18.5 C
București

Care sunt cauzele respiratiei Cheyne-Stokes?

Date:

Share post:

Respiratia Cheyne-Stokes este un model neregulat de respiratie care consta intr-o perioada de respiratie lunga, dificila, urmata de o perioada de respiratie superficiala, rapida si de momente in care nu se respira deloc (apnee).

Adesea denumite “respiratie agonica”, respiratiile Cheyne-Stokes pot fi un semn al unei probleme pulmonare, cerebrale sau circulatorii grave, cum ar fi un edem pulmonar, un accident vascular cerebral sau o insuficienta cardiaca. De asemenea, apare frecvent atunci cand o persoana se apropie de sfarsitul vietii.

Diagnosticarea respiratiei Cheyne-Stokes poate fi dificila, deoarece apare adesea in timp ce dormiti. Prezenta respiratiei Cheyne-Stokes, in special la cineva care este treaz, este in general un indiciu al unui prognostic (rezultat) slab.

Acest articol explica cum arata respiratiile Cheyne-Stokes, de ce se intampla si ce se poate face pentru a diagnostica si trata acest simptom respirator dureros.

Modelul de respiratie Cheyne-Stokes

In timpul respiratiei Cheyne-Stokes, respiratia poate parea neregulata, dar are loc intr-un ciclu relativ consistent, in trei parti:

 • Bradipnee: Respiratie foarte profunda, lenta
 • Tahipnee: Respiratie rapida, superficiala
 • Apnee: Oprire temporara a respiratiei

Fiecare ciclu dureaza, in medie, intre 30 de secunde si doua minute. Pentru unele persoane, apneea este inlocuita cu perioade de respiratie extrem de superficiala, numita hipopnee.

Episoadele de respiratie neregulata apar cel mai adesea in timp ce o persoana doarme (in special in timpul somnului REM, cand o persoana viseaza). Episoadele tind sa fie mai grave atunci cand o persoana doarme pe spate.

Respiratiile Cheyne-Stokes pot aparea in timp ce o persoana este treaza si este, in general, un semn ca starea de sanatate a acesteia se deterioreaza. Acest model de respiratie neregulata este obisnuit in ultimele zile si ore de viata, atunci cand o persoana este pe moarte.

Citeste si...
Durerile de spate - cauze, simptome, tratamente si prevenire

Alte simptome

Persoanele care se confrunta cu respiratii Cheyne-Stokes pe timp de noapte au cel putin cinci apnee sau hipopnee pe noapte, insotite de obicei de simptome precum:

 • sforait puternic
 • Respiratie greoaie
 • Crize de tuse brusca
 • Miscari bruste ale membrelor sau “smucituri” in timpul somnului
 • Oboseala si somnolenta excesiva in timpul zilei
 • Dificultati de respiratie la culcare (ortopnee)

Cauzele respiratiei Cheyne-Stokes

Ce este respiratia Cheyne-Stokes si cum se trateaza
Ce este respiratia Cheyne-Stokes si cum se trateaza

Mecanismele care influenteaza respiratia Cheyne-Stokes nu sunt pe deplin intelese, dar se crede ca sunt legate de probleme ale sistemelor respirator, circulator si nervos central.

Respiratia Cheyne-Stokes este un tip de respiratie compensatorie, adica un reflex care modifica respiratia pentru ca organismul sa poata restabili rapid nivelul de oxigen. Acest reflex compensator, dirijat de creier, ajuta, de asemenea, la scaderea nivelului de acid din sange cauzat de lipsa de oxigen.

Problemele de circulatie nu “cauzeaza” respiratiile Cheyne-Stokes, dar pot contribui prin reducerea suplimentara a nivelului de oxigen din sange. Daca problemele circulatorii sunt cronice si severe, respiratiile Cheyne-Stokes compenseaza lipsa continua de oxigen din sange.

Respiratia Cheyne-Stokes apare frecvent alaturi de apneea centrala a somnului. Acesta este tipul de apnee in somn in care creierul inceteaza temporar sa mai trimita semnale catre muschii care controleaza respiratia.

Afectiuni asociate

Exista multe afectiuni pentru care respiratiile Cheyne-Stokes sunt frecvente:

organicsfood.ro
 • Insuficienta cardiaca congestiva: Aceasta este o afectiune cronica si progresiva in care inima nu pompeaza suficient sange pentru a satisface nevoile organismului.
 • Presiune intracraniana crescuta: Aceasta este o presiune crescuta in interiorul craniului cauzata de tumori cerebrale, leziuni la cap, accident vascular cerebral hemoragic, meningita, encefalita si alte cauze.
 • Edem pulmonar cardiogen: Aceasta este acumularea de lichid in plamani cauzata de refluxul de sange in inima, de obicei din cauza insuficientei cardiace.
 • Intoxicatie cu monoxid de carbon: Inhalarea gazului toxic poate duce la asfixie, a carei stare este adesea precedata de o respiratie neregulata.
 • Hiponatremia: Nivelurile de sodiu sever scazute pot provoca modificari ale nivelului lichidelor corporale, ceea ce duce la umflarea creierului (edem cerebral) si intreruperea respiratiei normale.
 • Cresteri bruste de altitudine: Un exemplu include sosirea intr-o locatie la altitudine mare (de obicei peste 2.000 de metri) unde nivelul de oxigen este scazut.
 • Supradozaj de medicamente: Un exemplu include medicamente precum morfina care pot deprima grav sistemul nervos central, provocand respiratie superficiala, hipopnee si bradipnee.
Citeste si...
Epidemia de miopie: calculatoarele, nu telefoanele, sunt de vină pentru miopie

Cat de frecventa este?

Respiratiile Cheyne-Stokes sunt un simptom relativ neobisnuit in afara situatiilor de sfarsit de viata. Acestea fiind spuse, intre 25% si 50% dintre persoanele cu insuficienta cardiaca avansata vor prezenta respiratia Cheyne-Stokes pe masura ce fluxul sanguin de la inima continua sa scada.

Respiratia Cheyne-Stokes si moartea

Respiratia Cheyne-Stokes este frecvent intalnita atunci cand oamenii se afla in proces de moarte, aceasta poate aparea in zilele sau orele dinaintea mortii unei persoane.

Tiparele de respiratie inainte de moarte pot deveni, de asemenea, mai puternice pe masura ce persoana nu mai este capabila sa inghita. Acest lucru duce la sunete de galgaiala denumite in mod obisnuit “zgomotul mortii”. In ultimele clipe, persoana poate avea si reactii fizice, cum ar fi contractii musculare sau suspine profunde, cauzate de dezechilibrele chimice din organism.

Respiratia Cheyne-Stokes poate fi agonizanta de privit, dar nu este inconfortabila pentru persoana muribunda. Este pur si simplu modul in care organismul compenseaza schimbarile fiziologice pe masura ce plamanii, inima, rinichii, ficatul si creierul incep sa cedeze succesiv.

Cat dureaza pana la moarte?

Atunci cand o persoana este pe moarte, respiratia Cheyne-Stokes inseamna, in general, ca moartea va surveni in cateva minute sau ore. Cu toate acestea, acest lucru nu este intotdeauna cazul, iar respiratia neregulata poate persista timp de una sau mai multe zile.

Acelasi lucru este valabil si pentru “sunetul mortii” care, in general, sugereaza moartea in decurs de 24 pana la 48 de ore.

Diagnostic

Diagnosticarea respiratiei Cheyne-Stokes este relativ simpla, deoarece implica un model caracteristic de respiratie. Acestea fiind spuse, majoritatea episoadelor apar noaptea si pot necesita un tip de studiu al somnului numit polisomnografie pentru a confirma diagnosticul.

Citeste si...
De ce ai dureri de spate și gât dimineața? Soluții și cauze.

Polisomnografia implica o sedere de o noapte intr-o clinica de somn in timpul careia veti fi inregistrat pe o camera in timp ce dormiti. De asemenea, va vor fi monitorizate ritmul cardiac, ritmul respiratiei, undele cerebrale, nivelul de oxigen din sange si miscarile ochilor.

Respiratia Cheyne-Stokes la persoanele cu insuficienta cardiaca este un semn de prognostic slab. Este asociata cu reducerea duratei de supravietuire, in special la cei care o resimt in timp ce stau in picioare sau in sezut.

Tratamentul respiratiei Cheyne-Stokes

Tratamentul respiratiei Cheyne-Stokes se bazeaza pe cauza de baza. In cazul anumitor cauze, cum ar fi altitudinea mare, supradozajul de medicamente si otravirea cu dioxid de carbon, afectiunea poate fi rezolvata. In altele, afectiunea poate fi continua si va trebui sa fie gestionata.

Deoarece insuficienta cardiaca este una dintre cele mai frecvente cauze ale respiratiei Cheyne-Stokes, tratamentul poate implica medicamente pentru insuficienta cardiaca, cum ar fi;

 • Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA)
 • Blocanti ai receptorilor de angiotensina II (ARB)
 • Entresto (sacubitril-valsartan)
 • Beta-blocante
 • Diuretice (“pastile de apa”)
 • Inhibitori ai cotransportatorului de sodiu-glucoza-2 (SGLT2)

Persoanele cu insuficienta cardiaca severa pot avea nevoie, de asemenea, sa se supuna unor proceduri si interventii chirurgicale precum:

 • Operatie de bypass coronarian
 • Repararea sau inlocuirea valvei cardiace
 • Cardioverter-defibrilator implantabil (ICD)
 • Terapia de resincronizare cardiaca (CRT)
 • Dispozitiv de asistenta ventriculara (VAD)

Alte optiuni de tratament pentru respiratia Cheyne-Stokes includ:

 • Suplimentarea oxigenului, in special pe timp de noapte
 • Presiunea pozitiva continua a cailor respiratorii (CPAP) pentru tratamentul apneei de somn

Rezumat

Respiratiile Cheyne-Stokes sunt modele de respiratie neregulata caracterizate prin cicluri de respiratie lenta, respiratie rapida si fara respiratie. Este o forma de respiratie compensatorie in care creierul va declansa modificari ale respiratiei pentru a compensa nivelurile scazute de oxigen din sange.

Citeste si...
Menopauza precoce și dificultățile de concepție: Totul despre hipofuncția ovariană.

Respiratiile Cheyne-Stokes apar cel mai adesea noaptea si sunt frecvente la persoanele cu insuficienta cardiaca avansata. Alte afectiuni care afecteaza plamanii, creierul sau sistemul circulator pot provoca, de asemenea, respiratia Cheyne-Stokes.

Respiratiile Cheyne-Stokes sunt, de asemenea, o parte a procesului de moarte si indica de obicei moartea in cateva minute, ore sau zile.

Lista de Referinte:

 • Cheyne Stokes Breathing and Other Abnormal Respiration1
 • What Is Cheyne-Stokes Breathing? | Sleep Foundation2
 • Cheyne-Stokes Respirations: Causes, Symptoms, Treatment – SleepApnea.org3
 • Cheyne-Stokes respiration: Causes, signs, diagnosis, treatment4

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Articolul precedent
Articolul următor
Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Empiemul bacterian spontan: Complicatia letala a hidrotoraxului hepatic care poate pune viata in pericol

Empiemul bacterian spontan este o infecție gravă a lichidului din cavitatea pleurală, care poate apărea atunci când aveți...

Bursita de umar – cauze, simptome, tratament si prevenire

Descoperă cauzele, simptomele și tratamentele eficiente pentru bursita de umăr, o afecțiune comună ce limitează mișcările.

Cum sa ingrijesti corect picioarele la varstnici

Citește cele 20 de sfaturi practice pentru îngrijirea corectă a picioarelor la persoanele în vârstă și învață cum să previi durerile și să menții sănătatea picioarelor.

5 Simptome de suflu cardiac pe care trebuie sa le stii!

Suflul cardiac reprezintă o afecțiune des întâlnită, care afectează numeroase persoane, indiferent de vârstă sau sex. Deși, în...

Alimentatia sanatoasa pentru controlul acidului uric marit

Secretele unei diete echilibrate pentru a ameliora simptomele și a preveni complicațiile asociate cu acidul uric mărit. Află ce alimente să eviți și pe care să le incluzi în meniul tău zilnic.

Intoxicatia cu nicotina: simptome si posibil supradozaj?

Intoxicația cu nicotină poate avea efecte grave, inclusiv supradozaj și chiar deces. Aflați semnele, riscurile și măsurile de prim ajutor. Citiți acum pentru informații vitale.

Cum sa previi sufocarea cu refluxul de acid in timp ce dormi

Refluxul acid nocturn poate provoca sufocare și disconfort. Află cum să previi eficient aceste simptome înspăimântătoare prin schimbări simple ale stilului de viață și tratament. Bucură-te de un somn liniștit fără arsuri la stomac sau sufocare.

Crampe la picioare cand mergi pe jos: care sunt cauzele acestor simptome?

Crampele la picioare atunci când mergi pot fi datorate multor cauze, de la probleme simple până la afecțiuni medicale serioase. Acest articol dezvăluie cauzele principale și oferă soluții pentru ameliorare. Ideal pentru oricine dorește să înțeleagă și să combată aceste simptome enervante.