, inhibiori de pompa de protoni (omeprazol), blocanti H2 (famotidina), antiacide (hidroxid de aluminiu), derviati de prostaglandine (misoprostol), sucralfat si suplimente nutritionale, vitamino-minerale. In plus, este necesara eliminarea factorilor favorizanti: tutun, alcool, alimente nerecomandate. Durata tratamentului este variabila, intre 4 saptamani si 12 saptamani, functie de tipul de gastrita, prezenta complicatiilor si raspunsul terapeutic.

In concluzie, gastrita ramane o afectiune frecvent intalnita care poate determina scaderea calitatii vietii si instalarea unor complicatii serioase daca este neglijata. Adoptarea unui stil de viata sanatos si tratamentul specific prompt si corect aplicat reprezinta elementele cheie pentru vindecarea gastritei si mentinerea unei bune functii digestive pe termen lung.

Va recomandam sa va programati de urgenta la un consult gastroenterologic daca prezentati simptome digestive persistente sau alarmante. Medicul specialist va stabili un diagnostic cert, va identifica factorii favorizanti si va initia cel mai potrivit tratament in functie de particularitatile individuale.

O zi buna in continuare!

Bibliografie Referinte:

Echipa OrganicsHealth foloseste numai surse de inalta calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a sustine informatiile din articolele noastre. Cititi procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul in care verificam informatiile si mentinem continutul nostru precis, fiabil si demn de incredere.

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Talasemia falciforma: Simptome, tratament si perspective

Talasemia falciformă apare atunci când moșteniți atât o mutație a genei celulelor secerătoare, cât și o mutație a...

Inflamatia ovariana: cauze, simptome si tratament

Informații esențiale despre inflamația ovariană: identificarea simptomelor și cele mai noi metode de tratament disponibile.

Indulcitorul artificial neotame ar putea dauna sanatatii intestinale

Conform cercetării realizate la Universitatea Anglia Ruskin din Cambridge, Regatul Unit, neotamul poate altera celulele sănătoase din pereții...

Semnele de Alarma ale Bolilor in Varsta: Ghid Geriatric Esential

De la semne somatice la provocări psihiatrice și sociale, ghidul nostru complet vă oferă o perspectivă detaliată asupra gestionării sănătății în îmbătrânirea avansată.

Durerea de genunchi – cauze, simptome, tratament si prevenire

Durerea de genunchi afectează milioane de persoane și poate avea multiple cauze, de la leziuni la artroză. Acest articol oferă o analiză detaliată a cauzelor, simptomelor și metodelor de tratament, fiind un ghid esențial pentru cei care caută soluții eficiente.

Cele Mai Bune Fructe pentru Diabetici – Ghid Nutritional

Fructe recomandate în diabet și sfaturi de la specialiști în nutriție pentru o dietă echilibrată. Citeste pentru a descoperi cele mai bune opțiuni de fructe și cum să le integrezi corect în alimentație.

Ar trebui ca medicul estetician sa stoarca punctele negre?

Punctele negre sunt cauzate de excesul de sebum și celule moarte care blochează porii. Aflați dacă este bine să le stoarceți sau nu și ce alternative aveți pentru a vă îngriji pielea.

Pancreatita acuta sau cronica? 9 Semne sa recunosti simptomele si cauzele

Simptomele pancreatitei pot varia de la dureri abdominale la complicații severe. Află cum să recunoști semnele și să eviți potențialele riscuri asociate acestei afecțiuni.