Persoanele supraponderale au adesea multe probleme asociate – tensiune arterială ridicată, colesterol în sânge, diabet de tip 2, articulații și coloană vertebrală dureroase. Dietele speciale, absorbția de pastile în acest caz nu ajută prea mult. Și activitatea fizică pare uneori inaccesibilă, și, de asemenea, complexe, timiditate… Se pare că nu există nicio cale de ieșire din cercul vicios. Dar nu. În toate aceste cazuri, kinetoterapia va ajuta.
Supraponderabilitatea nu este doar o problemă estetică. Persoanele supraponderale sunt expuse riscului de a suferi de multe boli, iar pe primul loc pe listă se află sistemul musculo-scheletal. Osteoartrita, artrita, hernii de disc, dureri de spate, dureri cervicale, dureri articulare, umflarea picioarelor…
În acest caz, kinesiologii identifică doi factori de risc principali. În primul rând, este vorba de o suprasolicitare a articulațiilor și a vertebrelor dintr-un motiv ușor de înțeles – excesul de greutate. În al doilea rând, lipsa de masă musculară. Da, da, după cum arată practica kinetoterapiei, persoanele obeze au adesea țesutul muscular puternic înlocuit de țesutul adipos. Există foarte puțini mușchi ca atare. Care sunt consecințele acestui lucru?
De ce sunt mușchii atât de importanți pentru oameni?
Aici este important să facem o mică digresiune și să spunem câteva cuvinte despre importanța mușchilor în corpul uman. Ei ne sunt dați nu numai pentru a căra sarcini grele. Mușchii dezvoltați ne țin ferm întregul schelet și hrănesc vertebrele, articulațiile printr-o rețea largă de vase împachetate în acești mușchi.
Atunci când mușchii se contractă, nutriția este crescută. Mușchii pompează sânge proaspăt în țesutul osos și cartilaginos ca niște pompe și, împreună cu sângele, umezeală și nutrienți.
Dacă nu există mișcare și mușchi bine dezvoltați și funcționali, nu există o hrănire adecvată a oaselor. Iar fără umiditate și nutriție, oasele încep să se usuce și să se destrame la propriu, formând hernii și protuberanțe.
Acest proces începe, de obicei, cu țesuturile moi care înconjoară articulația, de exemplu, în cazul genunchiului – modificări degenerative la nivelul meniscurilor, ligamentelor, supraîncărcarea anumitor zone ale coloanei vertebrale, articulațiilor ca urmare a dezechilibrelor musculare.
Prin urmare, este foarte important să menținem sănătatea și funcționalitatea mușchilor. Sănătatea întregului nostru schelet și nu numai depinde în primul rând de ei. Toate organele interne au nevoie de hrană și de hidratare. Importanța mușchilor poate fi cu greu supraestimată.
Cu toate acestea, persoanele cu o constituție non-standard sunt deseori sigure că mișcarea activă “nu mai este pentru ele”, dezvoltă complexe, simt frică și timiditate. Iar dacă au deja artroze, hernii de disc, activitatea fizică este dată cu și mai mare dificultate. Ca urmare, sedentarismul și medicamentele duc și mai departe o persoană în abisul bolilor.
Metoda terapiei prin mișcare – kinetoterapia – a fost dezvoltată pentru a face ca activitatea de mișcare adecvată și reabilitarea să fie disponibilă practic tuturor, inclusiv persoanelor obeze, slăbite fizic, cu un “buchet” de diverse probleme de sănătate.
Complexele speciale de reabilitare vă permit să efectuați exerciții terapeutice pentru coloana vertebrală, articulații, sistem cardiovascular fără riscuri, sarcină axială periculoasă asupra sistemului musculo-scheletic, mușchiul inimii.
Programul cursului este pregătit individual pentru fiecare persoană – ținând cont de vârstă, greutate, condiție fizică, prezența bolilor concomitente și alte particularități.
Centrul nostru tratează persoane supraponderale care reușesc să scape cu succes de durerile de spate, de durerile articulare cauzate de osteoartrită și artrită, iar în cazul coloanei vertebrale – osteocondroză, hernie de disc, proeminență, spondiloartrită. În același timp, se normalizează tensiunea arterială, fondul hormonal, nivelul colesterolului și al glicemiei, dispare dispneea, tahicardia și sindromul de oboseală cronică.
Ca să nu mai vorbim de faptul că kinetoterapia vă permite să pierdeți cu succes kilogramele în plus, să corectați și să strângeți figura prin formarea unui corset muscular puternic, înlocuind treptat țesutul gras.
Sarcina principală a metodologiei este de a adapta o persoană completă la antrenamentul activ de forță pe simulatoare de kinetoterapie, de a ajuta să scape de complexe, de nesiguranță, de a face față multor boli și de a restabili o calitate decentă a vieții.
Dacă dietele și „anti-pierderea în greutate” nu ajută
Persoanele cu exces de greutate visează să găsească nu numai sănătate, ci și o siluetă bună. Infometarea nu va ajuta cu siguranță aici, după dietele restrictive kilogramele se întorc catastrofal de repede. La fel și despre cardio epuizant.
Doar o dietă sănătoasă – o alimentație adecvată, fără restricții, și exerciții speciale pentru a forma un corset muscular, lucrând mușchii profunzi ai spatelui, abdomenului și coapselor vor ajuta.
De ce este un corset muscular atât de important și cum promovează astfel de antrenamente o ardere eficientă a grăsimilor și mențin greutatea optimă a unei persoane?
În primul rând, un corset muscular puternic și mușchii scheletici profunzi bine dezvoltați înlocuiesc țesutul adipos și sunt mult mai eficienți în cheltuirea caloriilor pe parcursul zilei, indiferent de ceea ce facem.
Prin întărirea și dezvoltarea corsetului muscular, accelerăm metabolismul și creștem cheltuielile calorice, chiar și în repaus și în timpul somnului.
Cum se formează un corset muscular?
Adevărul este că exercițiile de fitness tradiționale și populare nu contribuie prea mult la întărirea corsetului muscular. De exemplu, cardio intensiv practic nu antrenează mușchii, dimpotrivă, pierderea rapidă în greutate este aproape întotdeauna însoțită de pierderea masei musculare, iar locul mușchilor “slăbiți” este luat de țesutul adipos.
Antrenamentul de forță convențional pentru “masă” folosește în principal mușchii superficiali. Cu o dietă dezechilibrată, acest lucru duce la acumularea de țesut muscular și adipos, astfel încât depozitele din zonele cu probleme nu vor să dispară nici măcar după un antrenament intensiv, iar abdomenul nu devine plat.
Ca să nu mai vorbim de faptul că antrenamentul de forță duce la creșterea sarcinilor axiale asupra coloanei vertebrale și poate înrăutăți starea spatelui, a coloanei vertebrale, a articulațiilor, poate duce la leziuni, epuizare și scăderea imunității.
Și aici, din nou, metoda kinetoterapiei vine în ajutor, exerciții pentru stabilizarea mușchilor pe echipamente speciale – kinesio-trainers, care vă permit să includeți în mod eficient în activitatea mușchilor scheletici profunzi, grupuri musculare “invizibile” ale abdomenului, spatelui, picioarelor, fesei.
Programul de exerciții fizice este selectat individual după consultarea unui specialist (ținând cont de greutate, vârstă, condiție fizică și comorbidități).