20.5 C
București

Totul despre febra: Simptome, cauze, tratament si prevenire

Date:

Share post:

Febra reprezinta unul dintre cele mai frecvente semne de boala, mai ales la copii. Ea indica de regula prezenta unei infectii sau inflamatii in organism. Intelegerea cauzelor febrei, a simptomelor si a modalitatilor de tratare si prevenire este esentiala pentru a tine sub control aceasta stare si a evita complicatiile.

Definitie si semne de febra

Febra sau hipertermia reprezinta cresterea temperaturii corpului peste limitele normale, stabilite in mod obisnuit intre 36,5° C – 37° C. Valorile peste care se considera ca exista febra sunt:

 • 37,2° C – 37,5° C masurata pe cale orala si axilara la adulti
 • 37,5° C – 38° C masurata rectal la adulti
 • 38° C masurata rectal la copii

Printre simptomele caracteristice febrei se numara:

 • temperatura crescuta
 • frisoane
 • transpiratii
 • stare generala de rau
 • dureri musculare si de cap
 • accelerarea ritmului respirator si cardiac
 • lipsa pofta de mancare

La copii, febra poate fi insotita si de alte semne precum iritabilitate, plans excesiv, tegumente si mucoase inrosite, respiratie rapida.

Cauzele aparitiei febrei

Totul despre febra: Simptome, cauze, tratament si prevenire
Totul despre febră: Simptome, cauze, tratament și prevenire 5

Febra apare ca urmare a eliberarii in sange a unor substante numite pirogeni endogeni, in special interleukina 1 si factorul de necroza tumorala (TNF). Acesti pirogeni actioneaza la nivelul hipotalamusului si determina cresterea valorii de referinta a temperaturii corpului.

Cele mai frecvente cauze care duc la cresteri de temperatura sunt:

Infectii

 • virale (gripa, raceala, mononucleoza, rujeola, oreion, varicela, HIV etc.)
 • bacteriene (angine, sinuzite, otite, pneumonii, infectii urinare, tuberculoza etc.)
 • parazitare (malarie, toxoplasmoza)
 • fungice (candidoza, aspergiloza)

Infectiile produc distrugeri tisulare care duc la eliberarea unor substante cu rol pirogenic.

Boli inflamatorii si autoimune

 • artrita reumatoida
 • lupus eritematos
 • boala Crohn
 • pancreatita

In cazul acestor afectiuni are loc o activare excesiva a sistemului imunitar, cu producerea in exces de citokine inflamatorii.

Cauze metabolice

 • hipertiroidism
 • boala Addison

Reactii adverse medicamentoase

Unele antibiotice (amoxicilina, ampicilina), antiinflamatoare (ibuprofen, diclofenac) pot cauza hipertermie.

Cauze neurologice

Leziunile cerebrale, accidentele vasculare, tumorile cerebrale pot afecta centrii termoreglatori.

Diagnosticul febrei

Totul despre febra: Simptome, cauze, tratament si prevenire
Totul despre febră: Simptome, cauze, tratament și prevenire 6

Stabilirea cauzei febrei necesita o anamneza atenta (antecedente personale si heredocolaterale, factori declansatori) si un examen clinic complet (auscultatie cardio-respiratorie, palpare abdomen si ganglionara, ex. tegumente si mucoase).

Investigatiile paraclinice de laborator (hemoleucograma, VSH, proteina C reactiva, exudat faringian, urocultura, radiografii etc.) si instrumentale (ecografii, CT, RMN) ajuta de asemenea la precizarea etiologiei.

Citeste si...
Simptomele uzurii șoldului și cum să o prevenim

In cazul copiilor, este indicata investigarea oricarei febre care:

 • apare brusc si este insotita de frisoane
 • are o valoare mare – peste 39°C – 40°C
 • este persistenta, mai mult de 5 zile

La adulti, trebuie depistata cauza febrei in cazul temperaturilor peste 38,5°C, care dureaza de peste 3 zile fara ameliorare.

Tratamentul febrei

Totul despre febra: Simptome, cauze, tratament si prevenire
Totul despre febră: Simptome, cauze, tratament și prevenire 7

Tratamentul febrei depinde foarte mult de cauza. Daca exista o infectie dovedita, se administreaza un tratament antibiotic specific bacteriei/virusului identificat.

organicsfood.ro

In paralel, pentru ameliorarea disconfortului si controlul valorii temperaturii se aplica urmatoarele masuri:

Repaus la pat

Repausul la pat in contextul bolilor febrile

Repausul la pat este o componenta esentiala in managementul afectiunilor febrile, deoarece asigura conservarea resurselor energetice vitale ale organismului si permite sistemului imunitar sa lupte mai eficient impotriva infectiei.

Atunci cand temperatura corporala creste peste valorile normale, metabolizmul accelereaza pentru a produce si disipa suplimentar caldura. Acest proces solicita mult mai multe calorii si substraturi energetice fata de starea de repaus. Daca pacientul continua sa desfasoare activitati obisnuite in pofida febrei, consumul crescut de energie pentru functiile vitale si sistemul imunitar implicat in lupta cu infectia poate duce rapid la epuizare.

Prin urmare, repausul fizic complet la pat elimina necesitatea consumului de energie pentru miscare si efort si permite redirectionarea resurselor disponibile catre combaterea agentului patogen. Astfel, sistemul imunitar capata “combustibilul” necesar activitatii sale intensificate, putand actiona mult mai eficient si rapid impotriva infectiei. In plus, prevenirea extenuarii accelereaza refacerea si restabilirea starii de sanatate.

Hidratare orala

Hidratarea orala adecvata este absolut vitala in managementul afectiunilor febrile, deoarece previne deshidratarea si accelereaza refacerea fluidelor si electrolitilor pierduti in exces prin transpiratie si alte mecanisme.

Cresterea temperaturii corporale peste limitele fiziologice activeaza raspunsuri termoreglatorii complexe pentru disiparea caldurii in exces. Transpiratia abundenta reprezinta unul dintre aceste mecanisme care, desi eficiente in scaderea temperaturii, duc inevitabil la pierderi crescute de apa si electroliti din organism.

Daca aceste pierderi nu sunt contracarate printr-o hidratare adecvata pe cale orala, pot aparea rapid semne de deshidratare, cu consecinte negative asupra functiilor vitale si intarzierea vindecarii. Astfel, consumul abundent de lichide sub forma de ceaiuri, sucuri, supa de pui sau legume este absolut vital pentru a mentine echilibrul hidroelectrolitic si a furniza substraturile necesare combaterii infectiei.

Citeste si...
Ce este dependența de substanțe?

Antipiretice

 • Paracetamol ramane medicamentul de prima intentie in majoritatea cazurilor, 500-1000 mg la 4-6 ore.
 • Ibuprofen este util la cei peste 6 luni, 200 – 400 mg la 6 – 8 ore.
 • Se evita combinarea medicamentelor!

Metode fizice de scadere a temperaturii

Pe langa tratamentul medicamentos specific, in managementul febrei se folosesc adesea si metode fizice adjuvante pentru a favoriza scaderea treptata, graduala a temperaturii corporale crescute.

Astfel, aplicarea de comprese reci pe frunte, ceafa sau abdomen folosind apa la temperatura camerei reprezinta o modalitate eficienta de a stimula disiparea caldurii in exces prin vasodilatatie locala si transpiratie. Similar, dusurile sau baile cu apa calduta, cu doar cativa gradi sub temperatura corpului, accelera pierderea de caldura favorizand vasodilatatia periferica.

Este insa esential ca racirea sa se faca treptat, gradual, pentru a evita complicatiile generate de scaderea brusca a temperaturii. Daca apa folosita pentru comprese sau bai este prea rece, are loc o vasoconstrictie reflexa puternica la nivel cutanat care impiedica eliminarea caldurii in exces si chiar duce la cresterea temperaturii centrale. Acest raspuns poate declansa frisoane accentuate si hipotermie paradoxala.

Antibiotice

Antibioticele joaca un rol esential in tratamentul febrei atunci cand originea acesteia a fost confirmata a fi o infectie bacteriana. Astfel, antibioterapia este indicata imperativ in multe afectiuni bacteriene care evolueaza cu hipertermie, precum anginele streptococice, pneumoniile bacteriene, infectiile tractului urinar sau sepsisul.

Tratamentul etiologic cu antibiotice vizeaza combaterea si eradicarea agentului patogen bacterian care a declansat raspunsul inflamator sistemic ce duce la cresterea temperaturii. Astfel, antibioterapia accelereaza eliminarea sursei infectiei, ceea ce permite normalizarea valorilor termice inalte.

Este insa esential ca alegerea antibioticului sa se bazeze pe identificarea bacteriei specifice responsabile pentru infectie si testarea sensibilitatii sale la antibiotice (antibiograma). De exemplu, in pneumonii este frecvent implicat Streptococcus pneumoniae, iar in infectiile urinare Escherichia coli sau alta Enterobacteriacae. Fiecare bacterie poate avea un profil diferit de sensibilitate/rezistenta la diverse clase de antibiotice.

Prin urmare, pentru eficienta maxima, tratamentul cu antibiotice in febra de cauza bacteriana necesita nu doar confirmarea etiologiei ci si selectarea agentului antibacterian cel mai activ impotriva tulpinii identificate, in baza antibiogramei. O antibioterapie adaptata va eradica infectia mult mai rapid, ducand si la normalizarea temperaturii.

Citeste si...
Ce cauzează constipația si cum o prevenim?

Antipiretice parenterale

In majoritatea cazurilor, medicamentele antipiretice administrate pe cale orala (paracetamol, ibuprofen) sunt suficiente pentru controlul febrei. Exista insa situatii in care, din cauza valorilor foarte ridicate ale temperaturii sau particularitatilor de varsta, febra este refractara la tratamentul conventional oral.

In astfel de cazuri pot deveni necesare abordari terapeutice parenterale precum administrarea intravenoasa de antipiretice sau perfuzii cu solutii cristaloide. De exemplu, injectarea intramusculara cu metamizol este rapida si eficienta in scaderea temperaturii prin inhibarea centrilor termoreglatori hypotalamici. Avantajele caii parenterale includ biodisponibilitatea sporita si un efect mai intens.

Perfuziile intravenoase cu solutii cristaloide precum serul fiziologic sau Ringer lactat compenseaza pierderile de fluide si electroliti prin transpiratie, cu efect benefic asupra temperaturii si functiilor vitale in febra inalta. Sunt particulare indicate la sugari si copii mici la care riscul deshidratarii e crescut.

Asadar, in febra extrem de mare, rebela la tratamentul clasic oral sau la cei mai vulnerabili pacienti (nou-nascuti, copii mici), terapiile parenterale precum injectiile cu antipiretice sau perfuziile cu solutii cristaloide ajuta la prevenirea decompensarii si normalizarea temperaturii, avand un rol potential vital.

Utilizate judicios, abordarile parenterale extind arsenalul terapeutic din managementul febrei refractare, asigurand controlul eficient al hipertermiei.

Evolutia febrei

Totul despre febra: Simptome, cauze, tratament si prevenire
Totul despre febră: Simptome, cauze, tratament și prevenire 8

Evolutia febrei in timp ofera indicii importante asupra cauzei acesteia si severitatii bolii subiacente. Astfel, diferite tipare de frecventa, durata sau dinamica a temperaturii corporale crescute pot orienta managementul adecvat.

In formele comune, febra acuta de cauza infectioasa virala sau bacteriana cedeaza de regula in 2-7 zile de la debut, pe masura ce sistemul imunitar sau antibioterapia tintita controleaza si elimina agentul patogen. Persistenta febrei dincolo de 1-2 saptamani necesita insa investigatii suplimentare pentru identificarea sursei, deoarece sugereaza o afectiune subiacenta mai complexa.

Tiparele de febra periodica sau recidivanta, in absenta altor semne de boala acuta, pot indica afectiuni precum limfoamele, tuberculoza, bruceloza sau boli autoimune cu episode intermitente de activitate crescuta. Din nou, este imperativa stabilirea diagnosticului etiologic prin examene specifice fiecarei patologii.

O crestere progresiva a temperaturii corporale care nu mai revine la normal sub tratamentul instituit trebuie privita cu atentie, putand semnala o infectie necontrolata, severa, un abces care se extinde sau sepsis – situatii ce necesita interventie de urgenta pentru evitarea complicatiilor majore.

Citeste si...
Durere în piept: cauze, simptome și tratament

In concluzie, dinamica febrei in timp ofera indicii clinice semnificative ce ghideaza managementul cazurilor, de la situatiile banale pana la urgentele majore. Interpretarea corecta in context poate face diferenta in evolutia pacientului.

Prevenirea febrei

Pentru a preveni febra sau a limita riscul de febra prelungita este importanta respectarea unor reguli simple:

 • Igiena riguroasa a mainilor si suprafetelor
 • Alimentatie echilibrata si odihna suficienta
 • Evitarea aglomerarilor in sezonul rece
 • Vaccinarea antigripala, antipneumococica
 • Tratament prompt al infectiilor ORL
 • Controlul frecvent la medic pentru depistarea din timp a oricaror focare infectioase
 • Autoizolarea la primele simptome de boala infectioasa

Astfel, printr-un stil de viata sanatos si prin masuri profilactice tintite putem tine sub control riscul de imbolnavire sau de a dezvolta febra.

Concluzie

Febra reprezinta un raspuns cel mai adesea benefic al organismului la infectii, inflamatii sau alte agresiuni. Ea trebuie privita cu atentie, investigata stiintific pentru stabilirea cauzei si tratata corespunzator in functie de etiologie.

Respectarea masurilor de igiena, preventie si monitorizare medicala periodica sunt esentiale in limitarea aparitiei si severitatii episoadelor febrile.

Va invit sa completati informatiile de mai sus cu intrebari, opinii sau experiente personale legate de managementul febrei.

Bibliografie Referinte:

Echipa OrganicsHealth foloseste numai surse de inalta calitate, inclusiv studii evaluate de medici sau nutritionisti, pentru a sustine informatiile din articolele noastre. Cititi procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul in care verificam informatiile si mentinem continutul nostru precis, fiabil si demn de incredere.

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

Mario Benett
Mario Benett
Scriitor independent absolvent a unei facultăți de medicină, un master în sănătate publică si nutriție la NUS Medicine - National University si vastă experiență în domeniul sănătății. În urma formării sale educaționale la Centennial College pentru jurnalism și la Trent University, a descoperit unde se află adevărata sa pasiune - sănătatea. Obiectivul lui este de a ajunge la public cu informații medicale complete și exacte într-un stil ușor de citit și informativ, astfel încât cititorii să poată face alegeri avizate pentru a-și menține sănătatea. A scris articole despre nutriție, medicină sportivă, fizioterapie, cardiologie, radiologie, chirurgie cosmetică, oftalmologie, oncologie, stomatologie, chirurgie, audiologie și alte probleme de sănătate. Colaborează cu succes cu organicsfoods.ro și cu alte platforme din domeniu din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

drmax.ro/
viataverdeviu.ro

Artictiole conexe

10 Boli pe care le poate aduce obezitatea

probleme sănătate obezitate, boli asociate obezității, impactul obezității asupra sănătății, riscuri obezitate și sănătate

Hipersomnia idiopatica si exercitiile fizice: Ajuta?

Hipersomnia idiopatică (IH) este o tulburare de somn care vă face să vă simțiți ca și cum ați...

5 Boli mentionate pe fisa ta medicala, dar care nu exista de fapt

Atunci când vine vorba de sănătatea noastră, un diagnostic corect este esențial pentru a putea primi tratamentul adecvat...

Atrofia corticala: Un proces insidios de degradare cerebrala

Creierul uman, această mașinărie complexă care orchestrează fiecare gând, emoție și acțiune, este supus unui proces subtil, dar...

Durerea de masele – cauze, simptome, tratamente si remedii eficiente

Durerea de măsele poate fi debilitantă, dar acest articol oferă soluții eficiente pentru a o trata. Află despre cauzele comune, simptome și metode de prevenție. Citește acum pentru sănătatea orală optimă!

Ce sunt durerile de cap suboccipitale si cum le poti trata

Suferi de dureri de cap persistente în zona occipitală? Simți o arsură sau o pulsație constante în spatele...

Stomac umflat sau balonat? Afla aici 7 cauze posibile

Un stomac umflat sau balonat nu reprezintă doar o problemă estetică, ci și una de sănătate. Este important...

Crustele nazale – cauze, tratamente si sfaturi pentru a scapa de ele

Ți s-a întâmplat vreodată să te trezești cu cruste neplăcute în nas? Deși par inofensive, aceste cruste pot...