Sunt oamenii meniți să mănânce carne? Este o dezbatere de lungă durată. Iar beneficiile evitării cărnii continuă să pledeze în favoarea unei diete bazate pe plante.
Adăugând credibilitate argumentului conform căruia oamenii nu sunt concepuți să mănânce animale sunt vocile unor medici precum cardiologul William C. Roberts, care scrie: „Deși majoritatea dintre noi ne ducem viața ca omnivori – mâncăm atât carne, cât și fructe și legume – oamenii au caracteristici de erbivori, nu de carnivori”.
Pe de altă parte, veți găsi, de asemenea, o mulțime de studii, cum ar fi acesta din Nature, care sugerează că mâncatul animalelor nu numai că a fost natural pentru strămoșii noștri antici, dar și ceea ce ne-a făcut în cele din urmă oameni, contribuind la evoluția creierului nostru și a abilităților de vorbire… . Indiferent de care parte a argumentului vă aflați, totuși, există multe beneficii pentru a renunța la carne astăzi.
Iar consumatorii observă acest lucru. De la meniuri la piețe, mâncarea vegană a fost în centrul unei revoluții gastronomice. Înlocuitorii pe bază de plante pentru carne, ouă și produse lactate înlătură produsele de origine animală de pe rafturile magazinelor alimentare pentru a satisface cererea consumatorilor. „
Categoria alimentelor pe bază de plante este segmentul cu cea mai rapidă creștere din întregul nostru magazin”, a declarat Kyle Hetman, manager de categorie pentru retailerul Gelson’s din Encino, California, pentru Supermarket Perimeter.
„Și nu văd această situație schimbându-se în următorii ani, deoarece creșterea va continua să depășească majoritatea celorlalte categorii.” Între timp, zilele în care în restaurante – chiar și în marile lanțuri de fast-food – se parecă dispar din oglinda noastră retrovizoare colectivă, deoarece mâncărurile vegane delicioase și inovatoare au devenit rare și omniprezente.
Se preconizează că popularitatea alimentelor care sunt mai sănătoase pentru dumneavoastră, pentru animale și pentru planetă va determina creșterea pieței alternativelor pe bază de plante cu peste 400%, vânzările ajungând la 162 de miliarde de dolari până în 2030. legate de pandemia COVID-19: oamenii blocați acasă au considerat că este prea tentant să ia gustări și au căutat modalități de a mânca mai sănătos.
„Potrivit cercetării noastre, aproximativ trei din 10 cumpărători raportează o creștere a consumului de proteine pe bază de plante ca urmare a COVID, iar 89% spun că această creștere va fi permanentă”, relatează Supermarket Perimeter.
În mod întâmplător, un studiu publicat în revista BMJ Nutrition Prevention & Health în 2021 a constatat că o dietă bazată pe plante poate reduce severitatea infecției COVID-19 cu 73%. Aceasta este o veste bună, desigur, dar consumul de mai puțină carne are multe alte beneficii.
Câte proteine trebuie să mănânci în fiecare zi?
Proteinele sunt esențiale pentru sănătate și bunăstare, iar cantitatea de proteine de care aveți nevoie depinde de o serie de factori, inclusiv de vârstă, de nivelul de activitate și de masa musculară.
În general, aportul recomandat de proteine este de 0,8 grame pe kilogram (2,2 lire) de greutate corporală. Vă puteți calcula necesarul de proteine împărțind greutatea dvs. în kilograme la 20 și apoi înmulțind acest număr cu șapte. Astfel, o persoană care cântărește 150 de kilograme ar avea nevoie de 52 de grame de proteine în fiecare zi.
Sursele excelente de proteine de origine vegetală includ produsele din cereale integrale, fasolea și alte leguminoase, nucile și legumele. Cercetările continuă să arate că proteinele vegetale sunt mult mai sănătoase decât cele animale, acestea din urmă fiind asociate cu o mortalitate mai scăzută.
Diete fără carne și cu conținut redus de carne
Comunitatea medicală continuă să recomande reducerea sau eliminarea consumului de carne pentru a reduce riscul de probleme de sănătate, cum ar fi cancerul, carnea roșie (carne de mamifere) și carnea procesată fiind considerate cele mai nesănătoase.
Tipurile de diete fără carne și cu conținut redus de carne includ:
- Dieta lactovegetariană, care exclude carnea de la toate animalele, ouăle și produsele care le conțin. Sunt permise produsele lactate, cum ar fi laptele, brânza, iaurtul și untul.
- Dieta ovo-vegetariană, care exclude carnea de la toate animalele și produsele lactate, dar include ouăle.
- Dieta lacto-ovo-vegetariană, care exclude carnea de la toate animalele, dar permite produsele lactate și ouăle.
- Dieta pescariană, care exclude carnea de la toate animalele, cu excepția peștelui; sunt permise produsele lactate și ouăle.
- Dieta vegană, care exclude carnea de la toate animalele, ouăle, produsele lactate și mierea.
Beneficiile pentru sănătate ale evitării cărnii
Vorba ceea despre consumul de produse de origine animală nu încurajează consumatorii de carne. Carnea roșie și procesată nu numai că este considerată cea mai nesănătoasă, dar poate duce și la moarte prematură.
Mai mult decât atât, un studiu recent realizat de Universitatea Oxford a constatat că consumul de carne roșie, de carne procesată, precum și de pui și curcani a fost asociat cu un risc crescut de nouă diferite boli necanceroase, inclusiv boli de inimă, diabet și pneumonie .
În timp ce recomandările de a mânca mai puțină carne sunt adesea motivate de rolul agriculturii animale în schimbările climatice, este clar că trecerea la alimente pe bază de plante este, de asemenea, în interesul organismului tău. După cum remarcă T. Colin Campbell, PhD, eliminarea întregii cantități de carne, ouă și produse lactate vindecă sau inversează de fapt bolile.
„Bolile de inimă încep să dispară într-o săptămână sau două”, spune el. „La fel și diabetul. Dacă renunți la toate produsele de origine animală, este un efect minunat. Fără alimente de origine animală. Dieta ar trebui să fie alcătuită din alimente vegetale întregi , încercând să nu adăugați ulei sau zahăr la ea. Dacă dați această hrană unui grup de oameni timp de 10 sau 15 zile, aproape toată lumea va vedea beneficiile.”
Beneficiile pentru sănătate ale unei diete bazate pe plante
Cercetările continuă să demonstreze că eliminarea cărnii din alimentația ta nu este bună doar pentru animale și pentru planetă, ci și pentru sănătatea ta. Trecerea de la consumul de carne la o dietă bazată în mare parte sau în întregime pe plante vă poate ajuta organismul în mai multe moduri.
1 Este sănătos pentru inima ta
Potrivit Comitetului Medicilor pentru Medicină Responsabilă, o dietă bazată pe plante este bună pentru inima ta . O dietă vegetariană, care exclude carnea, și o dietă vegană, care exclude toate produsele de origine animală, sunt asociate cu un risc redus de boli cardiovasculare.
2 Reduce riscul de accident vascular cerebral
Potrivit Harvard Health, consumul mai multor alimente sănătoase pe bază de plante, cum ar fi legumele cu frunze verzi, produsele din cereale integrale și fasolea și mai puține alimente precum cerealele rafinate, cartofii și zahărul adăugat poate reduce riscul general de accident vascular cerebral cu 10% .
3 Îmbunătățește controlul glicemiei și răspunsul la insulină
Studiile arată că renunțarea la carne și trecerea la o dietă sănătoasă bazată pe plante este mai bună decât medicamentele pentru prevenirea și tratarea diabetului de tip 2, cea mai frecventă formă a bolii.
4 Ajută la protejarea împotriva unor tipuri de cancer
Consumul de carne și produse lactate a fost asociat cu un risc crescut de cancer. Plantele, pe de altă parte, produc multe fitochimicale (substanțe chimice vegetale) care par să protejeze celulele de daune. Ca urmare, o dietă bazată pe plante poate oferi o protecție semnificativă împotriva cancerului.
Un alt studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Oxford a constatat că vegetarienii au cu 14% mai puține șanse de a dezvolta cancer decât cei care mănâncă carne, iar pescarienii au un risc cu 10% mai mic. Și dacă credeți că veganii au cele mai mici rate de cancer dintre toate dietele, aveți dreptate!
5 Reglează tensiunea arterială
O analiză recentă a cercetărilor privind legătura dintre dietă și hipertensiune a constatat că, în comparație cu persoanele care mănâncă carne, o dietă vegană reduce tensiunea arterială sistolică cu o medie de 2,66 mmHg și tensiunea arterială diastolică cu 1,69 mmHg.
Cei care au urmat o dietă vegană au înregistrat o reducere și mai mare a tensiunii arteriale sistolice cu 3,12 mmHg și a tensiunii arteriale diastolice cu 1,92 mmHg. (Este interesant faptul că subiecții care au urmat o dietă lacto-ovo-vegetariană, în care sunt permise produsele lactate și ouăle, nu au prezentat nicio schimbare în ceea ce privește reducerea tensiunii arteriale diastolice)
6 Îmbunătățește sănătatea intestinelor
Microorganismele din tractul gastrointestinal joacă un rol vital în sănătatea generală. Potrivit unor descoperiri recente, o dietă bogată în fibre, bazată în principal pe alimente integrale, ne hrănește bacteriile intestinale (și nu uitați, produsele de origine animală nu conțin fibre), care cresc creșterea bacteriilor benefice care reduc inflamația și riscul de boli cardiovasculare.
Fibrele cresc, de asemenea, acizii grași cu lanț scurt, ceea ce ajută la îmbunătățirea imunității și a funcției intestinale. Toate acestea sugerează că ceea ce mâncați contribuie la diversitatea unui microbiom sănătos mai mult decât orice alt factor, ceea ce conferă unei diete bazate pe plante un avantaj cert în promovarea unei sănătăți intestinale optime.
7 Poate ajuta la protejarea împotriva demenței
Un număr tot mai mare de dovezi arată că anumiți antioxidanți din plante pot elimina în mod eficient radicalii liberi, pot proteja celulele, pot întârzia îmbătrânirea și pot preveni bolile asociate cu îmbătrânirea, inclusiv demența .
În special, boala Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență, este strâns legată de modificările patologice ale celulelor nervoase care se dezvoltă și persistă odată cu vârsta. Antioxidanții, care se găsesc în principal în alimentele vegetale, pot proteja diverse componente ale sistemului nervos și pot avea un impact pozitiv asupra măsurilor de prevenire și ameliorare a bolii Alzheimer.
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.