De ce mi se umflă fața dimineața sau seara? Cauze și soluții rapide

De ce mi se umflă fața dimineața sau seara? Cauze și soluții rapide

Edemul facial nu este doar un defect cosmetic, dacă apare frecvent sau este însoțit de roșeață și durere, este un semn al unor probleme de sănătate destul de grave care trebuie identificate și tratate.

Edemul facial nu este o boală aparte, ci doar o reflectare a dezechilibrului dintre retenția și excreția de lichide în organism. Dar ce probleme ale organismului pot provoca edemul facial și cât de grav este acesta?

De ce se umflă fața la adulți

Umflarea feței poate apărea în momente diferite ale zilei – mai ales dimineața sau mai aproape de seară, sau poate persista pe tot parcursul zilei, scăzând sau crescând.

Se disting două tipuri de cauze:

  • fiziologice (sau naturale, fără legătură cu o boală), acestea nu sunt de obicei pronunțate, nu sunt foarte puternice și dispar rapid;
  • patologice, pot fi foarte puternice, cu modificări ale trăsăturilor faciale, semne de inflamație, adesea destul de persistente.

Fiecare tip de edem are cauzele cele mai tipice, apare mai ales la orele de dimineață sau de seară, sau nu depinde de momentul zilei. Aceste caracteristici sunt importante pentru medic, pentru ca acesta să poată identifica cauzele principale, să determine tactica de examinare și tratament.

Există umflături pe față cu boli de inimă?

Da, de obicei, aceste întrebări deranjează femeile. Ele aleargă să consulte un cardiolog atunci când nu pot pune un inel pe deget dimineața din cauza umflăturii acestuia sau să se machieze, pentru că fața este umflată. Pacientul vrea să arate bine, indiferent de vârstă sau de starea de sănătate. Și acest lucru este lăudabil.

Bărbații, de regulă, cu astfel de întrebări, nu merg la un cardiolog. Particularitatea acestei probleme se datorează faptului că pacienții cu boli cardiovasculare, de regulă, edemul pe față apare în stadiul final al unei astfel de complicații ca insuficiența cardiacă.

Mai întâi apar pe picioare (punctul cel mai de jos în raport cu inima), apoi lichidul se acumulează în cavitatea abdominală, ficatul și splina (ca un depozit de sânge) cresc. Abia după ce lichidul ajunge în cavitățile pleurale și în sacul cardiac pot apărea umflături la nivelul feței sau al mâinilor.

Când este mai probabil să apară?

Datorită unui număr de circumstanțe, cum ar fi fluxul de lichid către jumătatea superioară a corpului în poziția culcat pe spate, modificări ale bioritmurilor de producere a hormonilor (cel mai adesea sinteza activă a acestora este noaptea sau la primele ore ale dimineții), sindromul edemului se manifestă cel mai adesea la primele ore ale dimineții.

De ce mi se umflă fața dimineața sau seara? Cauze și soluții rapide

Edemul de dimineață

În ceea ce privește cauzele fiziologice, edemul de dimineață este de obicei asociat cu privarea constantă de somn, înfometarea sau dietele rigide (cu restricție de proteine și grăsimi). Uneori, umflarea de dimineață este cauzată de faptul că se folosesc produse cosmetice de îngrijire greșite (cremă de față, toner sau demachiant). De asemenea, umflarea facială de dimineață poate fi cauzată de plâns sau de stres în timpul orelor de seară sau de noapte.

Posibila umflare a feței dimineața din cauza unei perne greșit selectate (este prea înaltă, provoacă vasoconstricția gâtului). Un alt factor fiziologic este un exces de alimente prăjite, sărate și lichide luate în orele de seară, înainte de culcare. La femei, umflarea feței dimineața poate fi provocată de fluctuațiile hormonale, de sindromul premenstrual sau de sarcină. Unele femei remarcă o umflătură matinală în timpul menopauzei.

Cauzele patologice ale umflăturii matinale sunt în principal leziunile renale. Astfel de umflături sunt de obicei moi, mobile, apar pe față după somn, pielea dobândind în acest caz o culoare cerată sau gălbuie. Cele mai frecvente cauze ale edemelor faciale sunt:

  • glomerulonefrita – forma acută a bolii duce la umflături care durează până la 2-3 săptămâni, dacă procesul intră într-o fază cronică, umflăturile sunt tipice pentru perioadele de exacerbare a inflamației;
  • amiloidoza renală – edemul este tipic pentru cea de-a doua etapă (proteinurie), când are loc pierderea de proteine și funcția renală se deteriorează treptat;
  • nefropatii membranoase – apar după administrarea anumitor medicamente, terapie tumorală, patologii infecțioase acute. Edemul apare în mod ondulatoriu, cu simptome abrupte sau abia perceptibile;
  • boala cronică de rinichi (denumită anterior insuficiență renală) – edemul apare treptat, pe măsură ce afectarea rinichilor progresează;
  • afectarea renală în patologii sistemice severe – edemul este tipic nefropatiei pe fond de diabet sau lupus eritematos sistemic.

Umflături seara

Uneori, umflarea feței devine vizibilă seara, mai ales după o zi activă. Adesea, aceasta este una dintre manifestările patologiilor sistemului cardiovascular. Adesea, edemul facial este însoțit de o umflătură pronunțată în zona extremităților – mâini și picioare, tibii. Aceste umflături sunt mai dense, pielea are o temperatură mai scăzută decât restul corpului, o astfel de umflătură trece încet. Adesea apar pe fondul următoarelor patologii:

  • amiloidoza inimii și a vaselor;
  • cardiomiopatie;
  • leziuni sclerotice ale inimii (cardioscleroză);
  • anumite tipuri de aritmii;
  • pericardită constrictivă;
  • unele malformații cardiace;
  • hipertensiune arterială;
  • leziuni cardiace în reumatism.

Edem facial ziua

Uneori, edemul facial este mai pronunțat în timpul zilei sau apariția sa nu este clar legată de momentul zilei. Printre principalele patologii care duc la astfel de tumefacții pot fi identificate tulburările endocrine – în special lipsa hormonilor tiroidieni (hipotiroidism). Edemul facial este deosebit de frapant în hipotiroidismul congenital, la femeile însărcinate sau în tiroidita autoimună, tiroidopatia indusă de citokine.

Creșterea rapidă a edemului facial în timpul zilei poate fi un semn de alergii – la alimente, înțepături de insecte, produse cosmetice, medicamente și chiar la frig. Uneori, edemul facial apare pe fondul unui atac de astm bronșic, din cauza dificultăților de respirație și a retenției de lichide în vene.

organicsfood.ro

Edemul facial este posibil la persoanele care fumează și la băutorii de alcool. Acest lucru se datorează activității sporite a sistemului limfatic de a elimina toxinele din țesuturi.

Umflarea severă a feței în timpul zilei este posibilă în cazul infecțiilor respiratorii și al complicațiilor acestora – sinuzită maxilară, amigdalită, frontită. Umflarea feței este posibilă în cazul unei deficiențe sau al unui exces de vitamine (în special – liposolubile).

Cum să eliminați rapid edemul facial la adulți

Dacă este vorba de un edem facial fiziologic, care nu este asociat cu patologii grave care necesită supravegherea unui medic și utilizarea de medicamente selectate, puteți elimina excesul de lichid prin anumite măsuri și acțiuni simple.

Efectuarea unui duș de contrast sau spălarea cu apă rece/caldă. Această metodă împrospătează, îmbunătățește tonusul țesuturilor, crește scurgerea lichidului din piele și reduce umflarea.

Folosind gheață – câteva bucăți de gheață vor ajuta la tratarea rapidă și eficientă a umflăturilor de pe față. De asemenea, puteți prepara decocții din plante cu efect tonifiant și le puteți îngheța în prealabil, folosindu-le pentru spălare.

De ce mi se umflă fața dimineața sau seara? Cauze și soluții rapide

Masajul facial este un instrument eficient care ajută la îmbunătățirea microcirculației și a umflăturilor. Masajul manual, utilizarea rolelor, cuburilor de gheață, lingurilor reci pot ajuta. Uneori, în prealabil, puteți folosi ștergerea feței cu ceai verde, aplicând comprese cu acesta pe față și în zona ochilor.

Întrebări și răspunsuri populare

De ce este important să acordați atenție apariției edemului, când este necesar să nu ezitați să contactați un medic, dacă merită să beți diuretice sau să folosiți medicina populară? Toate aceste întrebări trebuie să fie discutate.

Care este pericolul edemului facial?

Deși edemul facial poate apărea destul de des, acest lucru nu înseamnă că această afecțiune este sigură. Dacă edemul facial nu este tratat, acesta poate duce la complicații. Acestea includ senzații dureroase în zona țesuturilor umflate, întinderea pielii, mâncărimi și disconfort, afectarea circulației sângelui și fenomene atrofice. În plus, edemul facial în cazul alergiilor poate amenința să se transfere la afecțiuni mai grave – edemul Quincke cu sufocare sau șoc anafilactic. Edemele renale și cardiace indică faptul că organele nu pot face față încărcăturii și este necesar să se elimine imediat retenția de lichide.

Când să consultați un medic pentru edemul facial?

care este un fenomen episodic asociat cu erori alimentare sau modificări fiziologice. Este absolut necesar să consultați un medic dacă:

  • umflătura a apărut dimineața, imediat după trezire, este dificil să deschideți pleoapele;
  • umflătura este severă, cu alte simptome, crescând literalmente cu ora;
  • fața se umflă seara, trăsăturile faciale sunt deformate.

În plus, este important să consultați un medic dacă, pe fondul edemului fluctuează tensiunea arterială, dureri de cap, urină tulbure, există tulburări de urinare.

Apariția umflăturilor pe față este întotdeauna un motiv pentru a consulta un medic, cu excepția cazului în

De ce mi se umflă fața dimineața sau seara? Cauze și soluții rapide

Ce diuretice pot fi băute cu edem facial?

Fără recomandarea unui medic, nu puteți lua niciun diuretic. Dacă este un tratament sub îndrumarea unui medic, el poate selecta individual medicamentul. Fiecare dintre medicamente are propriile indicații de administrare și o serie de contraindicații. Prin urmare, recepția trebuie efectuată într-o doză strict determinată de medic, ținând cont de toate medicamentele suplimentare pe care pacientul le bea.

Masajul facial va ajuta cu edemul?

Dacă este vorba de o umflătură cauzată de retenția de lichide atunci când se ia exces de sare, apă, asociată cu fluctuațiile hormonale fiziologice la femei, este posibilă aplicarea masajului facial, inclusiv cuburi de gheață sau linguri reci, creme sau seruri de colorare. În cazul umflăturilor patologice pe fondul diferitelor boli și, în special, în cazul edemelor alergice, masajul nu trebuie făcut.

Este posibil să eliminați edemul facial cu remedii folclorice?

Aplicați independent la domiciliu diverse colecții și decocții diuretice și decocții, ierburile nu pot. Acest lucru poate dăuna doar. În tratamentul complex, medicii pot folosi fitopreparate, dar selectează individual colecții, tipuri de plante care pot completa tratamentul principal.

Link-uri web care discută cauzele și soluțiile pentru trezirea cu fața umflată:

Nu uita!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Articole similare:

De ce se umflă mâinile și cum să ameliorezi rapid simptomele acasă
Chirurgia Vasculară Ghidată prin RMN: Revoluția În Tratamentul Accidentului Vascular Cerebral!
Cosul Meu
Wishlist
Recent Vizualizate
Categorii
Organics Health