13.4 C
București

Cum te afecteaza colecistita calculoasa? Simptome, tratament si preventie

Date:

Share post:

Colecistita calcaroasa devine din ce in ce mai tanara de la tana, astazi apare la persoane destul de tanara, ceea ce duce la deteriorarea starii generale. Ce este de facut?

Colecistita calculoasa: gradul de pericol

Colecistita este o inflamatie acuta sau un proces cronic la nivelul peretilor vezicii biliare, in unele cazuri afectand canalele biliare si organele invecinate (in principal pancreasul si duodenul).

Ca urmare a dezvoltarii inflamatiei, procesul de producere, stocare si separare completa a bilei va fi perturbat, din cauza caruia digestia in ansamblul ei poate avea de suferit. Reamintim ca colecistita duce la afectarea digestiei grasimilor, a absorbtiei anumitor vitamine, a neutralizarii microbilor periculosi din intestinul subtire (bila are proprietati bactericide) si contribuie la constipatie (bila are un efect stimulator asupra motilitatii intestinale).

Colecistita calculoasa: ce fel de patologie este aceasta?

Colecistita calculoasa este un tip special de proces inflamator care se formeaza si se mentine din cauza formarii unor pietre (concretiuni) mici sau mai mari in interiorul vezicii biliare.

Numarul, structura pietrelor si diametrul lor variaza la fiecare pacient cu aceasta patologie, poate exista o concretiune destul de mare, precum si mici, de dimensiuni mici, reprezentand un nisip mare, care se separa impreuna cu bila. Potrivit medicilor, pana la 10% din populatia adulta sufera de colelitiaza si are, de asemenea, una sau alta manifestare de colecistita calculoasa.

In plus, in acest numar predomina net ponderea femeilor, acestea sufera de aproximativ cinci ori mai des decat barbatii, varsta medie a pacientilor – dupa 40 de ani. In randul copiilor si tinerilor colecistita calculoasa este extrem de rara.

Citeste si...
Fimoza la bărbați: Simptome, Cauze și Tratament

Care este pericolul colecistitei cu pietre?

Manifestarile colecistitei calculoase depind in mare masura de marimea pietrelor. Daca acestea sunt pietre mici in zona corpului vezicii urinare, care nu sunt predispuse la miscare, patologia poate sa nu dea simptome pentru o perioada lunga de timp. Daca pietrele patrund in canalul biliar, iar dimensiunea lor este suficient de semnificativa, acestea o pot bloca partial sau complet si pot impiedica iesirea bilei.

Relativ nepericuloase vor fi pietricelele de aproximativ 3-4 mm, toate cele care au dimensiuni mai mari pot duce la obstructie si la o criza de colecistita. Blocarea completa a canalului biliar poate necesita o interventie chirurgicala de urgenta pentru indicatii vitale.

In plus, evolutia si prognosticul bolii depind in mare masura de tipul de calculi, acestia pot fi de colesterol (sunt negativi la raze X), de calciu (calcarosi), pigmentati sau de natura mixta. In ceea ce priveste forma, pot fi rotunjite, cu margini ascutite sau de forma neregulata. Marginile ascutite ale pietrelor traumatizeaza peretii vezicii urinare, ducand la o inflamatie constanta.

Cum te afecteaza colecistita calculoasa? Simptome, tratament si preventie
Cum te afectează colecistita calculoasă? Simptome, tratament și prevenție 3

De ce apare colecistita?

Dezvoltarea colecistitei calculoase este treptata si este facilitata de anumiti factori care duc la o incalcare a proprietatilor fizice si chimice ale bilei. Acest lucru este posibil daca gatul sau corpul vezicii urinare este indoit, iar apoi fluxul de iesire a bilei va fi perturbat, va stagna.

Daca metabolismul colesterolului este perturbat sau exista probleme cu separarea bilei, se formeaza starea de discolie, cand bila isi schimba treptat proprietatile, se formeaza pietre de colesterol. Inflamatia peretilor vezicii urinare poate contribui, de asemenea, la formarea pietrelor.

Citeste si...
Faringita cronica - Ghid complet pentru cauze, simptome, tratament si prevenire

Colecistita este mai des suferita de persoanele care consuma alimente calorice si grase, bogate in colesterol, precum si care au o deficienta de vitamine in alimentatie. Provocatorii sunt diversele diete, infometarea, consumul prelungit de agenti hormonali.

Adesea colecistita este insotita de tulburari metabolice, patologii hepatice, obezitate, pancreatita si duodenita, gastrita si prezenta helmintilor. Toti acesti factori duc la dezechilibrul constituentilor biliari, raportul dintre acizii biliari si colesterol se modifica, ceea ce duce la depunerea de componente insolubile, la cristalizarea lor si la cresterea concretiunilor.

Cum te afecteaza colecistita calculoasa? Simptome, tratament si preventie
Cum te afectează colecistita calculoasă? Simptome, tratament și prevenție 4

Colecistita: simptome

Adesea, pacientul nu isi da seama ca are colecistita, simptomele sunt absente pana cand apare un atac de colica biliara. Cu toate acestea, debutul colicii biliare se manifesta brusc si sever. Este vorba de o durere in partea dreapta a regiunii subcostale, care se retrage in stomac, in omoplat, in gat sau in regiunea lombara.

organicsfood.ro

De obicei, astfel de crize apar dupa o masa mare, consumul de alcool, stresul sever sau efortul fizic. Adesea, pe fondul unui atac de colecistita, simptomele sunt insotite de greata si varsaturi. Mai rar, simptomele colecistitei dau in afara atacurilor de colici sub forma de greutate in partea laterala, tulburari de apetit, disconfort la consumul de alimente grase sau picante, condimentate.

Colecistita: tratament

Una dintre metodele radicale de tratament in prezenta colecistitei cu pietre este interventia chirurgicala. In acest caz, daca situatia este grava, cu cat operatia se efectueaza mai repede, cu atat mai bine va fi pentru pacient si se vor preveni complicatiile grave. Cu toate acestea, interventia chirurgicala va necesita o anumita pregatire, mai ales daca pacientul ajunge intr-o stare de deshidratare din cauza varsaturilor repetate.

Citeste si...
Angioame sau alunițele roșii - Ce trebuie să știi despre tumori benigne și anomalii de dezvoltare

In prezent, atunci cand este diagnosticata colecistita, tratamentul incearca sa fie efectuat cu ajutorul interventiilor laparoscopice, cu o trauma minima a tesuturilor si o perioada mai scurta de reabilitare dupa operatie.

In stadiile initiale ale colecistitei cu formare de calculi pot fi tratate conservator, daca dimensiunea calculilor este mica si nu exista contraindicatii. Se realizeaza utilizarea preparatelor de acid biliar care dizolva calculii de un anumit tip, zdrobirea calculilor prin litotripsie.

Cu toate acestea, o astfel de terapie nu garanteaza recidivele si nu este intotdeauna eficienta, necesita conditii speciale. Astfel, utilizarea acizilor biliari este eficienta in durata tratamentului de cel putin doi ani, cu pietre de colesterol cu dimensiuni care nu depasesc 1-1,5 cm in diametru.

In acest caz, vezica urinara insasi si canalele sale ar trebui sa fie in stare functionala completa. Medicamentele introduse se acumuleaza treptat in compozitia bilei, ceea ce duce la dizolvarea lenta a pietrelor, la normalizarea proprietatilor fizice si chimice ale bilei.

In plus fata de toate aceste masuri, in prezenta colecistitei cu formare de pietre, este necesar sa urmati o dieta, sa refuzati obiceiurile proaste si sa conduceti un stil de viata sanatos. Fara aceste conditii, tratamentul nu va fi atat de eficient si sunt posibile recidive ale bolii.

Link-uri web despre formarea calculilor biliari in vezica biliara si despre motivul aparitiei colecistitei:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Durerea abdominala la femei: ce poate rani, cand este periculos, ce trebuie sa faceti si unde sa va intoarceti?

Durerea abdominală este una dintre cele mai frecvente plângeri. Dar, alături de problemele sistemului digestiv și ale organelor...

Cat sange poti sa pierzi inainte ca medicii sa te poata salva?

Pierderea de sânge este o problemă medicală gravă care poate pune în pericol viața. Când o persoană pierde...

Insuficienta hepatica: Riscurile unei functii hepatice deficitare la adulti

Insuficiența hepatică la adulți este o problemă majoră ce poate duce la moarte în 60-80% din cazuri. Acest sindrom se manifestă prin simptome variate, de la icter până la tulburări mentale, și poate avea cauze diverse, de la infecții la intoxicații. Identificarea rapidă și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru supraviețuire.

De ce pielea mainilor devine rosie si se exfoliaza iarna: Cauze si solutii

Iarna poate fi aspră pentru pielea mâinilor, provocând roșeață, exfoliere și uscăciune. Află de ce se întâmplă și cum poți preveni aceste probleme pentru mâini hidratate și sănătoase.

Cum sa mentii tensiunea arteriala sub control cu ajutorul dietei: Top 10 alimente

Explorează o listă de 10 alimente esențiale care ajută la menținerea unei inimi sănătoase și la combaterea hipertensiunii arteriale. De la banane și avocado, până la ciocolata neagră.

Durerile de cap – Cauze, tipuri, simptome, tratament si preventie

Descifrează enigma cauzelor din spatele durerilor de cap persistente și explorează cele mai bune metode de diagnosticare, tratament și prevenție pe termen lung.

Postul intermitent pentru diabet si sindromul metabolic

Diabetul zaharat și sindromul metabolic reprezintă afecțiuni cronice tot mai răspândite la nivel global, care afectează milioane de...

Indreapta-ti umerii, indreapta-ti spatele: 10 Efecte negative ale posturii incorecte asupra sanatatii

O proastă incorectă poate afecta sănătatea mentală, circulația sângelui etc. Acest articol evidențiază cele 10 efecte majore ale posturii inadecvate asupra sănătății tale.