Pietrele la rinichi de unde provin: rolul supraponderalității și al inflamației, al nutriției și al sărurilor din urină

Pietrele la rinichi de unde provin: rolul supraponderalității și al inflamației, al nutriției și al sărurilor din urină

Problema urolitiazei este relevantă pentru multe țări ale lumii, inclusiv patologia este larg răspândită în rândul oamenilor.

Urina conține multe minerale și săruri filtrate din sânge. Atunci când urina conține un exces de calciu, fosfor și unele substanțe, se pot forma pietre în pelvisul renal și în tractul urinar. Acestea pot crește, începând ca nisip urinar, dar adesea cresc în dimensiune, uneori umplând structurile interne goale ale rinichiului. Unele pietre rămân în rinichi și nu cauzează probleme.

Uneori, o piatră la rinichi poate urca în ureter. Dacă ajunge în vezica urinară, poate fi excretat odată cu urina. Dacă piatra rămâne blocată în ureter, aceasta blochează ieșirea urinei din acel rinichi și provoacă durere.

Oamenii de știință studiază influența regimului alimentar și a obiceiurilor de băutură, precum și a obezității, a diferitelor boli și a inflamațiilor în geneza urolitiazei. Până în prezent, se cunosc deja multe despre această patologie, dar nu toate mecanismele sunt încă pe deplin înțelese.

Filtrarea sângelui, formarea urinei

Rinichii sunt organe pereche care au dimensiunea pumnului unui adult, reglează în mod activ schimbul de fluide corporale și efectuează filtrarea sângelui de substanțele reziduale. Cei doi rinichi, câte unul de fiecare parte a coloanei vertebrale, sunt situați în spatele ficatului, stomacului, pancreasului și intestinelor. Rinichii sănătoși curăță sângele de toxine și le elimină cu ajutorul urinei. Ei controlează nivelurile de sodiu, potasiu și calciu din sânge.

Rinichii în sine, precum și ureterele și vezica urinară care se ramifică din ei sunt părți ale tractului urinar. Tractul urinar produce, transportă și stochează urina în organism. Rinichii produc urină din apă, care este livrată odată cu fluxul sanguin și filtrată în tubuli. Urina se deplasează apoi prin uretere până la vezica urinară, unde este depozitată și, pe măsură ce se acumulează, părăsește organismul prin uretră.

Citeste si...
Totul despre entorsele de gleznă: simptome, tratament și recuperare

Pietrele la rinichi: tipuri

Pietrele se formează în rinichi, unele dintre ele călătorind până la uretere. Ureterele sunt tuburile care duc de la rinichi la vezica urinară. Dacă o piatră părăsește rinichiul și rămâne blocată în uretere, se numește piatră ureterală. Concrețiile vin în diferite tipuri și culori. Acest lucru depinde de compoziția lor, de patologiile existente ale metabolismului, de prezența obezității și de natura dietei, de regimul de băutură.

Aproximativ 80% dintre concrețiuni sunt pietre de calciu. Există două tipuri de pietre de calciu: fosfați de calciu sau oxalați. Concrețiile de oxalați sunt de departe cele mai frecvente tipuri de pietre de calciu.

Unele persoane au prea mult calciu în urină, ceea ce crește probabilitatea ca sărurile de calciu să se filtreze în urină și să se sedimenteze. Chiar și cu o cantitate normală de calciu în urină, concrețiunile se formează din cauza tulburărilor metabolice. Adesea, dezvoltarea lor este influențată de inflamații, de o dietă irațională și de deficitul de lichide, de obezitate și de defecte metabolice congenitale.

Pietrele la rinichi de unde provin: rolul supraponderalității și al inflamației, al nutriției și al sărurilor din urină

Pietrele de urat: rolul obezității

Acidul uric este un metabolit final care se formează în urma anumitor modificări chimice din organism. Cristalele de acid uric nu se dizolvă bine în urina acidă și formează un calcul.

Prezența urinei acide poate apărea în cazul unui exces de purine în alimentație, al sindromului metabolic sau, atunci când există obezitate, al diareei cronice, al diabetului de tip 2 sau al gutei. O dietă bogată în proteine animale și săracă în fructe și legume acidifică, de asemenea, urina.

Inflamații și infecții, tipuri de concrețiuni

Pietrele de struvită nu sunt tipuri comune de concrețiuni. Aceste pietre sunt asociate cu inflamația cronică a tractului urinar (ITU). Anumite bacterii fac urina mai puțin acidă prin excreția de compuși alcalini. Aceste pietre au nevoie de urină alcalină pentru a se dezvolta, sunt mari, ramificate și se măresc foarte repede.

Citeste si...
Durerea abdominală: Cancer sau Ulcer? Diferențe Subtile și cum să le recunoști

Persoanele care au o inflamație cronică a rinichilor sau a vezicii urinare, cu sondă urinară, cu golirea defectuoasă a vezicii urinare din cauza tulburărilor neurologice (paralizie, scleroză multiplă și fisură medulară) au un risc mai mare de a avea aceste concrețiuni. Acest lucru se datorează faptului că aceștia au un risc mai mare de infecție a tractului urinar, provocând o inflamație acută și o alterare a pH-ului urinei.

Calculi de cistină

Cistina este un aminoacid care se găsește în anumite alimente. Este unul dintre elementele constitutive pentru sinteza proteinelor. Cistinuria (exces de cistină în urină) este o tulburare metabolică ereditară rară. În cadrul acesteia, rinichii nu reabsorb cistina din urină. Atunci când cantități mari de cistină sunt filtrate în urină, aceasta duce la formarea de calculi. Adesea, acestea încep să se formeze încă din copilărie.

Simptomele urolitiazei

Pietrele la rinichi adesea nu provoacă niciun semn și pot rămâne nediagnosticate pentru perioade lungi de timp. Atunci când o piatră părăsește rinichiul, intră în vezica urinară prin ureter. Adesea, calculul poate rămâne blocat în ureter, blocând ieșirea urinei din rinichi. Acest lucru poate provoca mărirea caliciului (hidronefroză), provocând adesea dureri puternice.

organicsfood.ro

În cazul în care pietrele sunt mari, sunt posibile simptome specifice. Primul și cel mai important este durerea ascuțită, spasmodică în spate și în lateral, care se deplasează adesea în partea inferioară a abdomenului sau în zona inghinală. Unele femei spun că durerea de colică renală este mai rea decât contracțiile din timpul travaliului. Adesea începe brusc și apare în valuri.

Spasmele apar atunci când organismul încearcă să scape de piatră prin contracția ureterului. De asemenea, este tipic să simțiți o nevoie bruscă de a urina, urinare frecventă sau arsuri în timpul urinării. Urina este închisă la culoare sau roșie din cauza sângelui sau a sărurilor. Uneori, urina conține cantități mici de globule roșii care nu pot fi văzute cu ochiul liber. Pot apărea greață și vărsături. Bărbații pot simți dureri la vârful penisului.

Citeste si...
Tromboza: Alimentația și stilul de viață care țin cheagurile de sânge la distanță

Diagnostic

pietrele la rinichi „liniștite”, cele care nu provoacă simptome, sunt adesea detectate cu ajutorul razelor X în timpul unui examen fizic. Alte persoane sunt diagnosticate cu pietre atunci când apare o durere bruscă în momentul în care piatra iese, moment în care este nevoie de asistență medicală.

Atunci când o persoană are sânge în urină (hematurie) sau dureri bruște în abdomen sau în lateral, teste precum ecografia renală sau tomografia computerizată pot diagnostica prezența pietrelor. Aceste teste arată cât de mare este piatra și unde este localizată.

Ecografiile renale periodice în scop preventiv sunt necesare pentru persoanele obeze, care au pielonefrită (inflamație a caliciului rinichilor) sau cistită. În plus, este necesară pentru persoanele cu gută, diabet sau tulburări metabolice, boli autoimune.

Linkuri web despre de unde provin pietrele la rinichi și rolul supraponderalității, al inflamației, al nutriției și sărurilor din urină:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Citeste si...
Adenomul de prostată: de ce apare și este prostatita asociată cu acesta?
Palpitații cardiace după ce mănânci – când să te îngrijorezi și alimentele pe care trebuie să le eviți
De ce se umflă mâinile și cum să ameliorezi rapid simptomele acasă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health