La examinarea de către un medic, pulsul și tensiunea arterială sunt unii dintre principalii indicatori care sunt determinați.
Orice programare preventivă sau control la medic pentru orice afecțiune medicală implică, printre altele, măsurarea tensiunii arteriale și a pulsului. Acești doi indicatori pot furniza o mare cantitate de informații despre activitatea inimii, tonusul vascular, circulația sângelui și starea de sănătate a pacientului.
Abaterea indicatorilor poate fi un motiv pentru o examinare mai amănunțită: nivelul presiunii și modificarea frecvenței pulsului se schimbă semnificativ pe fondul sângerărilor, în cazul bolilor de inimă, al tulburărilor endocrine și al efectelor stresului, al patologiilor vasculare, renale și metabolice.
Pulsul și tensiunea: de ce se schimbă?
În medicină, pulsul și tensiunea, determinate la fiecare pacient, fie el adult sau bebeluș, se numără printre cele mai importante caracteristici care reflectă starea de sănătate. La fiecare examinare, medicul trebuie să determine nivelul tensiunii arteriale și al pulsului, împreună cu plângerile și starea generală, evaluându-le împreună cu toți ceilalți indicatori.
Modificările pulsului și ale tensiunii arteriale în sensul creșterii sau scăderii indică adesea anumite boli, tulburări metabolice sau tulburări de reglare nervoasă. Pulsul este diferit la pacienții de diferite vârste: în copilărie pulsul este cel mai ridicat, la bătrânețe încetinește.
În plus, s-a constatat că ritmul cardiac depinde de gradul de exercițiu, de odihnă sau de efort, de excitație și de factorii externi (frig, căldură, înfundare). Decelerarea pulsului sub 60 de bătăi pe minut sau accelerarea acestuia mai mult de 90-95 de bătăi este considerată o abatere de la valorile normative, dacă sunt eliminați toți factorii obiectivi care pot influența.
Variantele combinațiilor patologice ale pulsului și presiunii sunt mai multe – cu un puls rapid, nivelul presiunii se înregistrează normal, ridicat sau scăzut. Și cu un puls scurtat, presiunea variază de la scăzută la ridicată. Toate aceste condiții necesită atenția unui medic, dacă se detectează anomalii la o singură măsurătoare, pulsul și presiunea sunt înregistrate de mai multe ori pentru a se asigura că nu este vorba de influența stresului sau a factorilor externi.
Pulsul ridicat combinat cu tensiunea arterială scăzută
Medicii în practică întâlnesc adesea o astfel de variantă, accelerarea pulsului pe fondul scăderii presiunii este atribuită reacției compensatorii a proceselor metabolice ale organismului la hipoxia datorată circulației sanguine deficitare prin vasele mici. Aceasta poate fi o consecință a tulburărilor de reglare autonomă a tonusului vascular, este rezultatul oboselii fizice sau al suprasolicitării psihice, rezultatul stresului acut.
Pe lângă faptul că presiunea scade și crește pulsul, este tipică și o slăbiciune generală cu oboseală severă, schimbări de dispoziție și agresivitate, crize de amețeală și muște pâlpâitoare la nivelul ochilor sau ondulații, dureri de cap.
Ajutorul în normalizarea tensiunii arteriale și eliminarea pulsului frecvent ajută la schimbarea stilului de viață și raționalizarea rutinei zilnice, protecția împotriva stresului și refuzul de a lua băuturi alcoolice și de a fuma, somn suficient și alimentație sănătoasă, ședere zilnică în aer liber. În cazul în care presiunea scade puternic, este necesar să se viziteze un neurolog cu examinare și tratament, inclusiv medicamente, dacă este necesar.
Alte cauze: hemoragie, șoc, sarcină
Creșterea pulsului cu scăderea presiunii este posibilă în cazul leziunilor și hemoragiilor, pe fondul formării unei pierderi acute de sânge. Dacă este vorba de o hemoragie externă, puteți evalua destul de obiectiv pierderea de sânge vizual.
În cazul rupturilor de organe interne sau al deteriorării vaselor mari, cu traumatisme închise, sângerarea poate să nu fie vizibilă în exterior, iar pe baza pulsului și a presiunii se poate evalua gravitatea stării și necesitatea unei intervenții medicale imediate. Tahicardia pe fondul unei scăderi bruște a presiunii este tipică pentru diferite tipuri de șoc (anafilactic, durere și multe altele).
Activitatea cardiacă, nivelul de presiune în timpul sarcinii
Este posibil să aveți un puls frecvent pe fondul unei presiuni reduse la femeile însărcinate, iar o astfel de afecțiune nu este periculoasă pentru ele. Sub acțiunea progesteronului, există o relaxare a pereților vaselor de sânge, o scădere a tonusului lor, ceea ce duce la o schimbare a presiunii. Iar creșterea ritmului cardiac – o reacție compensatorie pentru a asigura țesuturile cu oxigen.
În plus, ele cresc treptat, de la mijlocul gestației, volumul de sânge, care circulă activ în interiorul vaselor. Pentru a-l pompa, inima trebuie să se contracte mai repede. Cu toate acestea, frecvența pulsului și presiunea în timpul gestației ar trebui să fie înregistrate în mod constant, modificările lor pot fi semne de gestoză, mai ales dacă pe fondul hipotensiunii brusc brusc observat creșterea bruscă a presiunii. Inima pe fondul purtării unui făt experimentează sarcini grele și în normă, iar hipertensiunea le crește de mai multe ori.
Scăderea presiunii pe fondul unei frecvențe cardiace ridicate este tipică pentru anemie, când țesuturile suferă de hipoxie, iar prin creșterea frecvenței cardiace, organismul compensează parțial acest lucru.
Acțiuni ale medicului
În cazul în care pulsul crește cu o tensiune arterială scăzută, medicul aude de la pacient plângeri de stare de rău, dureri de cap și senzația de a “auzi” bătăile, bătăile inimii în interiorul pieptului sau pulsul “dă” la cap. Pot apărea dureri surde sau ascuțite în piept, disconfort în abdomen și senzația de nod în gât, amețeli, întunecarea ochilor cu greață, tulburări de conștiință, transpirație rece cu înghețarea degetelor de la mâini și picioare, anxietate și atacuri de panică. Medicul măsoară presiunea, numără pulsul și află cauza afecțiunii.
Hemoragia și șocul necesită asistență imediată, iar pacienții sunt duși la spital. În condiții critice, trebuie chemată o ambulanță și trebuie să se acorde îngrijiri imediat, la fața locului și pe drumul spre spital.
În cazul în care cauza problemelor – anemie, tulburări autonome sau boli somatice, medicul prescrie un tratament sau îndrumă pacientul spre consultații cu specialiști restrânși, recomandă un regim rațional. Astfel, pe fondul restabilirii nivelului de fier prin administrarea de medicamente care conțin fier, tensiunea arterială și pulsul se normalizează în 3-4 săptămâni, deși este important să se continue tratamentul până la normalizarea completă a indicatorilor și formarea depozitelor de fier.
În crizele vegetative, este necesar să se ia un regim zilnic, sedative, sport și vitamine. Cu stres emoțional, este necesar să se treacă la un stil de viață sănătos, în care există un loc pentru odihnă, plimbări, somn complet.
Referințe:
- https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/the-facts-about-high-blood-pressure/blood-pressure-vs-heart-rate-pulse
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/expert-answers/pulse-pressure/faq-20058189
- https://my.clevelandclinic.org/health/body/21629-pulse-pressure
- https://health.clevelandclinic.org/heart-rate-blood-pressure/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482408/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3491126/