13.4 C
București

Semnele esentiale ale bolilor tiroidiene: Ce trebuie sa stii acum

Date:

Share post:

Patologiile tiroidiene ocupa pozitii de frunte in endocrinologie. In ultimii 5 ani, incidenta a crescut cu 12,5% si a ajuns la aproape 2300 de cazuri la 100 de mii de locuitori. Iar femeile se imbolnavesc mai des.

Glanda tiroida, prin producerea de hormoni, regleaza un numar destul de mare de procese metabolice, astfel incat leziunile sale duc la tulburari grave la nivelul intregului organism.

Care sunt bolile glandei tiroide

Glanda tiroida sintetizeaza doua tipuri de hormoni de tip proteic – T3 si T4 – prin celulele sale foliculare. Acestia sunt sintetizati sub controlul unei alte glande, glanda hipofiza, care se afla in creier.

In plus, glanda tiroida produce, de asemenea, un hormon care regleaza metabolismul calciu-fosfor pentru a asigura oase puternice. Pentru a produce eficient hormonii, aveti nevoie de proteine si de iod din alimente.

Patologiile organului pot fi impartite in doua grupe:

  • boli primare – cu ei, principalele probleme sunt asociate direct cu glanda insasi, o incalcare a structurii sau a activitatii sale;
  • procese secundare – problemele glandei se dezvolta din cauza tulburarilor de reglementare in organele centrale, daca exista probleme in sinteza hormonului tropic, care comanda activitatea.

Problemele pot fi identificate prin examinarea nivelurilor hormonale, inclusiv a hormonilor tiroidieni propriu-zisi si a hormonilor tropici, hipofizari. In plus, este necesar sa se evalueze activitatea glandei prin ultrasunete, biopsie, scintigrafie.

Printre patologiile cheie se poate distinge hipotiroidismul – aceasta este o scadere a sintezei glandei a hormonilor necesari. Acest lucru afecteaza procesele metabolice, productia de energie, digestia alimentelor, temperatura corpului.

Starea opusa – activitatea excesiva a glandei cu dezvoltarea hipertiroidismului (in grade extreme se numeste tirotoxicoza). Procesele de schimb sub influenta excesului de hormoni sunt intensificate, apar simptome neplacute.

Citeste si...
Alergie la polen: cum să previi și tratezi simptomele în sezonul polenizării

Cu o crestere a dimensiunii organului exista un gusa. Acesta poate fi de diferite tipuri – cu un exces, norma sau chiar o lipsa de hormoni. Simptomele pot aparea atunci cand organul creste in dimensiune si apasa pe tesuturile din jur. Gusa poate fi difuza (cand intregul volum al glandei creste uniform) sau nodulara (se formeaza zone separate de crestere excesiva).

Un alt tip de patologie este reprezentat de tumorile glandei, care pot avea un caracter benign si canceros. La benigne se includ diferite tipuri de adenoame, procese chistice, la maligne – diferite tipuri de cancer tiroidian.

Cum se trateaza bolile tiroidiene

Semnele esentiale ale bolilor tiroidiene: Ce trebuie sa stii acum

Tratamentul depinde in mare masura de tipul de patologie si de nivelul hormonilor secretati. Optiunile terapeutice sunt posibile:

  • Corectia medicamentoasa consta in administrarea pe cale orala sau prin injectare a unor medicamente care corecteaza nivelul hormonilor din organism, concentratia de iod sau de proteine, restabilesc structura organului si activitatea acestuia.
  • Tratamentul chirurgical consta in indepartarea unei parti sau a intregii glande, daca este necesar pentru a normaliza starea. Dupa interventia chirurgicala, este adesea necesara corectarea nivelului de hormoni prin administrarea lor in preparate.

In cazul unor probleme ale organului, se prescrie radioterapia cu preparate de iod. Acest lucru este necesar pentru a suprima activitatea glandei si pentru a normaliza functiile.

Prevenirea bolilor glandei tiroide

Baza pentru prevenirea problemelor tiroidiene este o dieta rationala cu un aport suficient de iod si proteine, precum si examinari regulate care ajuta la evaluarea functiei glandei tiroide. De asemenea, este important sa va supuneti unor examinari fizice, sa fiti atenti la semnele externe ale patologiilor.

Citeste si...
De ce ai făcut ulcer gastric? Stresul, fumatul sau o infecție poate fi cauza?

Care sunt cele mai frecvente afectiuni tiroidiene cu care vin pacientii

Sunt luate in considerare cele mai frecvente boli tiroidiene care pot fi intalnite in practica ambulatorie:

  • tiroidita cronica autoimuna (afectarea glandei tiroide de catre propriul sistem imunitar),
  • noduli tiroidieni (de obicei se dezvolta ca urmare a deficitului de iod si a patologiei autoimune),
  • scaderea functiei tiroidiene (hipotiroidism),
  • productia excesiva de hormoni tiroidieni (tirotoxicoza),
  • tiroidita subacuta (afectare virala a glandei tiroide),
  • tirotoxicoza difuza,
  • cancerul tiroidian.

Cat de periculoase sunt problemele tiroidiene (duc la deces, invaliditate, probleme ale altor organe)?

Unele boli ale tiroidei nu sunt periculoase si nu dauneaza organismului, dar unele dintre ele pot avea consecinte foarte grave si pot duce chiar la deces.

organicsfood.ro

Functia crescuta – tirotoxicoza – poate avea consecinte grave, cum ar fi aritmiile cardiace (fibrilatie atriala, extrasistole ventriculare frecvente si fibrilatie ventriculara). Astfel de aritmii pot fi insotite de accidente vasculare cerebrale, episoade sincopale si stop cardiac. Tirotoxicoza poate duce, de asemenea, la aparitia leziunilor hepatice (hepatita tireotoxica), depresie, anxietate, scadere in greutate, probleme cu pielea si parul. In perioada intarziata, se pot dezvolta osteoporoza si alte boli.

Functia tiroidiana redusa (hipotiroidism) duce la deteriorarea mai lenta a organelor – inima, ficat, vase de sange. Hipotiroidismul creste adesea nivelul colesterolului din sange. Copiii nascuti din mame cu hipotiroidism necorectat in momentul sarcinii pot avea malformatii si subdezvoltare.

Cancerele tiroidiene, ca si alte cancere de organ, se pot raspandi local, afectand organele vitale din apropiere – arterele carotide, traheea, laringele si altele si, de asemenea, pot face metastaze.

Semnele esentiale ale bolilor tiroidiene: Ce trebuie sa stii acum

Marirea difuza a glandei (de exemplu, in conditii de deficit sever de iod) poate duce la o crestere semnificativa a dimensiunii acesteia si la comprimarea structurilor din apropiere, cum ar fi traheea si esofagul, ceea ce ingreuneaza respiratia si, respectiv, inghitirea.

Citeste si...
De ce apare durerea de spate când tușești și ce poți face în acest caz

Cine este mai predispus sa sufere de boli tiroidiene (exista grupuri de risc, care ar trebui sa fie examinate mai des)?

Pe baza datelor epidemiologice, este posibil sa se distinga grupuri de risc pentru bolile tiroidiene. In primul rand, femeile sunt mai des afectate decat barbatii. In al doilea rand, o atentie deosebita trebuie acordata locuitorilor din zonele cu deficit de iod (din care face parte si teritoriul tarii noastre).

Ereditatea joaca, de asemenea, un rol, asa ca ar trebui sa clarificam intotdeauna cu pacientul informatiile despre rudele sale. Probabilitatea aparitiei bolilor tiroidiene creste odata cu varsta. O atentie deosebita trebuie acordata femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza.

Bolile tiroidiene (tiroidita, hipotiroidism, gusa etc.) pot duce la cancer tiroidian?

Cancerele tiroidiene sunt, din pacate, din ce in ce mai frecvente. Au existat unele studii care demonstreaza ca hipotiroidismul creste riscul de cancer tiroidian. Gusa nodulara este asociata in special cu cancerul.

Un pacient cu orice masa tiroidiana nodulara ar trebui sa fie consiliat de un endocrinolog. Endocrinologul este cel care stabileste tacticile ulterioare – supravegherea, momentul si frecventa ecografiei tiroidiene sau a biopsiei masei.

Am niveluri hormonale normale, acest lucru exclude problemele tiroidiene?

Un nivel normal al hormonilor tiroidieni nu exclude o patologie a glandei. Structura si functia tiroidiana nu au intotdeauna o corelatie de 100 %. De exemplu, un pacient poate avea o masa tiroidiana coloidala benigna care este inactiva din punct de vedere hormonal si, prin urmare, hormonii tiroidieni (functia) vor fi normali. De asemenea, testele hormonale nu vor putea detecta cancerul tiroidian. Evaluarea tiroidiana trebuie facuta in mod global.

Citeste si...
Ce să faci dacă te doare urechea rău: cauzele otitei medii acute și modalități de a le trata

Are nevoie toata lumea sa ia iod pentru prevenirea gusei si a altor probleme tiroidiene, asa cum se reclama la televizor si in mass-media

Tuturor pacientilor (in absenta contraindicatiilor), care traiesc in regiuni cu deficit de iod, li se arata ca trebuie sa imbogateasca dieta cu iod. In cele mai multe cazuri este vorba de iodarea sarii. In plus, iodul este necesar in planificarea si in timpul sarcinii. Preparatele de iod pot fi luate numai dupa consultarea unui medic; medicul este cel care va recomanda doza si durata preparatului!

sursa:

Link-uri web care vorbesc despre semnele unei boli tiroidiene majore si raspund la intrebari importante:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Bronsita, emfizem si astm bronsic: Cum te afecteaza BPOC?

BPOC reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea pulmonară, având manifestări ca bronșita, emfizemul și astmul bronșic. Factori precum fumatul și genetica joacă un rol esențial în dezvoltarea sa. Cunoaște cum afectează această boală calitatea vieții și ce soluții există pentru a menține simptomele sub control.

Pietrele la rinichi de unde provin: rolul supraponderalitatii si al inflamatiei, al nutritiei si al sarurilor din urina

Pietrele la rinichi pot fi influențate de nutriție, obezitate și inflamație. Articolul explorează tipurile de pietre, legătura cu alimentația și modul în care sărurile din urină contribuie la această problemă. Informații esențiale pentru a înțelege și preveni urolitiaza.

Care sunt cauzele respiratiei Cheyne-Stokes?

Respirația Cheyne-Stokes este o problemă respiratorie serioasă care poate avea consecințe asupra somnului și sănătății tale. Află în acest articol ce cauzează această afecțiune, cum se recunoaște și cum se poate preveni sau trata.

Ce este un anevrism? Simptome, tipuri, factori de risc si tratament

Un anevrism este o dilatare anormală a peretelui unei artere. Aflați mai multe despre tipurile de anevrisme, simptomele specifice fiecărui tip, factorii de risc implicați și opțiunile de tratament recomandate.

Ce este Aflatoxina si unde s-ar putea gasi

Aflatoxina este un tip de mucegai care este considerat cancerigen pentru om. Se găsește în anumite alimente consumate...

Tromboza: Alimentatia si stilul de viata care tin cheagurile de sange la distanta

Tromboza poate fi prevenită printr-o alimentație corectă și un stil de viață sănătos. Descoperă alimentele-cheie și sfaturile esențiale pentru o circulație optimă și o sănătate de fier.

Diabetul zaharat de tip 2 – este genetica de vina? Predispozitia ereditara la diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 are o componentă genetică semnificativă, riscul crescând dacă există antecedente în familie. Totuși, chiar și cei cu predispoziție genetică pot preveni boala prin alimentație echilibrată, activitate fizică și controlul greutății. Află care sunt genele asociate și cum poți reduce riscul lor.

4 Cauze ale pneumoniei: nu intotdeauna cauzate de infectie

Pneumonia este mai mult decât un rezultat al coronavirusului. Descoperă 4 cauze principale, inclusiv cele neinfecțioase, și înțelege mai bine această afecțiune care afectează milioane de oameni anual. Informații esențiale pentru sănătatea pulmonară.