Ceapa verde este una dintre cele mai renumite legume de primăvară, care se găsește în magazine pe tot parcursul anului. Este renumită pentru gustul său unic și este folosită de mult timp în alimentația sănătoasă. Este delicioasă, se potrivește cu multe feluri de mâncare și o putem cultiva pe pervazul ferestrei noastre. Ceapa verde este regele primăverii și al naturii care se trezește la viață. Proprietățile sale nutritive sunt uimitoare.
Ce beneficii are ceapa verde pentru sănătate?
Ceapa verde este cunoscută pentru efectul său pozitiv asupra sistemului imunitar și este pur și simplu ideală pentru întărirea organismului după iarnă. Este bogată în vitamine și minerale necesare pentru buna funcționare a organismului, conține carbohidrați, fibre și proteine, precum și uleiuri esențiale și compuși de sulf care reduc numărul de bacterii dăunătoare. Săraca în calorii, o lingură de ceapă verde proaspătă furnizează mai puțin de 3 kcal, iar 100 de grame de ceapă verde conțin doar 30 de calorii.

Dintre numeroasele proprietăți benefice ale cepei verzi, pot fi evidențiate în mod deosebit următoarele:
- previne formarea cancerului. Compușii care se găsesc în ea, inclusiv sulful, împiedică apariția și răspândirea celulelor canceroase în organism.
- previne osteoporoza. Este o sursă bogată de vitaminele A și K, care sunt bune pentru țesutul osos.
- îmbunătățește memoria și starea de spirit. Deficitul de acid folic afectează disfuncțiile cognitive și tulburările mentale. Datorită conținutului de colină și acid folic, ceapa verde îmbunătățește funcția de memorie. Cercetările arată că persoanele care consumă mai multe alimente bogate în colină se descurcă mai bine la testele cognitive, în timp ce persoanele cu niveluri scăzute de colină sunt mai predispuse să dezvolte demență și boala Alzheimer.
Ceapa verde crește pofta de mâncare și reface puterea pierdută în timpul iernii.

Cui nu i se recomandă să mănânce ceapă verde în cantități mari?
Ceapa verde trebuie evitată dacă aveți aciditate ridicată, dacă suferiți de boli precum ulcerul gastric, ulcer duodenal și intestinal, inflamația vezicii biliare sau a pancreasului.
Cum se consumă și cum se păstrează ceapa verde?
Ceapa verde se folosește în cantități mici, dar este suficientă pentru a oferi organismului multe ingrediente valoroase. Gustul său picant și aroma sa unică se potrivesc atât cu mâncărurile reci, cum ar fi sandvișurile și salatele, cât și cu cele calde – ceapa verde poate fi adăugată, de exemplu, în supe și sosuri, dar nu trebuie gătită, deoarece își va pierde nu numai culoarea verde, ci și proprietățile nutritive valoroase.

Ceapa verde tocată este cel mai bine învelită într-un prosop de hârtie și poate fi păstrată în frigider timp de până la 7 zile. De asemenea, puteți usca și congela ceapa verde tocată sau puteți face cu ea un ulei de măsline aromat.
Dacă doriți să profitați de proprietățile curative ale cepei verzi, alegeți în primul rând pe cele de calitate superioară, cultivate fără utilizarea de îngrășăminte chimice și produse de protecție a plantelor.
Ceapa verde cultivată în sere poate avea o valoare nutritivă mai mică decât cea pe care o cultivăm noi înșine, de exemplu pe pervazul unei bucătării, într-un recipient pe balcon sau în grădină.

Mini-plantațiile drăguțe de casă de ceapă verde vă vor permite să aveți mereu la îndemână un adaos gustos și sănătos la diverse feluri de mâncare. Petreceți literalmente o oră pentru a planta acasă și veți avea o rezervă practic nesfârșită de ceapă verde pentru prețul unei singure călătorii la piața locală de produse.
Ați plantat deja ceapă verde acasă?
Link-uri web care vorbesc despre beneficiile cepei verzi:
- https://www.webmd.com/food-recipes/scallions-health-benefits
- https://blog.fillyourplate.org/fill-not-garnish-plate-green-onions/
- https://draxe.com/nutrition/scallions/
- https://womanitely.com/green-onions-health-benefits/
- https://www.verywellfit.com/green-onions-and-scallions-calories-and-carbs-2241792
- https://www.allohealth.care/healthfeed/nutraceuticals/green-onion