Astăzi în lume există multe diete diferite din care se poate alege. Printre acestea, în ultima vreme, vegetarianismul a fost în frunte, susținând o abstinență completă de la produsele din carne, inclusiv de la păsări și pește. Versiunile mai stricte ale dietei vegetariene exclud chiar și produsele lactate. Dar cum rămâne cu cei care nu își pot imagina viața fără carne satisfăcătoare? O nouă tendință a venit în ajutorul celor care mănâncă carne – flexitarianismul.
Originile dietei flexitariene
Flexitarianismul a apărut în Statele Unite în anii 1990, când Mark Bittman, un jurnalist de la New York Times, a tras un semnal de alarmă cu privire la consumul excesiv de carne al americanilor, citând în special impactul pe care îl au asupra planetei gazele cu efect de seră produse de rumegătoare. După ce a scris mai multe cărți pe această temă în anii 2000, el a făcut campanie de sensibilizare la televiziune.
Termenul “flexitarianism” a fost adăugat în Dicționarul Oxford English Dictionary în 2014. Esența acestei abordări a alimentației este că flexitariștii pot mânca carne, dar nu în fiecare zi, iar uneori doar la cerere. Planul lor alimentar nu prevede renunțarea completă la carne și pește, ci recomandă limitarea consumului acestora.
Pe scurt, flexitarianismul este un vegetarianism flexibil. Conștientizarea socială tot mai mare și dorința oamenilor de a rămâne sănătoși cât mai mult timp posibil au dus la creșterea numărului de flexitariști din întreaga lume.
Dieta flexitariană are mai multe fațete și ține cont de faptul că carnea este o sursă importantă de proteine, grăsimi și minerale. Principiile dietei flexitariene se bazează pe dovezile conform cărora consumul frecvent de carne roșie poate crește riscul de boli cardiovasculare, de diabet de tip 2 și de cancer colorectal. Există, de asemenea, o puternică componentă de mediu aici. Flexitarianismul este o strategie dietetică care are ca scop abordarea impactului asupra mediului al consumului de carne.
Astfel, prezența ocazională a cărnii în meniurile flexitariene este un compromis care poate avea efecte benefice atât asupra sănătății, cât și asupra mediului.
Principiile dietei flexitariene
Aspectul pozitiv al acestei diete este că nu există reguli fixe. Niciun aliment nu este complet eliminat din meniu, dar în schimb se pune accentul pe creșterea consumului de alimente pe bază de plante, controlând în același timp consumul global de carne. Deoarece nu trebuie să eliminați alimentele preferate, așa cum sugerează multe diete stricte, este mai probabil să vă țineți de această dietă ani de zile.
Dieta flexitariană constă pur și simplu în reducerea consumului de carne și pește. De exemplu, în loc să mănânce carne în fiecare zi, flexitarienii o consumă de maximum două ori pe săptămână și mănâncă pește o dată sau de două ori pe săptămână, deoarece carnea și peștele, consumate cu moderație, joacă un rol important în furnizarea de nutrienți pentru organism. inclusiv vitamina B12, care se găsește în principal în produsele de origine animală.
În același timp, consumul de produse pe bază de plante este în creștere. Decizia de a urma o dietă flexitariană aduce beneficii oamenilor sub forma unui conținut mai mare de fibre în alimentație și a unei utilizări sporite a surselor alternative de proteine, cum ar fi legumele.
Flexitarienii acordă un loc de cinste mazărei, lintei, soiei, nucilor, cerealelor (orez integral, grâu, quinoa, hrișcă), ouălor și produselor lactate ocazional, precum și uleiurilor de măsline și canola, care pot fi incluse în multe rețete. În meniul lor, dau preferință legumelor și fructelor proaspete, evitând alimentele procesate.
Ce se poate spune pentru a susține modelul alimentar flixitarian?
Aceasta este o alternativă complet sănătoasă la veganismul 100%. Într-adevăr, astăzi, nutriționiștii afirmă din ce în ce mai mult că refuzul total de a consuma produse de origine animală este dăunător pentru sănătate în aceeași măsură ca și consumul de carne 100%.
Dacă v-ați gândit vreodată la o dietă vegetariană, dar v-ați hotărât rapid să renunțați la ea pentru că aveți o slăbiciune pentru o bucată bună de carne, flexitarianismul poate fi o alegere demnă de urmat pentru dumneavoastră.
Puteți profita de beneficiile unei diete vegetariene permițându-vă să mâncați carne din când în când, fără să vă simțiți vinovat. Astfel, flexitarianismul nu este nici măcar o dietă, ci mai degrabă un principiu de nutriție, deoarece nu se bazează pe o regulă fixă, ci pe dorința de a trece de la un exces de hrană la o alimentație de mai bună calitate.
Vi se potrivește acest principiu nutrițional? Este chiar posibil ca, după ce veți citi acest articol, să exclamați: Mănânc așa de un an de zile! Acest lucru înseamnă că ați ales intuitiv sau conștient opțiunea cea mai acceptabilă pentru dumneavoastră. Tot ce rămâne este să o ajustați puțin, dacă este necesar.
Linkuri web care vorbesc despre subiectul flexitarianismului:
- https://theflexitarian.co.uk
- https://lydiasflexitariankitchen.com
- https://www.nytimes.com/2004/12/26/weekinreview/flexitarians.html
- https://www.healthline.com/nutrition/flexitarian-diet-guide
- https://beflexitarian.com/why-flexitarian/
- https://vegnews.com/vegan-guides/what-is-flexitarian-the-lowdown
Apreciați articolul și abonați-vă la canal. Există o mulțime de lucruri interesante și utile aici.