20 De minute de exerciții fizice te pot ajuta să îți întărești creierul după o noapte de somn prost

20 De minute de exerciții fizice te pot ajuta să îți întărești creierul după o noapte de somn prost

Un nou studiu a arătat cum afectează somnul, nivelul de oxigen și exercițiile fizice capacitatea noastră de a îndeplini sarcini mentale.

Efectele lipsei de somn asupra capacității cognitive

Somnul este fundamental pentru menținerea unui stil de viață sănătos: se recomandă ca adulții să doarmă între șapte și nouă ore pe noapte. Cu toate acestea, recentele analize de cercetare arată că 40 % din populația lumii nu doarme suficient.

Consecințele lipsei cronice de somn includ boli cardiovasculare, obezitate, tulburări neurodegenerative și depresie. Pe termen scurt, lipsa somnului poate reduce capacitatea cognitivă (CA), ceea ce afectează în mod negativ concentrarea, judecata și bunăstarea emoțională.

Studiul Universității din Portsmouth despre exerciții fizice și funcția cognitivă

Un studiu realizat de Universitatea din Portsmouth a constatat că abilitatea cognitivă s-a îmbunătățit în timpul exercițiilor fizice de intensitate moderată, indiferent de starea de somn sau de nivelul de oxigen al unei persoane.

Dr. Joe Costello, de la Școala de sport, sănătate și știința exercițiilor fizice (SHES) a Universității, comentează: “Știm, din cercetările existente, că exercițiile fizice îmbunătățesc sau mențin capacitățile noastre cognitive, chiar și atunci când nivelul de oxigen este redus. Dar acesta este primul studiu care sugerează că acestea îmbunătățesc și CC după o privare completă și parțială de somn, precum și în combinație cu hipoxia.”

“Rezultatele aduc un plus semnificativ la ceea ce știm despre relația dintre exercițiile fizice și acești factori de stres și contribuie la consolidarea ideii că mișcarea este un medicament pentru corp și creier.”

20 De minute de exerciții fizice te pot ajuta să îți întărești creierul după o noapte de somn prost
20 De minute de exerciții fizice te pot ajuta să îți întărești creierul după o noapte de somn prost 3

Detalii despre metodologia studiului și experimente

Studiul, publicat în revista Physiology and Behaviour, a implicat două experimente, fiecare dintre ele implicând 12 participanți (24 în total). Primul a examinat efectele privării parțiale de somn asupra capacităților cognitive ale unei persoane, în timp ce al doilea a examinat efectele privării complete de somn și ale hipoxiei. În ambele cazuri, toți participanții au prezentat o îmbunătățire a funcțiilor cognitive după o plimbare cu bicicleta de 20 de minute.

Citeste si...
Durerea de ovare - cauze, simptome, investigații și tratament

“Deoarece am analizat exercițiul fizic ca intervenție pozitivă, am decis să folosim un program de intensitate moderată, așa cum se recomandă în literatura de specialitate existentă”, a adăugat Dr. Costello.

“Dacă exercițiul ar fi fost mai lung sau mai dificil, ar fi putut exacerba rezultatele negative și ar fi putut deveni un factor de stres în sine”.

Rezultatele experimentelor și concluzii

În primul experiment, oamenilor li s-a permis să doarmă doar cinci ore pe noapte timp de trei zile. În fiecare dimineață li s-au dat șapte sarcini pe care trebuiau să le îndeplinească în timp ce se odihneau și apoi în timp ce făceau ciclism. De asemenea, li s-a cerut să își evalueze starea de somnolență și dispoziția înainte de a îndeplini sarcinile.

Rezultatele au arătat că efectele a trei nopți de somn parțial asupra funcției executive au fost inconsistente. În articol se afirmă că explicația pentru acest lucru ar putea fi faptul că unele persoane sunt mai rezistente la deficitele de somn ușoare sau moderate. Cu toate acestea, indiferent de starea de somn, exercițiile fizice de intensitate moderată au îmbunătățit performanța la toate sarcinile.

În cel de-al doilea experiment, participanții au petrecut întreaga noapte fără somn și apoi au fost plasați într-un mediu hipoxic (niveluri scăzute de oxigen) în laboratoarele de mediu extrem al unei universități. În ciuda nivelului redus de oxigen, exercițiile fizice au continuat să îmbunătățească funcția cognitivă.

Autorul principal al studiului, Dr. Thomas Williams, de la Grupul de cercetare în condiții extreme al universității, a explicat de ce echipa de oameni de știință a decis să studieze o combinație de factori de stres pentru lucrarea lor de cercetare: “Privarea de somn este adesea observată în combinație cu alți factori de stres. De exemplu, persoanele care călătoresc la altitudini mari au, de asemenea, tulburări de somn.

Citeste si...
Bronșită, emfizem și astm bronșic: Cum te afectează BPOC?

Una dintre ipotezele potențiale pentru care exercițiile fizice îmbunătățesc funcția cognitivă este legată de creșterea fluxului sanguin cerebral și a oxigenării, dar rezultatele noastre arată că, chiar și atunci când exercițiile fizice sunt efectuate într-un mediu cu niveluri scăzute de oxigen, participanții pot avea în continuare performanțe mai bune la sarcinile cognitive decât în repaus în aceleași condiții.”

În articol se afirmă că explicația pentru care CC se îmbunătățește în timpul exercițiilor fizice (chiar și atunci când o persoană este privată de somn și are niveluri scăzute de oxigen) ar putea fi schimbările în cantitatea de hormoni care reglează funcția cerebrală, precum și o serie de factori psihofiziologici, inclusiv fluxul sanguin cerebral, excitarea și motivația.

organicsfood.ro

Acest lucru sugerează că abilitatea cognitivă nu depinde exclusiv de regiunea cortexului prefrontal (PFC) din creier, în ciuda faptului că aceasta joacă un rol important în îndeplinirea sarcinilor.

“PFC este foarte sensibil la mediul său neurochimic și foarte susceptibil la stres”, a explicat coautorul studiului, Juan Ignacio Badariotti, de la Departamentul de Psihologie. “Ne reglează gândurile, acțiunile și emoțiile și este considerată principala parte a creierului asociată cu funcțiile executive. Dar rezultatele noastre arată că mecanismele care stau la baza CS nu pot fi izolate de această zonă și, în schimb, trebuie să o considerăm ca fiind produsul unei serii de procese coordonate, distribuite pe scară largă în diferite zone corticale și subcorticale.”

Articolul recomandă că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a afla ce mecanisme neurobiologice stau la baza procesului funcției cognitive. Această descoperire va veni în sprijinul tuturor celor care se confruntă cu tulburări de somn sau cu lipsa de oxigen, inclusiv alpiniștilor și schiorilor, precum și părinților de copii mici și lucrătorilor în schimburi.

Citeste si...
Osteoartrita vs Artrita: Care este diferența? Ghid complet despre simptome, cauze, tratament și prevenție

Autorii recunosc, de asemenea, că în acest studiu au fost incluși doar tineri adulți sănătoși, iar mai multe persoane au fost excluse din studiu din cauza apariției efectelor secundare. Ei speră să efectueze cercetări suplimentare privind relația dintre CW și factorii de stres cu o gamă mai largă de participanți.

Articole similare:

Durerea de omoplat: cauze, simptome, diagnostic, tratament și prevenire
Intoxicația cu nicotină: simptome și posibil supradozaj?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Compara Produse (0 Produse)
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Compara Produs
Categorii
Organics Health