Semnele esențiale ale bolilor tiroidiene: Ce trebuie să știi acum

Semnele esențiale ale bolilor tiroidiene: Ce trebuie să știi acum

Patologiile tiroidiene ocupă poziții de frunte în endocrinologie. În ultimii 5 ani, incidența a crescut cu 12,5% și a ajuns la aproape 2300 de cazuri la 100 de mii de locuitori. Iar femeile se îmbolnăvesc mai des.

Glanda tiroidă, prin producerea de hormoni, reglează un număr destul de mare de procese metabolice, astfel încât leziunile sale duc la tulburări grave la nivelul întregului organism.

Care sunt bolile glandei tiroide

Glanda tiroidă sintetizează două tipuri de hormoni de tip proteic – T3 și T4 – prin celulele sale foliculare. Aceștia sunt sintetizați sub controlul unei alte glande, glanda hipofiză, care se află în creier.

În plus, glanda tiroidă produce, de asemenea, un hormon care reglează metabolismul calciu-fosfor pentru a asigura oase puternice. Pentru a produce eficient hormonii, aveți nevoie de proteine și de iod din alimente.

Patologiile organului pot fi împărțite în două grupe:

  • boli primare – cu ei, principalele probleme sunt asociate direct cu glanda însăși, o încălcare a structurii sau a activității sale;
  • procese secundare – problemele glandei se dezvoltă din cauza tulburărilor de reglementare în organele centrale, dacă există probleme în sinteza hormonului tropic, care comandă activitatea.

Problemele pot fi identificate prin examinarea nivelurilor hormonale, inclusiv a hormonilor tiroidieni propriu-ziși și a hormonilor tropici, hipofizari. În plus, este necesar să se evalueze activitatea glandei prin ultrasunete, biopsie, scintigrafie.

Printre patologiile cheie se poate distinge hipotiroidismul – aceasta este o scădere a sintezei glandei a hormonilor necesari. Acest lucru afectează procesele metabolice, producția de energie, digestia alimentelor, temperatura corpului.

Starea opusă – activitatea excesivă a glandei cu dezvoltarea hipertiroidismului (în grade extreme se numește tirotoxicoză). Procesele de schimb sub influența excesului de hormoni sunt intensificate, apar simptome neplăcute.

Cu o creștere a dimensiunii organului există un gușă. Acesta poate fi de diferite tipuri – cu un exces, normă sau chiar o lipsă de hormoni. Simptomele pot apărea atunci când organul crește în dimensiune și apasă pe țesuturile din jur. Gușa poate fi difuză (când întregul volum al glandei crește uniform) sau nodulară (se formează zone separate de creștere excesivă).

Citeste si...
Fimoza la bebeluși: cauze, simptome, tratament și prevenție - Ghidul complet pentru părinți

Un alt tip de patologie este reprezentat de tumorile glandei, care pot avea un caracter benign și canceros. La benigne se includ diferite tipuri de adenoame, procese chistice, la maligne – diferite tipuri de cancer tiroidian.

Cum se tratează bolile tiroidiene

Semnele esențiale ale bolilor tiroidiene: Ce trebuie să știi acum

Tratamentul depinde în mare măsură de tipul de patologie și de nivelul hormonilor secretați. Opțiunile terapeutice sunt posibile:

  • Corecția medicamentoasă constă în administrarea pe cale orală sau prin injectare a unor medicamente care corectează nivelul hormonilor din organism, concentrația de iod sau de proteine, restabilesc structura organului și activitatea acestuia.
  • Tratamentul chirurgical constă în îndepărtarea unei părți sau a întregii glande, dacă este necesar pentru a normaliza starea. După intervenția chirurgicală, este adesea necesară corectarea nivelului de hormoni prin administrarea lor în preparate.

În cazul unor probleme ale organului, se prescrie radioterapia cu preparate de iod. Acest lucru este necesar pentru a suprima activitatea glandei și pentru a normaliza funcțiile.

Prevenirea bolilor glandei tiroide

Baza pentru prevenirea problemelor tiroidiene este o dietă rațională cu un aport suficient de iod și proteine, precum și examinări regulate care ajută la evaluarea funcției glandei tiroide. De asemenea, este important să vă supuneți unor examinări fizice, să fiți atenți la semnele externe ale patologiilor.

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni tiroidiene cu care vin pacienții

Sunt luate în considerare cele mai frecvente boli tiroidiene care pot fi întâlnite în practica ambulatorie:

  • tiroidita cronică autoimună (afectarea glandei tiroide de către propriul sistem imunitar),
  • noduli tiroidieni (de obicei se dezvoltă ca urmare a deficitului de iod și a patologiei autoimune),
  • scăderea funcției tiroidiene (hipotiroidism),
  • producția excesivă de hormoni tiroidieni (tirotoxicoză),
  • tiroidită subacută (afectare virală a glandei tiroide),
  • tirotoxicoza difuză,
  • cancerul tiroidian.
Citeste si...
Cum poti opri un nas care curge?

Cât de periculoase sunt problemele tiroidiene (duc la deces, invaliditate, probleme ale altor organe)?

Unele boli ale tiroidei nu sunt periculoase și nu dăunează organismului, dar unele dintre ele pot avea consecințe foarte grave și pot duce chiar la deces.

organicsfood.ro

Funcția crescută – tirotoxicoza – poate avea consecințe grave, cum ar fi aritmiile cardiace (fibrilație atrială, extrasistole ventriculare frecvente și fibrilație ventriculară). Astfel de aritmii pot fi însoțite de accidente vasculare cerebrale, episoade sincopale și stop cardiac. Tirotoxicoza poate duce, de asemenea, la apariția leziunilor hepatice (hepatită tireotoxică), depresie, anxietate, scădere în greutate, probleme cu pielea și părul. În perioada întârziată, se pot dezvolta osteoporoza și alte boli.

Funcția tiroidiană redusă (hipotiroidism) duce la deteriorarea mai lentă a organelor – inimă, ficat, vase de sânge. Hipotiroidismul crește adesea nivelul colesterolului din sânge. Copiii născuți din mame cu hipotiroidism necorectat în momentul sarcinii pot avea malformații și subdezvoltare.

Cancerele tiroidiene, ca și alte cancere de organ, se pot răspândi local, afectând organele vitale din apropiere – arterele carotide, traheea, laringele și altele și, de asemenea, pot face metastaze.

Semnele esențiale ale bolilor tiroidiene: Ce trebuie să știi acum

Mărirea difuză a glandei (de exemplu, în condiții de deficit sever de iod) poate duce la o creștere semnificativă a dimensiunii acesteia și la comprimarea structurilor din apropiere, cum ar fi traheea și esofagul, ceea ce îngreunează respirația și, respectiv, înghițirea.

Cine este mai predispus să sufere de boli tiroidiene (există grupuri de risc, care ar trebui să fie examinate mai des)?

Pe baza datelor epidemiologice, este posibil să se distingă grupuri de risc pentru bolile tiroidiene. În primul rând, femeile sunt mai des afectate decât bărbații. În al doilea rând, o atenție deosebită trebuie acordată locuitorilor din zonele cu deficit de iod (din care face parte și teritoriul țării noastre).

Citeste si...
Excesul de estrogen în organism, cauze simptome si soluții

Ereditatea joacă, de asemenea, un rol, așa că ar trebui să clarificăm întotdeauna cu pacientul informațiile despre rudele sale. Probabilitatea apariției bolilor tiroidiene crește odată cu vârsta. O atenție deosebită trebuie acordată femeilor însărcinate și mamelor care alăptează.

Bolile tiroidiene (tiroidită, hipotiroidism, gușă etc.) pot duce la cancer tiroidian?

Cancerele tiroidiene sunt, din păcate, din ce în ce mai frecvente. Au existat unele studii care demonstrează că hipotiroidismul crește riscul de cancer tiroidian. Gușa nodulară este asociată în special cu cancerul.

Un pacient cu orice masă tiroidiană nodulară ar trebui să fie consiliat de un endocrinolog. Endocrinologul este cel care stabilește tacticile ulterioare – supravegherea, momentul și frecvența ecografiei tiroidiene sau a biopsiei masei.

Am niveluri hormonale normale, acest lucru exclude problemele tiroidiene?

Un nivel normal al hormonilor tiroidieni nu exclude o patologie a glandei. Structura și funcția tiroidiană nu au întotdeauna o corelație de 100 %. De exemplu, un pacient poate avea o masă tiroidiană coloidală benignă care este inactivă din punct de vedere hormonal și, prin urmare, hormonii tiroidieni (funcția) vor fi normali. De asemenea, testele hormonale nu vor putea detecta cancerul tiroidian. Evaluarea tiroidiană trebuie făcută în mod global.

Are nevoie toată lumea să ia iod pentru prevenirea gușei și a altor probleme tiroidiene, așa cum se reclamă la televizor și în mass-media

Tuturor pacienților (în absența contraindicațiilor), care trăiesc în regiuni cu deficit de iod, li se arată că trebuie să îmbogățească dieta cu iod. În cele mai multe cazuri este vorba de iodarea sării. În plus, iodul este necesar în planificarea și în timpul sarcinii. Preparatele de iod pot fi luate numai după consultarea unui medic; medicul este cel care va recomanda doza și durata preparatului!

Citeste si...
Un tip de cancer rar, dar periculos: ce este sarcomul și unde poate să apară?

sursa:

Link-uri web care vorbesc despre semnele unei boli tiroidiene majore și răspund la întrebări importante:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Febră, nas infundat , tuse. E răceală sau gripă? Cum să recunoști simptomele.
Alimente care ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health