Fimoza la bărbați: Simptome, Cauze și Tratament

Fimoza la bărbați: Simptome, Cauze și Tratament

Fimoza este o patologie exclusiv masculină care afectează capul penisului. Apare la băieți și bărbați de diferite vârste. Termenul “fimoză” înseamnă că preputul penisului este anormal de îngustat, țesuturile sunt prea strânse, slab elastice, astfel încât glandul nu poate fi expus complet, pielea este dificil de tras înapoi la rădăcina penisului.

În parafimoză, pielea preputului este trasă înapoi, iar capul este expus (retras), dar nu poate fi readus în poziția inițială, capul penisului este ciupit. Parafimoza este o complicație gravă a fimozei și necesită asistență medicală urgentă pentru a preveni complicațiile.

Ce este fimoza?

Pentru bebeluși și copii, fimoza este considerată normală. La un număr mare de băieți, atunci când se nasc, există un exces de piele pe prepuț și acesta este îngustat, astfel încât țesuturile nu pot fi trase înapoi și expun glanda.

Ca regulă generală, prepuțul nu poate fi tras înapoi până la vârsta de 2-3 ani. Fimoza nu este considerată o problemă atunci când nu obstrucționează fluxul de urină, nu provoacă sânge în urină (hematurie) și nu provoacă durere. Încercările din această perioadă de a trage preputul înapoi și de a îndepărta glandul pot crește riscul de a dezvolta fimoză “anormală” mai târziu în viață.

De obicei, mulți băieți au un prepuț complet retras până la vârsta de 10 ani. Aproape toți băieții cu vârsta de 16-17 ani sunt capabili să tragă înapoi prepuțul și să expună glandul fără dificultate.

Fimoza anormală este cauzată, de obicei, de episoade de infecție a preputului (numită balanopostită). Episoadele repetate de infecție se datorează adesea unei igiene precare. Episoadele repetate de infecție cauzează cicatrizarea țesutului inflamat, ceea ce duce în cele din urmă la fimoză.

Citeste si...
Epidemia de miopie: calculatoarele, nu telefoanele, sunt de vină pentru miopie

Balanita xerotică obliterantă (OXB) este considerată a fi una dintre cauzele fimozei. Aceasta provoacă o albire sau îngroșare, o zonă de piele ridicată (formarea de plăci) pe capul penisului sau pe prepuț. Este o cauză destul de frecventă a fimozei în timpul pubertății.

Cât de frecventă este fimoza?

Fimoza afectează aproximativ 1 din 12 băieți cu vârsta de 6-7 ani și 1 din 100 cu vârsta cuprinsă între 16-18 ani. Fimoza anormală posttraumatică poate apărea la orice vârstă. Fimoza apare de obicei la băieții și bărbații necircumciși, dar poate apărea după circumcizie dacă pielea rămasă crește prea mult, devine cicatrizată și îngroșată.

Care sunt simptomele acestei afecțiuni?

Fimoza fiziologică la copiii mici și la sugari nu provoacă adesea niciun simptom. Cu toate acestea, capătul penisului (glandul) se poate umfla la urinare. Uneori, fimoza fiziologică poate provoca infecții recurente în tractul urinar.

Fimoza anormală poate duce la erecții dureroase, sânge în urină (hematurie), infecții recurente ale tractului urinar, durere și flux urinar deficitar. Adesea există umflături, roșeață și durere la nivelul prepuțului. Poate exista, de asemenea, o scurgere de la capătul penisului, cu o cantitate mică de puroi.

Cum se pune diagnosticul

Diagnosticul se face pe baza manifestărilor tipice. Se poate lua un tampon pentru a confirma infecția. În caz contrar, nu sunt necesare teste.

Cum se tratează fimoza

Pentru copiii cu fimoză fiziologică, de obicei nu este necesar niciun tratament, iar fimoza se poate rezolva în timp fără intervenție. Părinții ar trebui să evite încercarea de a trage cu forța preputul înapoi, deoarece acest lucru poate provoca cicatrici și riscul de a dezvolta fimoză anormală mai târziu în viață.

Citeste si...
De la sedentarism la afecțiuni grave: Ce riscuri ascunde profesia de șofer?

Igiena personală este foarte importantă, inclusiv curățarea regulată, dar atentă, sub prepuț, dacă acesta poate fi tras înapoi. Ar trebui să glisați întotdeauna preputul care acoperă capul penisului spre înapoi după curățare, acoperind glandul.

Fimoza la bărbați: Simptome, Cauze și Tratament
Fimoza la bărbați: Simptome, Cauze și Tratament 4

Cremele sau gelurile cu steroizi topici (topice) aplicate pe inelul prepuțial pot fi utile în tratarea fimozei la adolescenți și bărbați. Fimoza care persistă dincolo de vârsta de 2 ani poate fi un motiv pentru un tratament chirurgical ulterior, în special pentru balanopostită recurentă sau infecție recurentă a tractului urinar.

Chirurgia plastică chirurgicală sau circumcizia (circumcizia) sunt considerate opțiuni. O alternativă de chirurgie plastică la circumcizie se numește prepuceoplastie. Aceasta implică tăierea preputului astfel încât acesta să poată fi tras ușor înapoi.

organicsfood.ro

Care sunt complicațiile fimozei?

Fimoza este considerată un factor de risc pentru cancerul de penis. De asemenea, amenință să se formeze parafimoza. Parafimoza este o afecțiune în care prepuțul umflat și deformat nu revine în poziția sa naturală deoarece capul penisului se umflă.

Fimoza la bărbați: Simptome, Cauze și Tratament
Fimoza la bărbați: Simptome, Cauze și Tratament 5

Acesta este un motiv pentru o urgență medicală. Cea mai frecventă cauză este retragerea glandului, fără revenirea pielii de deasupra capului penisului după introducerea unui cateter urinar în vezica urinară. Alte cauze includ:

  • Cicatrizarea preputului după retragerea forțată repetată în încercarea de a “vindeca” fimoza fiziologică.
  • Activitatea sexuală viguroasă.
  • Balanopostită cronică (mai ales dacă pacientul are diabet).
  • Piercingul penisului duce adesea la parafimoză.

Care sunt simptomele parafimozei?

Există o umflătură în jurul benzii de constricție, care este de obicei preputul, iar durerea cu sau fără erecție este tipică. Sugarii pot fi pur și simplu foarte iritabili. În stadiile ulterioare, glandul poate deveni albastru sau negru.

Citeste si...
Rolul Foniatrului în Diagnosticarea și Tratamentul Afectiunilor Vocale

Compresia ușoară cu un tampon îmbibat cu soluție salină, urmată de tragerea preputului înapoi peste capul penisului, are de obicei succes. Dacă metodele simple nu funcționează, este necesar un tratament urgent în spital.

După corectarea parafimozei, poate fi recomandată circumcizia, dar aceasta nu este întotdeauna necesară. Parafimoza necorectată provoacă un flux sanguin insuficient la nivelul capului penisului și acest lucru poate duce la gangrenă.

Link-uri web care discută despre fimoza la bărbați, simptomele, cauzele și tratamentul acesteia:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Te doare capul? Tipuri de dureri de cap, cauzele acestora și tratamente Explicate
Epilepsia: de ce apare și care este pericolul ei, cum sunt crizele?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health