Edemul facial nu este doar un defect cosmetic, daca apare frecvent sau este insotit de roseata si durere, este un semn al unor probleme de sanatate destul de grave care trebuie identificate si tratate.
Edemul facial nu este o boala aparte, ci doar o reflectare a dezechilibrului dintre retentia si excretia de lichide in organism. Dar ce probleme ale organismului pot provoca edemul facial si cat de grav este acesta?
De ce se umfla fata la adulti
Umflarea fetei poate aparea in momente diferite ale zilei – mai ales dimineata sau mai aproape de seara, sau poate persista pe tot parcursul zilei, scazand sau crescand.
Se disting doua tipuri de cauze:
- fiziologice (sau naturale, fara legatura cu o boala), acestea nu sunt de obicei pronuntate, nu sunt foarte puternice si dispar rapid;
- patologice, pot fi foarte puternice, cu modificari ale trasaturilor faciale, semne de inflamatie, adesea destul de persistente.
Fiecare tip de edem are cauzele cele mai tipice, apare mai ales la orele de dimineata sau de seara, sau nu depinde de momentul zilei. Aceste caracteristici sunt importante pentru medic, pentru ca acesta sa poata identifica cauzele principale, sa determine tactica de examinare si tratament.
Exista umflaturi pe fata cu boli de inima?
Da, de obicei, aceste intrebari deranjeaza femeile. Ele alearga sa consulte un cardiolog atunci cand nu pot pune un inel pe deget dimineata din cauza umflaturii acestuia sau sa se machieze, pentru ca fata este umflata. Pacientul vrea sa arate bine, indiferent de varsta sau de starea de sanatate. Și acest lucru este laudabil.
Barbatii, de regula, cu astfel de intrebari, nu merg la un cardiolog. Particularitatea acestei probleme se datoreaza faptului ca pacientii cu boli cardiovasculare, de regula, edemul pe fata apare in stadiul final al unei astfel de complicatii ca insuficienta cardiaca.
Mai intai apar pe picioare (punctul cel mai de jos in raport cu inima), apoi lichidul se acumuleaza in cavitatea abdominala, ficatul si splina (ca un depozit de sange) cresc. Abia dupa ce lichidul ajunge in cavitatile pleurale si in sacul cardiac pot aparea umflaturi la nivelul fetei sau al mainilor.
Cand este mai probabil sa apara?
Datorita unui numar de circumstante, cum ar fi fluxul de lichid catre jumatatea superioara a corpului in pozitia culcat pe spate, modificari ale bioritmurilor de producere a hormonilor (cel mai adesea sinteza activa a acestora este noaptea sau la primele ore ale diminetii), sindromul edemului se manifesta cel mai adesea la primele ore ale diminetii.
Edemul de dimineata
In ceea ce priveste cauzele fiziologice, edemul de dimineata este de obicei asociat cu privarea constanta de somn, infometarea sau dietele rigide (cu restrictie de proteine si grasimi). Uneori, umflarea de dimineata este cauzata de faptul ca se folosesc produse cosmetice de ingrijire gresite (crema de fata, toner sau demachiant). De asemenea, umflarea faciala de dimineata poate fi cauzata de plans sau de stres in timpul orelor de seara sau de noapte.
Posibila umflare a fetei dimineata din cauza unei perne gresit selectate (este prea inalta, provoaca vasoconstrictia gatului). Un alt factor fiziologic este un exces de alimente prajite, sarate si lichide luate in orele de seara, inainte de culcare. La femei, umflarea fetei dimineata poate fi provocata de fluctuatiile hormonale, de sindromul premenstrual sau de sarcina. Unele femei remarca o umflatura matinala in timpul menopauzei.
Cauzele patologice ale umflaturii matinale sunt in principal leziunile renale. Astfel de umflaturi sunt de obicei moi, mobile, apar pe fata dupa somn, pielea dobandind in acest caz o culoare cerata sau galbuie. Cele mai frecvente cauze ale edemelor faciale sunt:
- glomerulonefrita – forma acuta a bolii duce la umflaturi care dureaza pana la 2-3 saptamani, daca procesul intra intr-o faza cronica, umflaturile sunt tipice pentru perioadele de exacerbare a inflamatiei;
- amiloidoza renala – edemul este tipic pentru cea de-a doua etapa (proteinurie), cand are loc pierderea de proteine si functia renala se deterioreaza treptat;
- nefropatii membranoase – apar dupa administrarea anumitor medicamente, terapie tumorala, patologii infectioase acute. Edemul apare in mod ondulatoriu, cu simptome abrupte sau abia perceptibile;
- boala cronica de rinichi (denumita anterior insuficienta renala) – edemul apare treptat, pe masura ce afectarea rinichilor progreseaza;
- afectarea renala in patologii sistemice severe – edemul este tipic nefropatiei pe fond de diabet sau lupus eritematos sistemic.
Umflaturi seara
Uneori, umflarea fetei devine vizibila seara, mai ales dupa o zi activa. Adesea, aceasta este una dintre manifestarile patologiilor sistemului cardiovascular. Adesea, edemul facial este insotit de o umflatura pronuntata in zona extremitatilor – maini si picioare, tibii. Aceste umflaturi sunt mai dense, pielea are o temperatura mai scazuta decat restul corpului, o astfel de umflatura trece incet. Adesea apar pe fondul urmatoarelor patologii:
- amiloidoza inimii si a vaselor;
- cardiomiopatie;
- leziuni sclerotice ale inimii (cardioscleroza);
- anumite tipuri de aritmii;
- pericardita constrictiva;
- unele malformatii cardiace;
- hipertensiune arteriala;
- leziuni cardiace in reumatism.
Edem facial ziua
Uneori, edemul facial este mai pronuntat in timpul zilei sau aparitia sa nu este clar legata de momentul zilei. Printre principalele patologii care duc la astfel de tumefactii pot fi identificate tulburarile endocrine – in special lipsa hormonilor tiroidieni (hipotiroidism). Edemul facial este deosebit de frapant in hipotiroidismul congenital, la femeile insarcinate sau in tiroidita autoimuna, tiroidopatia indusa de citokine.
Cresterea rapida a edemului facial in timpul zilei poate fi un semn de alergii – la alimente, intepaturi de insecte, produse cosmetice, medicamente si chiar la frig. Uneori, edemul facial apare pe fondul unui atac de astm bronsic, din cauza dificultatilor de respiratie si a retentiei de lichide in vene.
Edemul facial este posibil la persoanele care fumeaza si la bautorii de alcool. Acest lucru se datoreaza activitatii sporite a sistemului limfatic de a elimina toxinele din tesuturi.
Umflarea severa a fetei in timpul zilei este posibila in cazul infectiilor respiratorii si al complicatiilor acestora – sinuzita maxilara, amigdalita, frontita. Umflarea fetei este posibila in cazul unei deficiente sau al unui exces de vitamine (in special – liposolubile).
Cum sa eliminati rapid edemul facial la adulti
Daca este vorba de un edem facial fiziologic, care nu este asociat cu patologii grave care necesita supravegherea unui medic si utilizarea de medicamente selectate, puteti elimina excesul de lichid prin anumite masuri si actiuni simple.
Efectuarea unui dus de contrast sau spalarea cu apa rece/calda. Aceasta metoda improspateaza, imbunatateste tonusul tesuturilor, creste scurgerea lichidului din piele si reduce umflarea.
Folosind gheata – cateva bucati de gheata vor ajuta la tratarea rapida si eficienta a umflaturilor de pe fata. De asemenea, puteti prepara decoctii din plante cu efect tonifiant si le puteti ingheta in prealabil, folosindu-le pentru spalare.
Masajul facial este un instrument eficient care ajuta la imbunatatirea microcirculatiei si a umflaturilor. Masajul manual, utilizarea rolelor, cuburilor de gheata, lingurilor reci pot ajuta. Uneori, in prealabil, puteti folosi stergerea fetei cu ceai verde, aplicand comprese cu acesta pe fata si in zona ochilor.
Intrebari si raspunsuri populare
De ce este important sa acordati atentie aparitiei edemului, cand este necesar sa nu ezitati sa contactati un medic, daca merita sa beti diuretice sau sa folositi medicina populara? Toate aceste intrebari trebuie sa fie discutate.
Care este pericolul edemului facial?
Desi edemul facial poate aparea destul de des, acest lucru nu inseamna ca aceasta afectiune este sigura. Daca edemul facial nu este tratat, acesta poate duce la complicatii. Acestea includ senzatii dureroase in zona tesuturilor umflate, intinderea pielii, mancarimi si disconfort, afectarea circulatiei sangelui si fenomene atrofice. In plus, edemul facial in cazul alergiilor poate ameninta sa se transfere la afectiuni mai grave – edemul Quincke cu sufocare sau soc anafilactic. Edemele renale si cardiace indica faptul ca organele nu pot face fata incarcaturii si este necesar sa se elimine imediat retentia de lichide.
Cand sa consultati un medic pentru edemul facial?
care este un fenomen episodic asociat cu erori alimentare sau modificari fiziologice. Este absolut necesar sa consultati un medic daca:
- umflatura a aparut dimineata, imediat dupa trezire, este dificil sa deschideti pleoapele;
- umflatura este severa, cu alte simptome, crescand literalmente cu ora;
- fata se umfla seara, trasaturile faciale sunt deformate.
In plus, este important sa consultati un medic daca, pe fondul edemului fluctueaza tensiunea arteriala, dureri de cap, urina tulbure, exista tulburari de urinare.
Aparitia umflaturilor pe fata este intotdeauna un motiv pentru a consulta un medic, cu exceptia cazului in
Ce diuretice pot fi baute cu edem facial?
Fara recomandarea unui medic, nu puteti lua niciun diuretic. Daca este un tratament sub indrumarea unui medic, el poate selecta individual medicamentul. Fiecare dintre medicamente are propriile indicatii de administrare si o serie de contraindicatii. Prin urmare, receptia trebuie efectuata intr-o doza strict determinata de medic, tinand cont de toate medicamentele suplimentare pe care pacientul le bea.
Masajul facial va ajuta cu edemul?
Daca este vorba de o umflatura cauzata de retentia de lichide atunci cand se ia exces de sare, apa, asociata cu fluctuatiile hormonale fiziologice la femei, este posibila aplicarea masajului facial, inclusiv cuburi de gheata sau linguri reci, creme sau seruri de colorare. In cazul umflaturilor patologice pe fondul diferitelor boli si, in special, in cazul edemelor alergice, masajul nu trebuie facut.
Este posibil sa eliminati edemul facial cu remedii folclorice?
Aplicati independent la domiciliu diverse colectii si decoctii diuretice si decoctii, ierburile nu pot. Acest lucru poate dauna doar. In tratamentul complex, medicii pot folosi fitopreparate, dar selecteaza individual colectii, tipuri de plante care pot completa tratamentul principal.
Link-uri web care discuta cauzele si solutiile pentru trezirea cu fata umflata:
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/puffy-face-in-the-morning
- https://www.huffpost.com/entry/why-face-puffy-mornings_l_62d9b53be4b000da23fe07c5
- https://www.healthline.com/health/facial-swelling
- https://www.womenshealthmag.com/health/a19906900/reasons-your-face-is-swollen/
- https://www.hindustantimes.com/lifestyle/health/waking-up-with-puffy-face-every-day-expert-on-surprising-reasons-behind-it-101680072497752.html
- https://www.livestrong.com/article/13778595-puffy-face-in-the-morning/
Nu uita!
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!
Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.