Ce să faci dacă te doare urechea rău: cauzele otitei medii acute și modalități de a le trata

Ce să faci dacă te doare urechea rău: cauzele otitei medii acute și modalități de a le trata

O infecție a urechii medii (otită acută) reprezintă invazia virușilor sau a bacteriilor în micul spațiu situat chiar în spatele timpanului – cavitatea urechii medii.

Răspândirea germenilor în cavitatea urechii are loc, de obicei, în timp ce pacientul se recuperează după o răceală sau o gripă, dacă există umflături în nazofaringe, acumulări de mucus și o ventilație deficitară în zona tubului auditiv.

Pe măsură ce infecția progresează, urechea medie se umple cu puroi, presând pe timpan și provocând dureri semnificative. Infecțiile urechii medii (otite) afectează 80% dintre toți copiii cu vârsta sub trei ani și, alături de răceli, devin motive de vizită la medic.

Cauzele otitei medii

Trompele lui Eustachio la sugari și copii mici au o structură specifică care facilitează răspândirea infecției. În timp ce tuburile auditive la copiii mai mari și la adulți sunt aproape verticale, la copiii mai mici acestea sunt aproape orizontale.

Acest lucru înseamnă că lichidul se scurge lent din urechea medie chiar și în cazul unei inflamații ușoare, iar fluxul este ușor de blocat de umflarea nazofaringelui. Atunci când lichidul stagnează, se creează un mediu nutritiv pentru activarea microbilor și răspândirea inflamației pe tub în sus, în cavitatea urechii medii.

De asemenea, trompele unui copil mic sunt de aproximativ trei ori mai scurte decât cele ale unui adult, ceea ce facilitează pătrunderea microbilor în cavitatea urechii medii. La copiii mici, imunitatea este redusă din punct de vedere fiziologic din cauza imaturității și imperfecțiunii sale.

El se va întări complet în jurul vârstei de 6-7 ani. Prin urmare, copiii suferă mai des de răceli și infecții respiratorii, care pot fi complicate de inflamații microbiene secundare. De obicei, otita nu este cauzată de virusurile în sine care provoacă răceli, ci de reactivarea florei microbiene care se găsește întotdeauna în nazofaringe.

Ce să faci dacă te doare urechea rău: cauzele otitei medii acute și modalități de a le trata

Care sunt simptomele bolii?

Dacă copilul este suficient de mare pentru a vorbi, el va spune că îl doare urechea sau maxilarul. De asemenea, el poate avea probleme de auz. Un copil mic poate pur și simplu să se tragă de ureche, să fie capricios și să aibă dificultăți de somn.

Unii bebeluși plâng aproape constant, iar majoritatea dezvoltă febră. În cazuri grave, lichidul care s-a acumulat în urechea medie a unui copil se poate rupe prin timpan. Puroiul va începe să se scurgă din urechi, iar febra și durerea vor dispărea treptat. De obicei, timpanul se vindecă de la sine.

Când ar trebui să apelați la un medic?

Trebuie să chemați un medic la primele semne de otită medie. Majoritatea infecțiilor dispar rapid chiar și fără tratament, dar un tratament prompt poate ajuta la prevenirea pierderii auzului și a altor complicații rare. Dacă infecția durează mai mult de două zile, este necesar un examen ORL.

Dacă copilul dumneavoastră face febră și are fața umflată sau umflături în spatele urechii, acest lucru poate indica o infecție gravă.

Metode de tratament pentru otita medie

De obicei, medicii prescriu antibiotice, mai ales dacă se suspectează acumularea de puroi în cavitatea urechii medii. La copiii după vârsta de trei ani, puteți aștepta câteva zile înainte de a-i administra copilului antibiotice, folosind medicamente antipiretice și antiedematoase. Toți copiii cu vârsta sub șase luni trebuie să primească antibiotice în combinație cu alte medicamente.

Se recomandă clătirea cavității nazale, utilizarea medicamentelor vasoconstrictoare și tratarea activă a ARVI pentru a preveni complicațiile la nivelul urechilor. În cazul unor simptome severe, este necesară monitorizarea de către un medic ORL.

Ce să faci dacă te doare urechea rău: cauzele otitei medii acute și modalități de a le trata

În cazul în care infecția sau acumularea de lichid continuă timp de trei luni, copilul ar trebui să își verifice auzul. Dacă auzul său este afectat, medicii pot introduce mici tuburi prin timpan pentru a ajuta la drenarea lichidului din urechea medie. Operația se efectuează rapid, iar după ea este necesară o îngrijire adecvată a urechilor copiilor.

Puteți reduce durerea și scădea febra prin utilizarea de antipiretice. Dacă nu există scurgeri de lichid din ureche, aplicați o compresă caldă pe ureche. Trebuie folosite perne pentru a menține capul ridicat în timp ce copilul doarme; acest lucru poate ajuta la eliminarea lichidului din urechi. Pentru durerea de ureche, se folosesc picături cu anestezice și componente antiinflamatorii, care se instilează în canalul auditiv.

organicsfood.ro

Pot fi prevenite infecțiile urechii?

Părinții pot lua anumite măsuri încă de la o vârstă fragedă pentru a preveni infecțiile urechii la copii. În primul rând, copilul are nevoie de o alimentație naturală, care stimulează sistemul imunitar, îi oferă copilului anticorpi pregătiți pentru infecții și normalizează respirația nazală. Copiii care sunt alăptați la sân au jumătate din numărul de otite medii acute decât ceilalți copii.

Dacă bebelușul dumneavoastră este hrănit cu biberonul, nu trebuie să îi permiteți copilului să bea din el cât timp copilul se află în pătuț. Acest lucru favorizează aruncarea unei părți a amestecului și a mucusului din nazofaringe în trompa auditivă. Boala este, de asemenea, mult mai puțin frecventă la copiii care nu frecventează grădinițe sau instituții preșcolare.

Ce să faci dacă te doare urechea rău: cauzele otitei medii acute și modalități de a le trata

Recomandări pentru prevenirea otitei medii

În cazul în care un copil are alergii, părinții pot preveni infecțiile urechii medii și otitele prin curățarea locuinței de orice lucru care declanșează o reacție alergică. Este vital ca aerul din jurul copilului să fie lipsit de fum de țigară: copiii care suferă de fumatul pasiv sunt deosebit de vulnerabili la otită și infecții ale urechii.

În cazul în care copilul dumneavoastră dezvoltă adesea infecții recurente ale urechii după ce a avut gripă, este posibil să poată primi vaccinul înainte de începerea sezonului de gripă. În plus, copiilor li se recomandă să primească vaccinul pneumococic, care este conceput pentru a preveni activarea tulpinilor de bacterii care cauzează majoritatea infecțiilor de ureche și a otitelor grave la copii.

Dacă un copil suge o suzetă sau un deget, este important să îl înțărcați de la acest obicei prost, deoarece microbii periculoși se acumulează pe suzetă sau pe piele și intră în gură și în nazofaringe. Este necesară întărirea sistematică a sistemului imunitar, întărirea atât a nazofaringelui, cât și a întregului organism al copilului.

Cu toate acestea, trebuie amintit faptul că pierderea auzului sau alte probleme grave asociate cu dezvoltarea otitei medii acute la copii sunt extrem de rare. Marea majoritate a copiilor cu infecții ale urechii nu prezintă niciodată complicații.

Linkuri web care discută cauzele și tratamentele pentru durerea de ureche:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Hernia inghinală: De ce apare și când este nevoie de operație?
Probleme ale sânilor: de ce este periculoasă mastopatia și cum să o detectezi la timp?
Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Categorii
Organics Health