16.9 C
București

Spanacul: Superalimentul bogat in nutrienti care va protejeaza sanatatea

Date:

Share post:

Spanacul este considerat a fi unul dintre cele mai sanatoase alimente din lume, cercetatorii identificand mai mult de o duzina de tipuri diferite de antioxidanti flavonoizi prezenti numai in frunzele verzi, ca sa nu mai vorbim de toate celelalte vitamine, minerale si nutrienti esentiali. Nutritia spanacului are un puternic efect antiinflamator si antioxidanti, iar daca combinati acest lucru cu cantitatea sa foarte mica de calorii, este cu usurinta unul dintre cele mai bogate alimente existente in nutrienti.

Asadar, ce este, cum iti poate imbunatati sanatatea si cum poti adauga aceasta frunza verde nutritiva in dieta ta? Haideti sa exploram tot ce trebuie sa stiti despre nutritia spanacului.

Ce este spanacul?

Planta de spanac este o leguma care face parte din familia Amaranthaceae familie care include si alte alimente vegetale bogate in substante nutritive, precum sfecla, sfecla rosie si quinoa. S-a demonstrat ca alimentele din aceasta familie sunt utile in protejarea sistemului nervos central, reducerea inflamatiilor si intarzierea procesului de imbatranire prin protejarea celulelor impotriva deteriorarii.

Spanacul contine compusi carotenoizi protectori speciali care au fost legati cu in scadere riscul multor boli, inclusiv al cancerului, bolilor de inima, diabetului, afectiunilor neurodegenerative si obezitatii.

Fitonutrientii spanacului includ carotenoizi precum beta-carotenul, luteina si zeaxantina, acelasi tip de antioxidanti care se regasesc si in profilurile nutritionale ale morcovului, varza si broccoli. Nutritia spanacului furnizeaza, de asemenea, flavonoide, care sunt un tip de antioxidanti puternici care protejeaza impotriva bolilor prin combaterea daunele provocate de radicalii liberi din organism. Acesti compusi protectori fac din spanac unul dintre cele mai bune alimente anti-imbatranire disponibile.

Pe langa faptul ca furnizeaza un nivel ridicat de antioxidanti, alimentatia cu spanac ofera, de asemenea, o cantitate impresionanta de vitamine si minerale in general. Este considerat un aliment cu densitate nutritiva, ceea ce inseamna ca spanacul contine foarte putine calorii, dar este o sursa buna de micronutrienti precum vitamina C, vitamina A, mangan, zinc si seleniu.

Acest lucru face ca aceasta leguma sa fie utila in protejarea diverselor sisteme si functii din organism, laudandu-se cu o lista lunga de potentiale beneficii pentru sanatate ale spanacului, de la o vedere mai buna pana la imbunatatirea functiei imunitare.

Spanacul este originar din centrul si sud-vestul Asiei si este cultivat acolo de mii de ani. Se crede ca varietatile din zilele noastre au crescut pentru prima data in unele parti din India si Iran. Calatorii arabi au adus spanacul in regiunea mediteraneana undeva in jurul secolului al VIII-lea d.Hr., unde este gatit in mod obisnuit si astazi, facandu-si frecvent aparitia in mancarurile si bucatariile grecesti, italiene si franceze.

Desi nu creste bine in climatele calde si umede, fermierii din regiunea calda a Mediteranei au folosit sisteme de irigatii pentru a putea recolta plante de spanac in cantitati mari. Pe masura ce a inceput sa fie cultivat in cantitati mai mari, s-a raspandit in Persia, Spania, Turcia si mai departe spre est, in alte natiuni din Asia si in tot Orientul Mijlociu.

Informatii nutritionale despre spanac

Nutritia spanacului este bogata in multe substante nutritive importante, inclusiv vitamina K, vitamina A, acid folic si vitamina C, dar contine o cantitate foarte mica de calorii in fiecare portie. In plus, desi exista niste carbohidrati, este, de asemenea, foarte bogat in fibre, ceea ce inseamna ca poate ajuta la sustinerea regularitatii si la mentinerea constanta a glicemiei.

O portie de o cana de spanac crud (aproximativ 30 de grame) contine aproximativ:

  • Calorii: 6.9
  • Carbohidrati totali: 1.1 g
  • Fibre: 0.7 g
  • Zahar: 0.1 g
  • Total grasimi: 0.1 g
  • Grasimi saturate: 0.02 g
  • Grasimi polinesaturate: 0.05 g
  • Grasimi mononesaturate: 0.003 g
  • Grasimi trans: 0 g
  • Proteine: 0.9 g
  • Sodiu: 23,7 mg (1% VD*)
  • Vitamina K: 145 mcg (121% DV)
  • Vitamina A: 141 mcg (16% DV)
  • Folat: 58,2 mcg (15% VD)
  • Mangan: 0,3 mg (13% DV)
  • Vitamina C: 8,4 mg (9% DV)
  • Magneziu: 23,7 mg (6% DV)
  • Fier: 0,8 mg (4% DV)

*Valoare zilnica: Procentele se bazeaza pe o dieta de 2.000 de calorii pe zi.

In plus fata de nutrientii enumerati mai sus, alimentatia cu spanac crud contine, de asemenea, ceva calciu, riboflavina, vitamina B6 si vitamina E.

Pentru comparatie, profilul nutritional al spanacului gatit contine o cantitate mai concentrata de mai multi nutrienti. Exista mai multe fibre si proteine in spanacul care a fost gatit, plus o cantitate mai mare de mai multe vitamine si minerale, cum ar fi vitamina K si vitamina A.

organicsfood.ro

O portie de o cana de spanac gatit (aproximativ 180 de grame) contine aproximativ:

  • Calorii: 41.4
  • Carbohidrati totali: 6.8 g
  • Fibre: 4.3 g
  • Zahar: 0.8 g
  • Total grasimi: 0.5 g
  • Grasimi saturate: 0.1 g
  • Grasimi polinesaturate: 0.2 g
  • Grasimi mononesaturate: 0.01 g
  • Grasimi trans: 0 g
  • Proteine: 5.4 g
  • Sodiu: 126 mg (5% VD*)
  • Vitamina K: 889 mcg (741% DV)
  • Vitamina A: 943 mcg (105% DV)
  • Mangan: 1,7 mg (74% DV)
  • Folat: 263 mcg (66% DV)
  • Magneziu: 157 mg (37% DV)
  • Fier: 6,4 mg (36% DV)
  • Cupru: 0,3 mg (33% VD)
  • Riboflavina: 0,4 mg (31% VD)
  • Vitamina E: 3,7 mg (25% DV)
  • Vitamina B6: 0,4 mg (24% DV)
  • Vitamina C: 17,6 mg (20% DV)
  • Calciu: 245 mg (19% DV)
  • Potasiu: 839 mg (18% DV)
  • Tiamina: 0,2 mg (17% DV)
  • Fosfor: 101 mg (8% DV)
Citeste si...
Cele mai bune 12 alimente vegetale pentru energie susținută și sănătate optimă

*Valoare zilnica: Procentele se bazeaza pe o dieta de 2.000 de calorii pe zi.

Nutritia de spanac gatit contine si ea ceva zinc, niacina, sodiu si seleniu.

In plus, este important de retinut ca, desi nutritia de spanac contine fier si calciu, acesti nutrienti nu sunt bine absorbiti de organism. De fapt, spanacul este considerat a fi una dintre cele mai putin biodisponibile surse alimentare de calciu.

Acest lucru se datoreaza faptului ca aceasta frunza verde contine substante care inhiba absorbtia, inclusiv niveluri ridicate de acid oxalic. Moleculele de acid oxalic, denumite si oxalati, sunt un tip de antinutrienti care se leaga de calciu si fier in organism si impiedica organismul sa le absoarba efectiv. Nivelurile ridicate de oxalati sunt cunoscute pentru ca fac fierul si calciul mult mai putin absorbabile, impiedica utilizarea lor si contribuie la excretia lor din organism prin urina.

In plus, spanacul contine ecdysteron si chiar si ceva turkesteron, care sunt bune pentru dezvoltarea musculaturii si pentru performanta atletica.

Beneficii

1. Protejeaza impotriva cancerului

Studiile arata ca consumul de legume cu frunze verzi si legume crucifere – inclusiv spanac, creson, broccoli, conopida, varza, varza, varza de Bruxelles, frunze de mustar, frunze de napi, varza creata si varza kale – pot proteja in mod dramatic impotriva aparitia diverselor tipuri de cancer, inclusiv a cancerului de colon, de san si de prostata.

Spanacul este capabil sa incetineasca formarea celulelor canceroase deoarece se apara impotriva deteriorarii ADN-ului si limite stresul oxidativ prin prezenta unor antioxidanti precum neoxantina si violaxantina. Acesti carotenoizi puternici protejeaza celulele de mutatiile care pot duce in cele din urma la cresterea tumorilor canceroase.

Nutritia spanacului contine, de asemenea, atat cloroplast cat si clorofila. Din acest motiv, studiile au constatat ca spanacul actioneaza ca un aliment puternic de lupta impotriva cancerului, eliminand substantele cancerigene din organism, detoxificand organismul, reducand inflamatia si incetinind deteriorarea radicalilor liberi.

2. Apara impotriva bolilor de inima

Datorita continutului sau de antioxidanti, spanacul limite inflamatia din organism, care este unul dintre principalii factori de risc asociati cu dezvoltarea bolilor coronariene. Studiile arata ca poate proteja sanatatea inimii prin imbunatatind functiile acidului nitric, care imbunatateste circulatia, scade tensiunea arteriala si promoveaza sanatatea vaselor de sange.

Spanac este, de asemenea, bogat in multi carotenoizi specifici care au fost legati de scaderea inflamatiei si de prevenirea bolilor cronice.

Nutritia spanacului este capabila sa ajute la vindecarea problemele legate de vasele de sange, inclusiv ateroscleroza si hipertensiunea arteriala. Compusii protectori care se gasesc in spanac lucreaza impreuna pentru a mentine arterele libere de acumularea de placi periculoase, pentru a reduce nivelul colesterolului, pentru a combate tensiunea arteriala ridicata, pentru a creste fluxul sanguin si pentru a mentine vasele de sange sanatoase si puternice.

Fibrele care se gasesc in aceasta leguma, de asemenea lucreaza pentru a reduce nivelul ridicat al colesterolului si incetinesc absorbtia de zaharului in fluxul sanguin. Impreuna, acesti factori reduc foarte mult riscul de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

3. Stimuleaza imunitatea

Nutritia spanacului furnizeaza niveluri ridicate de vitamina A si vitamina C, ambele fiind considerate de fapt antioxidanti care pot fi deosebit de utile in mentinerea unui sistem imunitar puternic. Acesti antioxidanti va pot mentine imunitatea puternica pentru a se proteja impotriva bacteriilor, virusilor, toxinelor si a altor invadatori daunatori care pot provoca boli si afectiuni.

Frunzele verzi de asemenea, stimuleaza imunitatea prin reducerea raspunsurilor inflamatorii, reducand deteriorarea celulelor si promovand sanatatea digestiva, care este foarte importanta pentru absorbtia nutrientilor care stimuleaza imunitatea din alimente.

Antioxidantii care se gasesc in nutritia spanacului, de asemenea protejati pielea si ochii, impreuna cu sanatatea orala prin protejarea impotriva cariilor dentare si a bolilor sau infectiilor gingivale. De asemenea, acestea protejeaza impotriva unor afectiuni mai grave, inclusiv daunele provocate de radicalii liberi, care pot duce la boli de inima, cancer, raspunsuri autoimune si tulburari cognitive.

4. Stabilizeaza zaharul din sange

Spanacul contine steroizi protectori numiti fitoecdysteroizi. In cadrul studiilor, acesti steroizi s-au dovedit a creste metabolismul glucozei (zaharului) si ajuta la mentinerea stabila a nivelului de zahar din sange. Acest lucru este extrem de benefic pentru persoanele cu prediabet, diabet zaharat sau alte forme de sindrom metabolic, deoarece minimizeaza necesarul de insulina, hormonul critic pentru stocarea grasimilor.

Citeste si...
5 Semne care indică îmbătrânirea prematură

Alimentatia cu spanac contine, de asemenea, o cantitate buna de fibre in fiecare portie, care poate ajuta la incetinirea absorbtiei zaharului in sange pentru a a mentine constant nivelul de zahar din sange.

De asemenea, s-a constatat ca alti cativa compusi specifici care se gasesc in aceasta leguma reduc riscul de complicatii care pot aparea ca urmare a diabetului. Pacientii diabetici se pot confrunta cu boli de inima, orbire, leziuni nervoase, amorteala la nivelul membrelor si alte complicatii, impotriva carora spanacul si alte legume pot contribui la protectie.

5. Mentine o vedere sanatoasa

Alimentatia cu spanac contine vitamina A sub forma de carotenoizi, care sunt benefice pentru vedere prin conservarea sanatatea retinei, a maculei si a corneei. In plus, doi dintre carotenoizii din spanac – luteina si zeaxantina – sunt unii dintre principalii antioxidanti necesare pentru a prelungi sanatatea ochilor, mai ales la o varsta inaintata.

Unele cercetari sugereaza ca sporirea aportului de alimente nutritive precum spanacul ar putea contribui la reducerea riscului de afectiuni oculare legate de varsta, cum ar fi degenerescenta maculara, datorita prezentei acestor carotenoizi importanti. Acesti carotenoizi ajuta la filtrarea razele luminoase daunatoare sa intre in cornee si protejeaza tesuturile vulnerabile din zona retinei de stresul oxidativ care poate duce la orbire, cataracta si alte complicatii.

6. Sustine sanatatea oaselor

Spanacul furnizeaza o cantitate mare de vitamina K, esentiala pentru formarea oaselor. Vitamina K este necesara pentru a mentine structura scheletului sanatos si poate ajuta la evitarea afectiuni precum osteoporoza si fracturile osoase. Vitamina K are, de asemenea, rolurile de de a ajuta cu coagularea sangelui si oprirea inflamatia in organism.

7. Pastreaza stralucirea pielii

Vitamina C si vitamina A care se gasesc in nutritia spanacului pot ajuta la lupta impotriva daunele provocate de lumina UV care pot duce la cancerul de piele si la imbatranirea pielii. Consumul frecvent de alimente, cum ar fi spanacul, care contin antioxidanti, poate ajuta la stimularea cresterii de noi celule cutanate si la sustinerea productiei de colagen, unul dintre principalele elemente constitutive ale pielii care este responsabil pentru elasticitatea si aspectul tineresc.

8. Ajuta la detoxifiere

Fitonutrientii care se gasesc in spanac pot ajuta la detoxifierea organismului si la sustinerea functiei hepatice prin prevenirea cresterii excesive a bacteriilor in microflora intestinala, asa cum s-a demonstrat in cercetarile pe animale. S-a demonstrat ca carotenoizii care se gasesc in alimentatia cu spanac, cum ar fi beta-carotenul, reduc nivelul de inflamatie din organism pentru a pastrati sanatatea digestiva si ajuta la detoxifiere.

Nivelurile mai scazute de inflamatie protejeaza mucoasa vulnerabila a tractului digestiv si a stomacului, reducand sansele de a dezvolta sindromul intestinului permeabil sau alte tulburari digestive si autoimune.

Spanacul este, de asemenea, o sursa buna de fibre alimentare. Fibre sunt necesare pentru a mentine sanatatea digestiva, deoarece sprijina miscarile regulate ale intestinului, transporta deseurile si toxinele din organism, previne constipatia si diareea si poate detoxifia tractul digestiv.

9. Pastreaza sanatatea creierului

Studiile sugereaza ca legumele, cum ar fi spanacul, pot avea proprietati anti-imbatranire. De fapt, cercetarile arata ca aceasta frunza verde poate proteja sanatatea creierului de bolile legate de varsta si chiar sa inverseze leziunile existente care au avut loc in cortexul cerebral al creierului in urma unui accident vascular cerebral.

Antioxidantii care se gasesc in alimentatia cu spanac actioneaza pentru a reduce inflamatia si stresul oxidativ care este asociat cu un declin al cognitiei. Potrivit unui studiu pe animale publicat in Journal of Neuroscience, oferind sobolanilor un supliment care contine extract de spanac a fost eficient in inversarea semnelor de deteriorare cognitiva legate de varsta si in imbunatatirea performantelor comportamentale motorii.

10. Bogat in magneziu

Spanacul este una dintre cele mai bune surse de magneziu din alimentatie, iar acesta este chiar conservat atunci cand este gatit. Magneziul este un nutrient vital in organism care contribuie la sanatatea celulara generala si joaca un rol central in peste 300 de functii corporale diferite.

Din pacate, insa, in ciuda disponibilitatii pe scara larga a alimentelor cu magneziu, deficienta de magneziu este o afectiune care afecteaza oameni din intreaga lume, iar majoritatea celor care o au nici macar nu sunt constienti de ea. De fapt, datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii sugereaza ca mai putin de 60 la suta dintre adultii din Statele Unite ale Americii indeplinesc aporturile adecvate pentru magneziu.

Magneziu este necesar pentru a regla calciul, potasiul si sodiul, care impreuna controleaza semnalele neuromusculare si contractiile musculare. Acesta este motivul pentru care o deficienta de magneziu poate duce uneori la dureri musculare si crampe.

Deficienta de magneziu este, de asemenea, asociata cu insomnia, tulburari de dispozitie, dureri de cap, tensiune arteriala ridicata si un risc crescut de diabet, ceea ce face absolut esential sa aveti in alimentatie suficiente alimente bogate in magneziu.

Citeste si...
Beneficiile untului de migdale pentru sănătate: De ce să îl incluzi în dieta ta

In special spanacul organic, spre deosebire de cel conventional/ne-organic, poate fi o sursa buna de magneziu. In timp ce unele persoane se descurca cel mai bine luand suplimente complexe de magneziu pentru a depasi o deficienta, consumul regulat de alimente bogate in magneziu, cum ar fi spanacul, poate oferi, de asemenea, ajutor in reducerea acestor simptome negative.

11. Ajuta la tratarea astmului

Cercetarile arata ca mancatul mai multor legume in general poate ajuta la tratarea astmului, iar un studiu din 2006 a constatat ca spanacul se numara printre aceste legume. Se pare ca magneziul dietetic este motivul pentru care aceasta frunza verde poate ajuta astmaticii.

Cu profilul sau de sanatate si beneficiile sale extinse pentru sanatate, spanacul este adesea folosit in multe ramuri ale medicinei holistice, inclusiv in Ayurveda si in medicina traditionala chineza.

In Ayurveda, spanacul este folosit pentru a reduce inflamatia, pentru a spori rezistenta, pentru a construi rezistenta osoasa si pentru a diminua activitatea tiroidiana. Este considerat detoxifiant si hranitor si este recomandat sa fie consumat in principal in timpul primaverii, ca parte a unei diete ayurvedice sanatoase.

Intre timp, potrivit medicinii traditionale chineze, spanacul este considerat a avea proprietati racoritoare si este folosit pentru a ajuta la tonifierea sangelui. De asemenea, poate fi folosit pentru a promova sanatatea ficatului si pentru a proteja impotriva bolilor de ficat.

Spanac vs. Kale vs. Salata verde vs. Rucola

Spanacul, varza kale, salata verde si rucola sunt cateva dintre cele mai comune frunze verzi folosite in orice, de la salate la garnituri si smoothie-uri. Cu toate acestea, exista cateva diferente unice care diferentiaza aceste legume.

In primul rand, atat varza kale, cat si rucola sunt considerate legume crucifere, ceea ce inseamna ca apartin familiei de plante Brassicaceae. Spanacul si salata, pe de alta parte, apartin familiilor Amaranthaceae si, respectiv, Asteraceae.

In ceea ce priveste nutritia, toate patru sunt sarace in calorii si o sursa buna de multi micronutrienti. Grame la gram, salata este cea mai putin densa in nutrienti, urmata de rucola, care contine o buna parte din mai multe vitamine.

Spanacul si varza kale sunt la egalitate cand vine vorba de valoarea nutritiva. Nutritia de kale este mai bogata in vitamina A, vitamina K si vitamina C, in timp ce spanacul este considerat unul dintre alimentele de top cu magneziu si este mai bogat in acid folic si mangan.

Spanacul, varza kale, salata si rucola pot fi consumate gatite sau proaspete, dar anumite tipuri, cum ar fi spanacul si varza kale, pot fi mai potrivite pentru gatit. De asemenea, ele pot fi folosite interschimbabil in multe retete, inclusiv in supe, salate si sandvisuri.

Alte verdeturi de incercat includ salata iceberg, salata escarola si tatsoi.

Riscuri si efecte secundare

Dupa cum s-a mentionat anterior, spanacul contine acid oxalic, numit uneori si oxalati. Consumul ridicat de alimente cu oxalati a fost asociat cu cresterea riscului de pietre la rinichi la anumite persoane. Multe alimente contin oxalati, dar verdeturile cu frunze, cum ar fi spanacul, in special, au niveluri suficient de ridicate pentru a afecta in mod vizibil anumite conditii de sanatate.

Cel mai bine este sa va limitati consumul de spanac daca ati avut pietre la rinichi in trecut sau daca aveti un risc mai mare de a dezvolta pietre la rinichi, deoarece spanacul poate reduce absorbtia calciului in organism. In cazul persoanelor cu pietre la rinichi, cantitatile scazute de calciu din dieta lor vor creste riscul de formare a pietrelor la rinichi din oxalat de calciu.

Din aceleasi motive, unele dovezi arata, de asemenea, ca persoanele cu sindromul intestinului permeabil, tulburari digestive sau sindromul colonului iritabil pot fi, de asemenea, vulnerabile la inrautatirea simptomelor atunci cand consuma frecvent alimente cu niveluri ridicate de acid oxalic. Atunci cand oxalatii se acumuleaza in tesuturi, acestia pot provoca uneori probleme digestive in interiorul intestinului si pot agrava simptomele asociate cu aceste afectiuni de sanatate.

Din cauza oxalatilor acumulati in tesuturile corporale, unii experti recomanda, de asemenea, ca pacientii cu afectiuni dureroase si inflamatorii existente – cum ar fi fibroza chistica, fibromialgia, bolile tiroidiene, artrita sau astmul – sa nu consume, de asemenea, niveluri foarte ridicate de alimente care contin acid oxalic. In timp ce spanacul poate fi in continuare o optiune sanatoasa pentru aceste grupuri de persoane, cel mai bine ar fi sa il consume cu moderatie si sa opteze pentru includerea in dieta lor a altor frunze verzi care contin mai putini oxalati, cum ar fi varza kale, ardeiul elvetian si romanita.

Retete si utilizari

Spanacul: Superalimentul bogat in nutrienti care va protejeaza sanatatea
Spanacul: Superalimentul bogat în nutrienți care vă protejează sănătatea 2

Aroma spanacului devine mai puternica si mai acida odata ce este gatit si se stie ca este de fapt o leguma care devine mai benefica atunci cand este gatita, deoarece unii dintre nutrientii sai devin mai usor de absorbit de catre organism. Soteaza, fierbe sau gateste spanacul timp de doar un minut poate imbunatati absorbtia nutrientilor sai, fara a-i distruge antioxidantii si fitochimicalele.

Citeste si...
Carnea de vita - Beneficii nutritionale si riscuri ale consumului

Spanacul poate fi preparat din soiuri proaspete, congelate sau conservate, dar, deoarece se afla pe lista Dirty Dozen a Grupului de lucru pentru mediu, se recomanda sa folositi spanac organic proaspat sau congelat ori de cate ori este posibil pentru a va asigura ca majoritatea nutrientilor raman intacti si ca exista cea mai mica cantitate de pesticide si toxine.

Puteti prepara spanacul in mai multe moduri, dintre care majoritatea necesita putin sau deloc timp. Poate fi consumat complet proaspat si crud sau poate fi gatit la aburi, fiert, sarat sau copt.

Daca doriti sa folositi spanacul crud, acesta are un gust usor care functioneaza bine in salate sau chiar in retete de smoothie verde. Deoarece gustul spanacului nu este amar, asa cum pot fi unele alte verdeturi, acesta este usor de mascat in smoothie-uri de gustul altor ingrediente, cum ar fi fructele de padure sau o banana.

Cautati cateva moduri simple de a va bucura de aceasta leguma nutritiva? Iata cateva retete savuroase care sa va ajute sa profitati din plin de gama larga de beneficii potentiale ale spanacului disponibile:

Cum se achizitioneaza

Spanacul proaspat este disponibil pe tot parcursul anului, desi sezonul sau principal se desfasoara aproximativ de la inceputul primaverii, din martie pana in mai, si apoi din nou toamna, din septembrie pana in octombrie. In afara de cumpararea spanacului proaspat, acesta poate fi gasit si in varietati congelate sau conservate in majoritatea magazinelor alimentare in orice moment al anului.

Exista trei tipuri principale de spanac: spanac de Salvie, spanac plat sau semisalvie. Savoy este tipul care se gaseste cel mai des in stare proaspata in magazinele alimentare. Are frunze mai curbate decat celelalte tipuri si un gust bland.

Spanacul plat (numit si spanac cu frunze netede) este de obicei cultivat pentru a fi folosit in produse de spanac conservate sau congelate. Spanacul semi-sarat este folosit in ambele moduri, dar este mai putin raspandit decat celelalte doua tipuri.

Atunci cand cumparati spanac, cautati frunze care au o culoare verde vibranta si intensa. Evitati frunzele care par deja ofilite sau care au pete umede, maro.

Se stie ca spanacul atrage si retine bacteriile oarecum usor, asa ca spalati-l bine inainte de a-l folosi. De asemenea, cel mai bine este sa cumparati spanac organic ori de cate ori este posibil, deoarece spanacul cultivat in mod conventional este una dintre culturile de legume cele mai stropite cu pesticide care exista. Potrivit Grupului de lucru pentru mediu, majoritatea spanacului contine mai multe pesticide, cu unele rapoarte arata chiar ca ca are mai multi contaminanti decat alte 320 de alimente consumate in mod obisnuit.

Nu este recomandat sa spalati spanacul inainte de a-l depozita in frigider, deoarece expunerea frunzelor la apa le poate face sa se ofileasca si sa se strice mai repede. Se crede ca spanacul proaspat isi pastreaza cel mai bine substantele nutritive doar atunci cand este folosit in cateva zile de la cumparare, asa ca incercati sa il folositi ceva mai repede. Ii puteti prelungi prospetimea daca il depozitati intr-o punga de plastic si stoarceti cat mai mult aer posibil.

Concluzii

  • Spanacul este o leguma care face parte din familia de plante Amaranthaceae si este strans inrudita cu sfecla rosie, cu sfecla rosie elvetiana si cu quinoa.
  • Nutritia spanacului organic se mandreste cu o cantitate mare de vitamina A, vitamina K si acid folic, alaturi de o serie de alte vitamine, minerale si antioxidanti importanti pentru o cantitate scazuta de calorii din spanac.
  • Adaugarea spanacului in dieta dumneavoastra poate ajuta la imbunatatirea unui numar de conditii de sanatate si s-a demonstrat ca stimuleaza imunitatea, apara impotriva bolilor de inima, mentine pielea sanatoasa si pastreaza functia cognitiva.
  • Optati pentru spanac organic ori de cate ori este posibil si adaugati-l in salate, smoothie-uri sau garnituri pentru o modalitate usoara de a da un upgrade dietei dumneavoastra.

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

Portocala amara, beneficii, proprietati si precautii

Portocala amară, un fruct exotic din Asia de Sud-Est, aduce beneficii impresionante pentru sănătate și frumusețe. Descoperă compoziția, utilizările și precauțiile acestui fruct citric!

Bauturile carbogazoase: O amenintare ascunsa pentru creierul tau?

Impactul consumului de sucuri răcoritoare asupra sănătății creierului. Cercetările evidențiază stresul oxidativ, modificări genetice și efecte asupra neurotransmițătorilor. Protejează-ți sănătatea mentală și fii informat despre alegerile tale!

Beneficiile uimitoare al uleiului de rechin: Adevar sau mit?

Uleiul de ficat de rechin câștigă teren ca supliment alimentar popular. Bogat în vitamina A, squalene și alchilglicerină, acest ulei oferă beneficii pentru sistemul imunitar, luptă împotriva cancerului și mai mult. Un must-read pentru cei interesați de sănătate și wellness.

Proteine vegetale sau animale: care sunt mai bune?

Comparând proteinele vegetale cu cele animale, descoperim beneficiile nutriționale și impactul asupra sănătății. De la reducerea riscului de boli la protejarea mediului, proteinele din plante par să ofere multe avantaje. Alegeți sănătos!

De ce ne doare capul dupa o mahmureala si ce putem face pentru ameliorarea durerilor

Durerea de cap cauzată de mahmureală este chinuitoare. Află care sunt cauzele acestei dureri, cum o poți preveni prin hidratare și ce tratament poți urma pentru ameliorarea disconfortului în acest articol.

Cum sa tii colesterolul sub control: nu ai intotdeauna nevoie de medicamente, exista si alte metode

Combaterea colesterolului rău poate fi o provocare, dar cu o dietă echilibrată și exerciții fizice, poți atinge echilibrul perfect. Află cum să controlezi nivelul fără a apela mereu la medicamente și protejează-ți sănătatea cardiovasculară în mod natural.

10 Beneficii ale consumului de alimente locale

Alimente locale și beneficiile lor asupra sănătății și comunității sunt esențiale. Află cum alegerea produselor din zona ta îmbunătățește viața ta și a celor din jur. Citeste mai mult pentru a descoperi cum poți contribui.

Dieta flexitariana: Raspunsul la echilibrul dintre sanatate si pofta de carne

Dieta flexitariană combină pasiunea pentru carne cu beneficiile alimentației vegetariene, oferind un echilibru între gust și sănătate. Este o opțiune ideală pentru cei care doresc o nutriție mai sănătoasă, dar nu vor să renunțe complet la carne. Îmbrățișează noul trend și descoperă avantajele dietei flexitariene!