4 Cauze ale pneumoniei: nu întotdeauna cauzate de infecție

4 Cauze ale pneumoniei: nu întotdeauna cauzate de infecție

În urma pandemiei de coronavirus, o mare parte din populație a devenit mai informată în ceea ce privește pneumonia. Cu toate acestea, este esențial să înțelegem că pneumonia nu este cauzată exclusiv de coronavirus. Deși inflamația este adesea provocată de agenți microbi, există și situații în care originea acesteia nu este legată direct de infecții. Așadar, este important să avem o perspectivă largă și să ne informăm corect despre toate cauzele posibile ale acestei afecțiuni.

Ce este pneumonia

Este un proces inflamator al unuia sau ambilor plămâni – poate avea o evoluție acută și cronică. Pneumonia provoacă tuse, febră și stare generală de rău, slăbiciune. Uneori, inflamația este atât de severă încât poate duce la spitalizare, deoarece persoana are dificultăți de respirație, are nevoie de susținere cu oxigen suplimentar sau chiar de transfer la un ventilator (un aparat care respiră pentru pacient).

Pneumonia afectează sacii de aer din plămâni sau alveolele. Atunci când acești saci de aer se inflamează sau se infectează cu diverși agenți patogeni, se umplu cu lichid, ceea ce îngreunează respirația și reduce fluxul de oxigen către țesuturile corpului.

Pneumonia variază în funcție de gravitate

Cazurile variază de la destul de ușoare la periculos de grave și fatale. Vârsta este unul dintre principalii factori de risc pentru pneumonie, vârstnicii și copiii sub 5 ani fiind cei mai afectați de complicațiile acesteia.

Pneumonia poate pune în pericol viața, iar cauza nu este doar coronavirusul. Aproximativ 1 milion de persoane din țară sunt spitalizate în fiecare an cu diferite tipuri de pneumonie. Aproximativ 50.000 de persoane mor din cauza pneumoniei (nu coronavirus) în fiecare an, majoritatea fiind vârstnici.

Citeste si...
Beneficiile donării de sânge pentru sănătate

Pericolul pneumoniei are mai mult de-a face cu persoana care suferă de pneumonie în sine, cu comorbiditățile și cu problemele de sănătate care preced inflamația. Persoanele în vârstă, cele cu emfizem sau alte boli pulmonare și pacienții care pot avea un sistem imunitar scăzut din diverse motive sunt mai predispuși la pneumonie severă.

Faptul de a fi suferit un accident vascular cerebral sau alte boli cronice în trecut îi face, de asemenea, pe oameni mai vulnerabili la pneumonie. Fumătorii sunt, de asemenea, mai predispuși să facă pneumonie.

4 cauze care provoacă pneumonia

Pneumonia poate fi infecțioasă (adică este cauzată de pătrunderea în plămâni a diverșilor agenți patogeni) și neinfecțioasă – inflamația este provocată de diverși iritanți de natură neinfecțioasă. Cel mai adesea cauza sunt infecțiile, mult mai rar – funinginea, substanțele chimice, praful, alergenii, unele medicamente.

4 Cauze ale pneumoniei: nu întotdeauna cauzate de infecție
4 Cauze ale pneumoniei: nu întotdeauna cauzate de infecție 4

1. Pneumonia bacteriană

Pneumonia bacteriană este o inflamație cauzată de germeni care pătrund în plămâni. Ea include următoarele tipuri:

  • Pneumonia pneumococică. Acest tip comun de pneumonie bacteriană este cauzat de Streptococcus pneumoniae.
  • Pneumonia stafilococică. Această infecție este cauzată de Staphylococcus aureus. Cea mai periculoasă este forma rezistentă la antibiotice a bacteriei S. Aureus, care provoacă pneumonie atunci când este tratată în spital (nosocomială).
  • Pneumonia cu H. influenzae. Pneumonia cu Haemophilus este provocată de microbi care se aseamănă ca denumire latină cu influenzae, dar nu sunt virusuri, ci sunt bacteriile care se tratează cu antibiotice.
  • Pneumonia Gram-negativă. Aceasta este pneumonia provocată de diferite bacterii, cum ar fi E. coli, Klebsiella sau Pseudomonas. Acestea sunt numite Gram-negative din cauza modului în care reacționează la procesul de colorare chimică din laborator. Acest tip de pneumonie este mai frecvent în mediile de îngrijire medicală, în special în rândul pacienților slăbiți.
Citeste si...
Cum să răspundeți la simptomele unui atac de cord când sunteți singur

2. Pneumonia virală

Apare atunci când infecția cu diferite tipuri de virusuri infiltrează țesutul pulmonar. Cele mai frecvente pneumonii până în prezent sunt:

  • Pneumonia cu coronavirus.
  • Pneumonia gripală cauzată de virusurile gripale (Influența) A și B.
  • Pneumonia cu RSV (virusul sincițial respirator). Este mai frecventă la copii.
  • Adenovirusurile, rinovirusurile și metapneumovirusul uman sunt cauze mai puțin frecvente de pneumonie virală.

3. Pneumonia “ambulantă”

Pneumonia cu micoplasmă se mai numește și pneumonie atipică sau “ambulantă”. Deși este cauzată de bacteria Mycoplasma pneumoniae, are o evoluție mai ușoară decât pneumonia bacteriană tipică.

4. Pneumonia fungică

Pneumonia se poate dezvolta ca urmare a unor boli cauzate de inhalarea sporilor fungici din aer. Pneumonia fungică este mai puțin frecventă decât pneumonia virală sau bacteriană.

Pe lângă infecția din surse externe, nasul și gâtul dumneavoastră pot fi “infestate” cu bacterii pe care nici măcar nu știți că le aveți. Aceste bacterii pot rămâne acolo pe termen nedefinit sau pot deveni agresive într-o clipă, provocând infectarea tractului respirator superior și a bronhiilor și plămânilor.

Ce cauzează diferite tipuri de pneumonie

Diferite bacterii, virusuri și ciuperci cauzează diferite tipuri de pneumonie. Acești germeni pătrund în tractul respirator prin gură sau nas. O persoană se poate infecta în mai multe moduri:

  • dacă o persoană infectată tușește sau strănută pe cei din jur și aceștia inhalează germenii;
  • când o persoană atinge o suprafață infectată și apoi își atinge fața (în special zona gurii și a nasului), transferând agenții patogeni pe membranele mucoase.

Experții împart pneumonia în două mari categorii, în funcție de locul în care oamenii o contractează:

organicsfood.ro

Pneumonia dobândită în comunitate

Locurile aglomerate, cum ar fi căminele universitare, școlile, locurile de muncă, grădinițele, mijloacele de transport în comun și alte zone în care oamenii se adună sunt principalele surse de infecție. În ceea ce privește pneumonia extra-spitalicească, aceasta este contractată de persoanele care își duc pur și simplu viața de zi cu zi.

Citeste si...
Kinetoza sau răul de mișcare la copii, cauze, simptome, prevenire și tratament

Anumite tipuri de bacterii, cum ar fi streptococii, pneumococii și H. Influenzae, cauzează în mod obișnuit pneumonia dobândită în comunitate. Acestea tind să provoace semnele tipice ale pneumoniei – febră, tuse și dificultăți de respirație. Gripa poate fi o cauză directă a pneumoniei sau poate predispune oamenii la dezvoltarea unei infecții bacteriene. pneumonia “ambulantă” este un tip mai blând de pneumonie extra-spitalicească.

Pneumonia dobândită în spital

Se mai numește și pneumonie nosocomială, ceea ce înseamnă – infecția a apărut într-un spital. Pneumonia dobândită în centrele de îngrijire este similară, deși boala apare într-un centru de îngrijire pe termen lung și nu într-un spital.

Dacă persoanele cu pneumonie au fost recent la medic sau au vizitat o clinică, anumite bacterii pot fi suspectate la domiciliu. Acestea pot include bacterii rezistente la antibiotice, cum ar fi MRSA și organisme numite bacterii gram-negative.

4 Cauze ale pneumoniei: nu întotdeauna cauzate de infecție
4 Cauze ale pneumoniei: nu întotdeauna cauzate de infecție 5

Simptomele pneumoniei

Uneori este dificil pentru pacientul însuși să determine dacă simptomele sunt cauzate de o răceală sau de o pneumonie și trebuie consultat un medic. Momentul și evoluția simptomelor ajută la diagnosticare. Majoritatea pacienților devin îngrijorați atunci când o răceală durează mult mai mult decât de obicei. În cazul în care febra durează până la două săptămâni sau se instalează treptat, simptomele cresc, apar altele noi – există riscul de pneumonie.

Simptomele pneumoniei:

  • Tuse care nu dispare.
  • Tuse umedă cu spută galben-verzuie.
  • Spută cu sânge.
  • Febră și frisoane.
  • Respirație șuierătoare.
  • Dificultate în respirație.
  • Transpirații nocturne care fac necesară schimbarea hainelor.
  • Lărgirea aripilor nasului și respirație rapidă, mai ales la sugari.
  • Dureri în piept.
  • Stare generală de rău sau scăderea activității.
  • Pierderea poftei de mâncare.
Citeste si...
Beneficiile incredibile ale sulfului pentru piele, păr și articulații

Orice simptom din această listă pe fondul manifestărilor de răceală – acesta este un motiv pentru a contacta un medic.

Linkuri web care discută cauze ale pneumoniei care nu sunt întotdeauna cauzate de infecție:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

Ți se umflă picioarele în zona gleznei și a părții inferioare a gambei? Care pot fi cauzele
Cum să Alegi Corect Periuța de Dinți: Secretele pentru un Zâmbet Sănătos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health