24.6 C
București

Ce este un anevrism? Simptome, tipuri, factori de risc si tratament

Date:

Share post:

Un anevrism este o afectiune medicala grava care poate avea consecinte severe asupra sanatatii daca nu este diagnosticata si tratata la timp. In acest articol, vom explora in detaliu ce este un anevrism, care sunt principalele tipuri, simptomele asociate, factorii de risc si optiunile de tratament disponibile. Intelegerea acestor aspecte este esentiala pentru a recunoaste semnele de avertizare si a cauta asistenta medicala prompta atunci cand este necesar.

Anevrismele pot aparea in orice artera din corp, dar cele mai frecvente localizari sunt aorta abdominala, aorta toracica si arterele cerebrale. Fara un tratament adecvat, un anevrism poate duce la complicatii grave, cum ar fi ruptura vasului afectat, ceea ce poate pune viata in pericol. Prin urmare, este crucial sa fim constienti de simptomele si factorii de risc asociati cu anevrismele, pentru a putea lua masuri preventive si a solicita ajutor medical in timp util.

Ce este un anevrism?

Un anevrism este o dilatare anormala a peretelui unei artere, cauzata de slabirea si subtierea acestuia. In mod normal, peretii arteriali sunt elastici si rezistenti, permitand sangelui sa circule eficient prin sistemul circulator. Cu toate acestea, atunci cand un anevrism se dezvolta, portiunea afectata a arterei se umfla si devine mai slaba, asemanatoare cu un balon.

Mecanismul de formare a unui anevrism implica deteriorarea structurii peretelui arterial, care poate fi cauzata de mai multi factori, precum:

 • Ateroscleroza: Acumularea de placi de colesterol si alte substante pe peretii arteriali, ceea ce duce la ingrosarea si rigidizarea acestora.
 • Hipertensiunea arteriala: Presiunea sangelui ridicata exercita o solicitare suplimentara asupra peretilor arteriali, favorizand aparitia anevrismelor.
 • Traumatisme: Leziunile directe ale arterelor pot duce la slabirea peretelui vascular si la formarea unui anevrism.
 • Factori genetici: Unele afectiuni ereditare, cum ar fi sindromul Marfan sau sindromul Ehlers-Danlos, pot creste riscul de dezvoltare a anevrismelor.

Localizarile frecvente ale anevrismelor includ:

 1. Aorta abdominala: Anevrismele aortice abdominale se dezvolta in portiunea inferioara a aortei, in zona abdomenului.
 2. Aorta toracica: Anevrismele aortice toracice apar in portiunea superioara a aortei, in zona toracelui.
 3. Arterele cerebrale: Anevrismele cerebrale se formeaza pe arterele din creier si pot duce la hemoragii intracraniene in cazul rupturii.

Tipuri de anevrisme

Exista mai multe tipuri de anevrisme, clasificate in functie de localizarea si forma lor:

Anevrismul aortic abdominal

Anevrismul aortic abdominal (AAA) este cel mai frecvent tip de anevrism si se dezvolta in portiunea inferioara a aortei, in zona abdomenului. AAA apare de obicei la persoanele cu varsta peste 65 de ani si este mai frecvent la barbati decat la femei. Factorii de risc pentru AAA includ fumatul, hipertensiunea arteriala, ateroscleroza si istoricul familial de anevrisme.

Citeste si...
Bronșită, emfizem și astm bronșic: Cum te afectează BPOC?
Ce este un anevrism? Simptome, tipuri, factori de risc si tratament
Ce este un anevrism? Simptome, tipuri, factori de risc și tratament 3

Simptomele AAA pot fi absente sau nespecifice, ceea ce face dificila detectarea timpurie a afectiunii. Unele persoane pot experimenta:

 • Durere sau disconfort in abdomen, spate sau flanc
 • Pulsatii in zona abdominala
 • Senzatie de satietate rapida dupa mese

Diagnosticul AAA se bazeaza pe examinari imagistice, cum ar fi ecografia abdominala, tomografia computerizata (CT) sau rezonanta magnetica nucleara (RMN). Tratamentul depinde de dimensiunea anevrismului si de prezenta simptomelor. Anevrismele mici (sub 5,5 cm in diametru) sunt de obicei monitorizate periodic, in timp ce anevrismele mari sau simptomatice necesita interventie chirurgicala.

Anevrismul cerebral

Anevrismele cerebrale, cunoscute si sub numele de anevrisme intracraniene, se dezvolta pe arterele din creier. Acestea sunt de obicei asimptomatice pana in momentul rupturii, care poate duce la o hemoragie subarahnoidiana (HSA) – o urgenta medicala ce pune viata in pericol.

Ce este un anevrism? Simptome, tipuri, factori de risc si tratament
Ce este un anevrism? Simptome, tipuri, factori de risc și tratament 4

Simptomele unei HSA includ:

 • Cefalee intensa si brusca, descrisa adesea ca “cea mai puternica durere de cap din viata”
 • Gat rigid
 • Greata si varsaturi
 • Fotofobie (sensibilitate la lumina)
 • Confuzie sau pierderea cunostintei

Diagnosticul anevrismelor cerebrale se bazeaza pe examinari imagistice, cum ar fi angiografia cerebrala, CT sau RMN. Tratamentul implica de obicei interventii chirurgicale, precum cliparea anevrismului sau embolizarea endovasculara, pentru a preveni ruptura sau recurenta sangerarii.

Anevrismul aortic toracic

Anevrismul aortic toracic (AAT) se dezvolta in portiunea superioara a aortei, in zona toracelui. AAT poate fi cauzat de factori precum hipertensiunea arteriala, ateroscleroza, traumatismele toracice sau afectiuni genetice precum sindromul Marfan.

Simptomele AAT pot include:

 • Durere toracica sau dorsala
 • Dificultati de respiratie
 • Tuse sau raguseala
 • Disfagie (dificultati de inghitire)

Diagnosticul AAT se bazeaza pe examinari imagistice, iar tratamentul depinde de dimensiunea anevrismului si de prezenta simptomelor. Anevrismele mari sau simptomatice necesita de obicei interventie chirurgicala, cum ar fi inlocuirea portiunii afectate a aortei cu o grefa sintetica.

organicsfood.ro

Alte tipuri de anevrisme

Alte tipuri de anevrisme, mai putin frecvente, includ:

 • Anevrismul arterei poplitee: Se dezvolta in artera poplitee, localizata in spatele genunchiului.
 • Anevrismul arterei splenice: Apare pe artera care alimenteaza splina cu sange.
 • Anevrismul arterei mezenterice: Se formeaza pe arterele care furnizeaza sange intestinelor.

Aceste anevrisme pot prezenta simptome specifice in functie de localizare si pot necesita tratament chirurgical pentru a preveni complicatiile.

Citeste si...
Sforăitul și apneea în somn. Apneea în somn - cât de periculoasă este această afecțiune și cum să o tratăm

Simptomele anevrismului

Simptomele anevrismului variaza in functie de localizarea si dimensiunea acestuia. In multe cazuri, anevrismele sunt asimptomatice pana in momentul rupturii, ceea ce face deosebit de importanta detectarea timpurie prin screening-ul persoanelor cu risc crescut.

Simptomele generale ale unui anevrism pot include:

 • Durere sau disconfort in zona afectata
 • Senzatie de pulsatii in zona anevrismului
 • Modificari ale pulsului distal de anevrism
 • Semne de compresie a structurilor adiacente (de exemplu, disfagie in cazul AAT)

Simptomele specifice variaza in functie de localizarea anevrismului:

 • AAA: Durere abdominala, dorsala sau in flanc; pulsatii abdominale; satietate rapida dupa mese
 • Anevrism cerebral: Cefalee intensa si brusca; gat rigid; greata si varsaturi; fotofobie; confuzie sau pierderea cunostintei (in caz de ruptura)
 • AAT: Durere toracica sau dorsala; dificultati de respiratie; tuse sau raguseala; disfagie

Este esential sa se solicite asistenta medicala de urgenta in urmatoarele situatii:

 • Durere intensa si brusca in zona afectata
 • Semne de ruptura a anevrismului (de exemplu, cefalee intensa si brusca in cazul anevrismelor cerebrale)
 • Modificari bruste ale starii de constienta
 • Dificultati de respiratie severe

Factorii de risc pentru dezvoltarea anevrismelor

Exista mai multi factori de risc asociati cu dezvoltarea anevrismelor, unii nemodificabili si altii modificabili prin adoptarea unui stil de viata sanatos.

Factorii de risc nemodificabili includ:

 1. Varsta: Riscul de a dezvolta un anevrism creste odata cu inaintarea in varsta, majoritatea cazurilor aparand la persoanele peste 65 de ani.
 2. Sexul: Barbatii au un risc mai mare de a dezvolta anevrisme comparativ cu femeile, in special in cazul AAA.
 3. Istoricul familial: Persoanele cu rude de gradul I (parinti, frati, surori) diagnosticate cu anevrisme au un risc crescut de a dezvolta aceasta afectiune.

Factorii de risc modificabili includ:

 1. Hipertensiunea arteriala: Presiunea sangelui ridicata exercita o solicitare suplimentara asupra peretilor arteriali, favorizand dezvoltarea anevrismelor.
 2. Fumatul: Fumatul este un factor de risc major pentru anevrisme, in special pentru AAA. Substantele chimice din fumul de tigara deterioreaza peretii arteriali si accelereaza procesul de ateroscleroza.
 3. Nivelul ridicat de colesterol: Colesterolul in exces se acumuleaza pe peretii arteriali, contribuind la formarea placilor de aterom si la slabirea structurii vasculare.

Anumite afectiuni medicale sunt, de asemenea, asociate cu un risc crescut de dezvoltare a anevrismelor:

 • Ateroscleroza: Acumularea de placi de colesterol si alte substante pe peretii arteriali poate duce la slabirea si dilatarea acestora.
 • Boli ale tesutului conjunctiv: Afectiuni genetice precum sindromul Marfan sau sindromul Ehlers-Danlos afecteaza structura si rezistenta peretilor arteriali.
 • Poliarterita nodoasa: O forma de vasculita care poate cauza inflamatia si slabirea peretilor arteriali.
Citeste si...
O noapte nedormită reduce cu 70% activitatea sistemului imunitar

Diagnosticul anevrismelor

Diagnosticul anevrismelor se bazeaza pe o combinatie de examen fizic, anamneza si investigatii imagistice. Medicul va evalua factorii de risc, simptomele prezente si va efectua un examen fizic pentru a detecta eventuale semne ale unui anevrism, cum ar fi pulsatii anormale sau mase palpabile.

Investigatiile imagistice joaca un rol crucial in diagnosticul si evaluarea anevrismelor:

 1. Ecografia: Aceasta metoda non-invaziva foloseste unde sonore pentru a vizualiza structurile vasculare si a masura dimensiunea anevrismului. Este deosebit de utila in diagnosticul AAA.
 2. Tomografia computerizata (CT): CT-ul ofera imagini detaliate ale vaselor de sange si ale structurilor adiacente, permitand o evaluare precisa a dimensiunii, formei si localizarii anevrismului.
 3. Rezonanta magnetica nucleara (RMN): RMN-ul foloseste campuri magnetice puternice si unde radio pentru a crea imagini detaliate ale vaselor de sange, fara a utiliza radiatii ionizante.
 4. Angiografia: Aceasta procedura invaziva implica injectarea unui agent de contrast in vasele de sange, urmata de radiografii pentru a vizualiza circulatia sanguina si eventualele anomalii vasculare.

Screeningul pentru anevrisme este recomandat persoanelor cu risc crescut, cum ar fi:

 • Barbatii cu varsta peste 65 de ani, in special cei cu antecedente de fumat
 • Persoanele cu istoric familial de anevrisme
 • Pacientii cu afectiuni genetice precum sindromul Marfan sau sindromul Ehlers-Danlos

Depistarea timpurie a anevrismelor prin screening permite monitorizarea atenta si interventia terapeutica prompta, reducand riscul de complicatii grave.

Tratamentul anevrismelor

Tratamentul anevrismelor depinde de mai multi factori, inclusiv de dimensiunea anevrismului, localizarea acestuia, prezenta simptomelor si starea generala de sanatate a pacientului.

Monitorizare si supraveghere medicala

Anevrismele mici si asimptomatice sunt de obicei monitorizate periodic prin examinari imagistice pentru a evalua rata de crestere si a detecta eventuale modificari. Pacientii sunt sfatuiti sa adopte un stil de viata sanatos, sa controleze factorii de risc modificabili si sa raporteze orice simptome noi aparute.

Tratament medicamentos

Medicatia poate fi utilizata pentru a controla factorii de risc asociati cu dezvoltarea si progresia anevrismelor, cum ar fi hipertensiunea arteriala si nivelul ridicat de colesterol. Medicamentele precum beta-blocantele si inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) pot ajuta la reducerea solicitarii asupra peretilor arteriali si a riscului de ruptura.

Interventii chirurgicale

Anevrismele mari, simptomatice sau cu risc crescut de ruptura necesita de obicei interventie chirurgicala. Principalele optiuni terapeutice includ:

 1. Cliparea anevrismului: Aceasta procedura, utilizata in special pentru anevrismele cerebrale, implica plasarea unui clip metalic la baza anevrismului pentru a opri fluxul sanguin in sacul anevrismal si a preveni ruptura.
 2. Embolizarea: Aceasta este o tehnica medicala invaziva ce implica introducerea unor spirale metalice sau a unui material special in interiorul anevrismului pentru a bloca fluxul sanguin si a preveni ruptura. Este utilizata frecvent in tratamentul anevrismelor cerebrale.
 3. Protezarea endovasculara: In cazul anevrismelor aortice, se poate implanta o grefa sintetica (endoproteza) in interiorul aortei prin intermediul unei mici incizii in artera inghinala. Aceasta procedura minim invaziva permite excluderea anevrismului din circulatia sanguina.
 4. Interventie chirurgicala deschisa: Pentru anevrismele mari sau complexe, poate fi necesara o interventie chirurgicala deschisa, care implica inlocuirea portiunii afectate a aortei sau a altei artere cu o grefa sintetica sau un transplant vascular.
Citeste si...
Top 3 diferențe între probiotice și prebiotice

Dupa o interventie chirurgicala pentru tratarea unui anevrism, pacientii vor necesita o perioada de recuperare si monitorizare atenta. Este esential sa se respecte recomandarile medicale privind modificarea stilului de viata, controlul factorilor de risc si efectuarea controalelor de follow-up regulate.

Preventia anevrismelor

Desi unii factori de risc pentru anevrisme sunt nemodificabili, exista masuri importante care pot fi luate pentru a reduce riscul de dezvoltare a acestei afectiuni grave:

 1. Controlul factorilor de risc modificabili: Mentinerea unei tensiuni arteriale optime, reducerea nivelului de colesterol si renuntarea la fumat sunt esentiale pentru a preveni deteriorarea peretilor arteriali si formarea anevrismelor.
 2. Adoptarea unui stil de viata sanatos: O dieta echilibrata, bogata in fructe, legume si fibre, activitatea fizica regulata si mentinerea unei greutati corporale optime contribuie la reducerea riscului de anevrisme si a altor afectiuni cardiovasculare.
 3. Screeningul pentru anevrisme: Persoanele cu risc crescut, cum ar fi barbatii cu varsta peste 65 de ani si cei cu istoric familial de anevrisme, ar trebui sa efectueze periodic examinari de screening pentru depistarea timpurie a acestei afectiuni.
 4. Monitorizarea si tratarea afectiunilor asociate: Controlul adecvat al afectiunilor precum hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat si bolile cardiovasculare poate reduce riscul de dezvoltare a anevrismelor.

Prin adoptarea unui stil de viata sanatos si prin monitorizarea atenta a sanatatii, putem reduce semnificativ riscul de dezvoltare a anevrismelor si de aparitie a complicatiilor potential fatale asociate acestei afectiuni.

Daca aveti factori de risc pentru anevrisme sau observati simptome sugestive, nu ezitati sa consultati un medic pentru evaluare si sfaturi personalizate. Preventia si detectarea timpurie sunt esentiale pentru a evita consecintele grave ale anevrismelor. Impreuna, putem lua masuri pentru a proteja sanatatea noastra si a celor dragi.

Bibliografie:

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Durerea de spate in timpul sarcinii – Ghid complet pentru viitoarele mamici

Ghid complet pentru viitoarele mămici: cum să gestionezi eficient durerile de spate în timpul sarcinii. Informații esențiale pentru o sarcină confortabilă.

Tratamente naturale pentru porii dilatati

Iată câteva tratamente naturale pentru porii dilatați, pe care vă recomandăm să le utilizați în mod regulat pentru...

Reactii alergice la intepaturile de insecte – Ghid detaliat

Alergia la înțepături de insecte poate varia de la urticarie localizată la șoc anafilactic sever. Articolul nostru oferă informații esențiale despre simptome, tratamente și prevenție pentru siguranța dumneavoastră.

Tensiunea arteriala crescuta: de ce este important sa mergeti la medic. Care sunt pericolele hipertensiunii?

Hipertensiunea, adesea numită "ucigașul tăcut", afectează grav arterele și organele, riscând boli de inimă, leziuni renale și accidente vasculare. Informează-te acum despre simptomele subtile și importanța consultului medical în cazul unei tensiuni arteriale crescute.

Cum se diagnosticheaza cancerul de prostata?

Cancerul de prostată este una dintre cele mai frecvente forme de cancer la bărbați, afectând în special persoanele...

Adaptarea la Schimbarile Meteorologice: Sfaturi Practice pentru Meteopatie

Meteosensibilitatea influențează starea de bine, provocând simptome diverse, de la fluctuații ale tensiunii arteriale până la dureri musculare. Recunoașterea și gestionarea acestor simptome pot îmbunătăți calitatea vieții. Acest articol explică modul în care variațiile meteorologice afectează sănătatea și oferă recomandări pentru adaptarea eficientă la aceste schimbări.

Ce sunt durerile de cap suboccipitale si cum le poti trata

Suferi de dureri de cap persistente în zona occipitală? Simți o arsură sau o pulsație constante în spatele...

5 Remedii pentru pentru flatulenta si balonare

Balonarea și flatulența sunt neplăceri digestive care pot fi combătute cu succes folosind remedii naturale simple. Află care sunt cele 5 leacuri miraculoase pe baza de plante medicinale care te ajută să scapi rapid de senzația de greutate în stomac.