Sarea este necesară pentru reglarea funcțiilor vitale ale organismului, însă excesul poate fi dăunător.
Dacă suferiți de boli cronice, cum ar fi diabetul, tensiunea arterială ridicată sau afecțiuni renale, este foarte important să monitorizați aportul de sare.
Deși sarea este esențială pentru menținerea unei funcționări sănătoase a organismului uman, o cantitate prea mare poate fi dăunătoare.
Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, majoritatea adulților consumă în medie între 9 și 12 grame de sodiu pe zi, ceea ce depășește semnificativ doza recomandată de 5 grame (aproximativ o linguriță) pe zi. Deoarece produsele procesate și ambalate conțin atât de mult sodiu, mulți oameni nu-și dau seama cât consumă.
Cum Poate Afecta Sarea Sănătatea?
Un consum ridicat de sodiu este un factor cunoscut al hipertensiunii arteriale. În timp, tensiunea arterială ridicată deteriorează arterele și, în cele din urmă, poate duce la boli cardiace. Un consum excesiv de sare, de asemenea, poate crește riscul de apariție a unor afecțiuni precum diabetul.
Deși consumul de sare nu influențează direct nivelul glicemiei, o cantitate prea mare de sodiu poate afecta indirect metabolizarea glucozei în viitor.
Anumite grupuri de persoane sunt și mai sensibile la sare, în special cele care suferă deja de afecțiuni precum hipertensiunea arterială. Aceasta înseamnă că, în funcție de biologia, vârsta și starea generală de sănătate, ceea ce se consideră a fi un consum „sănătos” de sodiu poate diferi de la o persoană la alta.
Beneficiile unei Diete cu Conținut Scăzut de Sodiu
Un nivel scăzut de sodiu menține o tensiune arterială sănătoasă, ceea ce, la rândul său, ajută la controlul glicemiei.
Reducerea aportului de sare poate preveni, de asemenea, acumularea de lichide în picioare și abdomen, aspect important pentru persoanele cu afecțiuni renale sau cardiace, deoarece excesul de lichide duce la edeme și creșterea tensiunii arteriale.
Cum să Reduceți Consumul de Sare
Limitarea cantității de sare din dietă poate fi o provocare. Totuși, câteva schimbări simple sunt tot ce aveți nevoie pentru a preveni afecțiunile și a îmbunătăți starea generală de sănătate.
- Evitați produsele procesateMajoritatea produselor alimentare procesate conțin o cantitate mare de sodiu în calitate de conservant sau pentru a îmbunătăți gustul. Gândiți-vă să limitați consumul de carne procesată sau afumată, condimente și produse marinate. În schimb, alegeți produse proaspete, inclusiv legume și fructe, ouă, cereale integrale, nuci nesărate și porții mici de proteine slabe (proaspete sau congelate). Produsele procesate sau ambalate cu un conținut ridicat de sodiu care trebuie evitate:
- Băuturi răcoritoare
- Chipsuri de cartofi
- Ciocolată sau bomboane (chiar și produsele dulci pot conține mult sodiu)
- Cereale pentru micul dejun îndulcite
- Supele gata preparate
- Fast-food-uri precum nuggets de pui, hot dog-uri și cartofi prăjiți
- Citiți etichetele de pe produse Monitorizarea nivelului de sodiu este puțin mai ușoară atunci când gătiți acasă, dar în magazinele alimentare lucrurile pot deveni mai complexe. Urmăriți conținutul de sare menționat pe etichetele produselor alimentare și alegeți produse cu un conținut mai scăzut de sodiu. De asemenea, ar trebui să monitorizați nu numai sodiul. Producătorii de alimente adaugă adesea zahăr în produse pentru a menține aromele și a reduce conținutul de sare. Acest aspect este deosebit de important pentru persoanele cu diabet.
- Gătiți acasă Atunci când gătiți acasă, controlați singuri cantitatea de sare din mâncare. Dacă nu aveți timp să gătiți, alegeți din magazinul alimentar produse proaspete sau congelate în loc de produse ambalate sau conservate, care conțin de obicei un nivel mai ridicat de sare.
- Aromați mâncarea cu ierburi și condimente În loc să utilizați sarea pentru a da gust mâncării, încercați diferite ierburi, condimente și alte arome. Iată câteva exemple pentru a înlocui sarea:
- Condimente calde: scorțișoară, ghimbir, nucșoară, cuișoare sau extract de vanilie.
- Condimente picante: ceapă, usturoi, măsline, salvie sau oțet.
- Condimente iuți: piper negru, ardei iute, chili pudră, chimen sau ardei roșu măcinat.
- Ierburi: busuioc, coriandru, țelină, oregano, pătrunjel sau rozmarin.
- Citrice: coajă rasă de lămâie sau portocală.
- Atenție la amestecurile de condimente și sosuri gata preparate Multe amestecuri de condimente și sosuri, precum ketchup, sos de soia și dressinguri gata preparate pentru salate, conțin cantități mari de sodiu și zahăr. Utilizați-le cu moderație sau găsiți alternative cu conținut redus de sodiu.
- Reduceți treptat consumul de sare Sarea este un gust dobândit, la care ne obișnuim în timp. Prin urmare, faceți schimbări treptat, pentru a permite papilelor gustative să se adapteze. Primul dumneavoastră obiectiv ar trebui să fie reducerea consumului de sare cu 10%. Pentru a facilita procesul, înlăturați solnița de pe masă și încercați mai întâi mâncarea pentru a vedea dacă chiar aveți nevoie de sare sau doar o adăugați din obișnuință.
Prin introducerea unor schimbări simple, veți putea reduce cantitatea de sare consumată, permițându-vă să trăiți o viață plină și să vă bucurați de mâncare fără a vă face griji pentru fiecare îmbucătură.
Dacă v-a plăcut acest material, distribuiți-l și împărtașiți informațiile cu prietenii!