Cea mai frecvent utilizată denumire pentru Nightshade oblong este vinete. Adesea comparate cu dovleceii, vinetele fac parte din aceeași familie cu cartofii, roșiile, ardeii și tutunul. Fructul pe care îl cunoaștem cu toții este o boabă suculentă de culoare mov, cu un gust ușor amar și o coajă tare. În general, există multe varietăți care diferă în ceea ce privește mărimea și culoarea. Există chiar vinete complet albe.
Vinetele, o legumă care iubește căldura, au ajuns la slavi în secolul al XV-lea ca plantă ornamentală folosită pentru a decora mâncărurile. Patria sa de origine este India, unde este numită „regele” legumelor. În Africa subsahariană, este o componentă majoră a dietei săracilor. În prezent, această plantă este cultivată în întreaga lume. Cei mai mari producători de vinete sunt China, Turcia, India, Egipt, Japonia și Italia.
Pentru a accelera recolta, în țările mai reci din întreaga lume, inclusiv în Rusia, vinetele sunt cultivate în mod obișnuit în tunele de folie și sere. Pentru a crește, vinetele au nevoie de temperaturi ridicate, 20-30 grade Celsius, și sunt foarte sensibile la lipsa apei.

Vinetele și proprietățile lor
Vinetele sunt numite legume, dar în sens botanic sunt fructe, sau mai degrabă boabe. Are proprietăți nutritive valoroase, conține 24 de calorii la 100 g de pulpă, 91,9% apă, 0,98 g de proteine și 3 g de fibre. Planta este bogată în vitamine din complexul B (vitaminele B1, B2, B3, B6 și B9), vitaminele C, E și K, calciu, fosfor, potasiu, magneziu, fier, cupru, mangan, urme de acid folic și o cantitate mică de sodiu. Vinetele sunt bogate în antioxidanți, care sunt esențiali pentru buna funcționare a organismului și pentru protecția împotriva multor boli.
Vinetele sunt o plantă care are multe beneficii pentru sănătate.
1. Conține nutrienți care protejează celulele creierului de deteriorare și, astfel, îmbunătățesc memoria și concentrarea.
2. Susține digestia. În timpul digestiei, fibrele afectează producția de sucuri digestive, ceea ce îmbunătățește descompunerea și digestibilitatea alimentelor. Vinetele susțin sănătatea vezicii biliare.
3. Este un laxativ natural eficient și este popular pentru constipație.
4. Vinetele sunt bogate în acid folic și metaboliți activi. Deficitul de vitamina B9 poate duce la tulburări ale sistemului circulator.
5. Îmbunătățește funcția cardiacă, previne bolile cardiovasculare, reduce nivelul colesterolului.
6. Prezintă proprietăți auxiliare pentru bolile tumorale. Vinetele conțin flavonoide, carotenoide, resveratrol și fitosteroli, care reduc riscul de cancer.
7. Ajută rinichii să elimine excesul de sare și apă din organism, prin creșterea diurezei.
8. Favorizează pierderea în greutate, deoarece conține o cantitate mică de grăsimi și o cantitate semnificativă de fibre, ceea ce asigură o senzație de sațietate.

9. Este recomandat în special persoanelor care suferă de diabet de tip 2, dar aici este importantă consultarea unui medic.
10. Atunci când este consumat în alimentație, stimulează în mod natural sistemul cognitiv și îmbunătățește funcția mentală.
11. Conține nasunin, un puternic antioxidant, antioxidant și agent anti-îmbătrânire.
12. Bogat în fier, a cărui carență duce la anemie.
13. Are proprietăți detoxifiante.
Vinetele sunt folosite în bucătăriile din întreaga lume și sunt un adaos gustos la multe feluri de mâncare. Vinetele sunt deosebit de populare în bucătăriile din Orientul Mijlociu, India, Grecia, Franța și China. Sarea, piperul, usturoiul proaspăt sau granulat, ardeii proaspeți sau uscați, ierburile uscate, condimentele, piperul, frunzele de dafin sunt condimentele care dau savoare vinetelor și îmbunătățesc gustul multor feluri de mâncare.
Leguma iese foarte bine la grătar, înăbușită, la cuptor delicat și înăbușită. Vinetele sunt bune și la murat, adăugate în salate, umplute, combinate cu carne, pește, paste, legume sau pe pâine prăjită.

Informații despre vinete la care ar trebui să fiți atenți
1. Vinetele conțin solanină, un compus toxic care provoacă intoxicații alimentare, ce poate duce la colici, crampe, diaree și amețeli. Dar varietatea albă de vinete nu conține deloc solanină, așa că nu trebuie să vă fie teamă de ea. Cu toate acestea, după tratarea termică a oricărei vinete, toxina încetează să mai fie dăunătoare. Nu uitați doar să reduceți timpul de procesare, limitând astfel pierderea de nutrienți valoroși.
2. Este adesea adăugată la cărnurile grase, deoarece favorizează o bună digestie. Vinetele au de două ori mai multe fibre decât un măr. Atenție însă: cantitatea mare de fibre conținută de vinete poate fi dăunătoare pentru gastrită, ulcer, boli de rinichi și probleme de stomac
4. Vinetele împiedică absorbția calciului în organism. Dacă o persoană nu suferă de o lipsă de calciu, atunci aceste legume nu îi vor dăuna în niciun fel, dar ceilalți ar trebui să limiteze consumul acestei culturi de legume.

Înainte de tratamentul termic, se recomandă să se taie vinetele mari, să se adauge sare și să se lase timp de câteva minute pentru a pierde amărăciunea. Cel mai bun loc pentru a păstra vinetele este în frigider sau în cămară.
Am observat că există două categorii de oameni: cei care adoră vinetele și cei care le urăsc. Voi în ce categorie vă considerați că vă încadrați?
Link-uri web care vorbesc despre beneficiile vinetelor:
- https://www.healthline.com/nutrition/eggplant-benefits
- https://www.webmd.com/food-recipes/eggplant-health-benefits
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/279359
- https://www.doublediamondacres.com/2018/02/15/7-surprising-health-benefits-of-eating-eggplant/
- https://healthiersteps.com/top-10-health-benefits-of-eggplants/