Urmează toamna, iar odată cu ea vine foarte des o ușoară tristețe și o dispoziție proastă. Vara s-a terminat, dar vivacitatea și bucuria care au însoțit zilele sale, le dorim în toamnă. De multe ori căutăm să mâncăm ceva gustos pentru a ne înveseli și a ne simți mai bine. Ciocolata este un astfel de aliment. Vă spunem ce poate face pentru noi, cât de utilă este pentru organism și cât de mult poate fi consumată, pentru a nu vă face rău, ci, dimpotrivă, pentru a vă susține.
Ciocolata trebuie să fie făcută din boabe de cacao. În prezent, boabele de cacao sunt una dintre cele mai valoroase materii prime. Există dovezi că, chiar înainte de epoca noastră, fructul de cacao era folosit ca monedă de schimb. Aztecii considerau băutura de cacao ca fiind sacră, motiv pentru care boabele de cacao au fost mult timp măsura banilor în America de Sud.
Trebuie ținut cont de faptul că boabele de cacao, tip de materie primă destul de scumpă, și este, de asemenea, unul dintre cele mai capricioase și imprevizibile ingrediente. Este dificil de cultivat această plantă, aveți nevoie de condiții ecuatoriale speciale, nu mai puțin dificilă și costisitoare este logistica, în plus, proprietățile untului de cacao vor depinde foarte mult de particularitățile de creștere, de depozitare a fructelor, ceea ce înseamnă că și calitatea finală a produsului devine imprevizibilă. Toate acestea împreună nu reduc costul ciocolatei, dimpotrivă, adaugă expertul, deci nu poate fi un produs ieftin.
Te tonifică și te umple de fericire

Ciocolata și băuturile pe bază de ciocolată sau de boabe de cacao sunt considerate, pe bună dreptate, un simbol al toamnei. Atunci când orele de lumină scad, ele pot înlocui cafeaua, înveselesc dimineața. Substanțele biologic active care se găsesc în ciocolată, teobromina, cofeina, au un efect tonic și antioxidant.
Ciocolata conține o mulțime de minerale utile pentru noi. De exemplu, fosforul și magneziul. Aceste elemente sunt primii asistenți ai sistemului nervos. Ciocolata conține, de asemenea, triptofan – o substanță care precede formarea serotoninei – hormonul fericirii, teobromină – o substanță care are un efect psihostimulant și stimulează apariția vigorii, feniletilamină – „substanța iubirii”, precum și antioxidanți și flavonoide care protejează organismul de îmbătrânire.
Există și fier în ciocolată și acizi grași utili, dar dacă vorbim de un consum rezonabil de ciocolată, este vorba de un sfert sau o cincime de baton, și nu în fiecare zi, nu vă puteți baza pe faptul că ciocolata va acoperi nevoile organismului în aceste substanțe utile. Și aici ne întoarcem la problema unei alimentații variate și echilibrate. Ciocolata nu poate fi decât un ajutor și un răsfăț rar.
Ciocolata este excelentă în combaterea stresului, ajută la înveselire și crește concentrarea. Există studii potrivit cărora ciocolata poate reduce riscul de boli cardiovasculare. Ciocolata crește nivelul de colesterol „bun” și reduce nivelul de colesterol „rău”.
Grăsimile din ciocolată

Boabele de cacao conțin cantități mari de unt de cacao. Astăzi puteți găsi „conține echivalenți de unt de cacao” pe unele batoane. Ce înseamnă acest lucru? Ca substitut al untului de cacao, pot fi folosite doar anumite tipuri de alte uleiuri care sunt apropiate de acesta din punct de vedere al compoziției acizilor grași (semințe de seu, shea, kokum, semințe de mango).
Metoda de obținere a acestora este fracționarea, nu hidrogenarea. Această metodă este sigură în ceea ce privește formarea de transformări ale acizilor grași. Substanțele utile pe care le-am menționat mai sus, aminoacizii și substanțele biologic active (teobramina, printre altele) sunt conținute în pudra de cacao sau în cacao rasă, care reprezintă aproximativ 30% din greutatea ciocolatei finite. Așadar, utilizarea echivalenților de unt nu afectează calitățile benefice ale cacaoi, dar reduce ușor costul acesteia.
Pentru ca ciocolata să se numească ciocolată, este permis să conțină EMC nu mai mult de 5% dacă acest ingredient este mai mult, este deja un produs cu o altă denumire, producătorul trebuie să informeze despre aceasta.
Neagră, cu lapte, albă

Ce fel de ciocolată ar trebui să cumpărați pentru a obține toate beneficiile?
Am menționat deja că este mai bine să nu cumperi ciocolată ieftină. Dacă cumpărați un baton care este mult mai ieftin decât omologii săi de pe raft, există riscul să cumpărați ciocolată proastă în care, de exemplu, există prea mulți înlocuitori de unt de cacao.
Citiți cu atenție eticheta, ar trebui să spună conținutul de cacao. USDA este în continuă schimbare, dar în prezent procentul de boabe de cacao din ciocolată nu ar trebui să fie mai mic de 40. Cu cât procentul este mai mare, cu atât ciocolata este mai bună și mai sănătoasă.
Ciocolata poate fi ciocolată neagră – fără adaos de lapte, ciocolată cu lapte, boabele de cacao sunt suplimentate cu produse lactate. Există și ciocolată albă, care nu conține pudră de cacao, ci doar unt de cacao.
De la amăruie la albă, crește proporția de zahăr (de la 30% la 45-48%) și grăsimi (în detrimentul produselor lactate). De aceea, este mai „sănătos” ca adulții să aleagă varietăți mai puțin dulci, adică ciocolată neagră cu un conținut ridicat de cacao, în timp ce copiii preferă ciocolata cu lapte. Cel mai bine este ca proporția de produse de cacao în ciocolată să fie de cel puțin 50%.
Cât de mult să mâncați fără să vă afectați sănătatea
Trebuie să vă amintiți că și ciocolata de calitate este un produs caloric și conține destul de mult zahăr. Gândiți-vă la ciocolată ca la un desert oarecare, este doar un mic adaos, pe care vă puteți răsfăța în mod rezonabil după felul principal, și nu să faceți din ea o masă separată.
Dulciurile sunt departe de a fi sănătoase, dar nu este vorba atât de compoziția produsului, cât de faptul că mulți oameni pur și simplu nu știu cum să se controleze. O porție de cel mult 35 g de ciocolată amăruie de câteva ori pe săptămână, nu în fiecare zi, i se pare rezonabilă nutriționistului.
OMS recomandă ca nivelurile de consum de zaharuri libere, atât pentru adulți, cât și pentru copii, să fie reduse la mai puțin de 10% din totalul caloriilor consumate – aproximativ 50 de grame. Așadar, este important ca și ciocolata să se încadreze în această normă. 20-30 de grame de ciocolată pe zi nu vor cauza niciun rău organismului.
Linkuri web care discută despre sursele de bucurie din consumul de ciocolată:
- https://sites.psu.edu/siowfa14/2014/09/09/can-chocolate-make-you-happy/
- https://www.choc-affair.com/news/why-chocolate-makes-us-happy/
- https://www.sciencefocus.com/the-human-body/does-chocolate-make-you-happy
- https://www.cnbc.com/2019/08/24/chocolate-video-games-and-selfies-can-make-you-happier-researchers-say.html
- https://www.ocf.berkeley.edu/~sather/why-does-chocolate-make-us-happy/
- https://www.kaegi.com/en/magazine/chocolate-makes-you-happy
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.