Este greu să alegi ce să mănânci când te simți rău, mai ales dacă ești slăbit, ai greață sau nu simți gustul unor alimente. Ce alimente sunt potrivite pentru tine poate depinde și de simptomele bolii tale și de cât de flămând ești.
De obicei, cele mai bune alimente de consumat când ești rău sunt cele care îți dau puterea de care ai nevoie pentru a te însănătoși. Poate că alimentele care te liniștesc includ ciorba de casă a bunicii tale când ai răceală sau orezul pentru o indigestie.
Acest articol prezintă diferite alimente pe care le poți mânca când ești bolnav pentru a te ajuta să te refaci și să obții energia de care ai nevoie pentru a te vindeca.
Un medic îți poate recomanda anumite alimente pe care să le mănânci sau să le eviți atunci când ai o boală, inclusiv diabet, insuficiență cardiacă, boli de rinichi, boli autoimune sau alte boli cronice. Întreabă un medic despre ce poți mânca dacă te îmbolnăvești și ai o altă boală.
Ce să mănânci când ești bolnav de stomac
Dacă vă este rău la stomac (inclusiv diaree), luați în considerare consumul de alimente care v-ar putea oferi energie fără a vă agrava simptomele. Multe dintre aceste alimente și diete au fost recomandate de furnizorii de servicii medicale de ani de zile, deoarece par să funcționeze. Cu toate acestea, nu există prea multe dovezi științifice despre aceste diete.
Dieta BRAT
Acronimul „BRAT” înseamnă:
- Banane
- Orez
- Sos de mere
- Toast
Aceste alimente sunt, în general, bogate în carbohidrați, dar sărace în fibre, au o aromă fadă, sunt ușor de digerat și ajută la obținerea unor scaune mai puțin apoase și mai ferme. Aceste alimente conțin nutrienți esențiali și energie, dar ar trebui să fie blânde pentru sistemul dumneavoastră digestiv.
Alimente similare includ biscuiții cu salină, cartofii (simpli, fără lactate sau grăsimi) și bulionul.
Alimente fade
Alimentele blânde sunt cele cu un conținut scăzut de fibre care sunt moi, cu conținut scăzut de grăsimi și nu sunt picante. (uneori și nonacide). Scopul este de a alege alimente care sunt blânde pentru sistemul digestiv și ușor de tolerat.
În plus față de elementele din dieta BRAT, puteți încerca următoarele:
- Ouă
- Legume (fierte, conservate sau congelate – evitați legumele proaspete crude)
- Fructe (conservele sau sucul sunt adesea mai ușoare pentru un stomac deranjat)
- Carne slabă, cum ar fi puiul sau peștele, gătită cu puțină grăsime sau condimente
- Budincă
- Popsicles
- Ceai slab (de preferat decafeinizat)
Alegerile dvs. alimentare pot depinde de problema intestinală pe care o abordați. Dacă aveți diaree ocazională, este posibil să puteți tolera mai multe alimente decât în cazul în care aveți ulcere continue, arsuri la stomac sau alte afecțiuni.
Alimente suplimentare
Dacă furnizorul dumneavoastră de asistență medicală este de acord, este posibil să doriți să mâncați mai multe fructe și legume în această perioadă, cum ar fi:
- Cartofi (fierți sau copți)
- Dovlecei (fierți până se înmoaie)
- Mere, (coapte sau fierte în compot de mere)
Gătitul ajută la înmuierea fructelor și legumelor și le face mai ușor de digerat. Grăsimile, cum ar fi untul, uleiurile și cele care se găsesc în nuci, pot fi greu de digerat și se pot deplasa rapid prin intestin, ducând la diaree.
Ce să mănânci atunci când ești deshidratat

Faptul de a fi bolnav poate crește riscul de deshidratare. Este posibil să vă simțiți mai puțin înclinat să mâncați și să beți cantitățile normale. Febra și diareea pot crește cantitatea de lichide pe care o pierdeți din corp. Începeți cu înghițituri mici de apă. Pe măsură ce vă simțiți mai bine, încercați să creșteți încet cantitatea.
Băuturi
Beți lichide, altele decât băuturile cu cofeină (cafea, ceai tare, cola, băuturi energizante) sau alcool. Băuturile calde sau reci sunt ambele utile. Încercați să urmăriți cât de mult beți și urinați pe parcursul zilei. Solicitați asistență medicală dacă nu puteți bea sau dacă nu mai urinați.
Supă
Supa poate fi o modalitate gustoasă de a obține niște lichide suplimentare. Supa simplă sau supele pe bază de bulion vor avea mai mult lichid decât supele cremoase sau tocănițele groase. De asemenea, puteți adăuga bulion suplimentar la supă pentru a crește cantitatea de lichid.
Alimente lichide
Alimentele moi și cele cu o bază lichidă pot oferi, de asemenea, un plus de lichid. Cu toate acestea, este posibil ca o dietă cu alimente lichide să nu asigure suficientă nutriție pe termen lung pe cont propriu. Exemple de alimente lichide includ:
- Bulion sau supă
- Lapte
- Smoothie-uri sau milk shake-uri
- Budincă
- Iaurt
- Băuturi lichide pentru suplimente (shake-uri proteice, băuturi de înlocuire a mesei etc.)
Fructe
Multe fructe conțin lichide sub formă de suc, ceea ce vă poate ajuta dacă sunteți deshidratat. Fructele cu cel mai mare conținut de apă includ:
- Cantalup
- Căpșuni
- Pepene verde
- Suc de fructe
- Pere
- Struguri
- Portocale
- Ananas
Nu există o modalitate consecventă de a măsura conținutul de apă al fructelor pe care le consumați, dar alegerea opțiunilor cu o cantitate mai mare de apă va contribui la aportul de lichide.
Deshidratarea ușoară poate fi gestionată la domiciliu prin creșterea aportului de lichide. Cu toate acestea, deshidratarea severă poate pune în pericol viața. Dacă nu puteți mânca sau bea sau pierdeți cantități semnificative de lichide, solicitați imediat asistență medicală. Alte simptome includ:
- Schimbare a stării mentale
- Ritmul cardiac crescut
- Respirație mai rapidă
- Ochii scufundați
- Urinare mai rar sau deloc
- Gură și limbă uscată
Ce să mănânci când ți-e greață sau ai dureri de stomac
Atunci când aveți greață sau vărsături, poate fi greu să vă gândiți la mâncare și băutură. Greața este o senzație de greață în stomac, uneori legată de o senzație că veți avea nevoie să vomitați.
Consumul zilnic de lichide suficiente este esențial pentru a preveni deshidratarea, chiar și atunci când vă simțiți grețos.
Ghimbir
Dovezile științifice sugerează că ghimbirul poate ajuta la diminuarea stării de greață și la reducerea vărsăturilor. Acest lucru a fost studiat în primul rând la persoanele însărcinate și la persoanele cu cancer care urmează un tratament de chimioterapie.
Ghimbirul pare să ofere beneficii potențiale cu un risc foarte scăzut. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege cel mai bun mod de a extrage părțile utile ale ghimbirului și cea mai bună doză și frecvență.
Încercați bere de ghimbir, extract de ghimbir sau bomboane de ghimbir pentru a vedea care, dacă este cazul, funcționează pentru greața dumneavoastră.
Alimente uscate
Alimentele uscate, cu amidon, cum ar fi pâinea prăjită simplă sau biscuiții cu salină, pot rezolva uneori greața. Aceste alimente sunt fade și ușor de digerat. Ele pot acționa, de asemenea, pentru a absorbi acidul gastric, ceea ce poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
Alimente reci și alimente cu miros scăzut
Puteți experimenta pentru a vedea cum răspunde organismul dumneavoastră la diferite tipuri de alimente atunci când vă confruntați cu greață. Unii oameni consideră că mirosul alimentelor care se gătesc agravează greața.
Unii oameni consideră că alimentele calde sau fierbinți și alimentele cu mirosuri puternice le pot crește greața. În general, alimentele reci au niveluri de miros mai scăzute și o aromă mai puțin intensă. Rețineți că alimentele pe care le puteți tolera cu o boală de stomac pot să nu fie tolerabile dacă sunteți însărcinată.
Alte alimente pe care să le aveți la îndemână pentru zilele de boală
Este posibil să doriți să păstrați și alte alimente în cămară pentru zilele de boală. Cele mai multe dintre acestea vor rămâne proaspete pentru o perioadă lungă de timp și vă pot ajuta să vă simțiți mai bine. Unele dintre aceste alimente includ:
- Jell-O
- Popsicles
- Ceaiuri calde
- Cutii de sucuri
- Conserve de fructe
- Batoane de brânză
- Crackers
Rezumat
Atunci când sunteți bolnav, prepararea unor alimente sănătoase sau obținerea unei cantități suficiente de mâncare și băutură poate fi o provocare. Este normal să ai mai puțin apetit atunci când ești bolnav, iar majoritatea persoanelor sănătoase pot tolera o zi sau două cu mai puțină mâncare decât de obicei.
Nu uitați să consultați un furnizor de asistență medicală dacă aveți orice afecțiune medicală care necesită atenție sau simptome care apar din cauza faptului că mâncați și beți mai puțin decât de obicei. Alegerile dvs. de alimente și băuturi pot fi personalizate pentru a vă ajuta cu simptomele bolii și pentru a vă ajuta să vă recuperați.
Lista de Referințe:
- What to Eat When Sick: Foods To Eat, Avoid, and More – Verywell Health1
- The Best Foods to Eat When You’re Sick – Cleveland Clinic2
- What to Eat When You Have COVID-19 – EatingWell3
- The 15 Best Foods to Eat When You’re Sick – Healthline4
Nu rata….
- Untul de Shea: Beneficii, Utilizări și Secrete pentru o Piele SănătoasăDacă pielea ta tânjește după hidratare intensă și dorești o abordare holistică, atunci trebuie să integrezi în rutina de îngrijire produse cosmetice cu unt de shea. Acest elixir natural aduce beneficii excepționale, hrănind,… Citește mai mult: Untul de Shea: Beneficii, Utilizări și Secrete pentru o Piele Sănătoasă
- Ce alegem: Psiholog, psihoterapeut, psihiatru, coach sau consilier psihologic?Uneori, viața devine complicată. Emoțiile te năvălesc, problemele par fără soluție și simți că ai nevoie de ajutor. Însă de unde să începi? Să mergi la psiholog, la psihoterapeut, la psihiatru, la un… Citește mai mult: Ce alegem: Psiholog, psihoterapeut, psihiatru, coach sau consilier psihologic?
- 6 Semne Că Ficatul Tău Este Supraîncărcat cu ToxineTrăim într-o lume plină de toxine. Fie că este vorba despre aerul pe care îl respirăm, alimentele pe care le consumăm sau chiar produsele pe care le aplicăm pe piele, toate acestea pot… Citește mai mult: 6 Semne Că Ficatul Tău Este Supraîncărcat cu Toxine
- Disfuncția erectilă: Cauze, simptome și tratamente moderneDisfuncția erectilă este o problemă complexă care afectează milioane de bărbați la nivel global, având un impact semnificativ asupra calității vieții și a relațiilor intime. Deși este o condiție frecventă, mai ales odată… Citește mai mult: Disfuncția erectilă: Cauze, simptome și tratamente moderne
- Somnul excesiv – între oboseală și boalăSomnul este unul dintre pilonii fundamentali ai sănătății noastre. Dar ce se întâmplă atunci când dormim prea mult? Ei bine, paradoxal, excesul de somn poate fi la fel de dăunător ca și lipsa… Citește mai mult: Somnul excesiv – între oboseală și boală