15.4 C
București

Mancati vinete cat timp sunt in sezon. Sunt o sursa de vitamine valoroase

Date:

Share post:

Cea mai frecvent utilizata denumire pentru Nightshade oblong este vinete. Adesea comparate cu dovleceii, vinetele fac parte din aceeasi familie cu cartofii, rosiile, ardeii si tutunul. Fructul pe care il cunoastem cu totii este o boaba suculenta de culoare mov, cu un gust usor amar si o coaja tare. In general, exista multe varietati care difera in ceea ce priveste marimea si culoarea. Exista chiar vinete complet albe.

Vinetele, o leguma care iubeste caldura, au ajuns la slavi in secolul al XV-lea ca planta ornamentala folosita pentru a decora mancarurile. Patria sa de origine este India, unde este numita “regele” legumelor. In Africa subsahariana, este o componenta majora a dietei saracilor. In prezent, aceasta planta este cultivata in intreaga lume. Cei mai mari producatori de vinete sunt China, Turcia, India, Egipt, Japonia si Italia.

Pentru a accelera recolta, in tarile mai reci din intreaga lume, inclusiv in Rusia, vinetele sunt cultivate in mod obisnuit in tunele de folie si sere. Pentru a creste, vinetele au nevoie de temperaturi ridicate, 20-30 grade Celsius, si sunt foarte sensibile la lipsa apei.

Mancati vinete cat timp sunt in sezon. Sunt o sursa de vitamine valoroase
Mâncați vinete cât timp sunt în sezon. Sunt o sursă de vitamine valoroase 5

Vinetele si proprietatile lor

Vinetele sunt numite legume, dar in sens botanic sunt fructe, sau mai degraba boabe. Are proprietati nutritive valoroase, contine 24 de calorii la 100 g de pulpa, 91,9% apa, 0,98 g de proteine si 3 g de fibre. Planta este bogata in vitamine din complexul B (vitaminele B1, B2, B3, B6 si B9), vitaminele C, E si K, calciu, fosfor, potasiu, magneziu, fier, cupru, mangan, urme de acid folic si o cantitate mica de sodiu. Vinetele sunt bogate in antioxidanti, care sunt esentiali pentru buna functionare a organismului si pentru protectia impotriva multor boli.

Citeste si...
Cum să clătiți corect orezul înainte de preparare pentru o textură perfectă și boabe separate

Vinetele sunt o planta care are multe beneficii pentru sanatate.

1. Contine nutrienti care protejeaza celulele creierului de deteriorare si, astfel, imbunatatesc memoria si concentrarea.

2. Sustine digestia. In timpul digestiei, fibrele afecteaza productia de sucuri digestive, ceea ce imbunatateste descompunerea si digestibilitatea alimentelor. Vinetele sustin sanatatea vezicii biliare.

3. Este un laxativ natural eficient si este popular pentru constipatie.

4. Vinetele sunt bogate in acid folic si metaboliti activi. Deficitul de vitamina B9 poate duce la tulburari ale sistemului circulator.

5. Imbunatateste functia cardiaca, previne bolile cardiovasculare, reduce nivelul colesterolului.

6. Prezinta proprietati auxiliare pentru bolile tumorale. Vinetele contin flavonoide, carotenoide, resveratrol si fitosteroli, care reduc riscul de cancer.

7. Ajuta rinichii sa elimine excesul de sare si apa din organism, prin cresterea diurezei.

8. Favorizeaza pierderea in greutate, deoarece contine o cantitate mica de grasimi si o cantitate semnificativa de fibre, ceea ce asigura o senzatie de satietate.

Mancati vinete cat timp sunt in sezon. Sunt o sursa de vitamine valoroase
Mâncați vinete cât timp sunt în sezon. Sunt o sursă de vitamine valoroase 6

9. Este recomandat in special persoanelor care sufera de diabet de tip 2, dar aici este importanta consultarea unui medic.

10. Atunci cand este consumat in alimentatie, stimuleaza in mod natural sistemul cognitiv si imbunatateste functia mentala.

organicsfood.ro

11. Contine nasunin, un puternic antioxidant, antioxidant si agent anti-imbatranire.

12. Bogat in fier, a carui carenta duce la anemie.

13. Are proprietati detoxifiante.

Vinetele sunt folosite in bucatariile din intreaga lume si sunt un adaos gustos la multe feluri de mancare. Vinetele sunt deosebit de populare in bucatariile din Orientul Mijlociu, India, Grecia, Franta si China. Sarea, piperul, usturoiul proaspat sau granulat, ardeii proaspeti sau uscati, ierburile uscate, condimentele, piperul, frunzele de dafin sunt condimentele care dau savoare vinetelor si imbunatatesc gustul multor feluri de mancare.

Citeste si...
12 Cele mai importante ierburi în bucătăria de vară

Leguma iese foarte bine la gratar, inabusita, la cuptor delicat si inabusita. Vinetele sunt bune si la murat, adaugate in salate, umplute, combinate cu carne, peste, paste, legume sau pe paine prajita.

Mancati vinete cat timp sunt in sezon. Sunt o sursa de vitamine valoroase
Mâncați vinete cât timp sunt în sezon. Sunt o sursă de vitamine valoroase 7

Informatii despre vinete la care ar trebui sa fiti atenti

1. Vinetele contin solanina, un compus toxic care provoaca intoxicatii alimentare, ce poate duce la colici, crampe, diaree si ameteli. Dar varietatea alba de vinete nu contine deloc solanina, asa ca nu trebuie sa va fie teama de ea. Cu toate acestea, dupa tratarea termica a oricarei vinete, toxina inceteaza sa mai fie daunatoare. Nu uitati doar sa reduceti timpul de procesare, limitand astfel pierderea de nutrienti valorosi.

2. Este adesea adaugata la carnurile grase, deoarece favorizeaza o buna digestie. Vinetele au de doua ori mai multe fibre decat un mar. Atentie insa: cantitatea mare de fibre continuta de vinete poate fi daunatoare pentru gastrita, ulcer, boli de rinichi si probleme de stomac

4. Vinetele impiedica absorbtia calciului in organism. Daca o persoana nu sufera de o lipsa de calciu, atunci aceste legume nu ii vor dauna in niciun fel, dar ceilalti ar trebui sa limiteze consumul acestei culturi de legume.

Mancati vinete cat timp sunt in sezon. Sunt o sursa de vitamine valoroase
Mâncați vinete cât timp sunt în sezon. Sunt o sursă de vitamine valoroase 8

Inainte de tratamentul termic, se recomanda sa se taie vinetele mari, sa se adauge sare si sa se lase timp de cateva minute pentru a pierde amaraciunea. Cel mai bun loc pentru a pastra vinetele este in frigider sau in camara.

Am observat ca exista doua categorii de oameni: cei care adora vinetele si cei care le urasc. Voi in ce categorie va considerati ca va incadrati?

Citeste si...
Dieta în pancreatita cronică: cum să vă ajustați dieta?

Link-uri web care vorbesc despre beneficiile vinetelor:

Mario Benett
Mario Benetthttps://organicsfood.ro
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Alcoolul cauzeaza cresterea in greutate? Decodificarea faptelor

S-ar putea să faceți totul cum trebuie pentru a slăbi, dar o mică greșeală ar putea să vă...

Hotii de nutrienti: alimente si obiceiuri care ne golesc de vitalitate

Un ghid complet despre cum anumite alimente și obiceiuri zilnice pot interfera cu absorbția nutrienților din corpul tău. Protejează-ți sănătatea și echilibrează-ți dieta.

Top 5 tipuri sanatoase de branza

Top 5 cele mai bune tipuri de brânză, de la cele proaspete la cele maturate. Află care sunt cele mai sănătoase opțiuni delicioase de brânză pentru tine!

Beneficiile uimitoare ale semintelor de in pentru sanatate

Semințele de in sunt recunoscute pentru beneficiile aduse sănătății datorită conținutului bogat de vitamine, minerale și acizi grași. Află cum se consumă corect semințele de in și ce efecte pozitive au asupra organismului.

Topul alimentelor daunatoare pentru pancreas si cum sa le evitam

Top alimente care pot dăuna pancreasului și sfaturi pentru menținerea sănătății acestui organ crucial. Învață cum să ai grijă corect de pancreas!

Beneficiile consumului de rodie pentru organism

Rodia, un fruct delicios și bogat în nutrienți, oferă o gamă largă de beneficii pentru organism. Află cum te poate ajuta rodia să te menții sănătos și vibrant!

Top 11 alimente pentru a-ti relaxa muschii

Unii oameni încearcă să amelioreze durerile musculare după un efort fizic cu unguente și pastile, alții preferă masajul......

Dieta inteligenta MIND: zece grupe de alimente si un pahar de vin

Dieta MIND, clasată pe locul 4 în topul celor mai sănătoase diete din lume, recomandă 10 grupe esențiale de alimente și un pahar de vin zilnic. Studiile confirmă efectele pozitive asupra bolii Alzheimer, declinului cognitiv și altor afecțiuni neurodegenerative. O abordare revoluționară bazată pe cercetare solidă pentru o minte ageră și sănătoasă.