Managementul nutrițional în diabetul de tip 2

Managementul nutrițional în diabetul de tip 2

Nutriția joacă un rol foarte important în managementul diabetului de tip 2. Prin urmare, persoanele care suferă de această boală ar trebui să obțină consultanță profesională privind managementul nutrițional adecvat.

Tratamentul nutrițional joacă un rol important în gestionarea diabetului de tip 2. Deși mulți factori afectează dezvoltarea acestei boli, o dietă bună este crucială pentru a o controla și pentru a preveni complicațiile asociate.

Ce ar trebui să știți despre asta? Să aruncăm o privire!

Ce este diabetul de tip 2?

Diabetul zaharat este o tulburare metabolică cronică care se manifestă prin niveluri de glucoză în sânge mai mari decât nivelurile recomandate. În cazul specific al diabetului de tip 2, organismul încetează să folosească corect insulina. Insulina este un hormon produs de pancreas a cărui funcție este de a ajuta glucoza să intre în celule și să fie folosită ca energie.

Printre factorii de risc pentru dezvoltarea acestei probleme de sănătate se numără: istoricul familial de diabet zaharat, vârsta, obezitatea și inactivitatea fizică. De fapt, este obișnuit ca persoanele cu diabet de tip 2 să fie, de asemenea, obeze sau supraponderale.

La acești pacienți, reducerea energiei în dietă, menținând în același timp un aport adecvat și sănătos de nutrienți la mese, este benefică în promovarea pierderii în greutate. Pierderea în greutate ar putea aduce beneficii atât în controlul glicemic, cât și în controlul tensiunii arteriale.

Managementul nutrițional în diabetul de tip 2

Deoarece nu există un model ideal pentru toți pacienții și nici un procent de macronutrienți care să poată fi folosit în mod general, potrivit dovezilor actuale, tratamentul cel mai recomandabil ar fi un plan comun de alimentație și activitate fizică prescris de un profesionist. Acest lucru este conform cercetărilor publicate în jurnalul BMJ.

Conform celui mai recent consens al Asociației Americane de Diabet (ADA), obiectivele tratamentului nutrițional ar trebui să fie următoarele:

  • Îmbunătățirea parametrilor hemoglobinei glicozilate, reducerea hipertensiunii arteriale și a nivelului de colesterol.
  • Atingerea și menținerea unei greutăți sănătoase (în acest punct, aderența pacientului și schimbarea obiceiurilor sunt de un interes special).
  • Prevenirea complicațiilor.
Citeste si...
5 Semnale de alarmă pe care corpul tău le folosește pentru a cere ajutor

Prin urmare, unul dintre punctele care trebuie luate în considerare, odată ce boala este diagnosticată, este factorul dietetic.

Carbohidrați

Pacienții cu diabet de tip 2 ar trebui să aleagă surse de carbohidrați complexi în locul carbohidraților simpli.

Fructele, legumele, leguminoasele și cerealele integrale. Aceste alimente ar trebui să fie principala sursă de carbohidrați în orice dietă sănătoasă, dar în special pentru acești pacienți. Deoarece sunt parțial compuse din fibre, intrarea lor în fluxul sanguin este mai lentă și nu există vârfuri ale glicemiei.

În plus, ele cresc senzația de sațietate, ceea ce ajută la controlul greutății. Potrivit cercetărilor publicate în jurnalul Nutrients, consumul de fibre pare să aibă un efect benefic asupra nivelului de colesterol seric și a altor cauze de risc cardiovascular, cum ar fi hipertensiunea arterială.

Prin urmare, medicii recomandă un aport de aproximativ 26 de grame pe zi la femeile cu diabet de tip 2. La bărbații cu această problemă de sănătate, ei recomandă 28 de grame pe zi.

Acest lucru nu este valabil în cazul alimentelor bogate în carbohidrați simpli, unde am găsi produse de patiserie, dulciuri, sucuri de fructe etc. Aceste alimente sunt lipsite de fibre și, prin urmare, impactul lor asupra glicemiei este mai mare.

Managementul nutrițional în diabetul de tip 2

Consumul de cereale integrale (cereale care își păstrează cele trei părți: germeni, tărâțe și endosperm, numite și cereale întregi) a fost studiat și, deși nu există dovezi suficiente pentru a justifica un control glicemic mai bun cu consumul lor, ele au fost legate de o scădere a inflamației sistemice și a mortalității.

organicsfood.ro

Îndulcitori fără calorii

Deși studiile susțin că îndulcitorii fără calorii, cum ar fi zaharină sau stevie, nu alterează funcția glicemică, multe dintre alimentele care le conțin pot altera funcția glicemică din cauza ingredientelor folosite la producerea produsului.

Citeste si...
Disfagia: Diagnosticarea și Tratamentul Tulburărilor de Înghițire

Folosiți ca înlocuitori de zahăr, ei pot fi benefici în reducerea consumului de zaharoză sau “zahăr de masă”, deși cercetătorii trebuie să efectueze mai multe studii pentru a confirma acest lucru.

Tratamentul nutrițional: Alte alimente

În ceea ce privește alte alimente, recomandările ar fi aceleași ca și pentru populația generală. În cazul proteinelor, acestea ar trebui, de asemenea, să fie individualizate. Cu toate acestea, recomandările sunt aceleași ca și pentru restul populației. De fapt, aportul de proteine de înaltă valoare biologică ar putea fi legat de o îmbunătățire a răspunsului la insulină, fără a crește glicemia plasmatică.

În ceea ce privește grăsimile, ca și în cazul proteinelor, dovezile sugerează că nu atât cantitatea, cât calitatea proteinei este importantă. Ar trebui să consumați mai multe grăsimi de bună calitate (semințe, avocado, pește gras etc.) și să le reduceți pe cele de calitate mai slabă, găsite în carnea procesată și alimentele precoapte, printre altele. Acest lucru este crucial pentru un tratament nutrițional corect.

Alimentele bogate în proteine de înaltă valoare biologică și grăsimi sănătoase au, de asemenea, un loc în dieta pacienților cu diabet.

Alte recomandări pentru tratamentul nutrițional al diabetului de tip 2 includ:

  • Alegerea preparatelor sănătoase în care carbohidrații au un indice glicemic scăzut.
  • Controlul alimentelor bogate în grăsimi trans și grăsimi saturate din cauza relației lor cu creșterea dislipidemiei.
  • În cazul peștelui, în special al peștilor grași, recomandarea este aceeași ca și pentru persoanele care nu suferă de diabet. Datorită conținutului său în acizi grași omega-3, medicii recomandă consumul de pește gras de cel puțin două ori pe săptămână.
  • Pentru a reduce riscul de dislipidemie, specialiștii sfătuiesc, de asemenea, consumul de alimente bogate în steroli (de obicei îmbogățite), întotdeauna în cadrul unei diete sănătoase.
  • Consumul moderat de produse lactate. Cele fermentate (cum ar fi iaurturile și brânzeturile) par a fi deosebit de benefice în controlul și prevenirea diabetului de tip 2.
Citeste si...
Cum să previi tromboza în timpul sarcinii

Sfaturi pentru tratamentul nutrițional al diabetului de tip 2

Mulți pacienți cu diabet de tip 2 sunt supraponderali sau obezi. Un plan nutrițional adaptat, împreună cu exercițiile fizice, este de o importanță vitală pentru reducerea greutății și a riscului de complicații.

În general, câteva sfaturi includ:

  • Faceți o distribuție a meselor folosind alimente proaspete și sănătoase. Luați întotdeauna în considerare preferințele și caracteristicile pacientului.
  • Reduceți consumul de alimente specifice pentru persoanele cu diabet. Acestea sunt, în mod normal, sărace în fibre și bogate în grăsimi de proastă calitate, astfel încât nu ar putea fi considerate alimente sănătoase. Consumați-le doar ocazional.
  • Reduceți zahărul liber, cum ar fi “zahărul de masă” (zaharoza) și alimentele bogate în zahăr. Câteva exemple sunt prăjiturile, produsele de patiserie, dulciurile, înghețata, cerealele de mic dejun cu zahăr și sucurile. De asemenea, reduceți preparatele gata preparate, sosurile preparate etc., deoarece, pe lângă faptul că au un conținut ridicat de zahăr, sunt bogate în grăsimi trans, grăsimi saturate și sare. În schimb, vă sugerăm să învățați să vă faceți propriile rețete, eliminând sau înlocuind zahărul cu alte alimente. De exemplu, îndulcind cu fructe.

Pacienții cu diabet de tip 2 ar trebui să excludă toate sursele de zahăr liber din dietă.

  • Pentru persoanele care iau insulină, insistați asupra educației nutriționale pentru a echilibra doza de insulină cu aportul de carbohidrați.
  • Este important să evitați alcoolul, deoarece la acești pacienți poate crește riscul de a suferi de hipoglicemie. Acest lucru este deosebit de important dacă sunt tratați cu insulină.
  • În ceea ce privește sarea, recomandarea pentru populația generală este valabilă și pentru pacienții cu diabet. Acordați o atenție deosebită celor care suferă și de hipertensiune arterială. În acest din urmă caz, ei ar trebui să reducă consumul de sare cât mai mult posibil. Folosiți alte condimente, cum ar fi mirodeniile.
Citeste si...
Bulimia nervosa: Cauze, efecte și opțiuni de tratament pentru această tulburare de alimentație

Tratamentul nutrițional pentru diabetul de tip 2

În cazul diabetului de tip 2, acesta poate fi îmbunătățit printr-o dietă bună. Tratamentul nutrițional pentru pacienții cu diabet de tip 2 trebuie să fie individualizat, deoarece depinde de caracteristicile fiecărui pacient.

Cu toate acestea, în general, ar trebui aplicate câteva orientări. Câteva exemple sunt alegerea unei surse bune de carbohidrați, excluderea surselor de zahăr și grăsimi trans, moderarea aportului caloric total etc.

Toate sursele citate au fost revizuite temeinic de echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și de acuratețe academică sau științifică.

  • Forouhi NG., Misra A., Mohan V., Taylor R., Yancy W., Abordări dietetice și nutriționale pentru prevenirea și gestionarea diabetului de tip 2. BMJ, 2018.
  • Soliman GA., Fibre alimentare, ateroscleroza și bolile cardiovasculare. Nutrients, 2019.

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Cum afectează abstinenţa sexuală sănătatea bărbaţilor? Adevărul şocant despre ce se întâmplă în corp când nu ejaculezi!
Sindromul fiicei mari: Poate ordinea nașterii și genul să îți influențeze personalitatea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health